Jakob Nielsen vergelijkt leessnelheid op iPad en Kindle

De bekende usability-expert Jakob Nielsen vergeleek de leessnelheid en -ervaringen op de iPad, Kindle en een fysiek boek. De iPad blijkt het nog niet eens zo slecht te doen.

kindle ipadJakob Nielsen is een wereldwijd vermaarde expert in usability. Meestal houdt hij zich bezig met websites, maar deze keer heeft hij gekeken hoe de leessnelheid op apparaten zoals een iPad of Kindle is, in vergelijking met een papieren boek. Het antwoord? Volgens Nielsen is lezen op een iPad 6,2% trager dan bij een papieren boek en gaat het lezen met de Kindle 10,7%, bij dezelfde mate van tekstbegrip. De bewering dat E-Ink beter geschikt is om te lezen, wordt dus niet helemaal waargemaakt. Nielsen keek ook naar de tevredenheid van lezers. Op een schaal van 1 tot en met 7 (huh?) gaven de lezers van de iPad het apparaat gemiddeld een 5,8.

De Kindle kreeg een 5,7 en het papieren boek kreeg een 5,6. Die cijfers liggen dus niet zoveel uit elkaar. Lezen op een traditionele pc wordt heel wat minder gewaardeerd: lezen op een computerscherm kreeg als waardering een 3,6. Jakob Nielsen voerde de test uit met 32 testpersonen waarvan er uiteindelijk 24 overbleven. Laaggeletterde gebruikers deden niet mee. Geen overdreven grote studie dus, maar wel eentje die aangeeft dat het elektronische boek toekomst heeft.

Meer info: artikel Jakob Nielsen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juli 2010, 15:51
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.