iPad mini gekocht – wat nu? (handleiding voor beginners)

Laatst bijgewerkt:

Je hebt een iPad mini gekocht en wil snel weten wat je er allemaal mee kunt doen. In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal met je nieuwe iPad mini kunt. We kijken onder andere naar hoe je hem instelt, hoe je apps installeert en waar je allemaal aan moet denken.

iPad mini voor het eerst instellen

iPad mini stap 1Wanneer je een nieuwe iDevice voor het eerst opstart, moet je altijd een aantal stappen verrichten om hem volledig in te stellen. Hierbij configureer je onder andere de cloud-dienst iCloud, verbind je met een Wi-Fi-netwerk en geef je aan of bijvoorbeeld apps je locatie mogen delen.

STAP 1: Zet de iPad aan door de knop bovenop ingedrukt te houden. Bij het voor het eerst opstarten van de iPad mini word je begroet met een ontgrendelscherm. Veeg de knop onderin naar rechts om te beginnen.

STAP 2: Geef aan welke taal de iPad van jou moet gebruiken. Bij een volgende pagina kun je ook aangeven in welk land je woont. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de iPad Nederlandstalig in te stellen, maar als standaardregio de Verenigde Staten te kiezen.

iPad mini Wi-FiSTAP 3: Geef aan of applicaties gebruik mogen maken van je gps-locatie. Deze optie zul je niet zien op een iPad zonder 3G- of 4G-ontvanger, omdat de Wi-Fi-modellen geen gps-antenne bevatten. Apple’s Kaarten-app maakt gebruik van je locatie om de kaart bij jou in de buurt te tonen. Apps die je uit de App Store haalt kunnen voor verschillende andere redenen je locatie gebruiken, maar zullen je vooraf eenmalig vragen of dit mag. Je kunt op een later moment vanuit de instellingen van je iPad mini aangeven welke apps je locatie mogen zien.

STAP 4: Verbind de iPad mini met een Wi-Fi-netwerk bij jou in de buurt. Als het netwerk is beveiligd, zul je het bijbehorende wachtwoord moeten invullen.

STAP 5: Je kan kiezen of je de iPad mini als een nieuwe iPad wil gebruiken, of dat je data van een oude iPad wil overzetten. Kies je voor de eerste mogelijkheid, dan hoef je alleen nog maar met een Apple ID in te loggen of er één te registreren. Dit is de account die je ook gebruikt om apps in de App Store en muziek in de iTunes Store te kopen.

STAP 6: Wil je data van een oude iPad overzetten, dan kan dit op twee manieren: je kunt de iPad mini met een Lightning-kabel verbinden aan een computer met iTunes, vanaf waar je een eerder gemaakte reservekopie kunt gebruiken. Gebruikte je op een vorige iPad iCloud om reservekopieën te maken, dan kun je deze ook gebruiken om zonder tussenkomst van iTunes je iPad in te stellen als vanouds.

Muziek, video en andere media op de iPad mini zetten

MuziekJe kunt media zoals muziek, foto’s en films op je iPad mini zetten met behulp van het computerprogramma iTunes. Dit doe je door de bestanden in iTunes te importeren, de iPad mini met een Lightning-kabel aan je computer te hangen en vervolgens de iPad mini te synchroniseren. Je synchroniseert de iPad mini vervolgens door in iTunes de iPad te kiezen in de linkerbalk en te drukken op de Synchroniseer-knop rechtsonder in beeld. Met de knoppen bovenin beeld kun je wisselen tussen de media die je op je iPad mini met iTunes wil synchroniseren. Wil je bijvoorbeeld je muziekbibliotheek niet of slechts deels op de iPad mini zetten, dan druk je bovenin op ‘Muziek’ en volg je de stappen op het scherm.

De iPad mini kan video’s van een beperkt aantal bestandsformaten afspelen. In de praktijk betekent dit dat je video’s op je computer soms zult moeten converteren voordat je ze op de iPad mini kan zetten. Dit kan onder andere met het programma Handbrake.

E-mail instellen

E-mail instellenJe kunt meerdere e-mailadressen op je iPad mini gebruiken. Dit doe je door naar de instellingen van je iPad mini te gaan en te kiezen voor de optie ‘E-mail, contacten, agenda’s’. Met de knop ‘Voeg account toe…’ word je gebracht naar een keuzemenu vanaf waar je aangeeft wat voor e-mailadres je precies hebt. Gebruik je iCloud, Gmail, Hotmail of een andere bekende dienst, dan hoef je slechts met je wachtwoord en e-mailadres in te loggen. Bij bijvoorbeeld een mailadres van je internetprovider zul je zaken zoals je POP3-adres bij de hand moeten hebben.

Apps installeren

App StoreDe iPad mini heeft een aantal vooraf geïnstalleerde applicaties, maar je kunt veel meer uit je iPad mini halen door extra apps te downloaden. In de App Store vind je alle applicaties die op het moment beschikbaar zijn voor je iPad mini. Sommige apps zijn gratis verkrijgbaar, maar er zijn er ook een aantal die je alleen tegen betaling kunt kopen.

Je vindt de App Store op het iconenscherm van je iPhone. Heb je een app gevonden die je wil hebben, dan tap je tweemaal op de prijsknop om hem te downloaden. Heb je de App Store al een paar minuten niet meer gebruikt, dan moet je opnieuw inloggen met je Apple ID. Voor het downloaden van betaalde apps moet er een betaalmiddel zijn gekoppeld aan je Apple ID.

De iPad mini maakt gebruik van dezelfde resolutie als de iPad 2. Dit betekent dat nagenoeg alle iPad-apps ook op de iPad mini werken. In maart 2012 hebben we nog de mooiste apps en games voor een nieuwe iPad op een rij gezet. In het volgende overzicht vind je applicaties die zich bijzonder goed lenen voor de iPad mini: Apps voor iPad mini: verwen je iPad mini met deze app-lijst.

Smart Cover

Smart CoverApple verkoopt een Smart Cover speciaal voor de iPad mini. Dit is een beschermhoes voor enkel de voorkant van je iPad mini, die je bevestigt met behulp van magneten aan de zijkant. In de Smart Cover zitten magneten, waardoor de iPad automatisch wordt vergrendeld als je de flap er overheen plaatst. Je kunt de Smart Cover ook oprollen, waardoor hij als standaard gebruikt kan worden. Op deze manier kun je de iPad rechtop zetten en bijvoorbeeld een film kijken zonder dat je hem vast moet houden.

iPad mini beschermen met case en screenprotector

iPad mini caseMeerdere bedrijven verkopen beschermende cases voor de iPad mini. Op deze manier kun je de iPad behoeden van bijvoorbeeld een nare val. Je kunt kiezen voor een standaard case die enkel de achterkant beschermt, of juist een sleeve die de hele iPad omhult. Let bij de aanschaf van een case wel op dat ze bedoeld zijn voor de iPad mini: beschermhoezen voor eerdere iPads zijn namelijk te groot. In de iCulture Shop bieden we nu al een aantal cases aan.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!