iPhone 3G kopen: nieuwe prijzen, nieuwe acties

Veel telefoonwinkels hebben hun iPhone-aanbiedingen per 1 oktober aangepast. Nieuw is dat veel winkels de iPhone aanbieden voor 50 of 60 euro in combinatie met een Telfort-abonnement. Maar of dat nu wel zo'n goede deal is...
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone tasjeOp 1 oktober liepen de meeste kortingsacties voor de iPhone 3G af – reden waarom we nu alweer een update uit te brengen van ons overzicht van aanbieders, voorzien van de actuele prijzen. De meeste kortingsacties gelden nu tot 31 oktober, dus we kunnen weer een maandje vooruit. We hebben een nieuwe aanbieder toegevoegd die zich uitsluitend op studenten richt (Studentmobiel) en we hebben ook meteen van de gelegenheid gebruikgemaakt om bij alle ‘oude’ aanbieders te informeren naar twee hete hangijzers: zijn de toestellen écht van origine simlockvrij of hebben ze gebruik gemaakt van een unlock? En hoe zit het eigenlijk met garantie?
Over de simlock lijken de meeste aanbieders het unaniem met elkaar eens, maar wat de garantie betreft zou je toch in de toekomst tegen problemen kunnen aanlopen. Dé goedkoopste aanbieder is er niet, omdat de uiteindelijke prijs sterk afhankelijk is van het abonnement dat je erbij afsluit en de kortingsacties die bij een bepaalde mobiele operator gelden.

iPhone 3G-aanbiedingen: één pot nat?

GSM.nl stuurde ons een paar dagen geleden een mailtje dat ze met een spectaculaire aanbieding zouden komen die alle andere in de schaduw zou stellen. De wereld van online telefoonwinkels lijkt echter wel een beetje op die van online leningen: terwijl je denkt dat je aanbiedingen van meerdere partijen zit te vergelijken kregen we toch de indruk dat het vaak om dezelfde partijen gaat – of dat ze wel heel veel op elkaar letten.

De superaanbieding van GSM.nl bleek te gaan om een iPhone met tweejarig Telfort-abonnement, die we ook bij Bestelmaar.nl en GSMeasy.nl tegenkwamen voor dezelfde prijs of een tientje goedkoper. Deze Telfort-aanbieding klinkt aantrekkelijk, maar tipgever Martin waarschuwt voor twee grote adders onder het gras: de snelheid van Surf & Mail Unlimited is maar 128 kbit/s en er gelden volgens de voorwaarden heel wat beperkingen: géén streaming, VoIP, pushmail, VPN en andere activiteiten die veel dataverkeer veroorzaken. Zeg maar gedag tegen YouTube-filmpjes kijken, bellen met Fring of pushmail ontvangen.

iPhone 3G en simlock

Wat de simlock betreft: als je de iPhone 3G buiten het officiële circuit om koopt, krijg je tegenwoordig bijna overal een toestel dat nooit een simlock heeft gehad. Verschillende aanbieders gaven aan dat ze van een hardware-unlock zijn afgestapt omdat ze daar slechte ervaringen mee hebben. De toestellen die je nu in de winkel koopt zijn afkomstig uit Italië, Tsjechië en andere (veelal Europese) landen waar de iPhone zonder simlock wordt aangeboden.

iPhone 3G en garantie

Een lastig onderwerp: garantie. Winkeliers vertelden ons graag dat de toestellen die ze verkopen écht van origine simlockvrij zijn, maar op de vraag hoe het met de garantie zit moesten velen het antwoord schuldig blijven. Aanbieders zoals TeleTools/Teleworld en iPhone Service Point kunnen zelf kleine reparaties uitvoeren en hebben een wat persoonlijker aanpak dan de grote gsm-webwinkels. De ervaring zal moeten uitwijzen hoe het met garantie op langere termijn zit. Nemen winkeliers de garantie voor hun rekening als na een paar maanden problemen ontstaan, bijvoorbeeld bij een ‘dode strip’ op het scherm? GSM.nl doet dat in ieder geval niet: zij verwijzen voor garantie naar Apple Nederland. Maar Apple gaat er vanuit dat T-Mobile het eerste aanspreekpunt bij garantieproblemen is, waardoor de kans bestaat dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Omdat er veel onduidelijkheid is zullen we hierover (en over reparaties) in de toekomst nog een apart artikel schrijven.

Verder lezen: iPhone 3G kopen in Nederland: prijzen en alternatieven

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:26
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.