shutterstock_86665654

Virtuagym Food: nieuwe Nederlandse voedingsapp werkt samen met fitnessapp

Virtuagym Food is een nieuwe voedingsapp waarmee je volgens een voedingsplan kunt bijhouden wat je hebt gegeten. Met koppeling naar de fitness-app.

shutterstock_86665654Virtuagym Food is een nieuwe voedingsapp, die het gaat opnemen tegen Foodzy en MyFitnessPal. Toch is er een verschil: terwijl de twee concurrenten zich vooral richten op mensen die op eigen houtje bezig gaan met voeding, kan het bij Virtuagym allebei. De appmakers uit Amsterdam hadden al een app waarmee je workouts kunt doen en nu hebben ze ook een app waarmee je je voedingsgewoontes wat makkelijker kan vastleggen: Virtuagym Food, een app om calorieën, vetten en koolhydraten te tellen.


Het was al langer mogelijk om voeding via de website van Virtuagym in te voeren, maar Het appicoon van Virtuagym Food lijkt wel wat op dat van een bekende Apple-geruchtensite: een appeltje met klokhuis. Binnenin ziet het er stuk strakker uit, met schermen waarop je je voedingsdagboek kunt bijhouden, de voedinglijst doorbladert en vervolgens ook de statistieken kunt zien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Virtuagym Food’s voedingsplannen

Een groot verschil met al bestaande voedingsapps is dat je in Virtuagym Food aangeeft wat je doel is (bijvoorbeeld afvallen of spieropbouw) en ook kunt kiezen welk type voedingsplan je wilt: je krijgt standaard een low fat-voedingsplan aanbevolen, maar kunt ook kiezen voor eiwitrijk of low carb – eiwitrijk. Voor die twee laatstgenoemde plannen heb je wel een PRO-lidmaatschap nodig, dat $25 per jaar kost. Persoonlijk vind ik dat dat erg meevalt, want daarmee krijg je ook toegang tot alle PRO-functies van Virtuagym zelf, met onbeperkt doelen stellen, eigen oefeningen toevoegen, meer trainingsprogramma’s en geen advertenties. Als je serieus bezig wilt gaan, lijkt me dat je dat wel voor jezelf over hebt.

Wat Virtuagym Food niet doet is gedetailleerd schema voorschrijven wat je als ontbijt, lunch en diner moet eten. Heb je zelf geen inspiratie, dan kun je het beste even op zoek gaan naar een dieetboek. Wat je wel ziet, is bij elk voedingsmiddel informatie over de samenstelling, zodat je meteen ziet of een appel of banaan in jouw voedingsplan past en of je op de goede weg bent. Wat ik nog wel graag zou zien, is dat je in de loop van de dag ziet of de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten wel klopt. Daarvoor bestaan al apps zoals Fitocracy Macros, maar ik had het ook graag in Virtuagym Food gezien. Momenteel kun je in de app alleen zien of je je wel aan het voorgeschreven aantal calorieën houdt en als je (zoals ik) calorieën maar van secundair belang vind, hou je nu nog niet goed zicht of je wel goed bezig bent of halverwege de dag moet bijsturen.

Je kunt in Virtuagym wel een overzicht bekijken van je weekprestaties. Omdat ik aanvankelijk voor het standaard caloriebeperkt low fat-eetplan had gekozen, ben ik volgens de app niet goed bezig (maar maak je geen zorgen, dat komt goed!):

virtuagym-food-weekoverzicht virtuagym-food-dagboek

Virtuagym’s voedingdatabase

Bij een voedingsapp is het wel zo handig als je alle producten makkelijk kunt invoeren. Virtuagym had al een voedingsmiddelendatabase op de website staan, die door gebruikers werd aangevuld met eigen producten. Daardoor kun je ook allerlei producten vinden die wat minder voor de hand liggen. Een banaan is een banaan, maar de stroopwafels van AH kunnen iets anders van samenstelling zijn dan de stroopwafels van Jumbo. Het aanbod leek me wat kleiner dan dat van MyFitnessPal, waar je bizar veel voedingsmiddelen van bijvoorbeeld Lidl vindt. Maar toen ik het bij Virtuagym ging natellen bleken er meer dan 100 producten van Lidl in de lijst te staan, plus nog heel veel huismerkproducten van andere supermarkten.

Bij de voedingsmiddelen die door gebruikers zijn ingevoerd zie je soms nog wel wat gekke data, maar daar heeft Virtuagym wat op gevonden: voedingsmiddelen met een groen vinkje zijn gevalideerd door voedingsexperts. Door op de i achter elk voedingsmiddel te tikken kun je meer informatie over de samenstelling zien, zoals hoeveelheid suikers, vitamines en natrium. Virtuagym werkte samen met voedingsdeskundigen van de Hogeschool van Amsterdam om deze app te maken.

virtuagym-food-chips

virtuagym-menu

De app laat bij elk voedingsmiddel ook zien hoeveel je moet wandelen, fietsen of rennen om het aantal calorieën weer te verbranden. In werkelijkheid werkt het natuurlijk niet zo, maar hoe simplistisch ook: het geeft wel een indruk hoe verstandig het is om een Big Mac of een handjevol chips te eten. De makers van Virtuagym vertelden me dat ze het vooral hebben toegevoegd om het abstracte begrip ‘calorie’ wat meer tastbaar te maken. Je krijgt in de app ook voedingstips, al vind ik dat ze naar mijn smaak nog iets slaafs de mantra’s van het Voedingscentrum volgen. Bij concurrent MyFitnessPal werkt de streepjescodescanner altijd erg goed en Virtuagym gaat er ook eentje inbouwen. De knop daarvoor is al aanwezig in de app, maar de functie zal in een latere versie van de app worden toegevoegd.

Koppeling met Virtuagym trainingen en HeathKit

Als je iets aan je lichaam wilt doen, is voeding net zo belangrijk als het volgen van een trainingsprogramma. Elke dag fastfood eten en de rest van de dag in de sportschool rondhangen, is niet zo’n succesvolle combinatie. Vandaar dat Virtuagym een koppeling heeft gemaakt met de gelijknamige app, waarin je oefeningen krijgt voorgeschoteld en ook kunt bijhouden welke activiteiten je hebt gedaan. Heb je een zware work-out gedaan, dan mag je die dag meer calorieën hebben. Ik zag als niet-betalende klant helaas geen mogelijkheden om mijn Fitbit, Jawbone, Fuelband en andere trackers te koppelen of mijn gewicht automatisch te laten inlezen via de Withings-weegschaal, maar die koppeling met fitnesstrackers schijnt er wel te zijn. Wat dan eigenlijk nog ontbreekt, zijn gedetailleerdere voedingsplannen. Het sterke punt van Virtuagym is dat ze op de website een flinke lijst met trainingsplannen hebben staan. Het plan ‘Brand 2% vet weg’ heeft bijvoorbeeld 191 deelnemers en voor ‘Fietsen 100 km’ zijn 189 liefhebbers te vinden, maar het zou mooi zijn als Virtuagym me niet alleen vertelt welke oefeningen ik moet doen om die 2% vet te verbranden, maar ook wat ik in die periode moet eten – passend bij het gekozen voedingsplan. Er is vast iets te verzinnen met voedingsmiddelen die in alle landen hetzelfde zijn, zoals bananen, bacon en pasta of pizza (voor de high carb-fans).

Er zit ook een koppeling met HealthKit in deze app, waarbij je diëtische calorieën (dus geen verbrande calorieën door het sporten), eiwitten, koolhydraten en totaal vetgehalte kunt laten inlezen.

Conclusie Virtuagym Food

Ik gebruikte tot nu toe MyFitnessPal, waarmee je informatie van fitnesstrackers en concerten weegschalen kan inlezen, zodat je die data niet meer zelf hoeft in te voeren. Virtuagym biedt een iets completere oplossing, omdat ze voeding en trainingsplannen zelf in de hand hebben. Ben je van plan om in januari naar een sportschool te gaan, dan kun je deze app blijven gebruiken, want Virtuagym levert de apps voor een aantal grote Nederlandse fitnessketens, waaronder Basic-Fit. Het mooie van deze app is dat je zelf kunt kiezen of je alles op eigen houtje wilt doen, of gebruik wilt maken van een personal trainer of sportclub. Zonder begeleiding is ook goed te doen, al zou ik dan wel aanraden om het PRO-abonnement te nemen van $30 per jaar, zodat je niet steeds tegen beperkingen en reclamebanners aanloopt. En trouwens: je staat er niet alleen voor, want Virtuagym heeft een actieve online community, waar je kunt bloggen over je voortgang, kan profiteren van ervaringen van medegebruikers en medailles verdient door gezond te eten.

Pluspunten

  • Erg complete voedingsmiddelendatabase.
  • Werkt samen met Virtuagym-fitnessapp.
  • Keuze uit alles zelf doen of onder begeleiding sporten/afvallen (concurrerende apps bieden dat niet).
  • Ook voedingsplannen voor eiwitrijk/low carb aanwezig (dus meer keuze).
  • Zelf herinneringen instellen voor registratie van ontbijt, lunch, snacks, etc.

Minpunten

  • Barcodescanner zou handig zijn (wordt binnenkort toegevoegd).
  • Duidelijker inzicht in je voortgang op een dag (nu zie je alleen calorieënvoortgang).

Openingsfoto: © Kzenon/Shutterstock

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.