Preview: MyRadio, streamingdienst met radio-idee

MyRadio is een andere streamingdienst dan alle anderen. Je kunt geen tracks zoeken, maar luisteren naar radiostations op basis van jouw muzieksmaak. Wij mochten de app alvast testen.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

MyRadioHet duurde een tijdje voordat ze er eindelijk waren, maar anno 2012 hebben we aan muziekstreamdiensten geen gebrek meer. Spotify, Deezer, Music Unlimited, RaRa en zo kun je nog wel even doorgaan. Een bijzondere nieuwe speler is er eentje van eigen bodem: MyRadio.


In tegenstelling tot veel andere streamingdiensten is het geen startup of een product van een platenmaatschappij. MyRadio is namelijk gemaakt door de Sky Radio Group, die in Nederland radiostations bezit als Sky Radio en Radio Veronica. De dienst is momenteel in (publieke) beta en wij mochten als allereerste de iPhone-app uitproberen.

Radiostations

Het eerste wat opvalt als je MyRadio voor het eerst gebruikt, is dat het een andere dienst is dan al die andere. Je kunt namelijk niet naar tracks zoeken en geen playlists samenstellen. MyRadio biedt, zoals de naam al doet vermoeden, radiostations aan.

Een radiostation wil in dit geval zeggen: een automatisch gegenereerde playlist op basis van jouw smaak. Je kunt kiezen uit stations als Alternative, 90s, Dance en Hollandse Hits. De playlists van die stations worden gegenereerd volgens regels die ook worden gebruikt om de playlist van ‘echte’ radiozenders gevarieerd te houden. Daarnaast houdt MyRadio rekening met jouw smaak. Je kunt elke track namelijk liken of disliken en je hebt ook altijd de mogelijkheid om nummers te skippen.

Naast de standaardstations die er zijn, kun je ook je eigen radiostation maken. Je kiest diverse categoriën uit en bepaalt vervolgens de verhoudingen per categorie (of er relatief veel of weinig liedjes uit die categorie langskomen). Vervolgens kun je je eigen station lekker voor jezelf houden, maar ook delen met je vrienden.

MyRadio-app

Als je de app de eerste keer opstart, moet je inloggen met een social media-account. Op dit moment kan dat met Hyves en Facebook. Vervolgens kom je direct in de player terecht. Wat vervolgens opvalt, is dat de app er bijna hetzelfde uitziet als de online player van MyRadio. Handig en knap gedaan, want het zorgt dat gebruikers zich er straks snel in thuis gaan voelen en dat je alle functies die je online hebt ook op je telefoon hebt.

Via een menu onderin heb je toegang tot de pagina met de verschillende stations, de optie om zelf stations te maken en stations of muziek die vrienden hebben gedeeld. Waar je ook in de app zit, bovenin vind je altijd een menubalk met een pauzeknop en een knop om de track die dan speelt te skippen. Ook is er een Airplay-knop, zodat je muziek naar een Airplay-ontvanger kunt streamen.

Als je op de pagina bent van het station dat je luistert, dan zie je wat er nu speelt en welke tracks er daarna komen. Je kunt tracks skippen en liken en met een klein infoknopje kom je op een pagina met extra info. Op die pagina zitten opties om een track te kopen of te delen met een vriend. Ook kun je hem als favoriet aanmerken, zodat je hem later weer terug kunt vinden.

Radiostation maken

Het aanmaken van een eigen station is een erg leuk onderdeel van de app en werkt simpel. Je kiest een naam, privacysetting en een aantal categorieën. Als je daarna verder gaat, kom je terecht in een scherm met schuifjes per categorie. Schuif je die omhoog of naar beneden, dan wordt er meer of juist minder muziek uit die categorie gedraaid. Zo kun je je eigen muziekmix creeëren.

Je kunt natuurlijk discussiëren of MyRadio wel echt radio is. Bij ‘ouderwetse’ radio kun je immers nooit tracks skippen en luistert iedereen op hetzelfde moment naar dezelfde muziek. Toch hebben de makers moeite gedaan om dicht bij de radiobeleving te blijven. Zo kun je nieuws, weer en verkeer toevoegen. Dit kan met het plusknopje onderin of automatisch elk uur als je dat aanzet bij de instellingen.

Daarnaast krijg je, net als op de radio, reclame te horen. Om de zoveel tracks komt er een commercial voorbij. Je player laat dan ook een afbeelding zien en je kunt eventueel doorklikken naar een site, zonder dat de app stopt met afspelen. Het is (momenteel) niet mogelijk om de reclame af te kopen met een betaald abonnement.

Performance

De vraag is natuurlijk of de app goed werkt en ik moet zeggen: ik ben onder de indruk. Op Wi-Fi werkt hij erg goed; hij is snel en stabiel. Op 3G duurt het inladen van een playlist soms even, maar hij begint wel vrij snel af te spelen zonder te haperen. De geluidskwaliteit is prima. Audiofielen horen uiteraard de compressie op de streams, maar het geluid is over het algemeen beter dan dat van streams van radiostations.

Het enige minpunt wat ik kon vinden in deze betaversie was dat de standaard iOS-controls niet goed werkten. Via de multitaskbar kon ik de muziek wel pauzeren, maar het afspelen opnieuw starten of een track skippen werkte niet. Gemiste kans, die hopelijk nog wordt opgelost. Verder gebruikt de app, zoals elke streamingapp, veel stroom en de nodige hoeveelheid dataverkeer maar daar kunnen de makers weinig aan doen.

Conclusie

Ik ben onder de indruk van hoe de MyRadio app in elkaar zit. Er is duidelijk over de dienst nagedacht en de app is met zorg gebouwd. Zoals ik al aangaf is hij bijna gelijk aan de online speler en ik kreeg bijna het idee dat eerst de app is gebouwd en op basis daarvan de online speler.

Het idee achter MyRadio zelf is verfrissend te noemen. Het bied je niet de vrijheid van bijvoorbeeld Spotify, maar wel het gemak waarmee je zonder moeite kunt luisteren naar leuke muziek. Je hebt uiteindelijk ook redelijk wat controle gekregen om een playlist voorgeschoteld te krijgen die past bij jouw smaak, zonder dat je tijd kwijt bent aan het zoeken naar tracks.

Dat je bijvoorbeeld verkeersinformatie kunt toevoegen als je in de auto zit is een erg handige extra functionaliteit. Ik droomde altijd van Spotify met elk uur een nieuwsbulletin en dat komt nu erg dichtbij. Wat helaas erg jammer is, is dat je verplicht moet luisteren naar de reclame in de app. Een premiumabonnement is gewenst in mijn ogen.

De exacte releasedatum van de MyRadio-app is nog niet bekend.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.