Dossier: HomeKit voor slimme apparaten in huis

Laatst bijgewerkt:

Apple kondigde in 2014 HomeKit aan, een oplossing om allerlei slimme apparaten in huis te bedienen vanaf je iPhone en iPad. HomeKit laat je de verlichting, verwarming, gordijnen en garagedeuren met met Siri besturen.

Wat is HomeKit?

HomeKit is een platform waarmee apparaten in huis met Apple-producten kunnen ‘praten’. Heb je bijvoorbeeld een lamp die met je iPhone is verbonden, dan kan je deze op afstand bedienen. Dit wordt ook wel huisautomatisering of domotica genoemd, terwijl internationaal de termen ‘smart home’ en ‘connected home’ populair zijn.

homekit-samenvatting

BEKIJK OOK
Heb je net je eerste HomeKit-accessoire gekocht? Dan helpen wij je bij het instellen van alle functies die HomeKit biedt, zoals het toewijzen van Siri-namen en indelen van kamers en zones.
20
BEKIJK OOK
Ben je er klaar voor om gebruik te gaan maken van HomeKit, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg met een aantal accessoires voor in huis die werken met HomeKit.
35

Ontwikkelaars kunnen HomeKit inbouwen in apps en producten. Een smart home-app kan op deze manier je verlichting, verwarming en andere apparatuur bedienen. Het maakt niet uit wie de huisapparatuur heeft gefabriceerd: als de HomeKit gebruiken, dan kunnen ze allemaal met een HomeKit-ondersteunde app communiceren. Daarmee lost Apple een praktisch probleem van slimme apparaten op. Voorheen moest ieder apparaat met een eigen app worden bediend, waardoor ze moeilijk met elkaar samenwerkten. Apple’s HomeKit is een vorm van domotica die alles bij elkaar brengt. Hieronder zie je een voorbeeld hoe dit werkt:

HomeKit instellen voor triggers en scènes.

Door bepaalde triggers kunnen bepaalde acties worden uitgevoerd. Je kunt deze acties bundelen in een scene. Ook kun je zones en kamers instellen. Apple heeft de mogelijkheden met HomeKit uitgebreid gedocumenteerd voor ontwikkelaars.

Wat zijn de functies van HomeKit?

Met HomeKit kun je het volgende:

  • HomeKit-apparaten toevoegen aan je collectie (Huis). Heb je een slimme stekker of lamp gekocht, dan kun je die toevoegen aan je Huis.
  • Kijken welke HomeKit-accessoires aanwezig zijn in jouw Huis en ze bedienen vanuit apps van derden.
  • HomeKit-accessoires bedienen met Siri, bijvoorbeeld inschakelen van lampen.
  • HomeKit-apparaten aansturen als je buitenshuis bent. De Apple TV fungeert dan als hub. Een Apple TV is niet verplicht om HomeKit binnenshuis te gebruiken. Vanaf iOS 10 is het ook mogelijk om een iPad als HomeKit-hub te gebruiken.
BEKIJK OOK
15-6-2016 · De iPad kan ook dienstdoen als HomeKit-hub voor thuis. Handig als je geen Apple TV hebt, maar wel van buitenaf apparaten wilt aansturen.
37

Wat zijn Huis, Zones en Kamers?

Bij HomeKit vallen alle accessoires die je in huis hebt onder een ‘Huis’. Dit is de centrale naam voor alles wat je op een bepaalde locatie wilt bedienen. Zo’n Huis is gekoppeld aan jouw Apple ID, zodat alleen jij kunt aangeven welke apparaten in jouw Huis bediend moeten worden. Geef je de opdracht dat alle lampen uit moeten, dan zal alle verlichting in het Huis uitgeschakeld worden. Vanwege veiligheidsredenen is elk HomeKit-apparaat gekoppeld aan slechts één Apple ID. Dit kan problemen opleveren als je met meerdere mensen een huishouden hebt: alleen de beheerder kan nieuwe apparaten toevoegen en mensen uitnodigen om de apparaten te bedienen. Dit is gedaan om misbruik te voorkomen, maar kan ook heel beperkend zijn.
Wanneer je een nieuw HomeKit-compatibel apparaat hebt gekocht, zul je deze aan jouw Huis en Apple ID koppelen. Heb je je Huis gedeeld met huisgenoten, dan kunnen zij ook de apparaten via HomeKit bedienen. Maar ze kunnen geen wijzigingen doorvoeren.

Bekijk welke apparaten je hebt gekoppeld aan jouw Huis door te bladeren naar Instellingen > HomeKit > Huis.

Binnen een Huis kun je verschillende Zones (bijvoorbeeld bovenverdieping) en Kamers (bijvoorbeeld badkamer) hebben. Hiervoor heb je apps van derden nodig, zoals uitgelegd in onze HomeKit-handleiding voor beginners.

Apple HomeKit-voorbeeld

HomeKit met Siri bedienen, hoe werkt dat?

Apple heeft geen aparte HomeKit-app uitgebracht. Je hebt in feite ook geen aparte app nodig om HomeKit te kunnen gebruiken. Alle apparaten kun je bedienen via Siri. Je geeft opdrachten aan Siri door in de microfoon van de iPhone te spreken. Hierdoor is het mogelijk om Siri bijvoorbeeld te vragen de verwarming lager te zetten, of om het licht om een bepaalde tijd uit te doen, zonder dat je door instellingen hoeft te bladeren. Een simpele gesproken opdracht is voldoende. Het leuke is dat je geen concrete opdrachten hoeft te geven, maar ook kan aangeven wat je gaat doen, bijvoorbeeld: ‘Ik ga naar bed’. Siri zorgt er dan voor dat de verlichting uit gaat, de deuren op slot gaan en de verwarming lager wordt gezet. Hoe slimmer accessoiremakers van domotica-producten HomeKit integreren, hoe beter Siri met je apparatuur kan samenwerken.

HomeKit-bediening met Siri werkt op een iPhone, iPad en iPod touch met iOS 8.1 of nieuwer en een Apple Watch. Heb je een vierde generatie Apple TV, dan kun je vanaf tvOS 10 ook gebruikmaken van Siri om je HomeKit-apparaten via je televisie te bedienen. Via de Mac kun je je HomeKit-apparaten nog niet aansturen.

HomeKit gebruiken op Apple TV met tvOS 10.

Met welke apparaten werkt HomeKit?

HomeKit kan praten met alle apparaten die het protocol ondersteunen. Hardwarefabrikanten die HomeKit willen gebruiken moeten contact opnemen met Apple. Er zijn al diverse fabrikanten die ondersteuning voor HomeKit hebben toegezegd, zoals iHome, Honeywell, Philips, Kwikset, Broadcom, Netatmo en Withings. In dit lijstje ontbreken nog bekende namen zoals HomeWizard, KlikAanKlikUit en Somfy, die in Nederland veel worden gebruikt.

Fabrikanten HomeKit

Er zijn momenteel nog weinig concrete HomeKit-producten verkrijgbaar in Nederland. Producten die nu al verkrijgbaar zijn, worden gemaakt door partijen als Philips, Elgato en Tado. Tado is een oplossing om een bestaande airconditioning via iOS-apps te bedienen. Meer domotica-accessoires die met HomeKit werken vind je in het overzicht hieronder.

BEKIJK OOK
Ben je er klaar voor om gebruik te gaan maken van HomeKit, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je op weg met een aantal accessoires voor in huis die werken met HomeKit.
35

Hoe kun je een HomeKit-apparaat koppelen?

Het koppelen van een HomeKit-apparaat is per fabrikant verschillend. Wel heeft ieder HomeKit-apparaat een unieke code, die gescand moet worden om de verbinding te leggen. We hebben een aparte handleiding HomeKit voor beginners, waarin we uitleggen hoe je HomeKit en je Huis inricht. In iOS 9 kun je HomeKit activeren in de instellingen (Instellingen > Privacy > HomeKit).

BEKIJK OOK
Heb je net je eerste HomeKit-accessoire gekocht? Dan helpen wij je bij het instellen van alle functies die HomeKit biedt, zoals het toewijzen van Siri-namen en indelen van kamers en zones.
20

Je kunt meerdere apparaten koppelen met HomeKit. Deze kun je bedienen vanaf elke iPhone, iPad en Apple Watch waarop je met het juiste Apple ID bent ingelogd. Je hebt hiervoor iOS 9 of hoger nodig.

Is er een HomeKit-app?

Nee, Apple heeft nog geen aparte HomeKit-app uitgebracht om je apparaten te bedienen. Je kunt op een toestel met iOS 9 alleen een Huis aanmaken, je Apple ID eraan koppelen en anderen toestaan om de gekoppelde apparaten te bedienen. Wil je Zones en Scenes aanmaken, dan heb je daarvoor aparte apps nodig, die we in bovengenoemde handleiding bespreken. De twee bekendste zijn Insteon+ (link) en Home (link).

Met ingang van iOS 10 is er echter wel een aparte HomeKit-app van Apple genaamd Home. Deze is beschikbaar voor zowel de iPhone, iPad als een Apple Watch met watchOS 3. Met de Home-app kun je scènes activeren, apparaten instellen en automatisering regelen. In een uitgebreide gids leggen we de verschillende functies van de nieuwe Home-app uit.

BEKIJK OOK
In iOS 10 en watchOS 3 vind je een nieuwe Woning-app. Met deze app kun je eenvoudig HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. In dit artikel lees én zie je alles over deze nieuwe app, met Nederlandse video en screenshots.
109

Waarom is HomeKit nuttig?

Als de zon schijnt wil je dat de zonneschermen omlaag gaan, de verlichting uit gaat en de airco inschakelt. Dergelijke scenario’s zijn met huidige systemen (en met slimme automatiseringsapps zoals IFTTT) wel te realiseren, maar ze vereisen een opleiding hogere elektrotechniek. Met HomeKit wil Apple het gemakkelijker maken, door alles via één interface te bedienen.

Is HomeKit veilig?

HomeKit is bovendien veilig: dankzij end-to-end encryptie tussen apparaten kan niemand de gegevens ‘stelen’. Ook kunnen ontwikkelaars wel bepaalde apparaten aansturen, maar ze kunnen geen gegevens gebruiken of analyseren. Om met HomeKit te werken moet een apparaat het MFi-certificaat (Made For iOS) hebben, als garantie dat het apparaat voldoet aan de strenge veiligheidsmaatregelen van Apple.

Internet of Things

HomeKit heeft te maken met een ontwikkeling die Internet of Things (IoT) wordt genoemd. Daarbij zijn allerlei apparaten verbonden met internet, dus ook koelkasten en airco’s. Deze apparaten worden ‘connected’ genoemd, omdat ze met internet zijn verbonden. Marvell en Broadcom gaan een belangrijke rol spelen in de Internet of Things, omdat zij de twee grootste chipmakers voor connected devices zijn. Deze chips leggen een verbinding via Wi-Fi, Bluetooth of Zigbee. Marvell richt zich met deze chips op domotica, wearables en auto’s. Broadcom werkt al samen met Apple en heeft een chipset voor iOS-apparaten gepland.

Kritiek op HomeKit

Apple heeft bij HomeKit vooral kritiek gekregen omdat het zo lang duurt voordat er concrete producten verkrijgbaar zijn. Daardoor komt HomeKit maar moeilijk van de grond. Ook is er kritiek op het feit dat er geen aparte HomeKit-app is, waardoor je afhankelijk bent van apps van derden zoals Insteon+ (link) en Home (link).

De beveiliging van HomeKit is goed geregeld, maar toch wordt Apple af en toe op de hak genomen, zoals in de ‘Even Apeldoorn Bellen’-reclame hieronder:

BEKIJK OOK
Heb je net je eerste HomeKit-accessoire gekocht? Dan helpen wij je bij het instellen van alle functies die HomeKit biedt, zoals het toewijzen van Siri-namen en indelen van kamers en zones.
20

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!