iPhone bijna vol? Zo ontdek je welke apps veel opslagruimte innemen

Laatst bijgewerkt:

Apps worden steeds groter, terwijl de opslagruimte van je iPhone niet automatisch meegroeit. Het kan daardoor gebeuren dat je iPhone vol raakt. Hoe ontdek je welke apps ruimte innemen op je iPhone of iPad? Dat lees je in deze tip.

BEKIJK OOK
Opslagruimte vrijmaken op je iPhone of iPad is een fluitje van een cent met deze gouden tips. Ruim je foto's op, gooi apps weg of gebruik de film-truc. In 7 tips heeft jouw iPhone of iPad weer voldoende ruimte vrij.
763

Waarom raakt mijn iPhone-opslagruimte vol?

Opslagruimte op je iPhone bekijken en beheren.De iPhone en iPad zorgen Als de opslagruimte van je iPhone of iPad bijna vol raakt, zul je een melding krijgen dat er niet genoeg ruimte is.

Er zijn meerdere oorzaken, maar dit zijn de belangrijkste boosdoeners:

  • Apps die veel opslagruimte in beslag nemen, zoals grafisch zware games.
  • Apps die tijdelijke offline opslagbestanden (cache) aanleggen, zoals YouTube, Facebook en Apple Music. Dit zorgt ervoor dat je bij hernieuwd kijken of luisteren niet op de download hoeft te wachten.
  • Apps die zelf niet zo groot zijn, maar wel veel data bevatten zoals Podcasts, apps om offline film te kijken en navigatie-apps.
  • Foto’s en video’s die op verschillende plekken worden bewaard, bijvoorbeeld in de Foto’s-app, maar ook in iMessage, WhatsApp en andere chat-apps.

Welke apps nemen veel opslagruimte in?

Via de instellingen kun je zien welke apps veel opslagruimte in beslag nemen.

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud-gebruik.
  2. Je kunt nu kijken hoe de opslagruimte op de iPhone en op iCloud worden gebruikt. Onder het kopje Opslag zie je hoeveel er in gebruik is en hoeveel er nog beschikbaar is.
  3. Tik op Beheer opslag om te kijken welke apps veel ruimte innemen. Het duurt even voordat je alle data te zien krijgt. De app met de meeste opslag staat bovenaan.
  4. Tik op een specifieke app om te zien hoeveel ruimte de app zelf inneemt. We gebruiken als voorbeeld de podcast-app Overcast. In dit geval is de app zelf slechts 4,6MB groot, maar neemt de content binnen de app 1,6GB ruimte in.
  5. Je zou in dit geval ruimte kunnen besparen door oude podcasts weg te gooien, zonder dat je de app Overcast zelf hoeft te wissen.
  6. Vaak zijn de grote apps vooral games en de grotere apps zoals Garageband, iMovie, Keynote en Pages.

Om opslagruimte te creëren kun je jezelf afvragen of er apps zijn die je wel echt nodig hebt. Heb je veel grote apps op je toestel staan, zoals een game die je nooit meer speelt, dan kun je deze net zo goed verwijderen. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar je beginscherm ziet er ook meteen een stuk meer opgeruimd uit.

BEKIJK OOK
Ben je die ene app helemaal zat? Je kunt apps eenvoudig van je toestel verwijderen. Er zijn hiervoor twee manieren die allebei in deze tip uitgelegd worden.
9

Opslagruimte vrijmaken: cache verwijderen

Het is niet altijd nodig om apps definitief te verwijderen. Sommige apps leggen hun eigen cache aan en gebruiken daardoor ongewild meer opslagruimte. In sommige gevallen is het mogelijk om de cache van een app te verwijderen en zo ruimte te creëren. Dit maakt apps bovendien vaak weer een stuk sneller. Een voorbeeld hiervan is Safari, waarbij je via Instellingen > Safari > Geavanceerd > Websitedata de cache kan legen. Bij sommige apps vind je de cache-instellingen in de app zelf, bij andere moet je in de Instellingen-app zijn.

Een voorbeeld van een app die veel cache-data opslaat, is de Facebook-app. Wil je data vrijmaken, dan is het het makkelijkst om de app te verwijderen en vervolgens opnieuw te installeren. De cache is dan weer helemaal leeg, wat een hoop vrije ruimte op je toestel op kan leveren.

Een slimme manier om snel veel cache-data te wissen is met de zogenaamde film-truc, die we uitleggen bij onze tips voor opslagruimte vrijmaken op iPhone en iPad.

Ook kan het helpen om je iPhone te rebooten. Dit maakt het werkgeheugen leeg en kan er zelfs toe leiden dat er weer opslagruimte wordt vrijgemaakt. Meer over een snelle methode om je werkgeheugen leeg te maken, lees je in de tip hieronder.

http://www.iculture.nl/tips/iphone-sneller-maken-10-seconden/

BEKIJK OOK
Opslagruimte vrijmaken op je iPhone of iPad is een fluitje van een cent met deze gouden tips. Ruim je foto's op, gooi apps weg of gebruik de film-truc. In 7 tips heeft jouw iPhone of iPad weer voldoende ruimte vrij.
763

Back-up maken en apps die je niet gebruikt verwijderen

Het helpt ook om de bezem te halen door je fotobibliotheek. Verwijder eens wat oude foto’s of plaats deze over naar bijvoorbeeld een computer of clouddienst, mocht je deze toch willen bewaren. Wel is het verstandig om eerst een back-up te maken via iTunes of iCloud, mocht er bij het verplaatsen van foto’s iets mis gaan. Het maken van een back-up zorgt er vaak ook voor dat eventuele tijdelijke opslag gesynchroniseerd wordt en er weer ruimte op je iPhone wordt vrijgemaakt.

Als je gebruikmaakt van iCloud-fotobibliotheek, dan kun je ook gebruikmaken van de optie om je toestelopslag te optimaliseren. Doordat je foto’s in iCloud opgeslagen staan, worden de originele niet meer op je toestel zelf bewaard. Je kunt je foto’s wel te allen tijde bekijken, maar deze worden dan via je internetverbinding binnengehaald. Je vindt deze optie bij Instellingen > iCloud > Foto’s.

BEKIJK OOK
iCloud is de online opslagdienst van Apple, waarmee je bestanden beschikbaar hebt op elk Apple-product en onderling synchroniseert. Het werkt met bestanden, foto's, muziek en meer.
2

Je kunt bovendien ook documenten en bestanden in online opslaan, zodat deze niet op je toestel zelf opgeslagen hoeven te worden. Je kunt daarvoor allerlei clouddiensten gebruiken, zoals Dropbox of iCloud. Luister je veel muziek en heb je veel nummers op je toestel staan, dan kun je wellicht overwegen om eens een streamingabonnement te nemen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Spotify of Apple Music, waardoor je ook nog eens opslagruimte bespaart.

BEKIJK OOK
Welke clouddiensten voor iPhone en iPad zijn de beste? Wij bekeken de verschillende diensten en wijzen aan welke de beste zijn.
96

iCloud-opslag beheren en vergroten

Los van de opslag op je iPhone kan ook de iCloud-opslag volraken. Standaard heb je de beschikking over 5 GB opslag, maar met één of meerdere back-ups raakt die al snel vol. Je kunt op de iPhone zelf de opslagcapaciteit beheren en eventueel extra opslag bijkopen. Voor een vast bedrag per maand kun je je iCloud-opslag bijvoorbeeld upgraden naar 200GB of zelfs 1TB.

BEKIJK OOK
Wil je checken hoeveel iCloud opslagruimte er nog vrij is? Ga kijken op de desktop of op iPhone of iPad, waar je ziet hoe de iCloud opslagruimte wordt gebruikt.
1
BEKIJK OOK
Heb je te weinig iCloud opslagruimte? Met de tips uit dit artikel kun je iCloud opruimen en beheren, zodat je genoeg hebt aan de gratis 5GB opslagruimte.
11
BEKIJK OOK
Is je iCloud opslag volgeraakt en wil je deze uitbreiden of blijkt juist dat je veel te veel opslag hebt? In deze tip leggen we uit hoe je je iCloud opslagruimte kunt vergroten en verkleinen.
13

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!