Apple’s iFund blijkt doorgestoken kaart

Apple's iFund voor het stimuleren van nieuwe software voor de iPhone, blijkt een grote grap. Van de 1.700 inzendingen zijn er maar twee gehonoreerd en dat zijn bedrijven die al langer banden met het venture capital-bedrijf hadden.

iControlDe berichten die over Apple’s iFund binnenkomen zijn nogal verwarrend: eerst bleek het nogal stroef te lopen met nieuwe ideeën, daarna werd de organisatie overspoeld door fantastische voorstellen en nu blijkt dat van de 1.700 voorstellen nog steeds maar twee zijn geaccepteerd. De venture capital-firma KPBC heeft 100 miljoen dollar te verdelen en heeft weliswaar 10 nieuwe voorstellen op de lijst van “serieuze kandidaten” gezet, maar alleen de projecten iControl en Pelago worden op dit moment financieel ondersteund.


En echt interessant zijn de projecten ook al niet. iControl ontwikkelt software om je huisautomatisering te besturen, zoals het sluiten van gordijnen en het besproeien van je gazon. Pelago is van plan om het zoveelste sociale netwerk met tracking, restauranttips en profielen op te bouwen. Het iFund heeft er 15,5 miljoen dollar in gestoken terwijl ontwikkelaars die tot nu toe op eigen kosten Installer-applicaties hebben gemaakt, met 100.000 dollar dik tevreden waren geweest.

Macenstein schrijft dat de twee bedrijven die zijn uitgekozen al nauwe banden hadden met KPCB: iControl had al iemand in het bestuur zitten die bij KPCB werkt (nota bene John Doerr, dezelfde persoon die tijdens de keynote het investeringsfonds aankondigde) en Pelago had al eerder geld van KPCB ontvangen. Het lijkt dus een incestueuze bedoening waardoor de glans van het iFund nu wel definitief af is.

Meer info: Businessweek

Informatie

Laatst bijgewerkt
28 mei 2008 om 14:03
Categorie
Diensten

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.