De Hoop Scheffer: ‘iPhone is teken van vooruitgang in Afghanistan’

Jaap de Hoop Scheffer heeft in een toespraak gezegd dat het zien van een iPhone in Afghanistan, voor hem een teken was dat het land de goede kant op gaat.

Jaap de Hoop SchefferNAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer ziet technologische vooruitgang en specifiek de iPhone, als een belangrijk middel om de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan te winnen. De uitspraak lijkt wat vreemd: de iPhone als oplossing voor wereldproblemen? Maar als je de uitspraak in z’n context bekijkt is duidelijk wat De Hoop Scheffer bedoelt: er kan op zoveel abstracte terreinen voortgang worden geboekt, maar als een Afghaanse burger zich een iPhone kan veroorloven gaat het de goede kant op.

De Hoop Scheffer hield zijn toespraak als secretaris-generaal van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), op een bijeenkomst van de Security and Defence Agenda-denktank. In zijn speech, die volledig online na te lezen is, zei de topman dat Europese leden van de NAVO meer moeten doen in Afghanistan: ze moeten meer troepen sturen en de troepen die er al zijn moeten minder beperkingen krijgen.

Of al die inspanningen effect hebben kun je meten aan de vooruitgang in onderwijs en gezondheidszorg. Maar ook aan het feit of iemand zich een iPhone kan veroorloven:

Today, half the country is relatively at peace. Access to education is up tenfold. So is access to health care. We are preparing for the second round of national elections. The Afghan Army, and increasingly the police, are growing and improving — slowly, but clearly and steadily. And when I saw an Afghan fellow pull out his Apple iPhone in Kabul, while I was talking on my 5 year old NATO mobile, I saw another symbol of progress.

Meer info: NATO
Via: The Register
Tipgever: Jan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2009, 8:13
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.