Dossier: iPhone 4S

iPhone 4SDe iPhone 4s is de vijfde telefoon van Apple. De iPhone 4S kwam op 28 oktober 2011 in Nederland beschikbaar en heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk als de iPhone 4. Belangrijkste verbeteringen: een betere 8-megapixelcamera, de slimme spraakassistent Siri en meer opslagruimte (tot 64GB). De iPhone 4S is dankzij de dualcore A5-processor veel sneller dan eerdere iPhones.

iPhone 4S review: de iPhone 4S getest

iPhoneclub kocht de iPhone 4S nog vóór de Nederlandse lancering in de Duitse Apple Store. Zo konden we vroegtijdig een review van de iPhone 4S publiceren. We hebben Siri getest, hebben gekeken of de batterijduur is verbeterd en of de snelheidsverbeteringen van de iPhone 4S de moeite zijn. We maakten foto’s en video’s met de sterk verbeterde camera en we voerden een aantal benchmarktests uit. Is de iPhone 4S de aanschaf waard, of kun je met een iPhone 4 nog prima uit de voeten? Je leest het allemaal in ons iPhone 4S review.

iPhone 4S: prijzen in Nederland

De Nederlandse prijzen voor een losse simlockvrije iPhone 4S in de online Apple Store waren bij de introductie als volgt:

  • 16GB iPhone 4S voor €599
  • 32GB iPhone 4S voor €699
  • 64GB iPhone 4S voor €799

Inmiddels verkoopt Apple in de online Apple Store alleen nog de iPhone 4S voor 399 euro in het zwart en wit. Sommige telecomproviders bieden de iPhone 4S nog steeds aan, maar het merendeel van de iPhone-abonnementen is in combinatie met de nieuwere iPhone 5 of de goedkopere iPhone 4. Voor een lijst met alle prijzen van iPhone-abonnementen verwijzen we je graag naar ons koopoverzicht.

Lees ook ons uitgebreide artikel iPhone kopen in Nederland, met actuele prijzen bij alle providers en diverse webwinkels.

Geen iPhone 5, maar iPhone 4S

Veel mensen dachten dat Apple in 2011 een toestel met de naam iPhone 5 zou aankondigen, maar Apple koos voor de naam iPhone 4S. Eigenlijk was de naam al uitgelekt in een betaversie van iTunes. Ook werd de naam iPhone 4S gevonden in verkoopsystemen van operator AT&T, bij Apple zelf en bij de Belgische operator Mobistar. In september 2012 introduceerde Apple wel de iPhone 5.

iPhone 4S: beschikbaar in Nederland vanaf 28 oktober

De iPhone 4S werd op 4 oktober 2011 aangekondigd en is sinds 14 oktober 2011 verkrijgbaar in de Verenigde Staten en enkele andere landen. In Nederland, België en de meeste andere Europese landen kwam de iPhone 4S op 28 oktober 2011 in de winkel. In december 2011 kwamen er nog meer landen bij. In totaal zullen operators in 70 landen wereldwijd de iPhone 4S gaan verkopen.

iPhone 4S heeft A5-processor

De iPhone 4S krijgt dezelfde processor als de iPad 2. De dualcore A5-processor is aanzienlijk sneller dan de A4-processor in de iPhone 4. Apple spreekt over 2x hogere snelheid en 7x betere grafische performance. Ook de batterijduur is verbeterd: je kunt een uur langer bellen via 3G. Over de batterijduur tijdens dagelijks gebruik zijn de meningen verdeeld; veel mensen klagen dat de batterij te kort meegaat. De mobiele ontvangst is wel verbeterd dankzij twee antennes met een intelligent schakelmechanisme. Ook nieuw, is dat de iPhone 4S een wereldtelefoon is geworden, die zowel op GSM- als CDMA-netwerken te gebruiken is.

Ontwerp van de iPhone 4S

De iPhone 4S heeft geen radicaal nieuw uiterlijk ten opzichte van de iPhone 4. Er is niet gekozen voor een unibody behuizing (toestel uit één stuk aluminium) of gebogen glas. De iPhone 4S ziet er hetzelfde uit als de huidige iPhone 4, alleen de knoppen zijn iets verschoven. Aan de antenne is te zien dat het om de iPhone 4S gaat: er zitten vier inkepingen in de metalen rand rondom het toestel. Net als de iPhone 4 is de iPhone 4S verkrijgbaar in zwarte en witte uitvoering.

iPhone 4S

Camera in de iPhone 4S

De iPhone 4S heeft een 8-megapixelcamera met extra’s zoals een flitser, een infraroodfilter en een groter diafragma om foto’s bij slechte belichtingsomstandigheden te maken. De camera is ook veel sneller: het maken van een foto kost slechts 1,1 seconde en het maken van een vervolgfoto slechts 0,5 seconde. Tijdens de aankondiging van de iPhone 4S vertelde Apple dat de iPhone op Flickr de meestgebruikte camera is. Met de komst van de iPhone 4S is de populariteit van de iPhone als camera nog verder toegenomen. De iPhone 4 was voorzien van een 5-megapixelcamera, bij de iPhone 4S is dat 8-megapixel geworden.

Slimme assistent Siri: voorlopig niet Nederlands

Apple introduceerde op de iPhone 4S ook de persoonlijke assistent Siri. Deze maakt gebruik van spraakherkenningstechnologie van Nuance. Je start Siri door de homeknop ingedrukt te houden. Je spreekt daarna de opdracht in, bijvoorbeeld “What time is it?”, “Wake me at 8″ of “Do I need an umbrella today?” Ook kun je restaurants zoeken, iMessages en mailtjes versturen met behulp van je stem, kijken of je afspraken hebt gepland of herinneringen toevoegen in de nieuwe Herinneringen-app. Er is ondersteuning voor Wolfram Alpha, om de betekenis van woorden te achterhalen. Voorlopig is Siri alleen beschikbaar voor iPhone 4S in het Engels, Frans en Duits.

Meer informatie: Dossier: Siri

iphone_4s_white_zijkant

Welke iPhone 4S ga je kiezen?

Je hebt al besloten dat je de iPhone 4S wilt hebben. Maar nu sta je voor een heleboel vragen: welke uitvoering, hoeveel geheugen, zwart of wit? Met deze checklist voor de iPhone 4S hopen we je op weg te helpen. We hebben alle vragen waar je tegenaan loopt op een rijtje gezet.

iPhone 4S: zwart of wit?

Voor veel mensen zal dit de meest eenvoudige vraag zijn. Het is een subjectieve zaak, een kwestie van smaak. Mannen zullen iets vaker een zwarte iPhone kiezen, vrouwen vaker een witte versie. Toch zit er ook wel een praktische kant aan: de zwarte iPhone is de meest veilige keuze. De rand rondom met scherm heeft namelijk effect op de manier waarop je het scherm ziet. Het is niet voor niets dat de meeste tv-toestellen een zwarte rand rondom het scherm hebben. Een witte rand geeft de indruk dat het scherm minder goed is verlicht en minder contrast heeft. Films zien er met een zwarte rand beter uit. Dit effect was al te merken bij de introductie van de iPad 2 en de meeste conclusies die we toen trokken, gelden ook voor de iPhone 4S.

Wit wordt sneller vuil, er is meer kans op lichtreflectie bij het maken van foto’s met de flitser. Witte Apple-producten hebben vaker problemen, zoals verkleuring of haarscheurtjes die sneller zichtbaar zijn in wit materiaal. Ook is het zo, dat je bij een witte iPhone sneller een verblindingseffect krijgt, wanneer je in felle zon naar het scherm wilt kijken. Wil je je iPhone op een later moment tweedehands verkopen, dan raak je een zwarte iPhone sneller kwijt dan een witte. Voor mensen die het liefst risico’s mijden zijn het allemaal redenen om een zwarte iPhone 4S te kiezen. Toch moet je uiteindelijk zelf de keuze maken. Wil je je onderscheiden van de massa, dan moet je gewoon de witte nemen en de paar nadelen voor lief nemen.

Geheugen iPhone 4S: 16GB, 32GB of 64GB?

Hoeveel geheugen heb je nodig om apps, muziek en films op te slaan? Wil je je iPhone 4S gebruiken voor podcasts? Ga je boeken lezen? Dat bepaalt welke opslagcapaciteit het best bij je past. Om te beginnen: digitale boeken nemen nauwelijks ruimte in beslag. Als je honderd boeken wil meenemen op je iPhone 4S, heb je aan 1 GB genoeg.

Reken op zo’n 10 GB voor foto’s en video’s. De camera van de iPhone 4GS heeft een resolutie van 8-megapixel en kan 1080p HD-video’s maken, waardoor je rekening moet houden met iets grotere bestanden. Neem je 250 foto’s en een paar filmpjes mee, dan zit je al snel op zo’n 10 GB.

Muziek en podcasts nemen ook behoorlijk wat ruimte in beslag. Hoeveel geheugenruimte je nodig hebt, is sterk afhankelijk van je gewoontes. Luister je naar Spotify of internetradiostations, dan hoef je in feite nauwelijks muziek lokaal op je iPhone 4S op te slaan. Bij podcasts maakt het nogal wat verschil of het alleen audio is, of ook videopodcasts. Er zijn mensen die hun complete muziekcollectie willen meenemen op de iPhone en daarvoor minstens 100GB opslagruimte nodig hebben. In dat geval schiet ook de duurste iPhone 4S tekort en is het een beter idee om een iPod classic te kopen. Je hebt dan riante opslagruimte. Voor een doorsnee gebruikers is 10 GB voor muziek en podcasts.

Bij apps is het maar de vraag hoeveel je wilt installeren. Gaan we uit van een collectie van 100 populaire apps, dan kom je op zo’n 6 GB voor apps. Een navigatie-app, een paar grotere games en een filmapp met een paar tv-shows zijn daarbij inbegrepen. Nogmaals, we gaan hierbij uit van een gemiddelde gebruiker.

Deze cijfers maken wel duidelijk dat je met 16 GB opslagruimte erg snel tegen grenzen aanloopt. Ben je iemand die de iPhone eigenlijk alleen gebruikt om te bellen, dan voldoet 16 GB. Als je weinig muziek wilt meenemen en de iPhone niet wilt gebruiken om video’s te kijken, voldoet 16 GB ook prima.

Mensen die iets meer van hun iPhone verwachten, raden we aan om 32 GB of 64 GB te nemen. Veel zal ook afhangen van je budget. Heb je niet zoveel te besteden, dan zul je je verwachtingen moeten aanpassen en er rekening mee houden dat je niet teveel apps kunt installeren. Overigens ben je met een Android-toestel niet veel beter af, want die hebben meestal maar weinig intern geheugen. Je kunt dit vaak uitbreiden met SD-geheugenkaartjes, maar niet alle apps zijn geschikt om volledig op geheugenkaartjes te installeren.

Kortom: wie het zich kan veroorloven koopt het best een 32 GB iPhone 4S.

Abonnement of los kopen?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is lastig om een advies te geven dat voor iedereen geldig is. Loopt je abonnement bijna af en wil je graag een gesubsidieerd toestel, dan heb je keuze genoeg uit iPhone 4S-aanbiedingen bij alle Nederlandse providers. Zie je op tegen de nieuwe voorwaarden en lagere datalimieten van de providers, dan kan het zin hebben om je oude abonnement voor de oude voorwaarden te laten doorlopen en op eigen houtje een losse iPhone 4S te kopen.

Een andere oplossing is om een sim only-abonnement met een los toestel te kopen. Vaak ben je dan goedkoper uit, maar hou er rekening mee dat de iPhone 4S als los toestel behoorlijk prijzig kan zijn.

Belangrijk voordeel ten opzichte van andere toestellen zoals de Samsung Galaxy, is dat de iPhone 4S veel waardevaster is. Bij Samsung, HTC en LG zijn toestellen nauwelijks aangekondigd of er circuleren alweer geruchten over nóg begerenswaardiger opvolgers. Bij de iPhone is dat niet het geval: de toestellen blijven vaak twee jaar op de markt. De iPhone 4 is bijvoorbeeld 15 maanden lang het toptoestel van Apple geweest en bleef tot het laatste moment goed verkopen. Ook een tweedehands exemplaar levert nog steeds een mooie prijs op – iets om rekening mee te houden als je ooit van plan bent om je toestel in te ruilen voor een nieuwer exemplaar. Mensen die nu hun iPhone 4 tweedehands verkopen, hebben meteen al een aardig bedrag op zak om daarmee een iPhone 4S te kopen. Door zelf twee- of driehonderd euro bij te leggen, loop je met een gloednieuwe iPhone 4S rond.

Ons advies: probeer je huidige iPhone te verkopen en gebruik de opbrengst om daarvan relatief goedkoop een iPhone 4S te kopen.

iPhone 4S met welke provider?

Misschien wel de lastigste vraag hebben we tot het einde bewaard: bij welke provider ga je een abonnement afsluiten? Veel zal afhangen van de prijzen. De afgelopen maanden zijn de abonnementen van Nederlandse providers ingrijpend veranderd. Je zit vast aan beperkte databundels en moet vaak fors meer betalen dan een jaar geleden. Alleen T-Mobile biedt nog ‘onbeperkte’ data bij de iPhone-abonnementen, al betekent het wel dat de datasnelheid boven een bepaalde drempel terugvalt in snelheid. Er valt dan eigenlijk niet meer goed met de iPhone te werken.

Behalve prijs en databundel zal dekking en snelheid van belang zijn. Wat datasnelheid betreft bieden de operators allemaal 7,2 of zelfs 14,4 Mbps aan, waarmee je prima uit de voeten kunt. Ook een snelheid van 3,6 of 7,3 Mbps is goed te doen. We raden daarom aan om goed naar de voorwaarden en de datalimieten te kijken en minder nadruk te leggen op snelheid, want die is bij alle Nederlandse operators goed.

De dekking is weer een persoonlijke kwestie. Er zijn mensen die met T-Mobile prima dekking hebben, maar er zijn ook mensen die in bepaalde dorpen écht geen T-Mobile-signaal krijgen. Je zult zelf waarschijnlijk het beste weten welke operator in jouw regio de beste dekking heeft. KPN en Vodafone worden traditioneel gezien als de providers met de beste dekking. Dat betekent overigens niet dat je vastzit aan deze twee operators, want je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor Hi, Telfort of Sizz. Die bieden abonnementen in een heel andere prijsklasse, maar maken toch gebruik van de netwerken van KPN en Vodafone.

In ons artikel iPhone kopen in Nederland vind je actuele prijzen bij alle providers en diverse webwinkels.

Meer info: Nederlandse providers maken prijzen iPhone 4S bekend..

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!