iPhone of iPad terugzetten naar fabrieksinstellingen

Laatst bijgewerkt:

Soms moet je een schone start maken met je iPhone, iPod touch of iPad. Ook als je je iPhone tweedehands wilt verkopen is het slim om eerst alle gegevens eraf te halen. Deze tip legt uit hoe je je iPhone of ander iOS-apparaat terugbrengt naar fabrieksinstellingen, zodat alle gegevens verwijderd worden.

Toestel terugzetten naar fabrieksinstellingen

Je iPhone of iPad terugzetten naar fabrieksinstellingen.Voordat je je iPhone of iPad terugzet naar fabrieksinstellingen, is het verstandig om eerst een back-up te maken, om te voorkomen dat je gegevens kwijtraakt. Daarna ga je als volgt te werk voor het terugzetten naar fabrieksinstellingen:

 1. Zorg dat je iPhone of iPad goed is opgeladen of sluit deze aan op een laadkabel.
 2. Ga naar Instellingen.
 3. Ga naar Algemeen.
 4. Blader omlaag naar de optie Stel opnieuw in.
 5. Kies de optie Wis alle inhoud en instellingen.
 6. Bevestig dat je alles wilt wissen.

Het is ook mogelijk om je iPhone via iTunes te herstellen. Sluit daarvoor de iPhone op de computer aan. Daarbij geef je aan, dat je geen reservekopie wilt terugzetten, maar de iPhone als nieuw toestel wilt inrichten.

BEKIJK OOK
Een back-up (reservekopie) maken van je iPhone en iPad is altijd verstandig. In deze gids leggen we je alles uit over iCloud- en iTunes-back-ups.
78

Bij het terugzetten naar fabrieksinstellingen blijft de laatst geïnstalleerde iOS-versie op het toestel staan. Alle apps zul je weer opnieuw moeten downloaden uit de App Store (dat kan gratis, als je ze eerder al had aangeschaft). Alle instellingen zul je ook opnieuw moeten regelen. Toch kan terugzetten naar fabrieksinstellingen en je iPhone helemaal opnieuw inrichten een oplossing zijn als je te maken hebt met onverklaarbare problemen, die je na het verwijderen van losse apps niet hebt kunnen oplossen.

Tweedehands verkoop: terug naar fabrieksinstellingen is niet genoeg

Wil je je iPhone of iPad tweedehands verkopen, of heb je zelf een tweedehands toestel gekocht? Let dan even op bij toestellen met iOS 7 en later. Deze zijn voorzien van een Activeringsslot, die diefstal moet tegengaan. Teruggaan naar fabrieksinstellingen is niet voldoende om de het toestel weer in gebruik te kunnen nemen door de nieuwe eigenaar. De iPhone of iPad staat bij Apple geregistreerd via Zoek mijn iPhone, de opsporingsdienst waarmee je een zoekgeraakte of gestolen iPhone kunt terugvinden. Zolang het Activeringsslot actief is kan de nieuwe eigenaar de iPhone of iPad niet in gebruik nemen. Je hebt het Apple ID en het wachtwoord van de originele eigenaar nodig om te kunnen wissen en opnieuw te activeren met een nieuw Apple ID.

BEKIJK OOK
Het Activeringsslot op de iPhone, iPad en Apple Watch beschermt je tegen onrechtmatig gebruik van een verloren toestel. Maar hoe schakel je Activeringsslot in en hoe haal je dit er weer af, bijvoorbeeld als je je toestel wil verkopen? In dit artikel lees je alles.
15

iPhone herstellen niet mogelijk door Zoek mijn iPhone.

Informatie voor kopers van tweedehands iPhones

De originele eigenaar van de iPhone moet het toestel verwijderen uit ‘Zoek mijn iPhone’ om het toestel weer vrij te geven. Koop je een tweedehands iPhone, controleer dan als volgt of er nog een Activeringsslot op de iPhone zit:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in.
 2. Kies de optie ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
 3. Lukt het om de iPhone te wissen, dan is alles in orde. Krijg je een melding dat het Activeringsslot actief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met de originele eigenaar om de iPhone uit de lijst te halen.

Informatie voor verkopers van tweedehands iPhones

Activeringsslot op de iPhone.Verkoop je een iPhone tweedehands, vergeet dan niet om je iPhone uit ‘Zoek mijn iPhone’ te verwijderen. Anders kan de nieuwe eigenaar er niets mee doen. Je schakelt ‘Zoek mijn iPhone’ uit via de volgende stappen:

 1. Ga naar Instellingen > iCloud.
 2. Schakel Zoek mijn iPhone uit.

Je kunt de iPhone ook via de website iCloud.com verwijderen, maar dan moet de telefoon wel langere tijd offline zijn.

Gaat je iPhone of iPad helemaal niet meer aan? Dan hebben we in een apart artikel acht verschillende tips en oplossingen die het probleem kunnen verhelpen.

BEKIJK OOK
Wat je ook probeert, je iPhone gaat niet meer aan. Je ziet een zwart scherm of de iPhone reageert niet meer. iCulture geeft 8 tips om jouw iPhone weer werkend te krijgen.
5

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!