iCulture vergelijker

iPhone in het buitenland kopen

Ga jij je iPhone in het buitenland kopen? Op deze pagina vind je informatie over het kopen van de iPhone in Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten en andere landen. Ook geven we antwoord op vragen zoals: kun je een buitenlandse iPhone gewoon in Nederland gebruiken? En hoe zit het dan met garantie? Ook daarop vind je het antwoord in dit artikel.

Dit artikel is geactualiseerd september 2016

apple store dusseldorf iphone in het buitenland kopenEr zijn twee redenen waarom je een iPhone in het buitenland zou willen kopen: omdat de prijs veel lager is of omdat er een nieuw model is aangekondigd, dat nog niet in Nederland of België verkrijgbaar is. Ga je voor een nieuw model dat nog maar net is gelanceerd, lees dan ook: overlevingstips voor de wachtrij, een apart artikel met ervaringstips voor mensen die overwegen om af te reizen naar een buitenlandse Apple Store om daar in de rij te gaan staan. Bij welke Apple Stores kun je het beste terecht en hoe bereid je je optimaal voor?

BEKIJK OOK
Wil je een iPhone in het buitenland gaan halen, dan vind je in dit artikel allerlei tips: hoe overleef je de wachtrij en bij welke Apple Stores kun je het beste terecht?
68

In de rest van dit artikel wordt i.v.m. de beknoptheid gesproken over Nederland, maar alle informatie geldt uiteraard ook voor Belgische lezers.

Prijzen iPhone 6s in buitenland

In onderstaande tabel zie je hoeveel de nieuwe iPhone 6 in het buitenland kost. In deze prijzen is nog geen rekening gehouden met lokale salestax, invoerrechten en andere toeslagen.

Bekijk grafiek iPhone 6s prijzen internationaal. Bekijk grafiek iPhone 6s Plus prijzen internationaal.

Met dank aan iCulture-lezer Bert Nijman voor het verzamelen van de data. Alle prijzen zijn inclusief eventuele salestax (indien aangegeven), maar exclusief douanekosten, creditcardfees, etc.

De goedkoopste optie is om de iPhone in Delaware aan te schaffen, omdat daar geen salestax wordt gerekend. Je betaalt omgerekend €579,02 voor het 16GB-model en bent daarmee ca. €170 goedkoper uit dan in Nederland. Doe je BTW-aangifte op Schiphol omdat je de iPhone zakelijk wilt gaan gebruiken, dan is je voordeel nog maar €40. Bij de duurste 128GB iPhone 6s Plus loopt je voordeel op tot €232 (zonder aangifte) of €55 (met aangifte). Ook kun je in bovenstaande tabellen zien dat de Duitsland en Frankrijk relatief duur zijn.

Verschillen iPhone 6s in het buitenland

In Europa hoef je niet te letten op modelnummers. Alle iPhones die in Europese Apple Stores zonder abonnement worden verkocht, zijn simlockvrij en op alle netwerken te gebruiken. Buiten Europa moet je soms wat meer opletten. Op deze pagina van Apple zie je welke modellen Apple in elk land verkoopt.

iPhone 6s modelnummers

 • Model A1688 (aanbevolen): dit is de Europese versie van de iPhone 6s, verkrijgbaar in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Australië, Hongkong, Japan, Singapore, Puerto Rico en Verenigd Koninkrijk. In de VS is dit model verkrijgbaar via de operators Sprint, T-Mobile en Verizon. Maar let op dat je een simlockvrij exemplaar krijgt.
 • Model A1633: Amerikaanse GSM- en CDMA-versie van de iPhone 6s, verkrijgbaar via Amerikaanse operators AT&T en diverse kleinere operators.

iPhone 6s Plus-modelnummers

 • Model A1687 (aanbevolen): Europese versie van de iPhone 6s Plus.
 • Model A1634: Amerikaanse versie van de iPhone 6s Plus, voor AT&T en kleinere Amerikaanse operators.

Zoals je ziet moet je de modelnummers A1688 (iPhone 6s) en A1687 (iPhone 6s Plus) hebben. De andere modelnummers werken ook, maar zijn wat minder gangbaar als je je toestel in Nederland moet laten repareren.

Duitsland, Frankrijk en Engeland

In Europese landen hoef je niet te letten op modelnummers. Alle iPhones die sinds 25 september in de genoemde landen worden verkocht, werken op de Europese netwerken. Als je een toestel zonder abonnement koopt, is deze altijd simlockvrij. In Duitsland zijn alleen de toestellen van Vodafone voorzien van simlock. Over iPhones in Duitsland hebben we een apart artikel.

Verenigde Staten en Canada

In de VS en Canada worden twee modelnummers verkocht. Hierboven kun je zien welke modelnummers je moet hebben. Dat wil niet zeggen dat de andere modellen totaal onbruikbaar zijn, maar je kan tegen problemen aanlopen als je je toestel bij een Apple Store wilt laten repareren. Bij de Apple Store zijn simlockvrije toestellen verkrijgbaar. Koop je je iPhone bij de winkels van providers zoals Verizon, Sprint, AT&T en T-Mobile dan zit er vaak een simlock op. Bij T-Mobile kun je na 40 dagen van het abonnement een unlockcode aanvragen bij de klantendienst.

Australië, China, Hongkong, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico, Singapore en Japan

In deze landen koop je dezelfde modelnummers als in Europa. Informeer vooraf of er een simlock op het toestel zit. De verkoop in deze landen start ook op 25 september, maar in China, Hongkong en Japan is er alleen verkoop op basis van reservering. Losse toestellen kun je wel zonder reservering aanschaffen via de Apple Stores in Australië, Nieuw-Zeeland en Puerto Rico.

iPhone in buitenland kopen: veelgestelde vragen

Je hebt de mogelijkheid om een iPhone in het buitenland te kopen. Is dat verstandig? Hieronder geven we antwoorden op de meestgestelde vragen:

 • Is de iPhone in het buitenland goedkoper? Dat ligt eraan in welk land je koopt. Kijk niet alleen naar de prijzen in de Apple Store, maar hou ook rekening met reiskosten, koersverschillen, salestax en eventuele invoerrechten.
 • Moet je een simkaart van de originele provider hebben? Nee dat hoeft niet. Een Nederlandse simkaart werkt ook, mits je een simlockvrij toestel hebt. De meeste iPhones die tegenwoordig verkocht worden zijn simlockvrij, maar check voor de zekerheid even.
 • Kun je het menu in het Nederlands instellen? Ja, de iPhone wordt geleverd met tientallen talen die je zelf kunt instellen. Ook Arabisch of Chinees, als je dat wilt.
 • Ik heb een abonnement bij provider X. Kan ik daar probleemloos mee bellen en internetten? Ja, maar zorg wel dat je via je provider een passende simkaart hebt aangevraagd, dus een microsim of nanosim. Lees ook over de simkaart bijknippen.
 • Heb je wel garantie in Nederland? Als nieuwe Apple-producten nog niet in Nederland worden verkocht, zul je bij problemen terug moeten naar het land waar je het toestel hebt gekocht, dus bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Je zult dus terug moeten naar de Apple Store in Oberhausen, of een andere locatie. Zodra de nieuwe iPhone in Nederland verkrijgbaar is, kun je voor reparaties een afspraak maken met de Apple Store in Amsterdam, Haarlem, Den Haag of Brussel. Deze garantie geldt alleen in het eerste jaar en niet voor schade die je zelf hebt veroorzaakt (bijv. laten vallen). Koop je je iPhone buiten de EU, dan krijg je alleen Apple-garantie en heb je niet de uitgebreidere EU-garantie van 2 jaar die voor Europese aankopen geldt. Wil je betere dekking voor schade, sluit dan een verzekering af. Meer informatie: iPhone verzekeren en garantie op iPhone.
 • Is het verstandig om de iPhone in het buitenland te kopen? Het enige voordeel is dat de prijs lager kan zijn dan in Nederland en dat je de iPhone eerder in handen hebt. Of dat de moeite van de reis en het gedoe waard is, moet je zelf bepalen. Sommige mensen vinden het kopen van een ijsje al ingewikkeld, terwijl anderen ongezien een tweede huis in het buitenland via hun iPhone kopen. Het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt. In de buitenlandse Apple Stores is er altijd wel iemand die Engels spreekt. Ben je bang voor ‘gedoe’, als blijkt dat de iPhone defect is, dan kun je beter wachten tot de iPhone in Nederland is.

Buitenlandse iPhone te gebruiken in Nederland?

Het is geen probleem om in het buitenland een iPhone te kopen. Bij de eerste keer opstarten van de iPhone stel je de Nederlandse taal in en het toestel functioneert daarna gewoon zoals elk toestel dat je in Nederland koopt. Er zijn wel een aantal aandachtspunten:

 • Welke stroomadapter krijg je erbij? In landen als Engeland, Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië worden afwijkende stroomadapters gebruikt. Dit hoeft geen probleem te zijn, want je kunt de iPhone ook via de usb-poort van een computer opladen. Europese stroomadapters voor de iPhone zijn gewoon los verkrijgbaar in de Apple Store en bij diverse Apple-verkooppunten. Ook kun je een usb-stroomadapter van een ander merk gebruiken. Waarschijnlijk heb je nog wel een paar bruikbare stroomadapters van eerder gekochte iPhones liggen.
 • Is de iPhone simlockvrij? In de meeste landen is de iPhone simlockvrij, maar informeer voor de zekerheid even voordat je koopt.
 • Hoe zit het met reparaties? De Nederlandse Apple Stores kunnen bijvoorbeeld een Duitse of Franse iPhone wel in reparatie nemen, maar als een iPhone voor het Amerikaanse netwerk van AT&T vervangen moet worden, hebben ze die uiteraard niet op voorraad liggen. Het toestel moet dan besteld worden met een wachttijd van ca. 2 weken.
 • Hoe krijg ik zekerheid? De regels worden wel eens verschillend geïnterpreteerd door Apple Store-medewerkers. We kunnen je dan ook geen zekerheid geven dat de Nederlandse Apple Stores jouw toestel in reparatie willen nemen. Soms heb je geluk, soms heb je pech. En wie zich niet zo makkelijk laat afschepen, krijgt misschien meer gedaan. Als je teruggaat naar de Apple Store waar je de iPhone hebt gekocht, weet je zeker dat ze niet moeilijk gaan doen.
 • Is het een GSM-model? In Europese landen worden alleen GSM-versies van de iPhone verkocht, maar in de VS kun je te maken krijgen met CDMA-varianten. Ook in China en Japan kan het voorkomen dat er wel eens afwijkende toestellen op de markt gebracht vanwege de gebruikte netwerktechnologie of eisen vanuit de overheid. Ben je van plan om 4G-abonnement te gebruiken, let dan op dat de ondersteunde 4G/LTE-frequenties overeenkomen met het aanbod van jouw provider.

Drie manieren om iPhone in buitenland te kopen

Er zijn drie manieren om je iPhone in het buitenland te kopen:

 • Je kunt zelf naar het betreffende land reizen. Omdat je er toch al voor vakantie of familiebezoek moet zijn, of omdat het vlakbij is. Een weekendje Parijs of Londen is zo geboekt.
 • Je kunt een vriend of kennis die vaak in het buitenland is een iPhone laten meenemen of laten opsturen.
 • Je kunt de iPhone kopen via een buitenlandse handelaar op eBay (maar pas op voor oplichting!).

In het verleden hebben we op iCulture ook wel eens de diensten van aanbieders als MyUS of USA2YOU besproken. Bij MyUS.com en Borderlinx.com heb je een eigen postbus in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, waar je pakketjes naartoe kunt laten sturen. Zij sturen de pakketjes vervolgens door, in ruil voor een vergoeding. Er zijn ook personal shopper-diensten zoals USA2YOU, die de producten voor jou kopen en vervolgens doorsturen. Het mooie van zo’n dienst is dat je precies kunt aangeven wat je wilt hebben en niet over een Amerikaanse creditcard hoeft te beschikken.

Invoerrechten en douane

douane reizenBinnen EU-landen geldt vrij verkeer van goederen. Je hoeft dus geen aangifte te doen bij de douane als je een iPhone invoert als reiziger of via pakketpost. Bij goederen van buiten EU-landen moet je bij aankomst op Schiphol aangifte doen. Er geldt een vrijstelling van €430 per persoon. Zijn de goederen meer waard dan €430, dan moet je ze aangeven bij de douane. Je betaalt 21% BTW bovenop het aankoopbedrag. Bij de iPhone worden geen douanerechten in rekening gebracht, bij andere spullen wel zoals mp3-spelers (2%), spijkerbroeken (12%) of schoenen (17%).

De eventuele salestax die je in het buitenland hebt betaald kun je proberen terug te vorderen. In de VS verschilt de salestax per staat. In New York betaal je rond de 8,5%, in het iets verderop gelegen Delaware is de salestax 0%. Sommige banken brengen ook kosten voor betaling met creditcard in rekening (bijvoorbeeld 2,5% bij Citibank).

Tip: met de Douane Reizen-app kun je opzoeken welke goederen je mag invoeren en hoeveel belasting je moet betalen.

Laten opsturen in pakketpost

Vrienden of familie in het buitenland kunnen een iPhone voor je kopen en opsturen naar Nederland. Het is verstandig om het pakket te laten verzekeren. Het vrijgestelde invoerbedrag voor zendingen van buiten de EU-landen ligt op €22 exclusief de kosten van verzending en verzekering. Je zult waarschijnlijk BTW, inklaringskosten en eventueel douanerechten moeten betalen. Je betaalt altijd over de waarde van het hele pakket. Zitten er twee producten in het pakket, bijvoorbeeld een hoesje van €20 en een iPod touch van €300, dan moet je toch over €320 belasting betalen.

iPhone smokkelen

Het is je eigen verantwoordelijkheid om gekochte iPhones aan te geven bij de douane als je Nederland binnenkomt. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. De boete is afhankelijk van het type goederen en het bedrag dat je probeerde te ontduiken. Ook loop je kans dat de iPhone in beslag wordt genomen, al kom je er in Nederland meestal vanaf met een schikking. Die bedraagt 50% van de ontdoken belastingen, plus het belastingbedrag zelf. Het heeft geen zin om verpakkingen en aankoopbonnen in de toilettas of in de voering van de koffer te verstoppen, want het douanepersoneel kent deze trucs ook.

Wil je de iPhone als zakelijk toestel gaan gebruiken en in je boekhouding opnemen als bedrijfsmiddel, dan zul je de iPhone bij aankomst in Nederland moeten aangeven bij de douane.

BEKIJK OOK
Alles over het kopen van een iPhone in Nederland. Van voordelige iPhone-abonnementen tot leuke deals met sim only: als je een nieuwe iPhone zoekt vind je hier alle tips.
9

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!