Dossier: AirPlay

Wat is AirPlay?

AirPlay is een netwerkprotocol waarmee de iPhone, iPod touch, iPad, Apple TV en Mac muziek en video van het ene apparaat naar een ander apparaat kunnen streamen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een YouTube-video op je iPhone af te spelen op een televisie die verbonden is met een Apple TV. Accessoires zoals speakers zijn soms ook in staat AirPlay te gebruiken, zoals de audiosystemen van Denon, Marantz, B&W, Harman Kardon, JBL en iHome.

Waarom AirPlay?

Op een iPhone, iPad of iPod touch kun je via oordopjes naar muziek luisteren. Dat is een individueel genoegen. Wil je met meerdere mensen foto’s en video’s bekijken of muziek luisteren, dan kan dat via AirPlay. Met streaming audio en video kunnen meerdere mensen via een televisiescherm of speaker meegenieten. Zo maak je van je iOS-apparaat een mediabox. Je kunt AirPlay ook gebruiken om PowerPoint- en Keynote-presentaties op een groter scherm te vertonen of om games te spelen op een tv-scherm.

AirPlay Apple TVAirPlay verzorgt draadloze streaming van audio, video en foto’s. De content streamt van het ene apparaat (iPhone, iPad, iPod touch, Mac) naar een ontvanger. Dit is meestal een Apple TV, de kleine mediaspeler van Apple, die het signaal weer doorstuurt naar een ander apparaat. Je sluit de Apple TV aan op een HD-televisie en kunt dan foto’s, video’s en audio afspelen. Een alternatief is de AirPort Express van Apple, een draadloos accesspoint dat je kunt aansluiten op een stereo-installatie, speakersysteem of groot scherm. Er zijn ook speakers en andere apparaten die rechtstreeks AirPlay ondersteunen. Je hebt dan geen Apple TV nodig. De speakers moeten wel voorzien zijn van AirPlay-certificering en zijn daardoor vaak wat duurder. Wil je muziek via AirPlay op een Sonos-apparaat afspelen, dan heb je daarvoor een AirPort Express nodig.

AirPlay starten

Wanneer je een video of een nummer afspeelt, kun je op de AirPlay-knop aan de rechterzijde van de player drukken. Dit is een liggende rechthoek, met daarin een omhoog wijzende driehoek. Wanneer je dit doet kun je kiezen om het onderwerp af te spelen met de speaker op je iPhone, of op een AirPlay-ondersteunend apparaat. Je iDevice detecteert automatisch welke AirPlay-apparaten zich op dat moment op je draadloze netwerk verbinden. Je moet daarom wel met alle apparaten op hetzelfde draadloze netwerk verbonden zijn om van AirPlay gebruik te maken.

Veel apparaten zoals de Apple TV, AirPort Express en speakersystemen beschikken ook over vaste aansluitingen. Ze kunnen daardoor ook via een kabel communiceren met andere apparaten. Sluit je een HDTV aan op de Apple TV, dan zal de verbinding tot de Apple TV draadloos verlopen. Het laatste gedeelte gaat via een kabel.

AirPlay in iOS 8

Hoewel AirPlay inmiddels al geruime tijd bestaat, heeft Apple in juni 2014 enkele verbeteringen aangekondigd. Die maken deel uit van iOS 8, dat dit najaar voor iPhone, iPad en iPod touch beschikbaar komt. Het wordt namelijk mogelijk om AirPlay te streamen zonder dat je op hetzelfde netwerk bent aangemeld. Handig om foto’s op een televisie te laten zien als je bij iemand op visite bent bijvoorbeeld. Meer hierover lees je in ons aparte artikel: iOS 8 uitgelicht: AirPlay gebruiken zonder aanmelden op hetzelfde netwerk.

AirPlay op de Mac

AirPlay Mac OS X
Sinds OS X Mountain Lion wordt AirPlay door het besturingssysteem ondersteund. Bovenin de menubalk is een AirPlay-icoon (rechthoek met daarin een driehoek met de punt naar boven) te zien waarmee je het scherm van je Mac naar een AirPlay-beeldscherm door kunt zetten. Let op dat niet elke Mac wordt ondersteund. Alleen iMacs, Mac mini’s en MacBook Air van halverwege 2011 of nieuwer en de MacBook Pro van begin 2011 of nieuwer kunnen de functionaliteit gebruiken. Dit heeft te maken met hardwarematige ondersteuning van de processor. Daarnaast is het mogelijk om audio die je op je Mac afspeelt afzonderlijk door te sturen naar een AirPlay-apparaat. De makkelijkste manier om dit te doen is door op je Mac de alt-knop in te drukken en dan te klikken op het volume-icoon (luidsprekertje) in je menubalk. Daarna kun je onder Uitvoerapparaat een Apple TV of ander AirPlay-apparaat kiezen.

AirPlay-audio in iTunesOp oudere Macs kun je ook vanuit iTunes muziek en andere content streamen naar een televisie. Bovenin het iTunes-venster (naast de volumeknop) is een AirPlay-icoontje te zien, waarmee je content kunt afspelen via draadloze speakers of een tv. Op deze manier kun je ook luisteren naar internetradio op een speaker die zelf niet op internet is aangesloten. Start het radiostation, laat de audiostream via AirPlay naar de speaker lopen en je geniet van een veel beter geluid. AirPlay werkt ook vanuit iTunes op de pc.

Voor het doorsturen van de audiostream kun je Airfoil voor Windows of Mac (25 dollar) installeren. Deze zorgt ervoor dat elke audio van je Mac naar AirPlay-apparaten in huis wordt gestuurd. De app Airfoil Speakers Touch zorgt ervoor dat je iOS-apparaat een audio-ontvanger wordt. Dit stuurt audio van je Mac of pc naar een iOS-apparaat en heeft dus niets met AirPlay te maken.

AirServer voor Mac en pc is een betaalde applicatie (14,99 dollar; 7 dagen proberen) waarmee je de inhoud van je iOS-apparaat kunt streamen naar een Mac of pc. Als je computer is aangesloten op een tweede scherm, zoals een HDTV of projector, kun je die ook gebruiken. Daardoor wordt het mogelijk om games te spelen op een groot scherm, zoals de video hieronder laat zien. Wanneer je de applicatie hebt geïnstalleerd, verschijnt de Mac als AirPlay-ontvanger op de iPhone, iPad of iPod touch. AirServer is te koop voor 3 dollar. Een alternatief voor alleen video is het 10 dollar kostende AirParrot.

AirPlay op meerdere speakers

Meerdere AirPlay-speakers in iTunesHet is mogelijk om muziek op meerdere speakers af te spelen, ook als ze op verschillende plaatsen in huis staan. Je kiest in iTunes op de desktop ‘Meerdere luidsprekers’ in het AirPlay-menu. Vervolgens kun je meerdere speakers selecteren waarop je de muziek wilt beluisteren en tegelijkertijd of onafhankelijk het volumeniveau aanpassen. Het is handig om alle AirPlay-ontvangers in huis een duidelijke naam te geven, zodat je weet of de speaker in de slaapkamer of de huiskamer staat. Eventueel kun je via alle speakers dezelfde muziek afspelen.

AirPlay en Spotify

Heb je een abonnement op de muziekdienst Spotify, dan kun je daar ook via speakers of een tv-toestel naar luisteren. Net als bij internetradio ontvang je de stream op een Mac, pc of iOS-apparaat en stuur je de stream met AirPlay door naar een AirPort Express of ander apparaat. Vervolgens kun je de stream doorsturen naar een speaker.

airplay apple

AirPlay Mirroring

AirPlay iOS 7Heb je minimaal een iPhone 4S, iPad 2 of derde generatie iPad (nieuwer mag dus ook), dan kun je via AirPlay Mirroring het scherm van je iDevice volledig streamen naar een Apple TV of ander AirPlay-apparaat (bijvoorbeeld met het eerder genoemde AirServer). Dit kan handig zijn wanneer je een presentatie moet geven, of als je bijvoorbeeld een racespel met bewegingsbesturing op je televisie wil spelen. Je activeert AirPlay Mirroring door onderin het scherm van je iDevice naar boven te vegen. Dit activeert het bedieningspaneel van iOS 7 waarin je snel toegang hebt tot veelgebruikte instellingen. Via de AirPlay-knop aan de rechterkant open je het AirPlay-menu waarmee je met een AirPlay-apparaat kunt verbinden. Daarna kun je met een schakelaar het televisiescherm synchroon maken met je iDevice. In versies ouder dan iOS 7 activeer je AirPlay door twee keer op de homeknop van je iOS-apparaat te drukken, drie vensters naar links te gaan en daar op de AirPlay-knop te drukken. Vervolgens kun je kiezen welk apparaat gebruik moet maken van AirPlay, waarna je met een schakelaar het televisiescherm synchroon met de iPhone of iPad kunt maken.

AirPlay en Thuisdeling

Stel dat je een computer op zolder hebt staan, waar al je muziek op staat. Het zou dan handig zijn om overal in huis toegang te krijgen tot die muziek en het bijvoorbeeld op een speaker af te spelen. Dat kan, dankzij Thuisdeling (Home Sharing). Met Thuisdeling kun je apps, muziek, video’s en andere content uitwisselen tussen apparaten in hetzelfde thuisnetwerk. het makkelijkst is om één computer in huis aan te wijzen als iTunes-server, waar de meeste muziek en films op staan. Vanaf een iOS-apparaat krijg je toegang tot de bibliotheek op deze iTunes-server. Je kunt vervolgens muziek, films en foto’s afspelen op je iOS-apparaat en dit via AirPlay doorsturen naar een ander apparaat. De iPhone dient dan als een tussenstation en is tegelijk afstandsbediening. Je hebt hiervoor iOS 4.3 of hoger nodig.

AirPlay en iTunes in de Cloud

Een computer op zolder is eigenlijk niet meer nodig. Apple biedt iCloud aan, een gratis online opslagdienst waarmee je toegang hebt tot al je content. Muziek die je bij iCloud opslaat kun je vanaf elke Mac en elk iOS-apparaat afspelen. Muziek die je via iTunes hebt gekocht kost geen opslagruimte en is wel altijd en overal bereikbaar. Je kunt via je Apple TV deze muziek rechtstreeks op een tv afspelen. Het is daardoor niet meer nodig om bestanden onderling te delen en over te zetten. Met iTunes Match kun je zorgen dat elders gekochte of gedownloade muziek wordt omgezet naar ‘officiële’ iTunes-muziek. Als de muzieknummers in de catalogus van Apple voorkomen, kost het geen opslagruimte.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!