Bijna echte iPhones voor 315 Zwitserse franken

In Zwitserland blijken iPhones en namaak-iPhones makkelijk te krijgen. Het bezit van een namaak-iPhone blijkt niet strafbaar, maar vanaf 1 juli kun je beter geen plagiaat op zak hebben als je op reis gaat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

VolkilandToevallig kwamen we vanochtend op de Zwitserse website 20minuten terecht vanwege het nieuws over de politieke ophef in Oostenrijk rond een iPhone. Op dezelfde website stond een paar dagen geleden ook een artikel over de iPhone-handel in Zwitserland. Het eerste wat je denkt: het lijkt wel China! In winkelcentrum Volkiland (geen grap) is natuurlijk de originele iPhone te koop met 8GB opslag voor 998 franken (€640) maar er zijn ook in ruime mate nep-iPhones te koop voor niet meer dan 315 franken (€202).

Op de vraag of de verkoop van nep-iPhones in Zwitserland eigenlijk wel legaal is, had de verkoopster een praktisch antwoord: tot nu toe heeft er nog niemand geklaagd. Bij de Zwitserse afdeling van Apple zijn ze er minder blij mee. Andrea Brack, woordvoerster van Apple zegt dat ze tegen de verkoop van originele iPhones machteloos staat: “De iPhone is in Zwitserland nog niet gelanceerd. Wanneer iemand uit het buitenland een iPhone importeert en deze met passend buitenlands abonnement legaal gebruikt, is daartegen niets te doen. Maar wanneer gebruikers ongeautoriseerde programma’s om te hacken installeren, overtreden ze de licentiebepalingen.” Strafbaar ben je daarmee blijkbaar nog niet, maar je bent wel het recht op garantie kwijt. Wat klonen betreft zegt Brack: “Als we horen van plagiaat, schakelen we onmiddellijk onze juridische afdeling in“.

Blijkbaar zat Apple Nederland te slapen, toen Intertoys een paar weken geleden een iPod touch-kloon in de uitverkoop gooide. In Zwitserland loopt een handelaar risico op drie jaar gevangenisstraf wanneer hij een namaak-iPhone op de markt brengt en daarbij het merkrecht overtreedt. Als je privé een namaak-iPhone aanschaft, ben je in Zwitserland in ieder geval niet strafbaar. Wel moet je er rekening mee houden dat je vanaf 1 juli 2008 door de douane gesnapt kunt worden: die is onverbiddellijk als je een nagemaakte iPhone op zak hebt. Het toestel gaat zonde verdere discussie de vuilnisbak in en wordt vernietigd. Datzelfde doen de Zwiters trouwens met navigatiesystemen waar flitspaalinformatie op staat. Hou er rekening mee als je komende zomer met de auto naar Italië gaat!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2008, 1:07
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.