Telecomwaakhond VS wil dat iPhones ook als FM-radio gebruikt kunnen worden

· Michel Lusthof

Fabrikanten van smartphones zouden de FM-radio-ontvangers in hun telefoons moeten activeren. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC, Ajit Pai, in een toespraak. Een groot deel van de smartphones die vandaag de dag verkocht worden hebben zo’n ontvanger ingebouwd maar die staat meestal standaard uitgeschakeld. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral het geval is bij iPhones. Pai wil het fabrikanten niet verplichten, maar wijst wel op de voordelen voor bijvoorbeeld openbare veiligheid.

iPhone goed voor 94 procent inactieve fm-radio’s

iPhone 7 review: de nieuwe EarPodsVan de bestverkopende smartphones in het derde kwartaal van 2016 in de VS heeft minder dan de helft (44 procent) de fm-radio geactiveerd, blijkt uit onderzoek van de National Association of Broadcasters. Bij nog eens 44 procent is er een chip aanwezig maar die is inactief. Opvallend is dat die categorie bijna geheel bestaat uit iPhones. Maar liefst 94 procent, volgens het onderzoek. In andere gevallen kan de radio eenvoudig geactiveerd worden of is het onbekend of er een fm-radio aanwezig is.

NAB: grafiek verkochte smartphones met fm-radio in VS

Sony Walkman uit 1982
“Het lijkt mij vreemd dat we elke dag horen over een nieuwe app voor innovatieve toepassingen, terwijl deze moderne mobiele wonderen een essentiële functie van de Sony Walkman uit 1982 niet ondersteunen”, stelt Pai, die afgelopen maand aantrad als nieuwe voorzitter van de FCC. “Openbare veiligheid alleen zou al een argument zijn om de FM-chips te activeren”, aldus Pai. Hoewel hij dus wijst op de voordelen voor openbare veiligheid, heeft het ook voor dagelijks gebruik voordelen. Het zou betekenen dat je radio kunt luisteren zonder actieve internetverbinding. Dat scheelt dataverbruik en is waarschijnlijk ook nog eens beter voor de batterij.

Geen verplichting
Het is overigens wel de vraag hoe eenvoudig het voor Apple is om de FM-radio’s te activeren. De iPhone is niet gebouwd voor het rechtstreeks ontvangen van FM-signalen, maar de chips die Apple en andere fabrikanten gebruiken ondersteunen het standaard wel. Het betekent mogelijk dat Apple een extra antenne zou moeten toevoegen. Voor de iPhone 8 zou Apple dat, als het zou willen, misschien eenvoudig kunnen doen. Maar voor huidige iPhones lijkt het wat ingewikkelder. Hoe Apple hier tegenaan kijkt is niet duidelijk. Het lijkt bovendien niet waarschijnlijk dat Apple verplicht wordt om de FM-radio’s te activeren. Pai zegt dat hij gelooft in een vrije markt en hij is van mening dat de FCC zoiets niet zou kunnen verplichten.

Revisiegeschiedenis:

  • 17-02-2017, 10:47: Tekst verduidelijkt dat chips die Apple en andere fabrikanten gebruiken standaard wel FM-radio's ondersteunen.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!

Begon in 2010 voor iCulture te schrijven en werkt na enige omzwervingen weer als freelancer voor de site. Doet daarnaast vanaf september een pre-master aan de Rijksuniversiteit Groningen. Is tevens actief Twitteraar en ook geïnteresseerd in tv-series, journalistiek en media. Schreef ook voor andere techsites en -tijdschriften.

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven?
Meld het ons via het speciale contactformulier!