Financial Times kiest voor HTML5-webapp en geen iOS-abonnementen

Financial Times heeft ervoor gekozen om geen iOS-abonnementen te gebruiken, maar een HTML5-webapp te ontwikkelen. De krant is een week gratis te lezen, daarna heb je een abonnement nodig.

financial times webappDe Financial Times is wekenlang in gesprek geweest met Apple, over de vraag of ze het iTunes-abonnementensysteem voor kranten en tijdschriften gaan gebruiken. maar de beslissing lijkt nu gemaakt: de financiële krant kiest voor een HTML5-webversie van de krant, in plaats van een app. De webapp is geoptimaliseerd voor iPhone en iPad. Apple vereist dat kranten- en tijdschriftenapps vanaf eind juni abonnementen bevatten die de lezers via een in-app aankoop kunnen aanschaffen. Daarbij moeten de uitgevers 30% van elke transactie afstaan. De Financial Times wilde dat niet en koos voor een andere oplossing. Met de opmerking “[the app] could go somewhere else” wekten ze eerder de indruk dat ze een Android-app zouden gaan ontwikkelen. Maar dat blijkt niet het geval.


De keuze is gevallen op een HTML5-webapplicatie, die nu is geoptimaliseerd voor iOS Safari. Later komen er ook geoptimaliseerde versies voor Android en Blackberry bij, maar ook dat zullen webversies zijn. Wie nog steeds sceptisch is, kan een uitgebreide FAQ bekijken, waarin de Financial Times uitlegt waarom HTML5 wél een goed idee is, ten opzichte van een native app. Je kunt de webapp een week lang gratis raadplegen, maar daarna moet je een abonnement afsluiten om meer dan 10 artikelen per week te kunnen lezen. Omdat het HTML5 is kun je artikelen ook offline lezen, als je een snelkoppeling op je homescreen zet. En omdat het een webapp is heb je ook niet te maken met updates, alle verbeteringen die in de loop van de tijd worden gemaakt verschijnen vanzelf in je browser. Speciaal voor tablets krijg je nieuwe content van FT Blogs te zien.

Apple heeft voor kranten en tijdschriften gisteren de dienst Newsstand aangekondigd. De Financial Times zul je daarin uiteraard niet aantreffen.

Zelf proberen: app.ft.com
Meer info: Financial Times FT app

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 juni 2011 om 14:55
Categorie
Kiosk
13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.