Dossier: iPhone 6

Laatst bijgewerkt:

iPhone 6 featured

De iPhone 6 en de iPhone 6 Plus zijn de opvolger van de iPhone 5S. Deze toestellen zijn in twee formaten verkrijgbaar: met 4,7-inch en 5,5-inch scherm. Lees hier alles over de iPhone 6 (Plus), welke nieuwe functies erin zitten en of wat je moet weten om te kunnen beslissen of dit toestel voor jou geschikt is.


Lees ook: iPhone 6 kopen: prijzen en abonnementen. We hebben een aparte pagina over iPhone 6 Plus prijzen en abonnementen.

Prijzen van de iPhone 6 (Plus)

De iPhone 6 wordt in Nederland verkocht vanaf 639 euro. De gedetailleerde prijzen zijn als volgt:

iPhone 6

  • iPhone 6 met 16GB opslag – €639
  • iPhone 6 met 64GB opslag – €749

Meer prijsinformatie: iPhone 6 kopen

iPhone 6 Plus

  • iPhone 6 Plus met 16GB opslag – €749
  • iPhone 6 Plus met 64GB opslag – €859

Meer prijsinformatie: iPhone 6 Plus kopen

Bestellen kan via de in de online Apple Store.

Bestellen bij je favoriete provider kan hier:

Meer prijsinformatie op onze pagina’s: iPhone 6 kopen en iPhone 6 Plus kopen.

iphone 6 family

iPhone 6 verkrijgbaarheid

De iPhone 6 en 6 Plus werden aangekondigd op 9 september 2014. Ze zijn sinds 26 september 2014 in de Nederlandse winkels verkrijgbaar. iCulture was natuurlijk aanwezig bij de feestelijke start van de verkoop in de Apple Stores in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Ook in België startte de verkoop op 26 september, een week nadat ze in de eerste groep landen verkrijgbaar waren: Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Canada, Hong Kong, Japan, Puerto Rico, Singapore en het Verenigd Koninkrijk.

De 128GB variant van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus verdwenen begin september 2015 uit de Apple Store toen de iPhone 6s en iPhone 6s Plus werden aangekondigd. Wat resteert zijn de modellen met een opslagcapaciteit van 64GB en 16GB. Op dat zelfde moment verdween ook de gouden kleur uit het assortiment.

Eigenschappen iPhone 6

iphone 6 plus bovenkantDe iPhone 6 is er in twee formaten. Het kleinste model heeft een scherm van 4,7 inch, het grotere model heeft een scherm van 5,5 inch. Apple heeft beide toestellen uitgerust met een Retina HD beeldscherm. Ze zijn respectivelijk 6,9 mm en 7,1 mm dun (ter vergelijking: de iPhone 5s is 7,6 mm dun).

Apple heeft gezorgd dat deze grotere iPhones goed te bedienen zijn met één hand. Ze noemen het Bereikbaarheid (Reachability). Met twee lichte tikjes op de homeknop trek je het bovenste deel van het scherm naar beneden. Om het grote scherm goed te kunnen benutten heeft Apple een speciaal schermtoetsenbord voor de iPhone 6 Plus gemaakt, met allerlei handige knoppen er omheen. Zo kun je het toetsenbord gebruiken zonder krampachtig vast te houden. Oude apps passen zich automatisch aan voor de grotere schermen. Toch kiezen veel ontwikkelaars ervoor om hun apps speciaal voor de iPhone 6 aan te passen.

Betere camera’s in iPhone 6 (Plus)

iphone 6 cameraDe camera’s van de deze toestellen zijn geavanceerder dan die van de iPhone 5s. De toestellen hebben nog steeds een 8-megapixelcamera, maar bevatten zogenaamde Focus Pixels-technologie, die zorgt voor scherpere en betere foto’s. De autofocus verricht sneller zijn werk, foto’s bevatten minder ruis en panoramafoto’s kunnen tot wel 47 megapixels groot zijn. Een verschil is er ook tussen beide toestellen: bij de iPhone 6 worden foto’s digitaal gestabiliseerd, op de 6 Plus gebeurt dat optisch met een ingebouwde beeldstabilisator. De toestellen kunnen slowmotion filmen tot 240 frames per seconde, terwijl dat op de iPhone 5s nog ‘slechts’ 120 frames per seconde was. Aan de voorkant is er ook iets nieuws te vinden: met de FaceTime HD-camera kun je scherpere selfies kunnen schieten en videogesprekken voeren in hogere resolutie.

A8 processor

In de iPhone 6-modellen zijn uitgerust met de A8-chip, Apple’s tweede generatie 64-bits processor voor mobiele apparaten. In de A8 zitten volgens Apple 2 miljard transistors. De chip is 20 procent sneller dan zijn voorganger en levert 50 procent sneller grafische prestaties. Maar hij is vooral veel stabieler: de A8 kan lange tijd op volle kracht rekenen zonder dat de iPhone veel warmer wordt.

M8 motion processor en barometer

De M8 motion co-processor in de iPhone 6 (Plus) is de opvolger van de M7 in de iPhone 5s. Met de M8 houdt Apple wederom je activiteiten bij aan de hand van sensordata van je iPhone, waarbij zo min mogelijk stroom wordt verbruikt. Je ziet hierdoor bijvoorbeeld hoeveel je op een dag hebt gelopen zonder dat het een grote aanslag doet op je iPhone-accu. De M8 is slimmer dan zijn voorganger en kan daarom bijvoorbeeld het verschil zien tussen lopen, rennen en fietsen. Daarnaast gebruikt de M8 een nieuwe sensor: een barometer. Hierdoor weet het toestel op welke hoogte je zit en of je bijvoorbeeld een berg oprent.

Accuduur iPhone 6 (Plus)

De nieuwe iPhones hebben volgens Apple een verbeterde batterijduur ten opzichte van eerdere iPhones. Zo houdt de iPhone 6 het 10 uur vol als je op 3G zit te browsen, terwijl de iPhone 5s dit slechts 8 uur kon. De iPhone 6 Plus kan zelfs 12 uur internetten. Een tabel met Apple’s eigen batterijtests vind je hieronder. Eerder schreven we waarom de batterijduur van de iPhone vaak rond de 9 tot 10 uur hangt.

iPhone 6 batterij

Voice over LTE

Beide modellen ondersteunen Voice over LTE. Hiermee is het mogelijk om met behulp van je 4G-verbinding te bellen, mits je provider dat ondersteunt. KPN is al druk aan het testen met deze nieuwe technologie. Daarnaast is in iOS 8 ook Wi-Fi Calling te vinden, waarmee je via een Wi-Fi-verbinding vrienden kunt bellen. Ook dit moet je provider ondersteunen. Beide beltechnieken verbruiken je gebruikelijke belbundel bij je provider; voor het gesprek wordt alleen een ander netwerk gebruikt, maar je provider regelt de rest.

Hoesjes iPhone 6 en 6 Plus

Apple heeft voor de iPhone 6 (Plus) speciale hoesjes uitgebracht van siliconenrubber en leer. Deze cases zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw, roze, groen, wit en rood. Je kunt de hoezen in combinatie met een toestel kopen in de Apple Store. Ook in de iCulture Shop zijn inmiddels hoesjes voor de nieuwe toestellen te koop.

hoesjes iphone 6 siliconen

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!