Dossier: iOS 7

Laatst bijgewerkt:

iOS 7 iculture providerloos

iOS 7 is de zevende versie van het iPhone-, iPad- en iPod-besturingssysteem van Apple. iOS 7 werd uitgebracht op woensdag 18 september 2013. De nieuwe iOS-versie bracht op het moment van verschijning wat teweeg: naast nieuwe functies zoals een handig Bedieningspaneel en automatische app-updates, introduceerde Apple een compleet nieuw design. Je iOS-apparaat ziet er door de gewijzigde interface totaal anders uit dan voorheen het geval was.

In dit dossier vind je een overzicht van alle interessante nieuwe functies van iOS 7. Bij elk onderwerp vind je een link naar het bijbehorende uitgelicht-artikel. We hebben een aparte pagina met een lijst van alle iOS 7 uitgelicht-artikelen.

Inmiddels heeft Apple iOS 8 en iOS 9 uitgebracht. In ons dossier iOS 8 lees je alles over de vernieuwingen. Ook hebben we een aparte pagina met alle iOS 8-uitgelicht-artikelen. Dat geldt natuurlijk ook voor iOS 9 waar we een dossier en een collectie Uitgelicht-artikelen over geschreven hebben.

iOS 9 nu beschikbaar

Apple heeft in september 2015 iOS 9 beschikbaar gesteld. Alles over iOS 9 en de hierop volgende updates lees je in ons dossier iOS 9.

iOS 7.1 Apple PromoiOS 7.1.2 is de laatste versie die Apple uitbracht voor iOS 7. Deze iOS-update werd op maandag 30 juni 2014 door Apple beschikbaar gesteld voor alle iPhones, iPads en iPods die iOS 7 ondersteunen. De update bracht uitsluitend foutoplossingen: verbeterde iBeacon-ondersteuning, veiliger bijlagen in Mail en ook een probleem met onder meer streepjescode-scanners is verholpen. Op dinsdag 22 april 2014 bracht iOS 7.1.1 uit, die kwetsbaarheden in iOS heeft gerepareerd en verbeteringen voor het toetsenbord en Touch ID introduceerde.

De vorige aanzienlijke iOS 7-update was iOS 7.1. Met deze update maakte Apple eindelijk een einde aan de spontane herstarts waar veel iDevices last van hadden. Daarnaast werd ondersteuning voor CarPlay toegevoegd, kreeg de iOS 7-agenda eindelijk een maandweergave en verbeterde Apple de vingerafdrukherkenning van Touch ID. Alle veranderingen staan vermeld in ons uitgebreide artikel over iOS 7.1

iOS 7: Compleet nieuw design

ios7 iphoneiOS 7 heeft een totaal nieuw uiterlijk gekregen, met een eenvoudig en strak design. De stiksels en houtstructuren zijn verdwenen. Apps als Agenda, Muziek, Klok en Camera zijn aangepast aan het nieuwe design. Er is bij iOS 7 sterk gelet op details om het er geraffineerd uit te laten zien. Zo zijn de signaalstreepjes van het mobiele netwerk voortaan weergegeven als bolletjes.

Onder leiding van Apple’s hoofdontwerper Jonathan Ive is een nieuw uiterlijk ontstaan, met veel witruimte en weinig tierlantijnen. Er is gekozen voor het lettertype Helvetica Neue en veel half-transparante schermen, waardoor een matglas-effect ontstaat. Apple heeft met iOS 7 geprobeerd om de iPhone makkelijk bedienbaar te maken, ook voor nieuwe gebruikers. Verder zitten er een aantal grafische hoogstandjes in, zoals parallax-effecten bij wallpapers. Daardoor lijken de icoontjes boven de achtergrond te zweven.

Het lettertype in iOS 7 was aanvankelijk vrij smal (Helvetica Neue Light). Apple heeft later voor de beter leesbare variant Helvetica Neue gekozen.

iOS 7 installeren op iPhone, iPad en iPod touch

iOS 7 werkt op de volgende iDevices:

 • iPhone 4*
 • iPhone 4S*
 • iPhone 5
 • iPhone 5c
 • iPhone 5s
 • iPod touch 5e generatie
 • iPad 2*
 • iPad 3*
 • iPad 4
 • iPad mini

* (bepaalde functies worden niet ondersteund)

Dit betekent dat onder andere de iPhone 3GS en eerder en eerste generatie iPad niet iOS 7 kunnen installeren. Dat is echter niet het einde van de wereld: het is nu mogelijk om oudere app-updates te installeren op iDevices met een oudere iOS-firmware, wat betekent dat je zelfs over een paar jaar nog steeds apps zonder iOS 7 kunt gebruiken, mits deze natuurlijk beschikbaar zijn of waren voor een oudere firmware.

De nieuwe iOS-versie wordt automatisch aangeboden als je de laatste versie van iOS 6 hebt geïnstalleerd. Bij Instellingen > Algemeen > Software-update zal de update automatisch komen te staan, waarna je de stappen op het scherm kunt volgen om je iDevice te installeren. Zorg er tijdens een firmware-update altijd voor dat je iDevice aan een stroombron hangt. Installeren via iTunes is ook mogelijk. Je hangt het iOS-apparaat dan aan je computer, selecteert hem in iTunes en drukt op Zoek naar update. Heb je een Golden Master of iOS-beta geïnstalleerd, dan zijn er andere stappen vereist. Daarover lees je in ons uitgebreide voorbereidingsartikel. We helpen je ook met iedere handeling in ons stappenplan.

Apple signeert de updates van iOS 7 niet meer, waardoor je ze niet langer zomaar kunt installeren. Vanaf de iPhone 6 en iPhone 6 Plus staat iOS 8 ook standaard geïnstalleerd. Downgraden is niet mogelijk.

iOS 7 uitgelicht: Weer-app

iOS 7 uitgelicht WeerDe standaard weerapp in iOS 7 oogt anders dan zijn voorganger in iOS 6. De weerapp heeft een frisse uitstraling gekregen met transparante menu’s en geanimeerde achtergronden. Het doet qua stijl denken aan de weerapp van Yahoo. Er zitten een paar leuke grapjes in, zoals bewegende regendruppels en bliksemflitsen die op dynamische wijze weergeven hoe het lokale weer er uitziet. Voor uitgebreide weerinformatie ben je nog steeds aangewezen op apps van derden, zoals WeatherPro. Bovendien ontbreekt de weerapplicatie op de iPad. Daar zou je bijvoorbeeld de weer-app van Yahoo kunnen gebruiken; die lijkt veel op Apple’s weer-app en is sinds kort ook geschikt voor de iPad.

Meer informatie over de weerapp vind je in het aparte artikel ‘iOS 7 uitgelicht: Weerapp met transparant menu en geanimeerde achtergronden’.

iOS 7: vernieuwingen in Mail-app

iOS 7 uitgelicht MailOok de officiële Mail-app is in iOS 7 flink onder handen genomen. De app heeft een strak nieuw uiterlijk met veegbewegingen, die het makkelijker maken om e-mails te archiveren of te verwijderen. Dankzij Smart Folders zal je inbox zichzelf automatisch sorteren, waardoor je in één oogopslag ziet of er belangrijke mail is. De zoekfunctionaliteit in de Mail-app is daarnaast flink verbeterd, waardoor je voortaan kunt zoeken in alle mappen.

Meer informatie over de Mail-app vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: Mail‘.

Vernieuwde Berichtenapp

iOS 7 MessagesApple heeft in iOS 7 de Berichtenapp flink onder handen genomen. Weg zijn de bolvormige tekstballonnen, om plek te maken voor een strakker alternatief. Door het transparante toetsenbord heen zijn de achterliggende chatberichten te zien als je door de berichtenstroom bladert. Stuur je een bericht of foto, dan zorgen nieuwe animaties ervoor dat deze handelingen vloeiender in beeld worden gebracht. Tot slot is het nu mogelijk om een tijdstempel per bericht te zien, door van rechts naar links over de berichten te vegen.

Meer informatie over de Berichtenapp vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: vernieuwingen voor apps Berichten en Telefoon

Nieuwe Telefoonapp

Telefoon-appOok de Telefoonapp is in iOS 7 aardig vernieuwd. In plaats van een traditioneel toetsenblok zijn er nu cirkelvormige toetsen op een witte achtergrond zien. Een groene toets met afgeronde hoeken laat je het ingevoerde nummer bellen. De opties Favorieten, Recent, Contacten en Voicemail zijn allemaal nog intact en zijn aangepast op het nieuwe design van iOS 7. Bij contactpersonen is het voortaan mogelijk om het betreffende nummer of iMessage-adres te blokkeren, waardoor je niet langer telefoontjes of berichten van vervelende mensen ontvangt.

Meer informatie over de Berichtenapp vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: vernieuwingen voor apps Berichten en Telefoon

iOS 7: vernieuwd toegangsscherm

Toegangsscherm iOS 7Het toegangsscherm van iOS 7 heeft een nieuw uiterlijk, maar bevat ook nieuwe functies. De ontgrendelknop is is niet langer een schuifknop maar een regel tekst met lichteffect. Voortaan is er extra informatie op het toegangsscherm (lockscreen). Je kunt een timer op je beginscherm te zien krijgen of het Bedieningspaneel (Control Center) gebruiken om veelgebruikte functies te kunnen inschakelen of uitschakelen. Het Berichtencentrum is met een omlaaggaande veegbeweging zichtbaar te maken.

Meer over het nieuwe toegangsscherm lees je in ‘iOS 7 uitgelicht: toegangsscherm vernieuwd en informatiever

iOS 7: Control Center (Bedieningspaneel)

control center ios 7Apple heeft in iOS 7 het Control Center toegevoegd, in het Nederlands: Bedieningspaneel. Dit is een nieuwe functie in iOS 7 die je snel toegang geeft tot knoppen voor Bluetooth, Wi-Fi, vliegtuigmodus, helderheid van het scherm en meer. Voorheen had je hiervoor een jailbreak-tweak nodig. In iOS 7 zijn de functies met één veeg beschikbaar. Ook Niet Storen, vergrendelen van de schermoriëntatie en AirPlay-functies zijn vanuit Control Center snel bereikbaar.

Meer informatie over Control Center vind je in het aparte artikel ‘iOS 7 uitgelicht: Control Center (Bedieningspaneel)’

iOS 7: Nieuw Berichtencentrum

berichtencentrum ios 7Berichtencentrum is niet nieuw in iOS 7, maar bevat wel een aantal nieuwe functies. Zo is er een nieuw Vandaag-scherm waarmee je een overzicht krijgt van alle afspraken, het weerbericht en andere relevante informatie voor vandaag. Via het Berichtencentrum zie je ook of er file staat. Berichtencentrum toont natuurlijk ook of je gesprekken hebt gemist en of er een nieuwe foto’s beschikbaar zijn via een gedeelde fotostream. Nog een leuk detail: op je verjaardag zal het Berichtencentrum je feliciteren.

Meer informatie over Berichtencentrum vind je in het aparte artikel ‘iOS uitgelicht: Berichtencentrum


iOS 7: Multitasking nog overzichtelijker

multitaskingSnel wisselen tussen apps via multitasking is in iOS 7 helemaal anders. In plaats van kleine appicoontjes onderin het scherm krijg je een verkleinde weergave van de openstaande apps te zien, waar je doorheen kunt bladeren. Zo zie je in één oogopslag welke app je moet hebben. Net als voorheen druk je tweemaal snel achtereen op de thuisknop (homebutton) om multitasking te activeren. Multitasking werkt ook in liggende weergave (landscape). Om een app te sluiten maak je een veegbeweging naar boven.

Meer informatie over multitasking vind je in het aparte artikel ‘iOS 7 uitgelicht: vernieuwde multitasking’


App Store: automatische updates

App Store updatesDe App Store is een van de belangrijkste redenen voor het succes van de iPhone. De app wordt telkens aangepast aan nieuwe eisen van de gebruikers. In de nieuwste versie in iOS 7 nemen we afscheid van de Genius-functie, maar verwelkomen we de Vlakbij-functie. Hiermee kun je zien welke apps bij jou in de buurt populair zijn. En heb je geen zin om leuke apps meteen te downloaden, dan kun je ze vanaf nu op een Verlanglijst zetten. Zelf apps updaten is niet meer nodig: dat gebeurt in iOS 7 automatisch op de achtergrond. Deze automatische downloadfunctie kun je uitschakelen en is in eerste instantie beperkt tot je Wi-Fi-netwerk. Door een schakelaar om te zetten kun je de updates ook via je mobiele dataverbinding downloaden.

Gebruik je iTunes-cadeaukaarten om App Store-tegoed te bemachtigen, dan hoef je niet langer de hierop afgedrukte codes over te tikken. In plaats daarvan hoef je alleen de camera van je iDevice op de code te richten, waarna de App Store de kaart voor je verzilvert. Bij een App Store-download krijg je bovendien een nieuwe animatie te zien.

Meer informatie over de App Store vind je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: App Store met verlanglijst, vlakbij en automatische updates’.

iOS 7: Camera-app met filters

camera-ios-7De Camera-app in iOS 7 kan nu meerdere formaten aan: normale foto’s, vierkante foto’s, panoramafoto’s en natuurlijk ook video’s. Voor het eerst zijn er artistieke fotofilters toegevoegd aan de Camera-app, zodat je Instagram-achtige vierkante foto’s met speciaal effect kunt maken. Je kunt de filters toepassen op normale en vierkante foto’s. Je kiest een filter en ziet het effect voordat je de foto neemt. Andersom kan ook: eerst een foto maken en dan pas een filter toepassen.

De Camera-app heeft onder de motorkap ook wat aanpassingen gekregen. Je iDevice is vanaf iOS 7 bijvoorbeeld in staat om je glimlach en knipperende ogen te herkennen. Althans: deze functies staan beschreven in de API van de betaversie van iOS 7.

Nog een leuk pluspunt in de vernieuwde Camera-app: HDR-foto’s zijn nu ook op de iPad mogelijk.

Meer over de vernieuwde Foto-app lees je in ‘iOS 7 uitgelicht: Camera-app met fotofilters en slim sorterende Foto-app

iOS 7: iTunes Radio

iTunes RadioApple heeft met de iPod een revolutie in digitale muziek veroorzaakt. Tegenwoordig is naast het aanschaffen van mp3’s ook het streamen van muziek een populaire bezigheid. In iOS 7 is daarom iTunes Radio toegevoegd, een streaming muziekdienst die gekoppeld is aan je iTunes-account. iTunes Radio laat je een muziekzender instellen die artiesten en nummers kiest die op basis van je filter worden gekozen. De dienst is meteen bij de introductie van iOS 7 aan ontwikkelaars beschikbaar voor gebruikers met een Amerikaanse account en zal voorlopig alleen in de VS beschikbaar zijn. Volgens geruchten wordt de dienst begin 2014 uitgebreid naar Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Eind oktober 2013 bleek dat iTunes Radio bij een groeiende groep Nederlandse en Belgische gebruikers zichtbaar werd, maar vooralsnog werkt de dienst niet in Nederland en België.

Meer informatie over iTunes Radio vind je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: iTunes Radio in Nederland te gebruiken met Amerikaanse Apple ID’.

iOS 7: Foto-app met collecties

Foto's-app iOS 7Om te voorkomen dat je Foto-app onoverzichtelijk wordt, zorgt iOS 7 voor automatisch indelen op basis van Collecties, Gebeurtenissen en Jaren. Dit zijn slimme filters, die worden toegepast op basis van tijd en plaats. Elk jaar kan uit meerdere Collecties bestaan. Binnen een Collectie kunnen weer Gebeurtenissen bestaan. Met iCloud kun je je favoriete momenten meteen delen met specifieke vrienden via een gedeelde Fotostream. Anderen kunnen ook foto’s, video’s en commntaren aan jouw stream toevoegen, waarna ze op alle iOS-apparaten van alle deelnemers verschijnen. Zo kun je een trip of een feestje met z’n allen vastleggen.

In iOS 7 zit ook diepgaande integratie met Flickr en Vimeo. Je logt eenmalig in met je account en kunt daarna vanuit allerlei apps foto’s op Flickr plaatsen. Ook Vimeo is op soortgelijke wijze in iOS 7 geïntegreerd.

Meer over de vernieuwde Foto-app lees je in ‘iOS 7 uitgelicht: Camera-app met fotofilters en slim sorterende Foto-app

iOS 7: AirDrop ook op iPhone en iPad

airdrop-iphoneHet versturen van een foto of document kan in iOS 7 supersnel met AirDrop. AirDrop bestond al op de Mac en is bedoeld voor het versturen van bestanden op korte afstand, bijvoorbeeld wanneer iemand direct naast je zit. Je bepaalt zelf via het nieuwe Control Center wanneer je zichtbaar bent in AirDrop. Bestanden die je ontvangt kun je opslaan, waarbij het meteen in de juiste app terechtkomt: een foto komt terecht in de Foto’s-app, een ticket in Passbook en nieuwe adresgegevens in Contacten. Het is helaas niet mogelijk om vanaf een Mac-computer bestanden via AirDrop naar een iPhone, iPod touch of iPad te versturen.

Meer informatie over AirDrop is te vinden in het artikel ‘iOS 7 Uitgelicht: AirDrop voor iOS‘.

iOS 7: FaceTime Audio

Facetime AudioNatuurlijk kon je al in iOS 6 gebruik maken van FaceTime, maar voor het eerst krijgt de iPhone een eigen icoontje van deze handige videobeldienst. Zoals bekend werkt de dienst alleen met andere iOS- en Mac-gebruikers. Misschien nog wel spectaculairder dan een eigen icoontje is de nieuwe belmogelijkheid. Met FaceTime Audio kun je andere gebruikers met een Mac of iOS 7 gratis bellen. Daarmee wordt het een concurrent voor Skype en natuurlijk de normale manier van bellen.

Meer informatie over FaceTime Audio vind je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: FaceTime Audio’.

iOS 7: Nieuwe Safari-functies

safari-ios-7Safari heeft in iOS 7 een nieuwe interface gekregen. Het oogt strakker dan ooit, met bovenin alleen een adresbalk en onderin deelmogelijkheden, bladwijzers en tabbladen. Je zit in Safari niet meer vast aan acht tabbladen en kunt in een soort CoverFlow-achtige weergave bladeren door de geopende vensters. Wachtwoorden sla je voortaan op in de iCloud Keychain, zodat je automatisch wachtwoorden kunt invoeren op een site. Er zit zelfs een wachtwoordgenerator in, zodat je altijd een veilig en moeilijk te raden wachtwoord bij de hand hebt. Omdat de adresbalk en de zoekbalk zijn gefuseerd, staat er niet langer een .com-knop op je toetsenbord terwijl je tikt. Je kunt de punt-toets ingedrukt houden om de snelkoppelingen alsnog tevoorschijn te halen.

Meer informatie over Safari vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: Safari‘.

iOS 7: Siri

Siri iOS 7Siri kreeg in iOS 7 een nieuw ontwerp, maar Apple heeft de virtuele assistent ook voorzien van de nodige nieuwe functies. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de instellingen van je iPhone te veranderen met een stemcommando. In iOS 7 heeft Apple ook nieuwe, menselijker klinkende stemmen toegevoegd en wordt per taal de mogelijkheid geboden om een mannelijke of een vrouwelijke stem te selecteren. Siri ondersteunt momenteel onder meer Duits, Engels, Frans, Italiaans en Spaans evenals een groot aantal Aziatische talen. Nederlands wordt nog altijd niet ondersteund.

Meer informatie over Siri vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: nieuwe functies in Siri

iOS 7: kompas met waterpas

Kompas met waterpas iOS 7iOS had al een Kompas-app, maar Apple heeft deze in iOS 7 voorzien van een strak, nieuw uiterlijk. Het realistisch ogende uiterlijk van een ouderwets kompas is vervangen door een modern alternatief. Bovendien heeft het kompas een nieuwe functie gekregen. Met een swipe opzij krijg je een waterpas in beeld, waarmee je met behulp van horizontale en verticale vlakken kunt controleren of een object waterpas is/ligt.

Meer informatie over het kompas vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: kompas met waterpas

iOS 7: nieuw uiterlijk voor apps

iCulture iOS 7 mockup 3D watermerkNiet alleen iOS 7 krijgt een nieuw uiterlijk: ook apps ontwikkeld met de nieuwe versie van Xcode zien er anders uit. Er wordt voortaan gebruik gemaakt van andere UI-elementen (knoppen en dergelijke) in de stijl van iOS 7, aansluitend op flat design. Bovendien hebben veel ontwikkelaars van de situatie gebruikgemaakt om de interface van hun apps enigszins aan te passen. Met de introductie van iOS 7 verschenen er in één keer veel van dit soort updates: onder andere Facebook, Twitter en Chrome werden op dag één van een update voorzien.

iOS 7: dataverbruik per iOS-app inzien

Dataverbruik iOS 7iOS is al langer in staat om te laten zien hoeveel data je verbruikt, maar in iOS 7 kun je deze informatie per geïnstalleerde applicatie bekijken. Op deze manier geeft Apple een beter inzicht in welke apps het meeste van je data opslurpen. Verbruikt een app opmerkelijk veel data, dan kun je vanuit de nieuwe instelling dit ook blokkeren.

Meer informatie over het inzien van dataverbruik vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: dataverbruik per iOS-app bekijken en blokkeren

iOS 7: verbeterde antidiefstal-functies

Zoek mijn iPhone iOS 7Wordt een iPhone met iOS 7 gestolen en heb je Zoek mijn iPhone geactiveerd, dan wordt het voor de dief een stuk moeilijker gemaakt dan voorheen. Het is namelijk niet meer mogelijk om de iPhone te herstellen naar fabrieksinstellingen zonder Zoek mijn iPhone te deactiveren – een handeling waar in iOS 7 het Apple ID-wachtwoord voor nodig is. Ook kan de originele bezitter van een iOS-apparaat constant een bericht tonen, om zo de vinder te attenderen op het telefoonnummer waar je op te bereiken bent. De wachtwoordbeveiliging van Zoek mijn iPhone staat standaard ingeschakeld.

Meer informatie over Zoek mijn iPhone in iOS 7 vind je in ‘iOS 7 uitgelicht: nieuwe antidiefstal-functies in Zoek mijn iPhone

iOS 7: Passbook-kaarten met camera scannen

iOS 7 Passbook scanIn iOS 7 kun je een coupon tussen je Passbook-kaarten zetten door een hiervoor bedoelde code te scannen. Dit maakt het voor bijvoorbeeld winkels makkelijker om een kortingskaart aan te bieden voor Passbook, door gewoon de code op een poster in de winkel op te hangen. Voorafgaand aan iOS 7 moesten winkels de coupon via e-mail, een website of een hiervoor bestemde app aanbieden. Deze functie lijkt erg op een toevoeging in de App Store-app, waarbij je iTunes-cadeaukaarten kunt scannen met de camera van je iPhone.

Passbook is een verzamelplek voor digitale kortingsbonnen, klantenkaarten en andere passen die Apple in iOS 6 introduceerde.

iOS 7: beveiliging bij opladen met computer

iOS 7 vertrouw computeriOS 7 vraagt bij het aansluiten van een iDevice op een computer voortaan of je het betreffende apparaat vertrouwt. Pas als je dit aangeeft kunnen je gegevens worden gesynchroniseerd via programma’s zoals iTunes. De boodschap moet ervoor zorgen dat niemand stiekem door je iPhone gaat neuzen als je een usb-poort van iemand leent om even snel op te laden. Bovendien biedt het extra beveiliging tegen een malware-hack waarbij kleine computers vermomd als iPhone-adapters je data proberen te bemachtigen – iets waar Apple in iOS 7 ook andere beveiligingsoplossingen voor getroffen zegt te hebben.

Meer informatie over de nieuwe beveiliging lees je in het artikel ‘Apple heeft malware-hack met onveilige opladers in iOS 7 opgelost

iOS 7: inter-app-audio

Inter-app-audioApple heeft in iOS 7 een hoop technische aanpassingen gemaakt, waardoor het voortaan mogelijk is voor twee apps om geluid uit te wisselen met behulp van de nieuwe functie inter-app-audio. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een opname-app gebruiken om live samples te leveren aan een dj-applicatie. Het is een toevoeging die erg doet denken aan de app Audiobus, waarmee ongeveer hetzelfde mogelijk is zolang de betreffende apps deze dienst maar ondersteunen. Een app die Apple zelf ook ondersteunt in GarageBand.

Meer over inter-app audio lees je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: geluid uitwisselen tussen apps en soepele AirPlay

Accessoires en iOS 7

pebble updateiOS 7 biedt voor accessoiremakers een hoop interessante verbeteringen. Notificaties kunnen hierdoor makkelijker worden verstuurd naar je Pebble-horloge en artsen kunnen op afstand de resultaten van een hartslagmeter aflezen. De verbeteringen zijn vooral toegepast in de Bluetooth-, Wi-Fi- en AirPlay-functies van iOS 7. Bluetooth Low Energy heeft ook flink wat verbeteringen gekregen, waardoor accessoires energiezuiniger met je iDevice kunnen verbinden. Apple gaat bovendien de productie van gecertificeerde AirPlay-apparaten niet langer beperken tot alleen speakers en andere bepaalde accessoires, waardoor het Wi-Fi-protocol veel breder ingezet kan worden.

Meer over accessoires voor iOS 7 lees je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: Bluetooth- en Wi-Fi-accessoires en gehoorapparaten

Schakelbediening in iOS 7

SchakelbedieningiOS 7 bevat een nieuwe toegankelijkheidsoptie genaamd Schakelbediening, die gebruikt kan worden om je iPhone, iPad of iPod touch te besturen via hoofdbewegingen. Hierbij houdt de frontcamera van het iOS-apparaat je hoofd in de gaten en kun je met bewegingen naar links of naar rechts bepaalde acties uitvoeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een cursor langs alle opties op het scherm te laten bewegen, waarna je ergens op kunt ‘tappen’ door je hoofd een zwaai naar rechts te geven. Dat is vooral handig voor mensen met een fysieke handicap, die geen armen kunnen gebruiken om de iPad te besturen. Schakelbediening maakt het overigens ook mogelijk om met een tap waar dan ook op het scherm ergens voor te kiezen – waardoor je handen kunt gebruiken bij een mindere motoriek.

Meer over schakelbediening in iOS 7 lees je in het artikel ‘Schakelbediening biedt betere bediening voor mensen met handicap

iOS 7-verbeteringen voor zakelijke gebruikers

iOS 7 businessiOS 7 bevat ook de nodige vernieuwingen en verbeteringen voor zakelijke gebruikers. Bedrijven zijn voortaan in staat om aan te geven welke apps een document mogen openen, zodat alleen door de IT-afdeling goedgekeurde applicaties mogen worden gebruikt. Een snel overzicht van alle zakelijke vernieuwingen vind je hieronder:

 • Beheer welke apps een bijlage of een document openen.
 • Geef per app aan of je met een VPN wil verbinden.
 • App Store-licenties blijven bij de werkgever bij het App Store Volume Purchase Program.
 • Nieuwe Mobile Device Management-mogelijkheden (MDM). Bedrijven kunnen draadloos apps managen, lettertypes installeren, toegankelijkheid configureren en AirPrint- en AirPlay-apparaten instellen.
 • Devices in het bezit van een bedrijf kunnen automatisch in het MDM-systeem worden opgenomen.
 • Eenmalig inloggen voor alle bedrijfsapplicaties. Door eenmaal je bedrijfsinlog te gebruiken wordt deze informatie automatisch in apps gebruikt.
 • Verbeterde app-beveiliging.
 • Verbeterde Mail-app.
 • iOS 7-ondersteuning voor Caching Server 2.

Meer over de zakelijke verbeteringen in iOS 7 lees je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: verbeteringen voor zakelijke gebruikers

Vernieuwingen iOS 7 voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars krijgen vanaf iOS 7 ook een hoop extra hulpmiddelen tot hun beschikking, waaronder de volgende toevoegingen:

Meer over verbeteringen voor ontwikkelaars lees je in het artikel ‘iOS 7 uitgelicht: vernieuwingen voor ontwikkelaars

Scherpere iPhone-apps op iPads zonder retinascherm

iPhone apps op iPad iOS 7iPhone-apps worden vanaf iOS 7 op de iPad mini en iPad 2 getoond in de hoogst mogelijke resolutie. Dat is genoeg om deze apps bijna schermvullend op de iPad te tonen, zonder dat ze er onscherp uitzien. In eerdere iOS-versies werd de non-retinaresolutie getoond en kon je de app ‘opblazen’ naar een groter formaat met een knop rechtsonder in het scherm, maar dit zorgde ervoor dat een grote app soms ‘wazig’ in beeld werd gebracht. De uitvergrootknop is op iPads zonder retinascherm ook niet langer te gebruiken.

Meer over iPhone-apps op iPads met iOS 7 lees je in het artikel ‘iOS 7: iPhone-apps zien er beter uit op iPads zonder retinascherm

Nog veel meer

klokicoonEr zijn in iOS 7 nog veel meer wijzigingen doorgevoerd, zowel grote als kleine. Lang niet alle veranderingen krijgen evenveel aandacht. We hebben daarom een lijst met 10 onderbelichte veranderingen op een rijtje gezet, zoals telefoonnummers blokkeren, een Nederlands woordenboek en een vernieuwde Spotlight-functie. Daarnaast ontdekten we nog een hoop andere veranderingen, die Apple niet expliciet heeft genoemd, zoals een geanimeerd klokicoontje. Het is nu zelfs mogelijk om gamecontrollers op een iDevice aan te sluiten.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!