Review: Nederlandse applicatie Markt doorzoekt Marktplaats

Review van Markt, een applicatie waarmee je Marktplaats kunt doorzoeken. Markt biedt een aantal handige functies zoals zoeken op basis van GPS-locatie en filteren op rubriek.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Het startscherm van Markt.Na drie weken wachten is eindelijk de Nederlandse applicatie Markt goedgekeurd. Markt is een applicatie waarmee je Marktplaats kunt doorzoeken. Zoals al bij de bespreking van ZoekMarktplaats bleek, is de website van Marktplaats zelf niet zo makkelijk doorzoekbaar: het scherm is te klein en de bediening is niet optimaal. Een mobiele website is er vooralsnog niet. Ontwikkelaar Keeple springt erop in, door een Marktplaats-applicatie voor de iPhone uit te brengen.
Bij het opstarten van Markt verschijnt meteen het zoekformulier. Onderaan het scherm zie je vier knoppen: Zoeken, Bladeren, Favorieten en Instellingen. Daarbij valt meteen het verschil met ZoekMarktplaats op: daar kun je alleen zoeken op trefwoord, terwijl je bij Markt ook vrij door de rubrieken kunt bladeren.

Bovendien kun je bij Markt gericht zoeken binnen een bepaalde groep of rubriek. Een derde verschil is dat je kunt zoeken op afstand: de applicatie bepaalt met GPS je locatie en kijkt daarna welke objecten het dichtst bij zijn. Ook handig: de applicatie is ook geschikt voor Belgen, want in de instellingen kun je aangeven dat je thuislocatie in België ligt.

Bij het zoeken kun je aangeven hoe ver een object van je verwijderd mag zijn, bijvoorbeeld maximaal 5 kilometer. In plaats van GPS kun je ook handmatig je postcode invoeren, bijvoorbeeld wanneer je op je werk de applicatie gebruikt. Verder kun je in de instellingen aangeven dat je alleen in titels wilt zoeken. Kom je iets interessants tegen, dan tik op je op het plusknopje om het object aan je favorietenlijst toe te voegen; ook dat is een functie die (nog) niet in ZoekMarktplaats zit.

Voor het bieden op advertenties zul je daadwerkelijk naar de website van Marktplaats moeten gaan. Wel kun je vanuit de interface van Markt alvast zien of er op een bepaald item geboden is.

Bij de objecten staat een deel van de omschrijving, de plaats en afstand tot je huidige locatie, een linkje om de locatie op de kaart te bekijken en een optie om drie foto’s te bekijken. Je blijft dan binnen de applicatie zelf. Vanuit de applicatie kun je ook een e-mail versturen naar jezelf of naar anderen. De applicatie is niet in landscape te gebruiken.

De zoekfunctie is vrij uitgebreid: je kunt een prijsbereik aangeven, de zoekopdracht beperken tot een bepaalde afstand van je locatie en filteren op groep of rubriek. Al met al een erg complete applicatie.

Conclusie

Misschien heeft Markt goed gekeken naar ZoekMarktplaats en een betere applicatie gehad, met functies die eigenlijk al in de applicatie van de concurrentie hadden moeten zetten. Maar het kan net zo goed zijn, dat Keeple gewoon een Marktplaats-applicatie wilde maken en daar zoveel mogelijk functies in wilde stoppen. Sommige functies zijn blijkbaar nog niet mogelijk zoals het bieden op een object, maar je ziet wel in één oogopslag of het de moeite waard is om naar de Marktplaats-site te gaan om inderdaad te gaan bieden. Vooral de betere zoekfunctie, de favorieten en de GPS-functie zijn extra’s waarmee Markt een streepje voor heeft op ZoekMarktplaats (waarvan overigens ook een tweede versie met meer functies in de maak is).

Info: Markt

  • Ontwikkelaar: Keeple
  • Applicatie: Markt
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 0,3MB
  • Cijfer: 8

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:34
Categorie Diensten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.