iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen (harde reset)

Soms moet je een schone start maken met je iPhone, iPod touch of iPad. Ook als je je iPhone tweedehands wilt verkopen of moet terugbrengen voor reparatie is het slim om eerst alle gegevens eraf te halen. Deze tip legt uit hoe je je iPhone of ander iOS-apparaat terugbrengt naar fabrieksinstellingen.

opnieuw instellen iphoneVoordat je je iPhone terugzet naar fabrieksinstellingen moet je eerst een back-up maken, om te voorkomen dat je gegevens kwijtraakt. Daarna ga je als volgt te werk voor het terugzetten naar fabrieksinstellingen:

 1. Zorg dat je iPhone goed is opgeladen of sluit deze aan op een laadkabel.
 2. Ga naar Instellingen.
 3. Ga naar Algemeen.
 4. Blader omlaag naar de optie ‘Stel opnieuw in’.
 5. Kies de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
 6. Bevestig dat je alles wilt wissen.

Het is ook mogelijk om je iPhone via iTunes te herstellen. Sluit daarvoor de iPhone op de computer aan. Daarbij geef je aan, dat je geen reservekopie wilt terugzetten, maar de iPhone als nieuw toestel wilt inrichten.

Bij het terugzetten naar fabrieksinstellingen blijft de laatst geïnstalleerde iOS-versie op het toestel staan. Alle apps zul je weer opnieuw moeten downloaden uit de App Store (dat kan gratis, als je ze eerder al had aangeschaft). Alle instellingen zul je ook opnieuw moeten regelen. Toch kan terugzetten naar fabrieksinstellingen en je iPhone helemaal opnieuw inrichten een oplossing zijn als je te maken hebt met onverklaarbare problemen, die met het

Tweedehands verkoop: terug naar fabrieksinstellingen is niet genoeg

Wil je je iPhone tweedehands verkopen, of heb je zelf een tweedehands iPhone gekocht? Let dan even op bij toestellen met iOS 7 en later. Deze zijn voorzien van een Activeringsslot, die diefstal van iPhones moeten tegengaan. Teruggaan naar fabrieksinstellingen is niet voldoende om de iPhone weer in gebruik te kunnen nemen door de nieuwe eigenaar. De iPhone staat bij Apple geregistreerd via ‘Zoek mijn iPhone‘, de opsporingsdienst waarmee je een zoekgeraakte of gestolen iPhone kunt terugvinden. Zolang het Activeringsslot actief is kan de nieuwe eigenaar de iPhone niet in gebruik nemen. Je hebt het Apple ID en het wachtwoord van de originele eigenaar nodig om te kunnen wissen en opnieuw te activeren met een nieuw Apple ID.

itunes herstellen zoek mijn iphone

Informatie voor kopers van tweedehands iPhones

De originele eigenaar van de iPhone moet het toestel verwijderen uit ‘Zoek mijn iPhone’ om het toestel weer vrij te geven. Koop je een tweedehands iPhone, controleer dan als volgt of er nog een Activeringsslot op de iPhone zit:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in.
 2. Kies de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
 3. Lukt het om de iPhone te wissen, dan is alles in orde. Krijg je een melding dat het Activeringsslot actief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de originele eigenaar om de iPhone uit de lijst te halen.

Informatie voor verkopers van tweedehands iPhones

iOS 7 iPhone herstellenVerkoop je een iPhone tweedehands, vergeet dan niet om je iPhone uit ‘Zoek mijn iPhone’ te verwijderen. Anders kan de nieuwe eigenaar er niets mee doen. Je schakelt ‘Zoek mijn iPhone’ uit via de volgende stappen:

 1. Ga naar Instellingen > iCloud.
 2. Schakel ‘Zoek mijn iPhone’ uit.

Je kunt de iPhone ook via de website icloud.com/find verwijderen, maar dan moet de telefoon wel langere tijd offline zijn.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!