Dossier: iPad Air

Laatst bijgewerkt:

De iPad Air is een 9,7-inch tablet, gemaakt door Apple. In dit dossier lees je alles over de verschillende modellen van de iPad Air die zijn verschenen. Je ontdekt ook of de iPad Air iets voor jou is en waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. Inmiddels heeft de iPad Air twee opvolgers gekregen: de 9,7-inch iPad en de 9,7-inch iPad Pro.


iPad Air 3

BEKIJK OOK
Review van de IPad Air 2, dunner en lichter dan ooit. Apple heeft talloze kleine verbeteringen doorgevoerd, maar is dat genoeg om nog steeds marktleider te blijven?
20

De iPad Air is een 9,7-inch tablet, waarvan het eerste model in 2013 verscheen. Kenmerkend is het lage gewicht, vandaar de naam. Een jaar later volgde de iPad Air 2. De kans is klein dat er nog een iPad Air 3 verschijnt, aangezien Apple inmiddels twee opvolgers heeft uitgebracht: de 9,7-inch iPad voor gewone gebruikers en de 9,7-inch iPad Pro voor professionals.

iPad generaties

De iPad Air en iPad Air 2 zijn zijn in feite de vijfde generatie en zesde generatie van de 9,7-inch iPad. Hier zie je een overzicht van de verschillende modellen die zijn verschenen:

Naast de 9,7-inch iPad brengt Apple ook een kleiner model op de markt met 7,9-inch scherm. Lees er alles over in ons dossier iPad mini. Daarnaast is er de iPad Pro voor professionals.

iPad Air 2 prijzen

De iPad Air 2 had een vanafprijs van €499 maar is niet meer bij Apple verkrijgbaar. Wel kun je bij sommige winkels nog voorraad vinden, waarbij de prijs een stuk lager ligt. Kijk voor meer informatie in ons artikel iPad kopen.

BEKIJK OOK
Wil je een iPad Pro kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen, aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad en iPad mini.
11

iPad Air 3 (vervallen)

Er zijn maandenlang geruchten geweest dat Apple begin 2016 de iPad Air 3 zal uitbrengen. Dit model kwam uiteindelijk niet op de markt. Wel bracht Apple twee opvolgers uit: de 9,7-inch iPad voor gewone gebruikers (vanaf €409) en de 9,7-inch iPad Pro (vanaf €689).

iPad Air 2 voorkant schuin

iPad Air 2

De iPad Air 2 verscheen in oktober 2014. Verbeteringen ten opzichte van z’n voorganger waren de Touch ID-scanner en een krachtiger A8X-processor. De iPad Air 2 is ook de eerste iPad die in de kleur goud verkrijgbaar is. Deze kleur werd geïntroduceerd bij de iPhone 5s.

iPad Air 2 design

De Air 2 is qua ontwerp gelijk aan zijn voorganger. Er zijn slechts twee subtiele verschillen: ten eerste de kleur goud, naast spacegrijs en zilver. Ten tweede is de behuizing van de Air 2 nét iets dunner: van 7,5 millimeter naar 6,1 millimeter.

iPad Air 2 Touch ID

iPad Air 2 Touch ID vingerafdrukscanner

De homeknop onder het Air 2-scherm heeft een ingebouwde Touch ID-vingerafdrukscanner. Door je vinger hierop te leggen kun je de iPad ontgrendelen. Je hoeft hierdoor minder vaak het wachtwoord van je iPad in te voeren. Touch ID speelt ook een belangrijke rol in Apple’s betaaldienst Apple Pay.

iPad Air 2 camera

Apple heeft in de Air 2 een 8 megapixel camera geïntroduceerd en legde bij de introductie van deze nieuwe tablet de nadruk op de mogelijkheden om te fotograferen. Deze camera heeft net zoveel megapixels als de camera in de iPhone 6. Het is met deze camera mogelijk om panoramafoto’s te maken van maximaal 43 megapixels. Wil je een video schieten, dan ondersteunt de camera ook 1080p. De FaceTime-camera is eveneens verbeterd en kan hierdoor beter op gezichten scherpstellen. De camera vangt 81 procent meer licht op.

iPad Air 2 camera

iPad Air 2 processor

De Air 2 draait op een A8X-processor. Deze chipset is gebaseerd op de A8 van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus en is maar liefst 40 procent sneller dan de A7 van de eerste generatie Air.

iPad Air 2 scherm

Het scherm van de Air 2 heeft dezelfde resolutie als eerdere retina-iPads. Ook het schermformaat van 9,7 inch is hetzelfde gebleven. Een speciale coating zorgt ervoor dat je minder last hebt van een spiegelend scherm. Omdat het scherm ook een stuk dunner is, heeft Apple de volledige Air 2 dunner weten te maken.

iPad Air 2 goud zijkant

iPad Air (eerste generatie)

De eerste generatie iPad Air werd in oktober 2013 aangekondigd door Apple. Dit model is niet meer verkrijgbaar.

Deze tablet heeft een lichter en compacter uiterlijk dan eerdere iPads, vandaar de toevoeging ‘Air’. De rand rondom het scherm is ook veel smaller. Daardoor lijkt de iPad Air kleiner dan z’n voorgangers. De tablet is zo’n 20 procent dunner en weegt 28 procent minder dan de voorgaande generatie, de iPad 4.

Dit model is verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart, dus niet in goudkleur. Deze tablet heeft een retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Binnenin vind je een A7-chip en M7-bewegingsprocessor die we al van de iPhone 5s kenden. Verbeterde Wi-Fi-technologie zorgt voor snelheden tot wel 300 Mbps, als je draadloze netwerk dat tenminste ondersteunt. De camera van de iPad Air heeft een 5-megapixel resolutie met 1080p HD-video. Aan de voorzijde vind je een FaceTime HD-camera (720p) en dubbele microfoons.

Welke iPad Air past bij jou?

Is dit het juiste moment voor een iPad Air? Dat ligt eraan wat je met de tablet wilt doen. De iPad Air 2 is erg geschikt als je nog een oudere iPad hebt en dringend toe bent aan een nieuwe. Waarschijnlijk gebruik je de iPad niet voor zware toepassingen. Wil je een iPad om lekker op de bank te kunnen internetten of een filmpje te kijken, dan is de Air een uitstekende koop.

Het loont de moeite om de iPad-prijzen te vergelijken, want er zijn vaak leuke deals te vinden voor oudere iPads.

Wil je tekenen of typen, dan ben je misschien beter af met de 9,7 inch iPad Pro.

Bij iPads is het niet nodig om elk jaar een nieuwe aan te schaffen, omdat ze jarenlang meegaan. Zoek je een tweedehands iPad en stel je niet te hoge eisen, dan kun je ook nog kiezen voor een iPad 4. We raden aan om geen iPad 2 of ouder model te nemen, omdat je daarmee tegen te veel beperkingen aanloopt. Deze oudere tablets zijn inmiddels heel traag geworden en sommige krijgen geen updates meer.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!