Den Haag krijgt Apple Store in Haagse Passage, contracten al getekend

·

haagse passage verwijs
Apple heeft de contracten getekend voor een nieuwe Nederlandse Apple Store in Den Haag. Een paar dagen geleden werd in geruchten nog gesproken over een mogelijk bod op het pand in de Haagse Passage. Inmiddels melden tipgevers ons dat de contracten zijn getekend voor het pand van Boekhandel Verwijs, inclusief de kelders en direct aangrenzende panden links en rechts van de boekhandel. De huidige winkeliers zullen vertrekken zodat een gigantische Apple Store ontstaat.

Links van de winkel is een Ecco-schoenenwinkel gevestigd, rechts een damesmodezaak. Beide zullen samen met het pand van boekhandel Verwijs opgaan in de nieuwe Apple Store Den Haag. Bij de onderhandelingen heeft Apple bedongen dat de grote kerstboom in het midden van de passage niet meer terugkomt zodra de Apple Store z’n deuren opent. Het is daarom de laatste keer dat de kerstboom in de Haagse Passage te bewonderen is, tenzij Apple meer dan een jaar nodig heeft voor de verbouwing.

Boekhandel Verwijs (Selexyz, nu de Slegte) is sinds 2004 gevestigd in het monumentale pand, op een centrale plek in de meer dan 120 jaar oude overdekte winkelstraat in Den Haag. Verwijs liet het pand renoveren en groeide uit tot de mooiste boekhandel van de stad. Het is bovendien met 1750 m2 vloeroppervlak ook de grootste boekhandel van Den Haag. Over drie verdiepingen zijn boeken, tijdschriften, spellen, dvd’s en cadeau-artikelen uitgestald. Het strakke interieur is ontworpen door bureau Merkx Girod en geeft al een indruk zien hoe de Apple Store eruit zou kunnen zien. Boekhandel Verwijs moet verhuizen door een samenvoeging met boekhandel De Slegte, die iets verderop in de Spuistraat is gevestigd.

Selexyz_interieur

Voorheen was op deze plek het klassieke Hotel du Passage gevestigd, dat bijna 40 jaar leegstond. De Passage is een overdekt winkelcentrum in Den Haag en één van de duurste winkellocaties in de stad. Het winkelcentrum dateert uit 1885 en is in Neo-Renaissance-stijl gebouwd. In 2007 werd een uitgebreide restauratie afgerond, nadat de passage in voorgaande jaren verwaarloosd was geraakt.

Door zich in de panden te vestigen zit Apple meteen op een toplocatie in Den Haag, vlakbij het drukke winkelgebied van de Spuistraat. Met een vloeroppervlak van 1750 m2 plus de kelder en aangrenzende panden kan de Apple Store in Den Haag bovendien nog groter worden dan de huidige Apple Store in Amsterdam, die zo’n 2500 m2 oppervlakte telt.

Selexyz_interieur2

Aan personeel voor de Apple Store is inmiddels ook al gedacht. In november schreven we over diverse vacatures voor Apple Store-personeel. We kregen echter ook meldingen van mensen die maanden geleden bij de Apple Store Amsterdam hadden gesolliciteerd en nu opnieuw door recruiters van Apple werden benaderd voor een verkoopfunctie in andere Nederlandse steden. Daarbij werd gesproken over vestigingen in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. We hebben navraag gedaan of het daarbij ging om shop-in-shop locaties in bijvoorbeeld Media Markt of Saturn, maar dat is niet het geval: het gaat om nieuwe Apple Store-locaties.

Afgelopen week suggereerde Wiebe de Jager, directeur van uitgeverij Eburon al dat boekhandel Verwijs uit de Haagse Passage zou vertrekken. De boekhandel zou plaatsmaken voor een ‘Apple Superstore’.

De Jager baseerde zich op informatie van een tipgever die anoniem wil blijven. Het was voor ons op dat moment nog niet duidelijk of het zou gaan om een officiële Apple Store of om een uitbreiding van Apple Premium Reseller Amac, die al gevestigd is in de Passage. Inmiddels hebben we voldoende bewijs dat Apple zelf achter de Haagse plannen zit.

Toch kan het nog wel even duren voordat de nieuwe Apple Store open gaat. In 2010 doken al de eerste geruchten op over een Apple Store aan het Leidseplein in Amsterdam. Pas twee jaar later, in maart 2012, opende de eerste Nederlandse Apple Store z’n deuren. Er werd eerst nog een flinke renovatie uitgevoerd en er ontstond vertraging door bezwaar van de monumentencommissie. In Den Haag zou het project iets sneller kunnen verlopen omdat de laatste grootschalige renovatie redelijk recent plaatsvond.

Update 5 december 2012: Inmiddels is ook bekend dat er een vergunning is aangevraagd voor de panden Passage 35, 39 en 45. Op de gemeentesite van Den Haag is te lezen dat er een vergunning is aangevraagd voor het in- en uitwendig veranderen van de drie winkelunits tot één winkel.
door Gonny van der Zwaag

Gonny van der Zwaag is oprichter van iCulture. Deze maand verschijnt na twee jaar schrijven, schrappen en testen haar boek 'Fit met apps en wearables'. Nu in de boekwinkel!

68 reacties

 1. door Martin

  Dan kan de Amac in de Passage zijn deuren wel sluiten…

 2. door henk

  Leuk voor Amac in dezelfde Passage.

 3. door Dviate

  Dus A-Mac in de Passage kan inpakken? :)

 4. door michel

  Op zich een mooie locatie maar vind het wel jammer dat het weer in het westen is.

 5. door Onno

  Dat is het beste nieuws sinds tijden!
  Een snoepwinkel in Den Haag.

  Apple… Bedankt!

 6. door max

  Geen Apple Store in Rotterdam, jammer.

 7. door Tom

  @michel: Of meer in het zuiden. Eindhoven kan wel een Apple Store gebruiken. ^^

 8. door max

  Origineel geplaatst door Tom
  @michel: Of meer in het zuiden. Eindhoven kan wel een Apple Store gebruiken. ^^

  Je zou zeggen
  1 Amsterdam
  2 Rotterdam
  3 Den Haag

 9. door Paul

  Ze hebben dus 2 klanten van ons weggekocht. Lekker dan.

 10. door Beloved

  Mooi nieuws, maar terleurstellend dat ze de kerstboom niet meer willen. Vind ik toch erg raar, wat is er tegen een kerstboom die er een paar weken staat. Ik vond het in ieder geval altijd erg veel sfeer geven, leuke jeugdherinneringen aan de passage tijdens de kerstdagen…

  Maar goed, ik hoop dat Apple het oude postkantoor aan het Neude in Utrecht ook opkoopt. Zou een AAA lokatie zijn.

 11. door peer

  Maastricht was ook wel erg prettig geweest. Ook voor onze Belgische vrienden. Waren we hier in het zuiden meteen van ivizi verlost…

 12. door Tom

  @max: Geloof ik graag, maar dan ligt het wel zo dicht op elkaar. Beter heb je in het westen een Apple Store (Amsterdam), in het zuiden (Eindhoven), in het oosten (vul maar in) en tot slot in het noorden (vul ook maar zelf in). Niet dan? Lijkt me persoonlijk toch logischer. :P

 13. door max

  Origineel geplaatst door Tom
  @max: Geloof ik graag, maar dan ligt het wel zo dicht op elkaar. Beter heb je in het westen een Apple Store (Amsterdam), in het zuiden (Eindhoven), in het oosten (vul maar in) en tot slot in het noorden (vul ook maar zelf in). Niet dan? Lijkt me persoonlijk toch logischer.

  Daar heb je wel een punt.
  Maar ik vind dat in zo’n grote stad als Rotterdam een Apple Store niet mag ontbreken.

 14. door David

  Jammer dat Amac dan zal verdwijnen. Wel mooi dat LJS nog tegenover de Grote Markt zit, ik vind de drukte en idioterie en kijk mij eens-sfeer rond die Apple Stores namelijk echt geen prettig winkel klimaat.

 15. door Bert

  In Groningen zou erg leuk zijn. Ik zie dat echter niet zo snel gebeuren. Je hebt er wel veel internationale shoppers, maar het blijft een beetje een afgelegen stad.

  Ach wie weet: als die in Amsterdam en Den Haag goed gaan lopen…

 16. door Oscar

  Wel jammer dat die kerstboom ervoor moet wijken.

 17. door Daejji

  @Bert: Afgelegen stad? Veel Duitsers, iedereen in Drenthe, Friesland en Groningen en eventueel nog wat provincies in de buurt zouden er zeer blij mee zijn.
  Voor miljoenen mensen is Amsterdam wat ver weg.

  Mij zou het ook logischer lijken om wat meer te verspreiden door het land dan alleen maar naar de randstad te kijken.

  Maar hoeft niet perse Groningen, ergens in het zuiden van het land en ergens in het oosten (midden van het land) zou al mooi zijn.

 18. door remco

  Arnhem of Utrecht was mooi geweest.
  In het midden of in het oosten, meer verspreiding over NL.

 19. door Andre

  Nogal teleurstellend nieuws, wat mij betreft.
  Alleerst dat Selexyz Verwijs verdwijnt van die schitterende locatie. Het was er echt heerlijk neuzen, en de locatie en het pand van De Slegte kan daar in de verste verte niet aan tippen. Ik koop er regelmatig iets.

  Er zijn in het centrum lege locaties zat, zeker in de nieuwbouw die momenteel gerealiseerd wordt, maar ook op andere plekken. Voor de APR’s in het centrum, zeker die in de passage zelf, is het natuurlijk bijzonder slecht nieuws. Die kunnen wel inpakken.

  Ook jammer dat de kertboom verdwijnt. Bizar dat één winkel zoiets kan eisen, terwijl er veel meer ondernemers in de Pasage zitten.

 20. door Maurice

  LJS zal er ws ook niet al te blij mee zijn…

 21. door Richard

  Kijk! Apple Store in Den Haag. Het was ook wel te verwachten dat de 2e Apple Store in Nederland juist in Den Haag zou komen. Regeringshoofdstad en dat soort zaken. En een mooie aanvulling voor het winkelbestand. En lekker dichtbij voor mij! :P

  Voor wat betreft “de Kerstboom”, ik denk dat Den Haag die veer gemakkelijk kon laten omdat de Nieuwe Passage in voorjaar 2014 af is. Die boom wordt dan vervolgens daar neergezet. Dat is dan een kwestie van 100 meter verplaatsen.

 22. door iChris78

  Denk dat Amac juist betere zaken gaat doen met de komst van een Apple Store…
  Probeer maar korting te krijgen bij de Apple Store… Lukt never nooit niet.

 23. door Fred Sevriens

  Wat gaat Apple die kerstboom aan? Wat een walgelijke arrogantie. Dat bedrijf wordt met de dag onsympathieker.

 24. door Jezelf

  Van iemand binnen de financieringswereld heb ik vernomen dat er momenteel in 1 van de panden die het bedrijf waar voor deze persoon werkt financiert ook een grote verbouwing voor een Apple Store bezig is.

  Helaas kan de persoon i.v.m. non disclosure agreement mij niet vertellen waar het is. Wel kan hij zeggen dat het dus momenteel verbouwd wordt (voor een flink bedrag) en dat het om 1 van de grotere steden van Nederland gaat.

 25. door Edward

  Top! Den Haag is beter te doen vanuit Rotterdam. Ik ga zeker een keer kijken!

 26. door Maartenv1

  Origineel geplaatst door Tom
  @michel: Of meer in het zuiden. Eindhoven kan wel een Apple Store gebruiken. ^^

  Ja dat is een stunt, dan kunnen daar direct 2 Amac winkels de deuren sluiten. ;)

  Origineel geplaatst door iChris78
  Denk dat Amac juist betere zaken gaat doen met de komst van een Apple Store… Probeer maar korting te krijgen bij de Apple Store… Lukt never nooit niet.

  Zover ik de regels van Apple ken, moet Amac daar weg, Apple tolereert geen apr’s in de buurt van een Apple Store.

 27. door Jazzper

  Als dit waar is, springt Apple wel heel erg schandalig om met Amac. Concurreren met een goede klant is al niet aardig (zeker als jij degene bent die hun inkoopprijs bepaalt), maar op een steenworp afstand een winkel met dezelfde producten openen voegt voor de consument weinig toe, en heeft direct tot gevolg dat de ander de deuren mag sluiten.

 28. door Enzo

  Wanneer gaat er 1 komen in België?
  Brussel is ook belangrijke stad binnen Europa.
  Denk maar aan Europese instellingen die zich allemaal in Brussel bevinden! Beetje onlogische, maar kom.

 29. door Stefan

  Is er zoveel ruimte nodig om een paar iMac’s, iPhone’s, iPad’s, iPod’s en Apple TV’s te showen nodig??

  Kunnen ze ook mooi het pand van Amac erbij kopen want ik hoorde dat die ook overbodig gaat worden.

  En van die kerstboom is helemaal belachelijk

 30. door ElsR

  En niet te vergeten dat het Binnenhof op een steenworp afstand ligt van deze passage … als je vanuit het Binnenhof de poort bij het Spui uitloopt en je steekt recht over loop je er zowat tegenaan …
  Komop dames en heren Tweede en Eerste Kamer en regering!

 31. door Stefan

  Ik zeg Breda of Den Bosch voor in het zuiden. Eindhoven zie ik niet zitten.

 32. door leon

  ja en wat gebeurt er dan met de APR in de passage?

 33. door Stijn

  Nijmegen is een mooie locatie!

 34. door viermaal raden.

  Origineel geplaatst door Maartenv1
  Apple tolereert geen apr’s in de buurt van een Apple store.

  M.i. onzin. Zie Oberhausen daar is op minder dan 100 meter op ook een APR gevestigd. Idem op meerdere plekken in de wereld.

  Apple heeft (gelukkig) niet alles te vertellen. Zo is die kerstboom volkomen bezopen.

 35. door simlockvrij

  Die boekhandel is toch zelf weggegaan daar? Dus daar zie ik het probleem niet van in. Die boom, ach tsja, das toch ook maar een heidens verzinsel

 36. door Iglow

  @peer: Gelukkig hebben we de Dixons in Maastricht nog waar wel de kennis en vriedenlijkheid bij personeel aanwezig is. Owja, en je wordt er ook nog geholpen als je problemen hebt, zonder dat ze beginnen te zeuren over Apple Care betalen..

 37. door Bas

  Doodzonde. Mooiste boekhandel in Den Haag, echt haags. Kan daar heerlijk ontspannen rondneuzen en boeken kopen. Ga nog vaak met m’n kinderen ernaar toe.

 38. door Yannick

  Een Belgische store zou perfect passen in het oude postgebouw op de korenmarkt in Gent imo.

 39. door Tom

  @Stefan: Eindhoven is wel echt een stad dat zo’n winkel verdient, hoor. Tenminste, ik zie persoonlijk eerder een Apple Store in Eindhoven dan in Den Bosch, laat staan Breda.

 40. door Maartenv1

  Origineel geplaatst door viermaal raden.
  M.i. onzin. Zie Oberhausen daar is op minder dan 100 meter op ook een APR gevestigd. Idem op meerdere plekken in de wereld.Apple heeft (gelukkig) niet alles te vertellen. Zo is die kerstboom volkomen bezopen.

  Bij Apple is geen APR in Oberhausen bekend, over welke APR heb je het?

 41. Origineel geplaatst door Maartenv1
  Bij Apple is geen APR in Oberhausen bekend, over welke APR heb je het?

  Hoe hij heet weet ik niet. Maar er zit er wel degelijk één.

 42. door Nigel

  Ik vind den haag wel een logische locatie. Iemand die in haaglanden woont gaat niet “zomaar” eventjes naar amsterdam voor de apple store (kan uiteraard wel maar is wel een stukkie reizen). De randstad is het drukst bevolkte gebied en vooral rond den haag. Voor mij ook wel chill aangezien ik in Zoetermeer woon :-).

 43. door Patrick

  Eerst zien, dan geloven. Dat één winkel vrijwillig vertrekt wil ik best geloven, maar drie naast elkaar gelegen winkels? En die panden moeten dan worden samengevoegd, terwijl de passage een rijksmonument is. Daar kan nog heel wat tijd overheen gaan. Dat is niet iets voor 2013, maar eerder 2014 of 2015. Maar aangezien er al wel vacatures zijn gesignaleerd is het waarschijnlijker dat er op een andere plek in Nederland binnen afzienbare tijd een Apple store wordt geopend.

 44. door Wim

  In Amsterdam zitten ook binnen een straal van enkele meters o.a. de iAm Store, iCentre en non authorised dealers als MacRepair. Tuurlijk merken die wel iets maar er is altijd een markt.

  Waar Apple bepaalde dingen niet kan/mag doen, kunnen zij dat weer om nog maar niet te spreken over de accessoires.

  Alleen maar goed voor ons klanten.

 45. door Maartenv1

  Origineel geplaatst door KarelWillem
  Hoe hij heet weet ik niet. Maar er zit er wel degelijk één.

  Zat wellicht, zit niet.

  Origineel geplaatst door Wim
  In Amsterdam zitten ook binnen een straal van enkele meters o.a. de iAm Store, iCentre en non authorised dealers als MacRepair.

  Enkele kilometers inderdaad.
  Deze zitten allemaal op voldoende door apple gewenste afstanden. iAm en iCentre zijn dezelfde APR’s. Die MacRepair heeft geen enkele officiële band met het Apple.

 46. door ppl

  @Maartenv1: volgens mij zit die APR (het was iets van re:Store) er ook niet meer. Hij zat in de buurt van een trap en de juwelier Christs. Daar zit nu een of andere toko genaamd Calzedonia. Gezien de drukte bij Apple’s eigen store en het huidige financiële klimaat verbaasd me het ook niks dat ie weg is. Het was in ieder geval een klein winkeltje. Het adres kom je nog wel tegen als je er naar zoekt op Google.

  @Patrick: Je bedoelt 2 winkels. Selexyz is failliet gegaan maar de winkels zijn overgenomen als ik het goed heb. Er zijn in ieder geval veel boekhandels die op springen staan. Goed mogelijk dat de doorstart van die in Den Haag toch niet helemaal gelukt is gezien de samenvoeging en verhuizing. Dit laatste kan ook zijn naar een goedkoper pand om kosten te drukken. De Passage is niet zomaar een plek, daar zit toch wel een beetje het wat luxere spul. Apple kiest er niet voor niets voor ;)

 47. door Willem-Jan

  Om te kotsen dit, walgelijk dat Den Haag zich de wet laat voorschrijven door een Amerikaans bedrijf om de jarenlange traditie van de kerstboom in de Passage te beëindigen. De iPhone waarop ik dit typ is nu definitief mijn laatste Appleproduct geweest. Samen met Facebook zijn die gasten uit op wereldoverheersing naar het lijkt en niemand interesseert het een fuck. Mij dus wel, op naar een mooie Nokia Lumia en een Asus tablet met Windows 8.

 48. door Wim

  Origineel geplaatst door Maartenv1
  Enkele kilometers inderdaad. Deze zitten allemaal op voldoende door apple gewenste afstanden. iAm en iCentre zijn dezelfde APR’s. Die MacRepair heeft geen enkele officiële band met het Apple.

  101m, 105m en 109m, blijven het drie (Bijenkorf meegerekend) eigen winkels met een eigen dagelijkse leiding, en zei ik ook on-officiele mbt MacRepair maar dat is m’n punt niet als je goed had gelezen en niet alleen maar typt om betweterigheid ten toon te stellen ;)

 49. door ergoboy

  vraag mle af warom niet in belgie.. antwerpen of brussel..

 50. door Rokas

  zo jammer dat die kerstboom daar weg moet, ik snap echt niet waarom het mogelijk is dat 1 bedrijf dat kan bepalen.

 51. door DBRWS

  @ergoboy: omdat Den Haag meer inwoners heeft…

 52. door DBRWS

  @Nigel: Met de randstadrail zit je er zo;) (eigen ervaring)

 53. door dutchie

  Zou je als 18jarige eerste jaars bedrijfskunde kans maken op een baan in de apple store? Volg al sinds ik een iphone heb (4jaar geleden) ipc dus een basiskennis zal er wel zijn. Buiten het feit da ik graag de boeken weer in wil duiken voor een baan bij app store den haag

 54. door Patrick

  @ppl: Selexyz is niet failliet gegaan. Selexyz is overgenomen door ProCures, wat betekent dat de lopende huurcontracten gewoon nog bestaan. Het kan best zijn dat Verwijs weg wil om bij De Slegte in te trekken (als daar voldoende ruimte is), maar dan nog zijn er twee andere huurders die niet zomaar vertrekken. Dan zal de verhuurder toch de portemonnee moeten trekken of moeten wachten tot de huurperiode is verstreken. Daarom lijkt me dit hele verhaal eerder iets van de middellange termijn. In ieder geval niet iets wat binnen een jaar gaat gebeuren.

 55. door Patrick

  Dat niemand de omgevingsvergunningen even heeft bekeken. Er blijkt dat vorige maand al een vergunning is aangevraagd. Zie deze link

 56. door Louis

  Next stop het eveneens monumentale pand op toplocatie van Selexyz (Broese) in Utrecht?

 57. door jappie

  Vind dat die APR’s sowieso moeten verdwijnen! Zien er allemaal uit als een ripoff van de apple stores… Verzin zelf is iets!

 58. @jappie: Ze zien er zo uit omdat ze dat moeten van Apple ;)

 59. door Henkie

  Wordt de passage eigenlijk beheerd? Het lijkt me vreselijk om al die vreselijke apple geeks bij de release van volgende iDevice te zien liggen in hun slaapzakjes in zo’n chique gebouw. Ook vind ik het vreselijk dat Apple hier een Apple Store gaat vestigen, de Selexyz is de beste boekwinkel van D.H. (oké Paagman uitgezonderd) en ik het is natuurlijke erg gemeen voor A-mac

 60. door Shin

  @Henkie:
  Passage is s’nacht gewoon afgesloten met een hek

 61. door Nigel

  @DBRWS: I know :) daarom zou ik het wel chill vinden als ‘ie in Den Haag komt die Apple store.

 62. door DennMenn

  Hahahahahahahahahahaha

 63. door Poezenbeest

  De kerstboom is overigens een initiatief van de winkeliersvereniging van De Passage, daar heeft de gemeente Den Haag niks mee te maken.

 64. door Underground

  @dutchie:

  Apple heeft iets meer te bieden dan alleen iPhones…

  ****
  Verder is het logisch dat Apple voor Den Haag kiest. Ten eerste is de lokatie typisch Apple… klassiek pand dat ze ultra modern inrichten.
  Verder is Den Haag de grootste expat-stad van NL waar erg veel internationaal volk woont die een meer dan riant salaris verdienen….

 65. door Pieta Kluytenaar

  Toch maar gewoon naar LJS. Onovertroffen persoonlijke aandacht en geweldige service afdeling. LJS heeft me al heel vaak uit de brand geholpen en is de reis van rotterdam naar Den Haag meer dan waard!

 66. door Boldie

  Ik vind dat de boekwinkel moet blijven. Apple kan ook lekker in de Amerikaanse ambassade gaan zitten. Die willen toch weg daar en naar een stuk land richting Wassenaar. Dan kunnen ze die ambassade strippen en daar een Apple-kubus neerzetten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.