Review: Critter Crunch

Review van Critter Crunch, een erg leuk en verslavend spel waarin je zoveel mogelijk insecten elkaar moet laten opeten. Hoe hoger het level dat je bereikt, hoe moeilijker het spel wordt.
Ramy Mobarak - · Laatst bijgewerkt:

Weer een ander level...In de App Store zijn zoveel spellen te vinden, dat je vaak niet eens meer weet welke nu wel of niet de moeite waard is. Gratis spellen zijn vaak niet eens de moeite waard om te downloaden, maar als je niets te verliezen hebt, kun je het altijd even uitproberen. Bij betaalde spellen is het vaak toch jammer als ze na het aanschaffen ervan ook niks blijken te zijn. Critter Crunch is een spel dat zeker bij de top hoort. De 84e plek waar hij op dit moment op staat, is naar mijn mening zeer onterecht.
In dit spel ben jij Biggs. Je staat op de grond en er hangen allerlei insecten in de lianen. Je moet zorgen dat ze elkaar op een bepaalde manier opeten, zodat je uiteindelijk alle insecten wegspeelt.

HET DOEL VAN CRITTER CRUNCH

Zoals hierboven al een beetje gezegd werd, ben jij Biggs. Wat voor dier je precies bent is niet bekend. Als je naar de manier van eten kijkt ben je een hagedis, maar het lichaam lijkt eerder op die van PacMan.
In de lianen hangen drie verschillende soorten insecten namelijk kleine, middelgrote en grote insecten. Jij moet, door je tong omhoog te laten schieten, de middelgrote en grote insecten voeren. De kleine insecten eten niets. Een insect voeren doe je door eerst met een lege mond een insect op te vangen (tong uitsteken) en hem daarna los te laten onder de insect die je wilt voeren (weer tong uitsteken).

De weg te spelen insectenWanneer je twee kleine insecten aan een middelgroot insect voert, popt hij. Met andere woorden: hij verdwijnt. Je kunt ook twee middelgrote insecten aan een grote voeren, zodat deze vervolgens verdwijnt. Om een grote weg te spelen, kun je ook eerst een klein insect aan een middelgroot insect voeren en deze vervolgens weer aan de grote voeren. Om het even te verduidelijken: het kost dus twee ‘lege’ insecten of één vol insect om een groter insect weg te spelen. De kleinste insecten zijn niet aan de grootste te voeren.

Tijdens het spelen zakken de insecten steeds een stukje naar beneden. Jij moet ze dus steeds weg zien te spelen voordat ze van de lianen af vallen en je massaal op beginnen te eten.

PUNTEN BEHALEN IN CRITTER CRUNCH

Wanneer je insecten wegspeelt, zal uit deze insecten een diamant komen. Deze valt naar beneden en jij moet deze opvangen. Op die manier verdien je punten. Wanneer je meerdere insecten in één keer wegspeelt, zal deze diamant meer waard zijn. Bijvoorbeeld: wanneer een grote insect zich boven een middelgroot insect bevindt, en jij het middelgrote insect met een klein insect voert, zal dit een ‘food chain’ creëren. Alle drie insecten zullen in één keer verdwijnen. Bij dit soort gevallen zal er altijd maar één diamant naar beneden vallen, maar deze is wel extra veel punten waard.
Ook wanneer er zich meerdere insecten van dezelfde kleur naast elkaar bevinden, zullen deze allemaal in één keer verdwijnen als je er één van wegspeelt. Insecten van verschillende grootte hebben nooit dezelfde kleur.

DE BESTURING IN CRITTER CRUNCH

De besturing is erg eenvoudig; je hebt dit zo onder de knie. Naar links en naar rechts lopen doe je door Biggs naar links of naar rechts te slepen. Hij loopt wel iets langzamer dan dat jij je vinger beweegt, natuurlijk afhankelijk van jouw snelheid. Het is dus niet zo dat wanneer je je vinger in één keer naar de andere kant beweegt, hij daar ook ineens is.
Je tong uitsteken om een insect in je mond te doen, of om hem uit te spugen, doe je door op Biggs te drukken. Je kunt ook op Biggs staan en naar boven swipen, als je dat fijner vindt spelen.

EXTRA’S IN HET SPEL

Na een bepaald level bereikt te hebben, komen er meerdere soorten insecten bij. De grootte blijft hetzelfde, dus nog steeds klein, medium en groot. Alleen de kleur is anders. Het is nu moeilijker om ze in groepen van dezelfde kleur te krijgen om ze in één keer te laten poppen.

Power-FoodOok beginnen na een bepaald level sommige insecten te glimmen. Deze geven je extra krachten wanneer je ze eruit speelt, Power-Foods genaamd. Aan het begin krijg je hierbij drie watermeloenen, waarmee je in totaal drie insecten in één keer naar beneden kan schieten. Wanneer je dus bijvoorbeeld in tijdnood zit, kan dit je redding zijn.
Na een tijdje kan dit extraatje ook een stuk knoflook zijn, waardoor je een stinkende adem krijgt. Wanneer je deze gebruikt, zullen alle insecten weer een stuk terug naar boven gaan, dus ook dit kan je helpen wanneer je in tijdnood dreigt te komen.
Wanneer je een glimmend insect in je mond neemt en aan een ander voert, zal het insect dat net de glimmende insect heeft opgegeten, gaan glimmen. Je moet het glimmende insect helemaal wegspelen, voordat je er een bonus voor krijgt. Wees wel snel, want na een tijdje stopt hij weer met glimmen.

Om het spel moeilijker voor je te maken, zijn er na een bepaald level ook besmette insecten. Wanneer je deze in je deze in je mond neemt, verlies je ongeveer elke seconden aardig wat punten, maar wanneer je hem laat staan, zal hij de insecten om zich heen besmetten. Het beste is dus om hem weg te spelen zonder hem in je mond te nemen, wat soms (bijna) onmogelijk is. Wanneer het besmette insect een middelgroot of groot model is, kun je hem met kleinere insecten voeren. Wanneer het besmette insect de kleinste is, dan moet je hem wel even in je mond houden.
Wanneer je hem weggespeeld hebt, mag je ook zijn diamant niet pakken, want ook die is besmet!

Om er toch ook weer voor te zorgen dat je bepaalde delen sneller leeg kunt spelen, zijn er Bombers. Bombers zijn eigenlijk gewoon bommen, die afgaan wanneer je ze twee insecten voert. Welke je ze voert maakt niet uit. Alle insecten om deze bom heen kun je op deze manier snel in één keer wegspelen. Wanneer je de rij bóven de bom wegspeelt, zal de bom naar beneden vallen. Pas dus op dat je hier niet onder komt.

Ook Wild Cards zijn in jouw voordeel. Een Wild Card is een insect van alle kleuren. Hiermee kun je twee kleuren insecten met elkaar verbinden, om ze alsnog allemaal in één keer weg te spelen. Stel je hebt een hoopje groene insecten, vervolgens een Wild Card en daarnaast een stel blauwe insecten. Normaalgesproken zou je slechts één van de twee groepen in één keer weg kunnen spelen, maar door middel van de Wild Card worden deze twee groepen met elkaar verbonden.

Blockers zijn er om voor jou de weg te blokkeren. Je kunt ze niet voeren of opvangen, je moet dus per se de rij erboven wegspelen, of een Power-Food gebruiken, wil je van hem af komen.

EXTRA LEVELS

Er zijn in dit spel een aantal hulplevels, die je uitleg geven en een stuk demonstreren. Dit helpt je een eind op weg, zodat je het spel snel onder de knie krijgt.

Puzzel LevelHiernaast zijn er ook Puzzel Levels. Dit zijn levels die je binnen een bepaald aantal moves moet uitspelen. Het aantal insecten blijft hetzelfde, jij moet alleen de juiste stappen vinden om het in bijvoorbeeld drie moves leeg te spelen. Een move is in dit geval geen stap die je zet, maar het aantal keer dat je een insect uit mag spugen.

Naast Puzzel Levels zijn er ook Time Levels. De naam zegt het eigenlijk al, je moet binnen een bepaalde tijd het level leeg zien te spelen. Puzzel Levels en Time Levels zijn overigens bonus-levels, die hoef je niet per se te halen.

DE INTERFACE VAN CRITTER CRUNCH

Critter Crunch ziet er grafisch gezien erg goed uit. Niet alleen vanwege de gameplay, maar ook vanwege het uiterlijk hoort dit spel naar mijn mening bij de topapplicaties. De geluiden die erbij zitten maken het spel helemaal compleet. Van geanimeerde menu-items tot stinkende insecten, het ziet er allemaal top uit. De stijl van het spel is vrij kinderachtig gemaakt, maar ook dat maakt het spel nog leuker.

MINPUNTEN VAN HET SPEL

Het is moeilijk minpunten voor zo’n goed spel te bedenken. Hij is geen enkele keer gecrasht en het spel reageert ook lekker snel. Misschien dat er toch nog een klein minpuntje aanwezig is: de laadtijd aan het begin. Die duurt niet zo heel lang, maar daarvoor moet je wel eerst nog tegen een logo aankijken. Maar goed, zoals ik al zei: dit is een klein minpunt, bij andere applicaties wacht je net zo lang, of zelfs nog langer.
Een ander (klein) minpunt is ook wel dat wanneer je een Power-Food bewaart en per ongeluk (of expres) een nieuwe Power-Food pakt, je de vorige verliest.

CONCLUSIE

Bij deze de conclusie dat het spel er niet alleen helemaal tiptop uitziet, dat niet alleen de geluiden het spel ook nog eens helemaal afmaken, maar ook dat de gameplay helemaal goed in elkaar zit. Het spel is eenvoudig te besturen en er zijn veel uitdagingen in het spel, waardoor je steeds blijft spelen. Erg handig zijn de schermen die je iedere keer uitleg geven, zodat je alles snel oppikt en het niet steeds zelf hoeft te ontdekken.
De Puzzel Levels en Time Levels zijn erg leuk om te doen, vooral als je even aan afwisseling toe bent.

CRITTER CRUNCH AANSCHAFFEN

Critter Crunch kun je voor €5,99 in de App Store aanschaffen. Ga hier direct heen.
Critter Crunch heeft in de Nederlandse App Store een gemiddelde van 4,5 sterren.

INFO: CRITTER CRUNCH

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:26
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.