BossPrefs: Zelf iPhone-services toevoegen

Met de applicatie BossPrefs kun je allerlei services en applicaties op je iPhone eenvoudig in- en uitschakelen. In deze powertip leggen we uit hoe je BossPrefs met eigen plugins en toggle-functies kunt uitbreiden.
Richard IJzermans - · Laatst bijgewerkt:

BossPrefsBossPrefs is een flexibele native iPhone-applicatie waarmee het mogelijk is om systeemservices op de iPhone te kunnen activeren en deactiveren. Je kunt hierbij denken aan Edge, Wi-Fi, Bluetooth en Mail. Door het installeren van extra plugins via Installer kan extra functionaliteit aan BossPrefs worden toegevoegd. Het is echter ook mogelijk om zelf ‘toggle’-definities te maken om daemons en applicaties te stoppen en starten.

Een ‘toggle’ is vrij eenvoudig aan BossPrefs toe te voegen via de grafische interface. Deze is te bereiken via de optieknop Config > Add in BossPrefs. Als je bijvoorbeeld een eenvoudige knop wilt maken waarmee je het Springboard kunt herstarten dan vul je het onderstaande in:

BossPrefs Services

Van ‘Name’ kun je natuurlijk maken wat je zelf wilt. Bij Start vul je het commando in wat een proces kan starten. Dit kan een applicatie zijn, maar ook een script. Het commando wordt gestart wanneer de ‘toggle’ op ‘on’ wordt gezet. In het geval van SpringBoard is dit niet echt nodig, aangezien deze automatisch wordt herstart. Bij Stop vul je het commando ‘killall’ in gevolgd door de exacte naam van het proces.

De procesnaam is te achterhalen door middel van het unix-commando ps. Gebruik ‘ps -U root’ om alle processen te zien die onder het gebruikersaccount root actief zijn en voor de processen onder ‘mobile’ gebruik je ‘ps -U mobile’.

PS terminal

Ook is het bij ‘start’ en ‘stop’ mogelijk om gebruik te maken van het commando ‘launctl load/unload’, waarmee daemons kunnen worden gestart of gestopt.

Met de optie ‘Process’ wordt gecontroleerd of het proces actief is. Wanneer dit het geval is zal bij het opstarten van BossPrefs de ‘toggle’ op ‘On’ worden gezet en vanzelfsprekend op ‘Off’ wanneer het process niet actief is.

De optie ‘icon’ geeft de mogelijkheid om een icon toe te voegen aan je ‘toggle’. Het icoonformaat is 20×20 pixels en je moet het complete pad en bestandsnaam opgeven.

Bewaar vervolgens je instellingen. Je keert nu terug naar het BossPrefs-menu en je zal zien dat de nieuwe toggle ‘Reset Springboard’ is toegevoegd en de toggle op ‘On’ Staat. Door deze weer op ‘Off’ te zetten zal je SpringBoard worden herstart.

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld kun je nu een ‘toggle’ maken voor bijvoorbeeld SSH, Taskbar Notifier en dergelijke.

Meer info over BossPrefs vind je op de Google Code-pagina: BossPrefs. BossPrefs en de BossPrefs-plugins zijn beschikbaar in de Big Boss repository: http://sleepers.net/iphonerepo

Let op: dit is een van Richard’s powertips en dus niet bedoeld voor eenvoudig gebruik of als een ‘we-nemen-je-mee-aan-het-handje’-artikel. Dit artikel is bedoeld voor gevorderde gebruikers die graag zelf met hun iPhone ‘rommelen’ en weten wat ze aan het doen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2009, 0:56
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.