Dossier: iOS 8

Laatst bijgewerkt:

ios-8-plaatje-vierkant iOS 8 is de achtste versie van het iOS-besturingssysteem, voor de iPhone, iPad en iPod touch. Apple heeft iOS 8 beschikbaar gesteld op 17 september 2014. iOS 8 was de grootste iOS-update voor ontwikkelaars sinds de komst van de App Store. Widgets, extensies, alternatieve toetsenborden en een hoop andere functies maken apps uitgebreider dan ooit tevoren. Daarnaast introduceerde Apple functies zoals de nieuwe Gezondheid-app.

Lees ook: iOS 8 installeren op iPad en iPad: dit moet je weten

We hebben op iCulture een flinke reeks artikelen gepubliceerd in de serie iOS 8 uitgelicht waarin we de belangrijkste vernieuwingen in iOS 8 in detail hebben besproken.

iOS 9 nu beschikbaar

De opvolger van iOS 8, iOS 9, is vanaf 16 september 2015 beschikbaar. Alles wat je wilt weten over het installeren van iOS 9 en welke vernieuwingen de update met zich meebrengt, lees je in ons iOS 9 dossier. De laatste update voor iOS 8 was iOS 8.4.1, met daarin bugfixes voor Apple Music. Hieronder een overzicht van alle iOS 8-updates die zijn uitgebracht:

 • iOS 8.4.1 bevat geen nieuwe functies, maar biedt vooral bugfixes voor Apple Music, wat in iOS 8.4 werd toegevoegd.
 • iOS 8.4 heeft als belangrijkste vernieuwing de introductie van Apple’s muziekdienst Apple Music.
 • iOS 8.3 voegde ondersteuning toe voor de Nederlandstalige Siri.
 • iOS 8.2 voegde de Apple Watch-app toe aan de iPhone, zodat je alvast bent voorbereid op het nieuwe horloge.
 • iOS 8.1.3 was wederom een bugfix-update, die iOS-updates ook een stuk kleiner maakte.
 • iOS 8.1.2 bood een aantal bugfixes, waaronder een oplossing voor het ringtoneprobleem op de iPhone.
 • iOS 8.1.1 was voornamelijk een bugfix-update, die ook snelheidsverbeteringen bood voor de iPhone 4s en iPad 2.
 • iOS 8.1 bracht veel praktische verbeteringen met zich mee, zoals de terugkeer van de camerarol in de Foto’s-app.
 • iOS 8.0.2: Tussentijdse update om problemen op te lossen die door iOS 8.0.1 waren ontstaan.
 • iOS 8.0.1: Een nogal rampzalig verlopen update waardoor functies op de iPhone niet meer werkten.
 • iOS 8: verscheen op 17 september als opvolger van iOS 7.

iOS 8 is te installeren op de iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPod touch vijfde generatie, iPad 2, iPad derde/vierde generatie, iPad Air, iPad mini en iPad mini Retina. Op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 en iPad mini 3 is iOS 8 al standaard voorgeïnstalleerd.

De iOS-update is te downloaden via een over-the-air update of via iTunes. Wil je de update installeren? In een apart artikel leggen we uitgebreid uit hoe je dit doet.

Belangrijkste nieuwe functies in iOS 8

iOS 8 widgetsKlik op de linkjes om meteen door te springen naar het gewenste onderwerp hieronder:

Ook interessant: iOS 8 uitgelicht: 8 apps die winnen of verliezen door iOS 8 en hebben we heel veel (kleine) losse verbeteringen op een rij gezet.

iOS 8: Berichtencentrum met widgets

Ontwikkelaars kunnen vanaf iOS 8 eigen widgets ontwikkelen. Op deze manier kunnen ze app-informatie in het Berichtencentrum laten zien. Een sportapp kan hiermee bijvoorbeeld voetbaluitslagen tonen in het Berichtencentrum. De eBay-app kan in een widget de voorwerpen tonen waar je op biedt, waarna je rechtstreeks vanuit de widget een nieuw bod kunt plaatsen. De widgets zijn dus interactief. In eerdere iOS-versies had het Berichtencentrum al widgets, maar deze functie was beperkt tot een paar eigen apps van Apple, zoals de Aandelen- en Weer-app. De functie is nu vrij te gebruiken voor alle app-ontwikkelaars.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: widgets in het Berichtencentrum

iOS 8: Interactieve notificaties

iOS 8 notificatiesApple heeft in iOS 8 notificaties interactief gemaakt. Hierdoor kun je meteen reageren op en binnenkomende notificatie, bijvoorbeeld bij een iMessage-bericht. Als er een iMessage-notificatie binnenkomt hoef je niet meer naar de Berichten-app te gaan, maar je kunt alles afhandelen op hetzelfde scherm. Je activeert het reactieveld door het pushbericht naar beneden te swipen. Een korte swipe op het ontgrendelscherm toont speciale knoppen, zodat je vanaf daar een reactie kunt typen. Dit maakt het ook mogelijk om een agenda-afspraak te accepteren of te weigeren, zonder de Agenda-app te starten. Bij Facebook-notificaties kun je vanuit de notificatiebanner zelfs direct een like achterlaten.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: interactieve notificaties

iOS 8: Contacten in multitasking

iOS 8 multitaskingHet multitaskscherm in iOS 8 toont bovenin recente contactpersonen. Door twee keer op de homeknop te drukken kun je gelijk naar de juiste persoon gaan, zodat je bijvoorbeeld een telefoongesprek kunt beginnen zonder de Telefoon-app te starten. Dit is ook een snellere methode dan het gebruik van Spotlight, waarbij je alsnog de eerste letters van een naam moet typen. Heb je op een icoon getapt, dan krijg je direct knoppen om te bellen, facetimen, sms’en of te iMessagen. iMessage heeft ook een locatiefunctie, vergelijkbaar met Zoek mijn vrienden: hierin kun je vrienden voor een uur, een hele dag of voor altijd laten zien waar je bent.

iOS 8: Vernieuwde Mail-app

iOS 8 mail appDe Mail-app kan datums herkennen in een bericht. Door hierop te tikken kun je in één keer een agendapunt maken voor de Agenda-app. Met swipes is het daarnaast mogelijk om snel mails ongelezen te maken of te verwijderen. De Mail-app in iOS 7 had al veegbewegingen, maar de nieuwe methode is meer vergelijkbaar met apps zoals Mailbox. Eén ding ontbreekt er echter nog ten opzichte van Mailbox: het kunnen uitstellen van een mailtje, zodat je er later weer aan wordt herinnerd.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: verbeteringen in Mail-app

iOS 8: Slimmere Spotlight

iOs 8 spotlightDe Spotlight-functie van iOS 8 kan meer informatie raadplegen. Vanuit de zoekbalk is het mogelijk om Wikipedia te doorzoeken, apps te vinden die je nog niet hebt geïnstalleerd of filminformatie raadplegen. De vernieuwde Spotlight-functionaliteit is vergelijkbaar met dezelfde functie voor OS X Yosemite. Daarin worden zoekresultaten veel meer in context geplaatst: in plaats van een lijstje met gevonden documenten kun je bij contactpersonen zien welke adressen, afspraken en andere items erbij horen.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: Spotlight wordt slimmer en kan nog meer zoeken

iOS 8: QuickType en alternatieve toetsenborden

iOS 8 notificatiesHet nieuwe QuickType-toetsenbord in iOS 8 voorspelt wat je wilt typen. Tijdens het tikken verschijnen er woordsuggesties boven het toetsenbord, waar je op kunt tappen om ze gelijk in te vullen. QuickType is contextgevoelig: vraagt iemand of je een film wil kijken of wil gaan eten, dan zullen de woorden ‘film’ en ‘eten’ als suggesties worden getoond. Hoe vaker je schrijft, hoe beter het QuickType-toetsenbord weet hoe je schrijft. QuickType ondersteunt een aantal talen, waaronder Engels, Frans en Duits. Nederlands wordt nog niet ondersteund.

iOS 8 swype toetsenbordQuickType is Apple’s nieuwe toetsenbord, maar het wordt in iOS 8 ook mogelijk om toetsenborden van derden te installeren. Hierdoor kan bijvoorbeeld Fleksy een keyboard beschikbaar stellen dat werkt met alle iOS-applicaties. Dit biedt tevens ondersteuning voor het befaamde swype-toetsenbord, waarmee je woorden vormt door over letters heen te vegen. Volgens Apple krijgen geen van de toetsenborden toegang tot de ‘sandbox’ van de app, waardoor er geen beveiligingsrisico door bijvoorbeeld keyloggers kan ontstaan.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: QuickType en alternatieve toetsenborden

iOS 8: Betere groepschats in iMessage

ioS 8 iMessageApple heeft groepsgesprekken in iMessage sterk verbeterd. Je kunt de chat een naam geven, mensen toevoegen en verwijderen, zelf een gesprek verlaten en een specifiek gesprek dempen (muten). Het is bovendien mogelijk om razendsnel audio- en videoberichten te verzenden. Je hoeft alleen de audioknop ingedrukt te houden, praat en laat hem los. Het audiobestand wordt dan gelijk opgestuurd. De cameraknop laat je op eenzelfde manier snel foto’s of video’s maken om te verzenden. Foto’s en video’s zijn slechts een paar minuten te bekijken. De functie is hierdoor vergelijkbaar met Snapchat en ook berichtenapp WhatsApp kan het nog wel eens moeilijk krijgen.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: iMessage lijkt meer dan ooit op WhatsApp

iOS 8: Family Sharing voor gezinnen

iOS 8 Family SharingJe kunt in iOS 8 gebruik maken van zes verschillende iTunes-accounts binnen een gezin. Deze nieuwe functie heet Family Sharing (Delen met gezin) en is gekoppeld aan slechts één creditcard, waar alle gezinsleden aankopen mee mogen doen. Het handige is dat je apps, muziek en andere gekochte iTunes-content onderling gratis kunt uitwisselen binnen een gezin, maar dat iedereen toch een eigen account heeft. Met dit nieuwe systeem verbetert Apple ook het probleem van in-app aankopen door jonge kinderen. Probeert een kind iets te downloaden, dan moet hij of zij eerst toestemming krijgen van vader of moeder. De ouders krijgen hiervoor een pushnotificatie op hun iDevices.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: Family Sharing voor gezinnen

iOS 8: Verbeterde Foto’s-app met iCloud

iOS 8 foto's appApple’s nieuwe Foto’s-app werkt beter samen met iOS 8, OS X en iCloud, waardoor het mogelijk is sneller foto’s te doorzoeken op al je computers en iDevices. Apple laat je al langer foto’s delen tussen iDevices met Fotostream, maar de beperking op de hoeveelheid foto’s lijkt verdwenen. Voortaan ben je beperkt tot je opslagcapaciteit in iCloud Drive. Een slimme zoekbalk laat je op basis van tijd en locatie door je fotobibliotheek bladeren. Een verbeterd bewerkingssysteem zorgt ervoor dat je makkelijk schaduwen, contrast, helderheid en belichting kunt aanpassen. Begin 2015 komt er een bijbehorende Mac OS X-applicatie die synchroniseert met de iOS 8-app.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: verbeterde Foto-app met Timer, Timelapse en meer

iOS 8: AirDrop tussen iOS en OS X

AirDrop werkt tussen iOS 8 en OS X Yosemite. Hierdoor is het mogelijk bestanden tussen iPhone, iPad en Mac uit te wisselen. Zowel iOS als OS X hebben al een tijdlang ondersteuning voor AirDrop, maar tot voorheen werkten ze via verschillende protocollen. Daardoor kon je alleen tussen Macs onderling bestanden uitwisselen, of tussen iDevices onderling. Met iOS 8 en OS X Yosemite komt daar een einde aan en werkt alles naadloos met elkaar samen.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: zo werken iOS en OS X beter samen

iOS 8: Betere connectiviteit met OS X

iOS 8 OS X connectivityiOS en OS X werken op nog meer vlakken samen. Het is bijvoorbeeld in bepaalde apps mogelijk een document of bestand naar boven te swipen met ‘Handoff’, waarna hij van je iDevice naar je Mac gaat. Op deze manier swipe je bijvoorbeeld een e-mail van je iPhone naar je Mac, zodat je vanaf daar berichten verder kunt tikken.

Een iPhone met iOS 8 kan ook sms-berichten en telefoongesprekken naar OS X Yosemite sturen. Dit betekent dat sms-berichten niet verstuurd met iMessage ook op je Mac gelezen en beantwoord kunnen worden. Het bericht wordt vervolgens via je iPhone alsnog verstuurd vanuit je sms-bundel. Telefoongesprekken kunnen op dezelfde manier worden beantwoord op je Mac: het gesprek wordt beantwoord op de iPhone en draadloos doorgestuurd naar OS X. Deze functionaliteit is vergelijkbaar met de Nederlandse OS X-app Dialogue.

Zit je op de Mac zonder internet, dan is het nu supersimpel om de hotspotfunctie van de iPhone op te starten. Als je vanuit het Bluetooth-menu van OS X de iPhone selecteert, zal de hotspotfunctie van iOS 8 automatisch worden opgestart. Deze instant hotspotfunctie kan mogelijk in strijd zijn met de voorwaarden van je mobiele provider, als deze geen internetgebruik op laptops toestaat.

Lees meer over: OS X Yosemite in ons aparte artikel en in iOS 8 uitgelicht: zo werken iOS en OS X beter samen

Leuk al die nieuwe functies, maar werkt het ook op mijn Mac, iPhone of iPad? We zochten het voor je uit.

iOS 8: Siri praat met Shazam

Siri ondersteunt voortaan Shazam, zodat je muziek kunt herkennen met de virtuele assistent. Je kunt met Siri ook iTunes-content kopen en de assistent aanspreken met “Hey, Siri”. Bovendien is er ondersteuning voor 22 nieuwe talen – maar Nederlands zit er helaas niet bij. Als goedmakertje heeft Apple wel het dicteren van Nederlandse teksten toegevoegd, waarbij technologie van Nuance wordt gebruikt.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: Geen Nederlandse Siri, wel tekst dicteren

App Store: meer hulp bij het vinden van leuke apps

De App Store krijgt een nieuw Explore-tabblad, waarmee je nieuwe applicaties kunt ontdekken. Populaire zoektermen worden ook getoond, zodat je op meer manieren kunt zien waar andere gebruikers zoal naar zoeken. Heeft een app de ‘Keuze van de redactie’-titel, dan wordt dit duidelijker in de App Store getoond met een nieuw logo. Ontwikkelaars zijn ook in staat om app-bundels te verkopen: op deze manier verkopen ze meerdere apps tegelijk tegen een lagere prijs. Bij apps worden voortaan ook video’s getoond. Nog een andere opmerkelijke ontwikkeling is dat je vanuit de App Store voortaan testversies van apps kunt downloaden. De App Store krijgt daarvoor ondersteuning voor TestFlight, een dienst die Apple begin dit jaar overnam.

Lees meer over: iOS 8 uitgelicht: App Store-verbeteringen, appbundels en meer

iOS 8: Onderling communicerende apps

iOS 8 custom actionsApple heeft de Software Development Kit (SDK) voor ontwikkelaars flink uitgebreid. Tijdens WWDC sprak Apple over de ‘grootste upgrade sinds de komst van de App Store’. De voornaamste nieuwe functie is ‘Extensibility’, waarmee het mogelijk wordt voor apps om onderling data uit te wisselen. Dit maakt het mogelijk om apps met elkaar te verbinden en diensten van de ene app naar de andere door te sturen. Deze apps bevinden zich volgens Apple nog steeds in een ‘sandbox’, zodat ze beveiligd zijn en geen misbruik kunnen maken van elkaars data. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een foto te bewerken in de ene app en vervolgens verder te bewerken in een andere app.

iOS 8: Touch ID ook voor externe apps

De Touch ID-vingerafdruksensor op de iPhone 5s is voortaan ook voor ontwikkelaars beschikbaar. Hierdoor kan bijvoorbeeld de app van je bank worden beveiligd met je vingerafdruk. Apple belooft dat de vingerafdrukgegevens niet worden gedeeld met app-ontwikkelaars: iOS geeft enkel het ontsleutelcommando als je de juiste vingerafdruk gebruikt. Hoe zoiets in de praktijk zou kunnen werken demonstreert de populaire wachtwoorden-app 1Password in een beta-versie. Je ontgrendelt de app met je vinger in plaats van een lang ingewikkeld wachtwoord en je kan ook inloggen in Safari, iets wat voorheen onmogelijk was.

iOS 8: HealthKit: gezondheidsplatform met Health-app

iOS 8 HealthApple introduceert in iOS 8 ook HealthKit – een platform waarmee ontwikkelaars hun app kunnen koppelen aan Apple’s Health-platform. De Nike-app kan op deze manier aan de Health-app doorgeven hoeveel calorieën je hebt verbrand. De Health-app kwam in eerdere geruchten ook al voorbij als Healthbook, Apple’s gezondheidsplatform dat een voorbode lijkt voor de iWatch. Op het moment werkt Health alleen met data van apps in de App Store – maar deze apps kunnen ook samenwerken met accessoires zoals de Fitbit.

iOS 8: HomeKit: Smart Home-platform

iOS 8 biedt ondersteuning voor HomeKit, een softwareplatform waarmee de iPhone apparaten in huis kan bedienen. Het is vervolgens mogelijk om deze apparaten in huis te koppelen aan bijvoorbeeld Siri. Dit maakt het mogelijk om Siri te vertellen het licht uit te doen of de deur op slot te draaien. HomeKit werkt samen met apparaten van iHome, Cree, Chamberlain, Skybell, August, Honeywell, Haier, Schalge, Philips, Withings, Netatmo, Broadcom, Kwikset en meer.

Meer over HomeKit lees je in het Dossier HomeKit

Verbeteringen voor ontwikkelaars: CloudKit, Metal en Swift

Tenslotte nog drie aankondigingen voor ontwikkelaars, die het maken van iOS-apps makkelijker gaan maken. Apple zorgde voor verbeteringen op het gebied van opslag (CloudKit), grafische prestaties van games (Metal) en een nieuwe programmeertaal voor Xcode (Swift). Later komen er ook nog een PhotoKit en een nieuwe Camera API voor fotofuncties.

CloudKit: gratis opslag voor ontwikkelaars

Apple biedt ontwikkelaars gratis opslagruimte voor hun apps. Met CloudKit kunnen ontwikkelaars hun databases, documenten, scores en dergelijke opslaan bij Apple, zonder dat de ontwikkelaar zelf serverkosten hoeft te betalen. CloudKit is gratis, maar volgens Apple zijn er wel enkele beperkingen. Ontwikkelaars kunnen makkelijker iCloud-synchronisatie aanbieden in apps, zonder dat gebruikers hun Apple ID hoeven in te voeren of persoonlijke gegevens hoeven te delen.

Meer over CloudKit lees je in een apart artikel

Metal maakt A7-games mooier op iOS 8

Apple heeft voor iOS 8 Metal uitgebracht: een ontwikkelkit voor game-ontwikkelaars die de maximale prestaties uit de A7-processor van de iPhone 5s haalt. Games zoals Plants vs Zombies: Garden Warfare en andere spellen die met de Frostbite-engine van EA zijn gemaakt, zijn daardoor ook speelbaar te maken op de iPad. Epic Games heeft een techdemo genaamd ‘Zen Garden’ gemaakt, die laat zien wat voor visuele kracht er in de A7-chip schuilt. Zen Garden zal gratis in de App Store beschikbaar zijn zodra iOS 8 beschikbaar komt. SpriteKit is Apple’s ontwikkeltool voor simpele, casual spellen en is ook beschikbaar in iOS 8. Tot slot is er SceneKit, waarmee ontwikkelaars 3D-scènes kunnen samenstellen.

Nieuwe programmeertaal Swift voor Xcode

Swift XcodeApple heeft een nieuwe programmeertaal ontwikkeld genaamd Swift. Hiermee biedt Apple een alternatief voor Objective-C, dat tot nu toe werd gebruikt door iOS-ontwikkelaars. Volgens Apple is Swift 3,9 keer sneller dan Python en kan naast Objective-C gebruikt worden. Met Swift wil Apple het mogelijk maken om simpelere code te genereren die pakweg hetzelfde doet als voorheen. Het kan dus gemakkelijk worden toegevoegd aan de code van bestaande apps die in C of Objective-C zijn geprogrammeerd.

iOS 8 iDevices

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!