Dossier: iOS 10

Laatst bijgewerkt:

iOS 10

iOS 10 is de nieuwste software-update voor de iPhone, iPad en iPod touch. In dit uitgebreide dossier lees je alles over de tien grote vernieuwingen in iOS 10 zijn doorgevoerd. Inmiddels bereiden we ons alvast voor op de komst van iOS 11.

Beschikbaarheid iOS 10

iOS 10 kwam op 13 september 2016 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel. Al eerder konden ontwikkelaars en publieke testers aan de slag met betaversies van iOS 10, zodat we al vroegtijdig de nieuwe functies konden testen.

Welke iPhones en iPads werken op iOS 10?

Bij iOS 10 ondersteunt niet meer alle toestellen. iOS 10 is te installeren op:

  • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE
  • iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
  • iPad mini (tweede, derde en vierde generatie)
  • iPad Pro (12,9 en 9,7 inch)
  • iPod touch (zesde generatie)

Deze toestellen krijgen geen update meer en blijven steken op iOS 9.x:

  • iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1, iPod touch 5G
BEKIJK OOK
13-6-2016 · Welke toestellen werken wel en niet met iOS 10? Vooral wat betreft iPad zijn er meerdere modellen die niet ondersteund worden door iOS 10.
162

Nieuwe functies iOS 10

iOS 10 zit vol met allerlei handige nieuwe functies, apps en verbeteringen. In iOS 10 gingen een aantal vertrouwde zaken op de schop, zoals de widgets, het toegangsscherm en het Bedieningspaneel. Hieronder vind je een greep uit allerlei nieuwe functies in iOS 10.

Toegangsscherm

In iOS 10 vind je een aantal vernieuwingen voor het beginscherm. Apple heeft de ‘schuif om te ontgrendelen’-functie verwijderd. Je kunt je iPhone nu ontgrendelen door op de Touch ID-knop te drukken, ook als je geen vingerafdruk hebt ingesteld of een oudere iPhone hebt. Ook nieuw is de Raise to Wake-functie, waardoor het scherm aan springt zodra je het toestel oppakt. Het widgetsscherm is mooier gemaakt en verplaatst, want deze krijg je nu te zien als je vanaf het toegangsscherm naar rechts veegt. Naar links vegen zorgt ervoor dat je camera wordt geactiveerd.

Het ontgrendelen zelf kan in iOS 10 op meerdere manieren. Om het scherm te activeren, kun je met een willekeurige vinger op de homeknop drukken. Doe je dit met een niet geregistreerde Touch ID-vinger, dan kun je na het ontgrendelen nog navigeren over het toegangsscherm. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de widgets nog bekijken of je notificaties lezen. Dit werkt ook als je het scherm activeert via de powerknop. In onderstaande video zie je hoe dit werkt:

Rijke notificaties

De notificaties in iOS 10 zijn bovendien een stuk rijker. Met 3D Touch kun je stevig op een melding tikken, bijvoorbeeld van de Berichten-app. Vervolgens zie je niet alleen het inkomende berichtje, maar ook het hele gesprek inclusief afbeeldingen, video’s en andere uitgewisselde berichten. Deze rijkere notificaties zijn ook beschikbaar op oudere toestellen zonder 3D Touch. Toch kan niet elke iPhone gebruikmaken van deze rijke notificaties. De iPhone 5 en iPhone 5c moeten het zonder deze functie doen.

iOS 10-notificaties met 3D Touch.

BEKIJK OOK
14-6-2016 · De notificaties in iOS 10 worden een stuk geavanceerder, doordat je bijvoorbeeld vanuit een notificatie een heel chatgesprek kunt bekijken. Deze rijkere notificaties komen echter ook naar oudere toestellen zonder 3D Touch.
13

Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel is ook op de schop gegaan. Als je vanaf onderaan het scherm naar boven veegt, zul je zien dat het Bedieningspaneel bestaat uit drie schermen. Het eerste scherm heeft dezelfde instellingen als voorheen met onder andere Wi-Fi, Niet storen en verschillende standaardapps. Het tweede scherm is voor muziekbediening. Je kunt hier ook je AirPlay-apparaat selecteren. Het derde en laatste scherm is alleen beschikbaar voor gebruikers met HomeKit-instellingen. Vanuit hier bedien je namelijk je HomeKit-accessoires, zoals lampen en thermostaten. Je hoeft daarvoor dus geen aparte app te openen.

BEKIJK OOK
13-9-2016 · iOS 10 heeft een nieuw Bedieningspaneel dat bestaat uit drie losse delen. Er is 3D Touch toegevoegd en je kunt met HomeKit je huis makkelijker bedienen. In dit artikel lees je wat er zoal nieuw is en hoe het werkt of kijk naar onze uitlegvideo.
51

Standaard-apps verbergen

In iOS 10 kun je standaardapps van je toestel verwijderen. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijderen van gewone apps: hou een app lang ingedrukt en kies voor Verwijder. Hoewel iOS 10 suggereert dat de app verwijderd wordt, wordt deze in principe alleen verborgen. Hij is daardoor niet meer zichtbaar op het beginscherm. Om de app weer terug te krijgen, kun je deze opnieuw downloaden uit de App Store. Het gaat dus niet echt om het verwijderen, omdat veel onderdelen van de apps nog op je toestel blijven staan. Het verbergen van alle standaardapps levert ongeveer 150MB aan opslagruimte op.

BEKIJK OOK
13-6-2016 · Bijna alle standaardapps zijn als aparte downloads in de App Store verschenen. Met ingang van iOS 10 kun je allerlei standaardapps van je toestel verwijderen, bijvoorbeeld de apps die je toch nooit gebruikt.
213

iPhone iOS 10

Siri

Met de komst van iOS 10, komt Siri eindelijk beschikbaar voor ontwikkelaars. Apple heeft een speciale ‘SiriKit’ API gemaakt waarmee ontwikkelaars Siri-ondersteuning in hun app kunnen bouwen. Het werkt met apps als WhatsApp (Siri stuurt het bericht voor je), Slack en meer, maar ook met Uber en Lyft voor taxi’s, Shutterfly en Pinterest voor fotodiensten (zoek snel door je foto’s) en Runtastic en Runkeeper voor hardlopen.

BEKIJK OOK
31-8-2016 · Siri krijgt met iOS 10 ondersteuning voor third-party apps en WhatsApp, LinkedIn, Pinterest en meer zijn de eerste apps die bij de lancering van iOS 10 klaar zijn voor Siri. Welke apps krijgen nog meer ondersteuning?
23

Siri kan echter niet samenwerken met elke type app. Het gaat in totaal om zes categorieën: taxi, berichten, foto’s, betalingen, VoIP-bellen en workouts. Meer over wat Siri allemaal kan in iOS 10 lees je in onderstaand artikel.

BEKIJK OOK
17-6-2016 · Siri krijgt in iOS 10 veel meer functies, maar toch zijn er nog genoeg beperkingen. In dit artikel leiden we je langs alle functies en de activiteiten die ontwikkelaars moeten doen om het werkend te krijgen.
28

Verder is er ook voor Nederlanders iets nieuws: de Nederlandse Siri kan in iOS 10 eindelijk rekenen. Dat betekent dat je Siri kunt vragen om een som voor je uit te rekenen. Hoe dit werkt zie je in de video en in het aparte tipartikel hieronder.

BEKIJK OOK
Vanaf iOS 10 is het ook in het Nederlands en Vlaams mogelijk om te rekenen met Siri. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en valuta en eenheden omzetten: Siri kan het allemaal. Bekijk in dit artikel hoe dit in z'n werk gaat.
79

Foto’s

Apple heeft Advanced Computer Vision aan de Foto’s-app toegevoegd, zodat je bijvoorbeeld gezichtsherkenning hebt. Dit doen ze door gebruik te maken van deep learning, bijvoorbeeld om bergen, paarden en andere objecten te herkennen. Dit gebeurt met respect voor je privacy. Met de Aandenkens functionaliteit gaat Apple foto’s, video’s en locaties clusteren in albums. Op basis van verschillende berekeningen ziet de app bijvoorbeeld dat bepaalde trips bij elkaar horen. De Foto’s-app kan zelfs foto’s samenvoegen tot een video met bijbehorende muziek. Zo heb je van bepaalde trips een mooi aandenken. Deze functie is vergelijkbaar met Google Foto’s, maar dan werkt het lokaal op je iPhone. Ben je het niet eens met de gemaakte video, dan kun je deze zelf naar wens bewerken.

BEKIJK OOK
20-6-2016 · De nieuwe Foto's-app van iOS 10 en macOS Sierra herkent 4.432 objecten en 7 gezichtsuitdrukkingen. Ook kan de app bezienswaardigheden herkennen, ook als zij ze op voorhand nog niet kent.
30

Op de Mac komen veel van deze functies ook beschikbaar, zoals het bladeren door Aandenkens en gezichtsherkenning. Ook op de Apple TV kun je de foto’s en aandenkens bekijken.

iOS 10 Foto's

Apple Maps

Apple Maps is in iOS 10 ook flink op de schop gegaan. Zo heeft de Maps-app meer proactieve functies. Maps weet bijvoorbeeld dat je op een bepaald tijdstip vaak naar je werk gaat of dat je graag naar bepaalde restaurants gaat. In de Maps-app veeg je omhoog om de nieuwe functies te zien. Tijdens het autorijden vertelt Maps je ook hoelang het nog rijden is naar een tankstation of doet suggesties voor een koffiebar in de buurt. Je kunt tijdens het rijden ook vooruit en achteruit zoomen om de verkeersdrukte te zien. Maps geeft je vervolgens alternatieve routes als er files staan en vertelt hoeveel tijd je kwijt bent.

Deze functies komen ook beschikbaar in CarPlay en Apple heeft voor ontwikkelaars ook de mogelijkheid voor app-extensies toegevoegd zodat je direct in de Maps-app een Uber-taxi kunt bestellen.

BEKIJK OOK
13-6-2016 · Apple Maps krijgt een geheel nieuw design en vele nieuwe functies. Zo zie je onderweg waar het dichtstbijzijnde tankstation is en hoe ver weg deze is.
12

Apple Music

In iOS 10 is ook Apple Music volledig vernieuwd. Apple Music heeft een nieuwe interface gekregen met nieuwe tabs onderin het scherm: Bibliotheek, Voor jou, Ontdekken, Radio en Zoeken. Bij Voor jou staan voortaan dagelijks speciaal voor jou gecureerde afspeellijsten. Ook is er een tabblad voor gedownloade muziek, zijn er songteksten in de app beschikbaar en is er een lijstje met recent gespeelde nummers. Apple Music Connect is minder prominent aanwezig in de app.

BEKIJK OOK
13-6-2016 · Apple Music krijgt een nieuw ontwerp en een dagelijkse persoonlijke afspeellijst in For You. Apple Music Connect is vervallen.
8

Apple Music iOS 10 op iPhone en iPad

In een apart artikel hebben we alle veranderingen voor Apple Music in iOS 10 op een rijtje gezet. Daarin bespreken we het nieuwe design, de nieuwe knoppenbalk, songteksten, de nieuwe Ontdekken-knop en lees je waar Connect zich verstopt heeft.

BEKIJK OOK
15-6-2016 · Apple Music gaat in iOS 10 veranderen. Wij hebben alle nieuwe functies en verbeteringen op een rijtje gezet, ook voor mensen die geen abonnee zijn van Apple Music.
46

HomeKit

Apple heeft in iOS 10 een aparte app voor HomeKit toegevoegd genaamd Woning. Met de Woning-app kun je allerlei apparaten bedienen, apart of via scenes. Woning is ook te vinden in het Bedieningspaneel. Op je beginscherm kun je met een camera die door Homekit ondersteund wordt bijvoorbeeld zien wie er aan de deur staat. Ook kun je via geofencing je lampen laten aanzetten wanneer je met je auto de oprit op rijdt. Volgens Apple hebben bijna alle accessoiremakers voor thuis ondersteuning voor HomeKit aangekondigd.

watchOS 3 krijgt ook ingebouwde Home-bediening en de Apple TV wordt nog meer de hub voor je huisautomatisering. Bovendien kun je met iOS 10 ook de iPad gebruiken als HomeKit-hub.

Home-app voor iPad, Apple TV en iPhone

BEKIJK OOK
In iOS 10 en watchOS 3 vind je een nieuwe Woning-app. Met deze app kun je eenvoudig HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. In dit artikel lees én zie je alles over deze nieuwe app, met Nederlandse video en screenshots.
109
BEKIJK OOK
13-6-2016 · Apple heeft een aparte Home-app aangekondigd voor iOS 10. Deze app laat je al je HomeKit-apparaten bedienen via je iPhone, iPad of Apple Watch.
11

HomeKit werkt met ingang van iOS 10 ook op nog meer productcategorieën, zoals deurbellen, camera’s en luchtreinigers. Verschillende partijen hebben al aangekondigd met HomeKit-ondersteuning te komen. Veel van deze producten zijn ook gewoon in Nederland verkrijgbaar, waardoor ook wij wat aan deze HomeKit-uitbreiding hebben.

BEKIJK OOK
23-6-2016 · HomeKit bestaat inmiddels twee jaar, maar werkt dankzij iOS 10 met nog meer soorten accessoires. Bovendien hebben merken die ook in Nederland verkrijgbaar zijn, HomeKit-ondersteuning aangekondigd.
33

Telefoon

Dankzij vernieuwde API’s voor VoiP-apps kunnen ontwikkelaars in iOS 10 gebruikmaken van verschillende extensies die ze kunnen integreren met recente telefoongesprekken, favorieten en het beginscherm. Een voorbeeld hiervan is WhatsApp, waardoor WhatsApp Audio-gesprekken eruit zien als gewone telefoongesprekken. Ook komen er transcripties voor voicemails waardoor je niet meer je voicemail hoeft af te luisteren om te weten wat iemand heeft ingesproken. In iOS 10 krijgt de Telefoon-app ook ondersteuning voor spam-detectie. Hierbij doet de app suggesties wie de afzender kan zijn zodat je niet per se hoeft op te nemen als jou dit niet uitkomt. Denk bijvoorbeeld aan callcenters.

BEKIJK OOK
13-6-2016 · Apple's telefoon-app wordt verder uitgebreid met een speciale intergratie voor WhatsApp en VoIP, oftewel bellen via het internet.
30

Berichten

De Berichten-app heeft in iOS 10 heel veel nieuwe functies gekregen. Apple heeft goed nagedacht over verschillende nieuwe manieren van berichten sturen en beantwoorden. Zo kun je nu berichten met full-screen animaties sturen, tekst kleiner of groter maken, de Digital Touch functie van de Apple Watch gebruiken en antwoorden op berichten met speciale iconen. Sommige woorden kun je omzetten in een emoji door erop te tikken, zoals bij het woordje pizza of hamburger. Losse emoji worden nu ook groter afgebeeld. iOS 10 ondersteunt ook iMessage-apps die het voor ontwikkelaars mogelijk maken om speciale functionaliteiten uit apps in de Berichten-app op te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld stickers of korte clips versturen. De Berichten-app laat nu ook previews van links zien, zodat je kunt zien wat voor artikel er schuil gaat achter een verstuurde link. Wel zo handig voordat je op een link klikt.

iMessage in iOS 10.

BEKIJK OOK
14-6-2016 · iMessage krijgt met iOS 10 en macOS Sierra een veel vernieuwingen, zoals animaties bij het versturen van berichten, makkelijker zoeken naar afbeeldingen en nog veel meer. Hier vind je al deze vernieuwingen op een rijtje.
21

Andere vernieuwingen

De iPad heeft met iOS 10 ook nog extra functies gekregen. Zo kun je op de grote iPad Pro drie kolommen naast elkaar weergeven in de Mail- en Notities-app, terwijl je in de Mail-app ook aan een nieuwe mail kunt werken terwijl je aan de zijkant door je maillijst bladert. Ook nieuw is de Split View-weergave binnen Safari, zodat je in twee browservensters tegelijk kan internetten.

Split View in Safari in iOS 10.

BEKIJK OOK
13-9-2016 · De iPad krijgt nieuwe functies in iOS 10 zijn net even wat meer functies beschikbaar dan op de iPhone. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
29

De Klok-app krijgt ook een handige nieuwe functie, want deze houdt nu ook bij hoe laat je naar bed gaat en opstaat. Je stelt in de app met de nieuwe Waakmelder-functie in hoe laat je normaal gesproken naar bed gaat en op welke dagen, zodat de app kan zien of je je hieraan houdt. Over de werking van deze nieuwe functie lees je alles in ons aparte artikel, inclusief video.

BEKIJK OOK
Bedtijd en Waakmelder zijn twee nieuwe slaapfuncties in iOS 10. In onze video zie je hoe je deze wekker- en slaapfuncties gebruikt op de iPhone.
101

Voor CarPlay heeft Apple met iOS 10 ook enkele aanpassingen gedaan. Het navigeren door de verschillende CarPlay-apps gaat nu een stuk makkelijker dankzij scrollknoppen aan de zijkant, terwijl je de apps nu ook zelf kunt indelen, verwijderen en toevoegen. De Muziek-app is ook hier aangepast met de mogelijkheid om nummers toe te voegen aan je eigen muziekbibliotheek.

BEKIJK OOK
13-9-2016 · Wat is er allemaal nieuw in Apple CarPlay met de komst van iOS 10? Wij hebben de 6 meest opvallende vernieuwingen voor je op een rijtje gezet.
37

Er zijn echter nog veel meer grote en kleine vernieuwingen in iOS 10 verwerkt. In een apart artikel lees je alles over de kleine vernieuwingen en toevoegingen, zoals het makkelijker terugvinden van een geparkeerde auto, nieuwe 3D Touch-functies en nog veel meer.

BEKIJK OOK
14-6-2016 · Naast de tien functies die Apple voor iOS 10 heeft aangekondigd, zitten er nog veel meer niet-genoemde functies in iOS 10. Wij hebben 40 leuke, geheime of minder bekende functies van iOS 10 uitgekozen.
315

Apple heeft de belangrijkste vernieuwingen nog eens voor je op een rij gezet in bovenstaande video.

Terugblik op iOS 10

Wil je nog terugkijken naar alle beta’s die van iOS 10 verschenen zijn? In onderstaand artikel vind je een complete lijst van alle (publieke) beta’s die gedurende de testperiode van iOS 10 verschenen zijn.

BEKIJK OOK
14-6-2016 · Apple heeft tijdens de WWDC van 2016 allerlei nieuwe versies van iOS, macOS, watchOS en tvOS aangekondigd met veel nieuwe functies. Maar wanneer kan jij nou aan de slag met al deze nieuwe versies? In dit artikel een overzicht.
64

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!