Apple wijst applicatie over EFF af vanwege f-woord (update)

Apple heeft een applicatie over de EFF afgewezen, omdat in een blogposting wordt verwezen naar een video, waarin regelmatig het woordje 'fuck' te horen is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

hitler effApple heeft een applicatie over de Electronic Frontier Foundation (EFF) afgewezen. In een blogposting, die via de applicatie te lezen is, wordt verwezen naar een YouTube-video waarin regelmatig het woordje ‘fuck’ klinkt. De afwijzing is des te opmerkelijker, omdat Apple op dit moment in een strijd met de EFF is verwikkeld, over de vraag of een iPhone-jailbreak legaal is. De applicatie is overigens niet van de EFF zelf, maar van softwareontwikkelaar Duane Fields van Exact Magic, die een iPhone-applicatie heeft gemaakt waarmee je de RSS-feed van de EFF kunt lezen. Duane vroeg toestemming om het EFF-logo te gebruiken en kreeg die toestemming ook, op voorwaarde dat duidelijk werd gemaakt dat de applicatie niet door de EFF was gesponsord.

Het struikelblok is deze blogposting: ‘When Fair Use Is Fairly Difficult’. Daarin wordt verwezen naar een parodie op Downfall, waarin Hitler wordt neergezet als een topman uit de entertainment-industrie. De Hitler-figuur klaagt over de mislukking van DRM en roept daarbij regelmatig “fuck” en “fucking”. Die woorden zijn ook letterlijk in de ondertiteling te lezen.

De EFF begrijpt niet waarom Apple de applicatie heeft afgewezen. Via de standaard meegeleverde YouTube-viewer op de iPhone kun je exact dezelfde video ook bekijken.

Hieronder de ‘gewraakte’ video met de grappig bedoelde ondertitels:

Via: EFF

Voor een compleet andere kijk op de zaak is het ook interessant om het artikel hierover op RoughlyDrafted te lezen. Volgens de auteur is Apple zelf niet preuts en censuurzuchtig, maar zijn de aandeelhouders een conservatieve denktank die zich bij het minste of geringste storen. Apple wijst dit soort applicaties met ongewenste inhoud alleen maar af om rechtszaken en andere problemen te voorkomen, meent Roughly Drafted.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2009, 8:48
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.