Lezen en Schrijven 1: woorden leren op de iPad

Lezen en Schrijven 1 is een Nederlandse applicatie waarmee de kleine de eerste woorden leert herkennen en schrijven. Er zijn drie speltypes die kinderen op weg moeten helpen met taalgevoel en spelling.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Lezen en Schrijven 1 - Letters Lezen iPad iPhone onderwijsDe Nederlander Gerrit Procée draagt graag een steentje bij aan het taalgevoel van anderen. Zo bracht hij eerder al Zinnen Ontleden uit voor de iPad, een app waarin de taalkennis van (jong)volwassen danig op de proef wordt gesteld. Nu is het de beurt aan de allerkleinsten. Lezen en Schrijven 1 bevat drie speltypes waarin het kroost woorden leert lezen, woorden herkent en zelf woorden moet afmaken. Als het woorden herkennen goed gaat, kan er een heuse highscore mee worden gewonnen.

Lezen en Schrijven 1 leunt voor al zijn drie speltypes zwaar op het idee van herhaling. In alle drie de spelletjes komen steeds dezelfde woorden terug, die gebruik maken van de makkelijkste letters (bal), maar ook lastigere constructies (schep). Elk woord wordt altijd voorzien van een plaatje waardoor het makkelijk is de link te leggen tussen de betekenis en het woord. Bij het woorden leren en herkennen kun je op een letter drukken zodat die uitgesproken wordt. Dat gebeurt op een fonetische manier.

Alleen op het middelste onderdeel, waarin het draait om woorden herkennen, kan een highscore worden neergezet. Dat gebeurt in 20 vragen. Een goed, snel antwoord levert daarin 100 punten op. Foute antwoorden of hele trage antwoorden leveren minder punten op. Zo blijft na de eerste keer spelen nog de uitdaging om een hogere score te halen.

Bij het woorden afmaken komen, net als in het woorden leren-speltype, steeds dezelfde afbeeldingen en woorden terug. De ontbrekende letter is echter niet altijd dezelfde. Omdat de opdracht niet stopt na een gegeven aantal woorden, kan je het door en doorspelen. Zo moet door herhaling duidelijk worden dat hand eindigt op een d, niet met een t. Lezen en Schrijven 1 is een leerzame app voor een zacht prijsje.

Downloaden: Lezen en Schrijven 1 (€0,79, werkt ook op iPhone)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 januari 2012, 18:57
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.