Dossier: Apple Watch

Laatst bijgewerkt:

Apple Watch abrikoos bandje

De Apple Watch is een slim horloge van Apple, dat sinds april 2015 verkrijgbaar is. De Apple Watch (voorheen iWatch) werkt met apps en bevat allerlei sensoren, waarmee je bijvoorbeeld je hartslag en stappen kunt meten. De smartwatch is te koop vanaf €339. In dit dossier lees je alles over de Apple Watch. Over de bediening, functies, apps en natuurlijk ook over de tweede generatie Apple Watch, die we in de loop van 2016 verwachten. Je kunt kiezen uit meerdere schermrgroottes, materialen en bandjes.


BEKIJK OOK
Je hebt een Apple Watch gekocht en nu wil je snel aan de slag met alle functies. iCulture helpt je op weg met deze startgids: hoe start je de Apple Watch, hoe koppel je met de iPhone en hoe installeer je apps?
23

Apple Watch releasedatum

Apple Watch met Milanese LoopDe Apple Watch werd in september 2014 aangekondigd tijdens een speciaal evenement van Apple, waar ook de iPhone 6 werd onthuld. Het horloge is sinds juli 2015 in Nederland en sinds oktober 2015 in België verkrijgbaar. Voor alle prijzen check je ons artikel ‘Apple Watch kopen‘.

Apple Watch Series 1

In september 2016 kondigde Apple de Apple Watch Series 1 aan, een verbeterde versie van de originele Apple Watch. De Apple Watch Series 1 is identiek aan het origineel, maar heeft wel de snellere dual-coreprocessor van de Apple Watch Series 2. De Apple Watch Series 1 is beschikbaar in een aluminium uitvoering met een siliconen sportbandje, zowel in 38 mm als in 42 mm. Je hebt daarbij de keuze uit zilver, spacegrijs, goud en roségoud.

Apple Watch Series 1.

De Apple Watch Series 1 vervangt de originele Apple Watch en is ook iets in prijs gezakt. In plaats van €369 is de Apple Watch Series 1 beschikbaar vanaf €339. De Apple Watch Series 1 wordt geleverd met watchOS 3.

Apple Watch Series 2

De Apple Watch Series 2 is de opvolger van de originele Apple Watch en verschijnt op 16 september 2016 in Nederland en België. De Apple Watch Series 2 heeft ingebouwde gps, is waterbestendig tot 50 meter en heeft een snellere S2 dual-coreprocessor. Ook het beeldscherm is verbeterd, waardoor hij twee keer zo helder is. Hierdoor kun je het scherm beter aflezen bij direct zonlicht. De Apple Watch Series 2 is iets dikker en zwaarder dan het origineel, maar in de praktijk merk je daar waarschijnlijk niks van. Het uiterlijk is verder onveranderd gebleven. De Apple Watch Series 2 is weer beschikbaar in meerdere modellen, zoals de aluminium en roestvrij stalen kast. Nieuw is de Apple Watch Edition van keramiek. De Apple Watch Series 2 draait op watchOS 3. Meer over de nieuwe functies, prijzen en specificaties lees je in ons Apple Watch Series 2 dossier.

BEKIJK OOK
De Apple Watch Series 2 is de opvolger van de eerste Apple Watch. Lees hier over specs, release, functies, prijzen en meer van de Apple Watch Series 2.
4

Apple Watch opslagcapaciteit

Alle uitvoeringen van de Apple Watch zijn voorzien van 8GB opslaggeheugen, wat gedeeltelijk gebruikt kan worden om muziek en foto’s te bewaren. De mogelijkheden hiervoor zijn beperkt. Van de 8GB opslag mag je slechts 2GB gebruiken voor muziek en 75MB voor foto’s. De rest van de opslag wordt gebruikt voor bijvoorbeeld apps, het besturingssysteem en andere horlogefuncties.

Moodnotes-Apple-Watch

Apple Watch batterijduur

De Apple Watch gaat doorgaans 18 uur mee bij normaal gebruik. Dit is genoeg om een dag lang te dragen zonder op te laden, maar je moet hem ’s avonds wel aan de adapter hangen. Je laadt het horloge op met een magnetische kabel, die achterop het horloge vastklikt met een magneet.

Apple Watch draadloos opladen

apple watch met opladerDe Apple Watch heeft geen aansluitpoorten. In plaats daarvan is er een speciale magneetlader die je achterop het horloge bevestigt.

De batterijduur van de Apple Watch is 18 uur bij normaal gebruik. Voor meer informatie over de batterijduur in verschillende situaties lees je in het artikel: Apple Watch batterijduur: alle ins & outs.

Apple Watch functies

Je hebt met de Apple Watch allerlei functies tot je beschikking. Hieronder zie je een greep uit de mogelijkheden:

 • Notificaties ontvangen, bijvoorbeeld waarschuwingen voor afspraken;
 • Datum en tijd opvragen, zoals bij een normaal horloge;
 • Wekker: er zit een stille wekkerfunctie in waarbij je zachte tikjes op je pols krijgt;
 • Gezondheidstracker, voor het vastleggen van zaken rond ziekte en stress;
 • Activiteitentracker, om te kijken of je genoeg beweegt (je kunt een tikje op je pols krijgen als je te lang stilzit);
 • Sporttracker, om hardlopen en andere sporten vast te leggen;
 • Afstandsbediening voor apparaten in huis, zoals lampen bedienen;
 • Informatieschermpje voor weerbericht, aandelen, sportuitslagen en dergelijke;
 • Tekeningen en hartslag uitwisselen met andere mensen.

Apple Watch uitvoeringen

De Watch is verkrijgbaar in meerdere modellen:

apple watch stijl 3

 • De Apple Watch Sport is gemaakt van lichtgewicht aluminium en heeft geen saffierglas. Dit model wordt geleverd met een siliconen of geweven nylon horlogebandje. Dit is het instapmodel met een vanafprijs van €369, waarbij je kunt kiezen uit zilverkleurig, donkergrijs, goudkleurig of roségoudkleurig aluminium.

apple watch stijl 2

 • Het standaardmodel Apple Watch is gemaakt van gepolijst staal en is voorzien van saffierglas. Dit is de middenklasser in het assortiment, waarbij je kunt kiezen uit staalkleur of donkergrijs staal.

apple watch stijl 5

 • De Apple Watch Edition is gemaakt van 18-karaats goud in de varianten geelgoud en roségoud. Deze kosten tussen de €11.000 en €18.000. De speciaal verkrijgbare horlogebandjes zijn voorzien van een sluiting van 18-karaats goud.

Daarnaast is er een speciale Apple Watch Hermès Editie, die in samenwerking met het Franse modehuis is gemaakt.

BEKIJK OOK
De Apple Watch Hermès is een exclusieve collectie horloges, ontstaan uit een samenwerking tussen Apple en modehuis Hermès. Waar zijn ze te koop, wat is er zo bijzonder aan? Dat lees je hier!
67

Horlogebandjes voor de Apple Watch

Apple heeft diverse horlogebandjes uitgebracht. Je kunt per model zes verschillende horlogebandjes kopen, die Apple ook los verkoopt. De klassieke lederen horlogebandjes werden gemaakt in Nederland. Inmiddels is Apple overgestapt op een andere leverancier.

BEKIJK OOK
Bekijk welke horlogebandjes er zijn voor de Apple Watch: lees alles over de Apple Watch horlogebandjes: prijzen, modellen en kleuren.
0 0

Waterbestendigheid Apple Watch

Apple heeft de originele Apple Watch spatwaterdicht gemaakt. Het horloge is daarom te gebruiken in de regen en onder de douche. Daarnaast is het horloge prima bestand tegen zweet. Hoewel de Apple Watch officieel niet bedoeld is om mee te zwemmen, bleek het horloge hier bij sommigen prima tegen bestand.

De Apple Watch Series 2 is echter wel waterbestendig tot 50 meter, waardoor deze geschikt is om ermee te zwemmen. In het volgende artikel lees je alles over water en de Apple Watch.

BEKIJK OOK
Is de Apple Watch waterproof, of kun je er beter niet mee gaan zwemmen? We zetten alle feiten op een rij over de Apple Watch en waterbestendigheid.
31

Apps op de Apple Watch

Apple levert standaard een aantal apps mee, maar externe ontwikkelaars hebben ook de mogelijkheid om zelf allerlei apps te maken. Hiervoor moeten de ontwikkelaars gebruik maken van WatchKit, een ontwikkelkit voor software. Apps kunnen bijvoorbeeld notificaties naar het horloge sturen. Met watchOS 1 zijn alleen eenvoudige apps mogelijk. Sinds watchOS 2 kunnen ontwikkelaars ook native-apps maken, die minder afhankelijk zijn van de iPhone en toegang hebben tot de sensoren.

BEKIJK OOK
Heb je de Apple Watch inmiddels in huis? Dan kun je aan de slag met dit overzicht aan onmisbare apps, ingedeeld in een aantal handige categorieën.
18
BEKIJK OOK
Welke Nederlandse apps zijn er voor de Apple Watch? iCulture zet de beste en leukste apps op een rij. Met NU.nl, NOS, Buienradar, Knight Rider en meer.
346

Apple Watch bediening

Je kunt het horloge op vier verschillende manieren bedienen:

 • Via het drukgevoelige aanraakscherm
 • Via de digitale kroon
 • Via de spraakassistent Siri
 • Via de zijknop

1. Drukgevoelig aanraakscherm

De Apple Watch heeft een aanraakscherm van saffierglas, een materiaal dat bijna net zo hard is als diamant. Hierdoor raakt het scherm niet snel gekrast. Dat is wel zo handig voor een apparaat dat de hele dag om je pols zit. Alleen bij het goedkoopste model (Apple Watch Sport) is geen saffierglas aanwezig, in alle andere modellen wel.

vinger apple watch

Het aanraakscherm van de Apple Watch heeft iets bijzonders: het is niet alleen aanraakgevoelig, zoals je van de iPhone gewend bent. Het scherm is ook drukgevoelig. Door harder te drukken reageert een app anders, waardoor er meerdere mogelijkheden zijn om te bedienen en acties door te geven. Apple gebruikt hiervoor de nieuwe Force Touch-druksensor.

BEKIJK OOK
Dankzij Force Touch merkt je Apple Watch, iPhone of MacBook hoe hard jij op het scherm of de trackpad drukt. iCulture vertelt hoe deze techniek werkt en legt de functies uit.
27

2. Digitale kroon

Aan de zijkant van de Apple Watch zit een kleine draaiknop genaamd de digitale kroon (‘digital crown’) waarmee je de interface bedient. Deze kroon gebruik je om te kunnen inzoomen en items te selecteren. Op deze manier wil Apple de bedieningsmogelijkheden nog verder uitbreiden. Volgens Apple is dit een vereiste, omdat het scherm van de Watch veel kleiner is dan de iPhone, waardoor aanraking niet altijd praktisch is.

Apple Watch Crown 2Je kunt de kroon bijvoorbeeld gebruiken om in of uit te zoomen op een kaart, omdat de normale knijpbeweging onhandig zou zijn. Je kunt de kroonknop indrukken om terug te gaan naar het iconenscherm van het horloge. Opvallend aan de digitale kroon is dat deze per model een verschillende kleur heeft.

3. Siri

Weerbericht via Nederlandse Siri op de Apple WatchApple heeft ondersteuning voor Siri toegevoegd aan de Apple Watch, zodat je bijvoorbeeld aan het horloge kunt vragen of er pizzeria’s in de buurt zijn en wat voor weer het wordt. Aanvankelijk bood watchOS nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal, waardoor je Siri-opdrachten in het Engels moest uitspreken. Sinds de update watchOS 1.0.1 is Siri ook in het Nederlands te gebruiken. Je kunt de vragen dus gewoon in je eigen taal formuleren.

BEKIJK OOK
24-2-2015 · De Nederlandstalige versie van Siri is voor de Apple Watch heel belangrijk. Wat maakt Siri op de Apple Watch precies mogelijk? iCulture legt het voor je uit.
74

4. Zijknop

Digital Touch op de Apple Watch met bloem.De zijknop op de Apple Watch heeft meerdere functies. Zodra je op de knop drukt, kom je bij je favoriete contacten terecht. Je kunt deze indelen in verschillende categorieën. Vanuit dit menu kun je snel een bericht sturen of een contact bellen. Bovendien kun je hier tekeningen versturen naar een vriend of vriendin met een Apple Watch. Dit heet Digital Touch en is exclusief te gebruiken op het horloge. Je kunt met Digital Touch ook je hartslag versturen naar iemand met een Watch, zodat diegene op zijn of haar pols jouw hartslag voelt. Meer over Digital Touch lees je in het aparte uitlegartikel.

BEKIJK OOK
Digital Touch is een mogelijkheid om snel korte berichtjes en tekeningen te versturen naar vrienden met een Apple Watch. Wat zijn precies de opties en hoe verstuur je zo'n Digital Touch? In deze gids lees je er alles over.
33

De zijknop wordt ook gebruikt voor Apple Pay. Door twee keer op de zijknop te drukken, komt automatisch je favoriete betaalkaart tevoorschijn, zodat je met behulp van het horloge betalingen kunt verrichten bij geschikte terminals. Apple Pay is nog niet beschikbaar in Nederland.

BEKIJK OOK
Apple Pay is de mobiele betaaldienst van Apple. Lees hier alles over Apple Pay in Nederland, beveiliging en toestellen waarop Apple Pay werkt.
23

Apple Watch ook voor linkshandigen

apple-watch-linkshandigDe Apple Watch is ook geschikt voor linkshandige gebruikers. Zij kunnen het horloge een halve slag draaien, zodat de kroon linksonder zit. Ook de horlogebandjes zijn andersom te bevestigen, zodat de sluiting op een natuurlijke manier valt.

Het scherm van de Apple Watch roteert uiteraard ook een halve slag mee, zodat je comfortabel het scherm kunt aflezen. Bij de ingebruikname van de Apple Watch geef je aan om welke pols je het horloge wilt gebruiken, zodat de interface meteen wordt aangepast.

Apple Watch als verlengstuk van je iPhone

De Apple Watch is vooral een verlengstuk voor je iPhone. Je hebt dus een iPhone nodig om het horloge goed te kunnen gebruiken. De twee apparaten werken op een slimme wijze met elkaar samen: krijg je bijvoorbeeld een tekstbericht op de iPhone binnen, dan wordt deze op de Apple Watch getoond. Je kunt vervolgens op het horloge reageren met korte, vooraf geschreven berichten of een antwoord dicteren via Siri. Bij gebruik van je iPhone-camera kun je het horlogescherm gebruiken als viewfinder. Heb je een Apple TV, dan kun je deze vanaf de Apple Watch bedienen. Ben je een e-mail op je horlogescherm aan het lezen, dan kun je deze gelijk op de iPhone openen om te reageren.

Apple Watch 4

Apps installeren doe je ook via de iPhone. Er is een speciale app voor de iPhone waarmee je de Apple Watch kunt instellen. Met die app zet je ook andere geschikte apps van externe ontwikkelaars op de smartwatch.

Geschikte iPhones voor de Apple Watch

apple-watch-vierkantDe Apple Watch werkt nauw samen met de iPhone. Je moet beschikken over een van de volgende toestellen:

 • iPhone 5
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPhone 6 en 6 Plus
 • iPhone 6s en 6s Plus
 • iPhone 7 en 7 Plus
 • iPhone SE

Apple Watch: de hardware

De Apple S1 in een Apple WatchAlle hardware van de Apple Watch zit samengepakt in één chip, met de naam Apple S1. Dit ene onderdeel bevat 30 componenten, waaronder draadloze chips, audioversterkers en de processor van de Apple Watch. Dit is in feite het hart van de Watch. Daarnaast bevat het horloge de Taptic Engine – een zeer gevoelige trilmotor die het gevoel geeft op je pols te tappen. Een notificatie van de Watch voelt hierdoor kort maar krachtig, waardoor er geen hard trillend apparaat aan je arm hangt.

BEKIJK OOK
8-4-2015 · De Apple Watch gebruikt de nieuwe Taptic Engine om je het gevoel van een tik op je pols te geven. Maar hoe werkt de Taptic Engine precies? En wat kun je er mee in de MacBook en mogelijk ook de iPhone? iCulture zocht het uit.
15

Gezondheidssensoren in de Apple Watch

apple watch waterAchterop de smartwatch zitten sensoren, die direct contact maken met je huid. Hiermee wordt onder andere je hartslag vastgelegd, die wordt doorgegeven aan de Gezondheidsapp zodat je inzicht krijgt in je medische conditie. Het is ook mogelijk om je hartslag te versturen naar andere gebruikers, zodat je bijvoorbeeld je enthousiasme met iemand kunt delen. Een bewegingssensor laat je daarnaast bijhouden hoeveel stappen je op een dag loopt. Naar verluidt was Apple van plan om veel meer gezondheidssensoren in te bouwen. Sommige sensoren bleken echter niet betrouwbaar genoeg, waardoor Apple ze achterwege moest laten in de eerste generatie.

Op de Watch zelf vind je de gezondheidsdata terug in twee apps: Activiteit en Workout. Activiteit verzamelt informatie over je algemene gezondheid, terwijl Workout je helpt met sportoefeningen.

Kaarten-app op de Apple Watch

Op de Watch is ook een Kaarten-app aanwezig, waardoor je het horloge kunt gebruiken om bijvoorbeeld op de fiets te navigeren. Apple heeft een handige truc bedacht zodat je niet op het horloge hoeft te bekijken: als je links moet afslaan trilt het horloge anders dan wanneer je rechtsaf moet saan.

Apple Watch kaarten

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!