Gmail krijgt ondersteuning voor IMAP

Google heeft IMAP voor Gmail geactiveerd en de iPhone is een van de weinige mobiele telefoons die op dit moment wordt ondersteund. IMAP biedt veel voordelen ten opzichte van het POP-protocol, dat Gmail eerder al ondersteunde; vooral wanneer je e-mail op meerdere lokaties leest.

Gmail IMAPGmail wordt nog vriendelijker voor mobiele gebruikers: Google heeft aangekondigd dat ze op de iPhone ondersteuning voor het IMAP-protocol zullen geven. Vooral als je je e-mail op meerdere apparaten leest, heeft dat voordelen: e-mail die je op het ene apparaat hebt gelezen of verwijderd, zal ook op alle andere apparaten worden bijgewerkt.


Gmail biedt al ondersteuning voor POP3, maar dat werkt niet altijd even lekker. Mailtjes die je op de computer thuis al hebt gelezen, zie je ongelezen in de e-mail op je iPhone verschijnen. Wat je liever zou willen hebben is een soort ‘status-synchronisatie’. Bij IMAP kan dat: het mailprotocol biedt synchronisatie in twee richtingen. Alle e-mail blijkt als je dat wilt altijd beschikbaar op de server, dus als je een nieuwe telefoon aanschaft en je accountgegevens in de e-mailapplicatie invult, ben je daar ook meteen up-to-date, waarbij je toegang hebt tot al je oude mail.

Kortom, IMAP is veel geschikter voor het lezen van e-mail op verschillende apparaten. IMAP biedt daarnaast nog meer voordelen: het is stabieler, er gaan minder berichten verloren en je kunt vanaf elke lokatie bepaalde acties uitvoeren. Bijvoorbeeld een bericht voorzien van een vlaggetje, een bericht verplaatsen naar een map en nieuwe mappen aanmaken. Die acties worden vertaald haar de webversie van Gmail; hoe dit gebeurt, lees je op een helppagina van Gmail. Een vlaggetje betekent bijvoorbeeld dat het bericht in de webversie van Gmail voorzien wordt van een sterretje.

Als iPhone-bezitters boffen we, want de iPhone is een van de weinige mobiele telefoons die op dit moment wordt ondersteund. Op de desktop worden inmiddels wel de meest gangbare e-mailclients ondersteund, waaronder MS Outlook en Thunderbird.

Instructies hoe je op de iPhone Gmail IMAP moet instellen vind je op de website van Gmail. Als inkomende mailserver gebruik je nu imap.gmail.com in plaats van (voorheen) pop.gmail.com.

IMAP voor Gmail wordt overigens gefaseerd uitgerold, dus het kan even duren voordat je de functionaliteit in je eigen instellingen kunt activeren.

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 oktober 2007 om 13:00
Categorie
iOS en iPadOS

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.