Dossier: iPad Air

Laatst bijgewerkt:

De iPad Air is een 9,7-inch tablet, gemaakt door Apple. In dit dossier lees je alles over de verschillende modellen van de iPad Air. Je ontdekt of de iPad Air de ideale tablet voor jou is en waar je rekening mee moet houden. Ook kijken we vooruit, om antwoord te geven op de vraag of dit het juiste moment om er eentje in huis te halen. Inmiddels heeft Apple de 9,7-inch iPad Pro aangekondigd, dit is de opvolger van de iPad Air 2.


iPad Air 3

BEKIJK OOK
Review van de IPad Air 2, dunner en lichter dan ooit. Apple heeft talloze kleine verbeteringen doorgevoerd, maar is dat genoeg om nog steeds marktleider te blijven?
20

De iPad Air is een 9,7-inch tablet, waarvan de eerste in 2013 verscheen. Kenmerkend is het lage gewicht, vandaar de naam. Een jaar later volgde de iPad Air 2. De iPad Air 2 wordt opgevolgd door de 9,7-inch iPad Pro. De nieuwe naamgeving moet duidelijk maken dat deze tablets voor professionals is bedoeld, net als de MacBook Pro. Hieronder lees je over de twee modellen van de iPad Air die zijn verschenen en de generaties die eerder beschikbaar kwamen.

iPad Air 2 prijzen

Het goedkoopste model kost bij Apple €499. De vorige generatie is ook nog steeds verkrijgbaar en is vaak een stuk goedkoper. Kijk voor meer informatie in ons artikel iPad kopen.

iPad Air 2 Alleen Wi-Fi Wi-Fi + 3G/4G
16GB €499 €619
64GB €599 €719
128GB €699 €819

Bij de volgende online aanbieders kun je de iPad Air vaak met wat extra korting krijgen:

Apple Store | iCulture Shop | Mediamarkt | Centralpoint | Bol.com

iPad generaties

De iPad Air en iPad Air 2 zijn zijn in feite de vijfde generatie en zesde generatie van de grote (9,7-inch) iPad. Hier zie je een overzicht van de verschillende modellen die zijn verschenen:

Naast de grote (9,7-inch) iPad brengt Apple ook een kleiner model op de markt met 7,9-inch scherm. Lees er alles over in ons dossier iPad mini. Daarnaast is de iPad Pro, de grootste tablet van Apple met een scherm van 12,9-inch.

iPad Air 3 (vervallen)

Er zijn maandenlang geruchten geweest dat Apple begin 2016 de iPad Air 3 zal uitbrengen. Dit model kwam uiteindelijk op de markt onder een andere naam, namelijk de 9,7 inch iPad Pro. Het gaat hier om een een kleinere versie van de iPad Pro, die al verkrijgbaar was. De 9,7 inch iPad Pro werd onthuld tijdens het Apple-event van 21 maart 2016. Dit is de officiële opvolger van de iPad Air 2.

In het iPad Pro-dossier lees je alles over de 9,7-inch iPad Pro, inclusief prijzen en specificaties. Je leest het allemaal in ons dossier iPad Pro

BEKIJK OOK
De iPad Pro is een professionele tablet in twee formaten: 9,7-inch en 12,9-inch. In dit dossier lees je alles over de verschillen, functies en geplande toekomstige modellen.
42

iPad Air 2

iPad Air 2 voorkant schuinDe iPad Air 2 verscheen in oktober 2014. Verbeteringen ten opzichte van z’n voorganger zijn de Touch ID-scanner en een krachtiger A8X-processor. De iPad Air 2 is ook de eerste iPad die in de kleur goud verkrijgbaar is. Deze kleur werd geïntroduceerd bij de iPhone 5s.

iPad Air 2 design

De Air 2 is qua ontwerp gelijk aan zijn voorganger. Er zijn slechts twee subtiele verschillen: ten eerste de kleur goud, naast spacegrijs en zilver. Ten tweede is de behuizing van de Air 2 nét iets dunner: van 7,5 millimeter naar 6,1 millimeter.

iPad Air 2 Touch ID vingerafdrukscanner

iPad Air 2 Touch IDDe homeknop onder het Air 2-scherm heeft een ingebouwde Touch ID-vingerafdrukscanner. Door je vinger hierop te leggen kun je de iPad ontgrendelen. Je hoeft hierdoor minder vaak het wachtwoord van je iPad in te voeren. Touch ID werkt ook in de App Store en iTunes Store, waardoor je aankopen met je vingerafdruk kunt betalen. Daarnaast mogen ontwikkelaars Touch ID gebruiken om bijvoorbeeld hun apps te beveiligen. Touch ID speelt ook een belangrijke rol in Apple’s betaaldienst Apple Pay.

iPad Air 2 camera

iPad Air 2 cameraApple heeft in de Air 2 een 8 megapixel camera geïntroduceerd en legde bij de introductie van deze nieuwe tablet de nadruk op de mogelijkheden om te fotograferen. Deze camera heeft net zoveel megapixels als de camera in de iPhone 6. Het is met deze camera mogelijk om panoramafoto’s te maken van maximaal 43 megapixels. Wil je een video schieten, dan ondersteunt de camera ook 1080p. De FaceTime-camera is eveneens verbeterd en kan hierdoor beter op gezichten scherpstellen. De camera vangt 81 procent meer licht op.

iPad Air 2 processor

De Air 2 draait op een A8X-processor. Deze chipset is gebaseerd op de A8 van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus en is maar liefst 40 procent sneller dan de A7 van de eerste generatie Air.

iPad Air 2 scherm

Het scherm van de Air 2 heeft dezelfde resolutie als eerdere retina-iPads. Ook het schermformaat van 9,7 inch is hetzelfde gebleven. Een speciale coating zorgt ervoor dat je minder last hebt van een spiegelend scherm. Omdat het scherm ook een stuk dunner is, heeft Apple de volledige Air 2 dunner weten te maken.

iPad Air 2 goud zijkant

iPad Air (eerste generatie)

De eerste generatie iPad Air werd in oktober aangekondigd door Apple. Dit model is nog steeds verkrijgbaar in Nederland en België.

Deze tablet heeft een lichter en compacter uiterlijk dan eerdere iPads, vandaar de toevoeging ‘Air’. De rand rondom het scherm is ook veel smaller. Daardoor lijkt de iPad Air kleiner dan z’n voorgangers. De tablet is zo’n 20 procent dunner en weegt 28 procent minder dan de voorgaande generatie (iPad 4). Dit model is verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart, dus niet in goudkleur. Deze tablet heeft een retinascherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Binnenin vind je een snelle A7-chip en M7-bewegingsprocessor die we al van de iPhone 5s kenden. Verbeterde Wi-Fi-technologie zorgt voor snelheden tot wel 300 Mbps, als je draadloze netwerk dat tenminste ondersteunt. De camera van de iPad Air heeft een 5-megapixel resolutie met 1080p HD-video. Aan de voorzijde vind je een FaceTime HD-camera (720p) en dubbele microfoons.

Welke iPad Air past bij jou?

Is dit het juiste moment voor een nieuwe iPad Air? Dat ligt eraan wat je met de iPad wilt doen. Beide modellen zijn erg geschikt als je nog een iPad 4 of eerder model hebt en je toe bent aan een nieuwe. Met een iPad Air (1 of 2) kun je nog vele jaren vooruit, omdat Apple nog lang updates voor beide modellen zal uitbrengen. Wil je een iPad om lekker op de bank te kunnen internetten of een filmpje te kijken, dan is de Air een uitstekende koop.

Het loont de moeite om de iPad-prijzen te vergelijken, want er zijn nauwelijks nog winkels die de adviesprijzen van Apple hanteren.

Bij de volgende online aanbieders kun je de iPad Air vaak met wat extra korting krijgen:

iCulture Shop | Mediamarkt | Centralpoint | Bol.com

Wil je tekenen of typen, dan ben je misschien beter af met de toekomstige 9,7 inch iPad Pro.

Bij iPads is het niet nodig om elk jaar een nieuwe aan te schaffen, omdat ze jarenlang meegaan. Zoek je een tweedehands iPad en stel je niet te hoge eisen, dan kun je ook nog kiezen voor een iPad 4. We raden aan om geen iPad 2 of ouder model te nemen, omdat je daarmee tegen te veel beperkingen aanloopt. Deze oudere tablets zijn inmiddels heel traag geworden en sommige krijgen geen updates meer.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!