Europees Parlement wil BTW verlagen op digitale boeken, kranten en tijdschriften

Het Europees Parlement wil de BTW op digitale boeken (ebooks), kranten en tijdschriften verlagen. Nu geldt voor digitale publicaties nog het hoge BTW-tarief van 19 procent, terwijl voor papieren boeken maar 6 procent geldt.

iBooksEr is sprake van een scheve situatie in boekenland: voor papieren boeken betaal je 6 procent BTW, terwijl je voor ebooks 19 procent BTW moet betalen. Daardoor kan het voorkomen dat een digitaal boek €13,95 kost, terwijl je in de boekhandel maar €9,95 hoeft te betalen voor een papieren exemplaar, waar veel hogere kosten van drukken, materiaal en en distributie aan te pas komen. Het Europese Parlement wil er iets aan veranderen: ze hebben voorgesteld om het BTW-tarief op digitale boeken, kranten en tijdschriften te verlagen. Vandaag nam het parlement daarover een motie aan.

Landen binnen de EU krijgen de vrijheid om digitale kranten, tijdschriften en boeken onder te brengen in het lage BTW-tarief. In Nederland betekent dat: 6 procent. Momenteel worden ebooks en andere digitale publicaties gezien als goederen, niet als diensten. Voor eerste levensbehoeften (voedsel) en culturele goederen zoals boeken betaal je het lagere BTW-tarief. Maar juist digitaal vormt de komende jaren een groeimarkt, zo meent Europarlementariër Judith Sargentini. De GroenLinks-politica heeft opgeroepen om in actie te komen. Ze hoopt dat de Europese Commissie nog dit jaar de BTW-regels verandert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2011, 14:18
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.