Ulli-browser review

Review: Ulli, deze slimme webbrowser kan nog wel wat slimmer

Ulli is een browser met kunstmatige intelligentie (AI). Maar is deze browser echt zo slim, of valt er nog wat te verbeteren? Wij probeerden het en vertellen in deze review over onze ervaringen.

Ulli is een nieuwe webbrowser met kunstmatige intelligentie. De browser werd gedemonstreerd op het Mobile World Congress en belooft een veelgebruikte app iets slimmer te maken: de webbrowser. Huidige browsers zoals Safari en Chrome werken met tabbladen, bookmarks en een zoekfunctie, maar ze denken niet met je mee. Ulli belooft dat wel: als jij naar een filmtitel zoekt heeft Ulli al de bioscooptijden en een formulier om tickets te kopen voor je opgeduikeld. De grote vraag is: werkt het ook in Nederland?


Ulli-browser review

Ulli is een browser met AI

In Google ben je het misschien al gewend: jij zoekt ‘Hidden Figures’ en je krijgt van Google meteen een soort informatiekaart met bioscooptijden, bioscopen waarin de film draait, foto’s van de hoofdrolspelers en andere relevante informatie. Hetzelfde gebeurt als je naar een vakantiebestemming zoekt: Google weet de ticketprijzen en leuke hotels op de bestemming. Zo verrijken ze de zoekresultaten steeds meer.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

De browser Ulli moet iets soortgelijks bieden op de iPhone, door mee te denken als je zoekt. Volgens de makers Biggerpan is Ulli bijna griezelig helderziend. Ulli leert je internetgedrag kennen en voorspelt wat jij gaat doen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI), preciezer gezegd: zelflerende algoritmes die de makers ‘Smart Searching’ noemen. Bij het zoeken naar een restaurant stelt Ulli bijvoorbeeld voor om een taxi te bellen of een tafeltje te boeken.

Ulli-browser startscherm

Ulli’s Magic Button

In de browser is ook een Magic Button aanwezig, een groene knop met toverstafje waardoor zoeken via Google en andere zoekmachines niet meer nodig is. Ulli analyseert veel voorkomende trefwoorden op de webpagina die je leest en toont via de Magic Button relevante vervolgpagina’s. Zo kun je op aanraden van Ulli eindeloos blijven internetten en ontdek je steeds iets nieuws. Standaard staat de Magic Button uitgeschakeld en als je het inschakelt krijg je een waarschuwing dat het in jouw taal (Nederlands dus) nog niet werkt.

Als we vervolgens een nieuwsartikel op iCulture.nl bezoeken geeft de Magic Button inderdaad geen resultaten. Open je de AirPods-pagina op de website van Apple, dan geeft Ulli relevante webpagina’s zoals een AirPods-review van Macworld.co.uk (OK, die is al wat ouder) en een nieuwtje dat Samsung ook AirPods wil meeleveren bij de Galaxy S8 (hee, dat wist ik nog niet). Ulli schotelt ook een Apple-reclamefilmpje over de AirPods voor en nog meer reviews van een paar maanden geleden. Gaandeweg moet de functie steeds beter worden.

De Magic Button neemt in dit geval het trefwoord ‘AirPods’, zoals ook bovenin het scherm te zien is. Op basis daarvan zoekt de app een mix van nieuwe en wat oudere artikelen. Bij Apple-producten blijkt het vaak te gaan om een mix van reviews, vergelijkingen en recente nieuwtjes zoals een misleidende reclame van een winkelier die de Apple Watch aanbood.

Ulli-browser met Magic Button

Startpagina met favoriete sites

Op de startpagina van Ulli vind je snelkoppelingen naar Wikipedia, YouTube, Facebook, Yahoo Weather en TripAdvisor. Je kunt er naar eigen inzicht extra favorieten aan toevoegen. Door met je vinger op een icoontje te drukken kun je deze verplaatsen, net zoals je bij apps gewend bent. De ronde icoontjes zijn een stuk overzichtelijker dan de bookmarkfunctie die je in veel andere browsers vindt. Op de startpagina vind je ook een nieuwsoverzicht dat net zo random is als de nieuwswidget op Apple’s Vandaag-scherm, met een mix van Nederlands en Engels. Ulli heeft ook tabbladen en een Incogito-functie, voor als je anoniem wilt internetten.

Ook handig is dat de invoerbalk voor url’s onderin het scherm zit in plaats van bovenin. Daardoor kun je de browser makkelijker met één hand bedienen. De automatische schermvullende modus komt in actie zodra je op een pagina bladert. Leuk om te weten: de app werd genomineerd door Product Hunt als 2016 Mobile App of the Year (maar won niet de eerste prijs).

Score

7

Ulli

Ulli

gratis

Voordelen +

  • Vernieuwend idee

Nadelen -

  • Werkt nog niet goed in Nederland

Conclusie Ulli review

Ulli is een browser die prettig in gebruik is en wat vernieuwende functies bevat. Jammer is wel dat het opzoeken en kopen van bioscoop- en concertkaartjes in Nederland nog niet functioneert en dat de Magic Button nog niet in het Nederlands werkt. Als je veel Engelstalige webpagina’s leest heeft Ulli veel meer te bieden. Ook is wat onduidelijk wat die ‘intelligentie’ nu eigenlijk inhoudt. Ulli schotelt je op basis van trefwoorden een paar relevante webpagina’s voor, maar waarom is dat slimmer dan wat bijvoorbeeld Google doet? Dat is me nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt nu niet meer dan een simpele analyse van veelvoorkomende trefwoorden. Biggerpan legt ook nergens uit hoe het dan precies werkt – waarschijnlijk om de concurrentie niet wijzer te maken. Ik krijg daardoor alleen nog niet het gevoel dat het écht intelligent is. De makers leggen wel uit dat het internet en smartphones twee revolutionaire technologieën zijn die nog niet goed samenwerken. Maar ook op dat punt maakt Ulli niet goed duidelijk wat er is gedaan om dat te verbeteren.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.