De afgelopen jaren kreeg de iPad de nodige kritiek, waarbij het specifiek ging om iPadOS. De hardware van de recente iPads is zo krachtig, maar de software loopt hopeloos achter. De multitaskingmogelijkheden waren beperkt, tot frustratie van veel hardcore iPad-bezitters. Ieder jaar was er de hoop (en soms ook belofte) dat iPadOS het beter zou doen, maar ieder jaar viel de update toch wat tegen. Maar al vlak na de aankondiging van iPadOS 26 kregen we hoop en hadden we zin om deze update aan een eerste test te onderwerpen.
De eerste beta’s iPadOS 26 zijn ondertussen verschenen. Bijna een maand na de onthulling, zo net voor de publieke beta, is het tijd om onze eerste indrukken te delen na het testen. Wat ga jij voor veranderingen merken in iPadOS 26? In deze preview vertellen we onze eerste ervaringen met de verbeteringen die er tot nu toe al in zitten.
Tekst en review: Sasha Koevoets (@Koevoeeets). Het testen is uitgevoerd met de eerste en tweede beta van iPadOS 26. Rond de release van de update in september zullen we deze (p)review updaten met ons definitieve oordeel.
Over het testen van beta’s en deze iPadOS 26 preview
Wij hebben voor deze iPadOS 26 preview de eerste twee beta’s van iPadOS 26 geïnstalleerd op een iPad Air 2022 met M1-chip. Op dit model kun je vrijwel alle functies testen die op dit moment voor iPadOS 26 beschikbaar zijn gesteld in de beta. Mocht je ook van plan zijn om de beta te testen, dan raden we aan om dit niet te doen op een iPad die je dagelijks gebruikt. Er zitten nog bugs en andere foutjes in die het dagelijks gebruik kunnen belemmeren.
Algemene indruk: meteen een ander beeld
- Liquid Glass: nieuwe design met glazige interface.
- Nieuwe standaardapps: Dagboek, Voorvertoning, Games en Telefoon.
- Nieuwe naam: iPadOS 26, dus geen iPadOS 19.
Dit jaar is er meteen een grote verandering te zien zodra je de iPadOS 26 voor het eerst opstart. Na veel speculeren over een nieuw design heeft Apple al haar software een nieuw ontwerp gegeven, namelijk Liquid Glass. Deze nieuwe designstijl laat zich kernmerken door het glasachtige effect dat het probeert te nabootsen. Dit nieuwe design is vooral goed te zien in apps zoals Foto’s, Muziek en Kaarten, waarbij je een menu hebt waarbij de content gemakkelijk achter het glazige interface doorglijdt en je goed de effecten kan zien die Apple erin gebouwd heeft.
Op de iPad komt dit nog beter tot zijn recht, doordat het grote scherm meer ruimte geeft om de glazige elementen beter te bekijken. Apple apps zoals Kaarten en Muziek geven daarin een mooi voorbeeld, waarbij je duidelijk de albumhoezen onder de interface-elementen ziet ‘glijden’. Op de iPhone vinden we het Liquid Glass-design soms wat druk ogen, maar daar hebben we met het grotere iPad-scherm veel minder last van.
Er komt naast een nieuw design ook een viertal (nieuwe) apps naar de iPad die voorheen niet beschikbaar waren. Zo komen de Dagboek- en Telefoon-app vanaf de iPhone naar het grotere scherm van de iPad. Vanaf macOS vliegt de de Voorvertoning-app naar iPadOS en krijgt onder andere de iPad een speciale Apple Games-app.
Ook de naam is veranderd. Waar we van iPadOS 17 naar iPadOS 18 gingen, maken we dit jaar de sprong naar iPadOS 26, tegelijk met alle andere platforms van Apple. Apple schakelt hiermee over naar naamgeving op basis van jaartal. Naast deze grote functies zijn er natuurlijk ook altijd de nuances die ervoor zorgen dat het al met al een flinke update gaat zijn. Wij nemen je uitgebreid mee langs alle nieuwe onderdelen. Alle iPadOS 26 functies hebben wij eerder al op een rijtje gezet.
Multitasken in iPadOS 26: nog niet perfect
- Vensters: nieuwe manier van apps gebruiken en beheren
- Menubalk: de bekende Mac-menubalk komt ook naar iPad
- Taken op de achtergrond: op de achtergrond gaan downloads etc gewoon door
Eenvoudig multitasken is al jaren een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling van iPadOS, maar met iPadOS 26 zet Apple een grotere stap dan ooit tevoren. Hier introduceert Apple een volledig nieuw venstersysteem, waarmee de iPad een stuk dichter in de buurt komt van de flexibiliteit van een desktopomgeving en daarmee in een klap veel meer op een Mac lijkt.
Dankzij het nieuwe venstersysteem lijkt de multitasking op de iPad veel meer op die van de Mac. Er zijn drie werkmodi waar je uit kan kiezen: apps altijd schermvullend, apps in vensters en Stage Manager. Aan Stage Manager is nauwelijks iets veranderd: je apps worden daar nog steeds in groepen samengevoegd in losse vensters. Wel ben je nu wat vrijer in het verplaatsen van vensters en kun je ze ook gedeeltelijk buiten beeld zetten. Ook nieuw is dat Stage Manager nu op alle iPad werkt die iPadOS 26 draaien, al verschillen de prestaties en mogelijkheden per model.
De echte kracht van het nieuwe systeem vind je met de modus Apps in vensters. Standaard opent een app dan nog steeds schermvullend, maar je kunt deze groter en kleiner maken door vanuit de hoek van het scherm te verslepen. Je kunt het venster dan ook op iedere plek op het scherm zetten en er zoveel vensters aan toevoegen als je zelf wil. Via het Dock, de appkiezer of de appbibliotheek kun je meerdere apps toevoegen. Het werkt allemaal erg intuïtief en als je al langer een Mac-gebruiker bent, zal het je bekend voor komen.
In de praktijk betekent iPadOS 26 een flinke stap vooruit ten opzichte van eerdere iPad-updates. De vernieuwde manier van multitasken zorgt ervoor dat de iPad steeds dichter in de buurt komt van een volwaardig alternatief voor een Mac. Met het nieuwe venstersysteem voelt werken op de iPad intuïtiever en flexibeler aan, vooral voor gebruikers die gewend zijn aan een desktopomgeving.
Toch komt deze vooruitgang met een keerzijde. De introductie van dit nieuwe multitasksysteem betekent namelijk het einde van twee vertrouwde functies: Slide Over en Split View. Voor gebruikers die jarenlang deze manieren van multitasken in hun workflow hebben geïntegreerd, zal dat even wennen zijn. Deze functies worden nu vervangen door een meer desktopachtige benadering, waarbij je vensters vrij kunt verplaatsen, schalen en organiseren zoals op macOS. Je kunt Split View wel nabootsen door twee vensters naast elkaar te openen, waarna er vanzelf een schuifknop verschijnt om de verdeling op het scherm aan te passen.
Maar dat is niet het enige aspect waarin de multitaskervaring is verbeterd. iPadOS 26 introduceert ook twee bekende elementen uit macOS: de menubalk en de stoplichtknoppen. Deze drie knoppen om vensters te sluiten, te minimaliseren of in volledig scherm weer te geven maken het beheer van apps en vensters overzichtelijker en visueel herkenbaar. In combinatie met de menubalk bovenaan het scherm voelt de iPad als nooit tevoren als een serieuze werkmachine.
De menubalk en de bekende ‘stoplichtknoppen’ (voor sluiten, minimaliseren en maximaliseren) werken op de iPad in principe hetzelfde als op de Mac. Dit zorgt voor een vertrouwde ervaring voor gebruikers die regelmatig met macOS werken. Voorlopig zijn echter alleen de Apple-eigen apps volledig geoptimaliseerd voor deze nieuwe functie. In apps van derden zie je voorlopig nog de klassieke knoppen en menubalkopties zoals Bestand, Wijzig en Structuur. Apple heeft duidelijk een fundament gelegd, maar het is wachten op bredere ondersteuning vanuit andere ontwikkelaars.
Een praktische kanttekening hierbij (iets wat we zelf meerdere keren heb gemerkt) is dat de menubalk op iPadOS niet altijd even intuïtief is. Je moet deze handmatig tevoorschijn halen door van bovenaan het scherm naar beneden te vegen. Omdat dit geen standaard onderdeel is van de zichtbare interface, vergeet je al snel dat de functie er überhaupt is. Dat maakt de leercurve iets steiler dan je misschien zou verwachten, zeker als je niet gewend bent aan dit soort desktopachtige elementen op een touchscreen. Gewenning zal hier ook een rol in spelen.
Naast deze visuele vernieuwingen is er ook goed nieuws op het gebied van prestaties en multitasking. iPadOS 26 maakt het mogelijk om taken zoals downloaden, exporteren of andere intensievere processen op de achtergrond te laten draaien. In plaats van dat je moet wachten tot een taak is voltooid, kun je ondertussen verder werken of andere apps gebruiken. Je krijgt een melding wanneer bijvoorbeeld een download voltooid is, zoals te zien op de afbeelding hieronder.
In de praktijk zorgt dit voor een veel soepelere ervaring. Grote downloads of exports onderbreken je werk niet meer en je kunt simpelweg iets anders gaan doen terwijl de taak wordt afgerond. Dit is een kleine, maar zeer effectieve verbetering die bijdraagt aan het steeds meer ‘desktopwaardige’ gevoel dat iPadOS 26 uitstraalt.
Al met al vinden we dat Apple op het gebied van multitasking eindelijk zijn slag geslagen heeft met iPadOS 26. Het heeft niet een op een de multitasking van de Mac overgenomen, maar komt er wel akelig bij in de buurt. Apple heeft gelukkig niet geprobeerd het wiel opnieuw uit te vinden, maar heeft duidelijk gekeken hoe ze de multitasking van de Mac passend en logisch kunnen maken op de iPad. En dat is wat ons betreft goed gelukt.
Nieuwe standaardapps in iPadOS 26
- Apple Games: een losse gaming-app, vergelijkbaar met het oude Game Center.
- Dagboek: De iPhone-app, waarin je je dag kan beschrijven komt naar het grote scherm.
- Voorvertoning: de Mac-app voor het bekijken van foto’s en pdf’s komt naar de iPad.
- Telefoon: nu ook gesprekken aannemen met je iPad.
In iPadOS 26 komt er een aantal apps naar de iPad die voorheen niet beschikbaar waren op iPad. Zo komt de gloednieuwe Apple Games-app naar iPadOS (en macOS en iOS), maar daarnaast komen ook de Dagboek-, Voorvertoning- en Telefoon-app naar de iPad.
Apple Games
Met de introductie van Apple Games krijgt het Game Center eindelijk een moderne opvolger. Waar Game Center jarenlang vooral een passieve en verscholen dienst was, positioneert Apple Games zich als een eigentijds platform dat gaming op Apple-apparaten serieus moet nemen.
Mobiel gamen heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Waar smartphones en tablets vroeger vooral geschikt waren voor simpele puzzelspellen of casual games, is dat beeld inmiddels drastisch veranderd. Dankzij de enorme vooruitgang in chiptechnologie – denk aan de M-serie – kunnen iPhones en iPads tegenwoordig grafisch indrukwekkende en technisch complexe games draaien die voorheen waren voorbehouden aan consoles of pc’s.
Met Apple Games wordt een centraal punt gecreëerd waar gebruikers niet alleen hun gamebibliotheek kunnen beheren, maar ook prestaties kunnen bijhouden, vrienden kunnen volgen en nieuwe games kunnen ontdekken.
Dagboek
Een niet geheel onbekende app, de Dagboek-app, maakt nu ook zijn opwachting op de iPad. Deze app kwam in iOS 17.2 al naar de iPhone en komt met de update naar iPadOS 26 naar de iPad. Apple heeft hiermee niet simpelweg een app voor een groter scherm gemaakt, maar heeft ook echt ervoor gezorgd dat het grote scherm van de iPad daadwerkelijk iets toevoegt aan deze app.
Zo zijn er in iPadOS 26 ook nieuwe sjablonen toegevoegd en kan je tijdens het maken van een dagboek-notitie ook gebruikmaken van de Apple Pencil. Dit geeft nog iets meer het idee alsof je echt in een fysiek dagboek aan het schrijven bent. Ook kan je door middel van de Apple Pencil heel eenvoudig tekeningen invoegen. Dat hoeft niet meer in een speciaal vak, want je kan het overal in de tekst neerzetten.
Net zoals je van de Dagboek-app op iPhone gewend bent, krijg je op iPad suggesties voor onderwerpen om over te schrijven aan de hand van fotoalbums en locatiegegevens. Zo kun je eenvoudig context toevoegen aan je notities of herinneringen. Zelf zijn we niet zo ontzettend goed in het bijhouden van een dagboek, maar deze suggesties zorgen dat de drempel laag blijft en we ’s avonds op de bank nog wel even snel iets kunnen typen in de Dagboek-app.
Voorvertoning
Een andere opvallende app die nu zijn weg naar de iPad heeft gevonden, is Voorvertoning – al jarenlang een vaste waarde op de Mac. Met iPadOS 26 maakt deze vertrouwde macOS-app de overstap naar zowel de iPad als de iPhone en dat brengt flink wat extra mogelijkheden met zich mee.
In de nieuwe Voorvertoning-app kun je snel recente bestanden en foto’s openen, maar ook alle gedeelde documenten op één centrale plek bekijken en bewerken. Dat maakt het niet alleen overzichtelijker, maar ook efficiënter voor dagelijks gebruik. Waar het op de iPad voorheen mogelijk was om bestanden of afbeeldingen te openen via verschillende apps, was de ervaring vaak versnipperd, vooral als je iets wilde bewerken of ondertekenen. Met de komst van Voorvertoning wordt dit proces een stuk gestroomlijnder.
Wat de iPad-versie van Voorvertoning extra krachtig maakt, is de volledige ondersteuning voor Apple Pencil. Hiermee kun je documenten nu op een natuurlijke en directe manier bewerken: handtekeningen toevoegen aan pdf’s, markeringen of notities maken in lange teksten of zelfs visuele elementen zoals tekeningen en schetsen integreren. Dat maakt de app bijzonder geschikt voor studenten, creatievelingen en professionals die veel werken met digitale documenten.
Kortom: Voorvertoning op de iPad combineert het vertrouwde gemak van de Mac met de veelzijdigheid van touch- en Pencil-bediening, en vormt daarmee een serieuze stap richting een completere, productievere iPad-ervaring.
Telefoon
Hoewel het al langer mogelijk was om via Continuïteit telefoongesprekken aan te nemen op je iPad, introduceert iPadOS 26 nu voor het eerst een eigen, zelfstandige Telefoon-app. Deze app ondersteunt onder andere contactposters en laat recente oproepen zien. Het bellen zelf verloopt nog altijd wel via je iPhone: de iPad maakt gebruik van hetzelfde mobiele netwerk. Toch kun je nu volledig zelfstandig een gesprek starten, zonder je iPhone erbij te pakken. Voorheen moest je dat nogal omslachtig via de FaceTime-app doen, dus dat er nu ook gewoon een Telefoon-app is, is wel zo prettig.
De app is ontworpen met eenvoud in gedachten: what you see is what you get. Je tikt op een contact en in de contactposter kies je of je wil bellen of een iMessage-gesprek wil beginnen. Daardoor is de drempel om even snel iemand te bellen een stuk lager geworden.

Bestanden-app krijgt een power-up
- Aanpasbare mappen: het is mogelijk om mappen een kleur te geven (en emoji)
- Mappen in dock: je kan mappen vastzetten in de dock voor snellere toegang
- Nieuwe weergave: je kan ook kiezen voor lijstweergave
De Bestanden-app is de afgelopen jaren uitgegroeid van een eenvoudige bestandsverkenner tot een volwaardige tool voor productiviteit op een mobiel platform. In iPadOS 26 zet Apple opnieuw een flinke stap voorwaarts door deze app nog veelzijdiger en gebruiksvriendelijker te maken.
Een van de opvallendste vernieuwingen is de toevoeging van een lijstweergave. Waar je eerder alleen met symbolen werkte, kun je nu kiezen voor een meer traditionele lijstindeling – vergelijkbaar met wat we al jaren kennen op de Mac. Deze nieuwe weergave biedt geavanceerde sorteeropties: je kunt bestanden rangschikken op onder andere datum, grootte, bestandstype of naam (en je kan zelf nog veel meer toevoegen). Dat zorgt niet alleen voor een duidelijker overzicht, maar maakt het werken met grotere aantallen bestanden veel efficiënter.
Daarnaast krijgt de Bestanden-app in iPadOS 26 ook een visuele upgrade: mappen kun je nu voorzien van kleuren én icoontjes. Dat klinkt misschien speels, maar het is vooral erg functioneel – zeker als je je iPad veel gebruikt voor werk of studie. Met de toename in opslagcapaciteit slaan gebruikers steeds vaker grote hoeveelheden bestanden lokaal op. In zo’n geval kan het lastig worden om snel de juiste map te vinden. Dankzij kleurcodering en visuele herkenningspunten als emoji (“de rode map met een boek”) wordt het een stuk makkelijker om structuur te behouden en snel te navigeren.
Een andere handige toevoeging is de mogelijkheid om mappen vast te zetten in het Dock. Deze functie was al jaren beschikbaar voor Mac-gebruikers, maar komt nu ook naar de iPad. Hiermee heb je directe toegang tot je belangrijkste mappen, ongeacht in welke app je werkt. Dit maakt het werken op de iPad een stuk efficiënter.
In combinatie met het nieuwe venstersysteem van iPadOS 26 wordt het nu bovendien veel eenvoudiger om bestanden van de ene locatie naar de andere te slepen of om snel iets toe te voegen aan een e-mail, document of project. Waar bestandsbeheer op een mobiel apparaat vroeger als behelpen aanvoelde, krijgt het met deze update een volwassen en bijna desktop-achtige ervaring.
Voorlopige conclusie iPadOS 26
Hoewel dat niet het hele verhaal vertelt, is meteen duidelijk dat het nieuwe Liquid Glass-design een van de meest in het oog springende vernieuwingen is. Op het grotere scherm van de iPad komt dit visuele stijlelement extra goed tot zijn recht. Tegelijkertijd merken we, zoals ook al in onze iOS 26 hands-on besproken, dat de leesbaarheid niet in alle situaties optimaal is.
In tegenstelling tot iOS 26 is iPadOS 26 dit jaar juist een van de platformen met de grootste functionele vooruitgang – vooral voor gebruikers die de iPad inzetten voor productieve taken, zoals werken met bestanden of multitasken.
Een van de belangrijkste veranderingen is het compleet vernieuwde multitaskingsysteem. Slide Over en Split View maken plaats voor een echt venstersysteem. Wat ons betreft een slimme keuze: voor wie regelmatig met een desktop werkt (vooral met een Mac), voelt dit meteen vertrouwd en intuïtief aan. De toevoeging van de menubalk en de bekende ‘stoplichtknoppen’ uit macOS maakt de ervaring nog herkenbaarder, waardoor het verschil tussen iPadOS en macOS steeds kleiner wordt. Op de 11-inch iPad Air voelt het bijna alsof je op een compacte Mac werkt. Wel vraagt de nieuwe menubalk wat gewenning: je moet deze handmatig omlaag slepen, wat niet altijd even natuurlijk aanvoelt. Omdat het een vrij nieuwe functie is, vergeet je al snel dat hij er überhaupt is.
Met de komst van vier nieuwe apps op de iPad wordt de ervaring steeds completer en vervagen de grenzen tussen iPad, iPhone en Mac verder. Dankzij ondersteuning voor Apple Pencil in diverse apps behoudt de iPad bovendien een uniek voordeel. Deze update zet grote stappen, maar heeft nog wel de nodige verfijning nodig voordat het brede publiek er dit najaar mee aan de slag kan. Of, zoals het gezegde luidt: Rome is niet in één dag gebouwd.
Meer over iPadOS 26
iPadOS 26 is de grote nieuwe iPad-update van 2025. In iPadOS 26 vind je talloze nieuwe functies en er is een gloednieuw design, genaamd Liquid Glass. Alle standaardapps zijn opnieuw ontworpen, maar er zijn ook veel nieuwe functies in apps als Berichten, Safari, Muziek en Foto’s. Voor de iPad is er een geheel nieuw multitaskingsysteem, waarbij je apps in losse vensters kan gebruiken en altijd kan vergroten of verkleinen. De stoplichtknoppen die je kent van de Mac, komen ook naar de iPad. De geschikte toestellen van iPadOS 26 zijn gelijk aan iPadOS 18, met uitzondering van de iPad 2019. De beta van iPadOS 26 is beschikbaar, maar de release van iPadOS 26 is pas in september.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!