Dossier iPhone 4S: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt:

iPhone 4SDe iPhone 4s is de vijfde generatie iPhone van Apple. Dit toestel kwam op 28 oktober 2011 in Nederland beschikbaar en heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk als de iPhone 4. Belangrijkste verbeteringen: een 8-megapixelcamera, de slimme spraakassistent Siri en meer opslagruimte (tot 64GB). De iPhone 4S is dankzij de dualcore A5-processor veel sneller dan eerdere iPhones.

Anno 2015 is de iPhone 4S nog steeds de meestgebruikte smartphone in Nederland, ook al dateert dit toestel alweer uit 2011. Ook de iPhone 4 wordt nog steeds veel gebruikt in Nederland.

iPhone 4S getest

iCulture kocht de iPhone 4S nog vóór de Nederlandse lancering in de Duitse Apple Store. Zo konden we vroegtijdig een review van de iPhone 4S publiceren. We hebben Siri getest, hebben gekeken of de batterijduur is verbeterd en of de snelheidsverbeteringen van de iPhone 4S de moeite waren. We maakten foto’s en video’s met de sterk verbeterde camera en we voerden een aantal benchmarktests uit. Is de iPhone 4S de aanschaf waard, of kun je met een iPhone 4 nog prima uit de voeten? Je leest het allemaal in ons iPhone 4S review.

iPhone 4S: in Nederland sinds 28 oktober 2011

De iPhone 4S werd op 4 oktober 2011 aangekondigd en was sinds 14 oktober 2011 verkrijgbaar in de Verenigde Staten en enkele andere landen. Nederland, België en de meeste andere Europese landen zat in de tweede golf landen, waar de iPhone 4S op 28 oktober 2011 in de winkel lag. In december 2011 kwamen er nog meer landen bij. In totaal hebben operators in meer dan 70 landen wereldwijd de iPhone 4S verkocht.

iPhone 4S: prijzen in Nederland

De iPhone 4S is niet meer in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar. Bij introductie waren de Nederlandse prijzen voor een losse iPhone 4S als volgt:

  • 16GB iPhone 4S voor €599
  • 32GB iPhone 4S voor €699
  • 64GB iPhone 4S voor €799

Inmiddels verkoopt Apple de iPhone 4S niet meer. Sommige telecomproviders bieden de iPhone 4S nog wel aan als budgetmodel. Voor informatie over prijzen van de iPhone 4S verwijzen we je graag naar ons aparte artikel iPhone 4S kopen.

Lees ook ons uitgebreide artikel iPhone kopen in Nederland, met een overzicht van actuele prijzen bij alle providers en diverse webwinkels.

Design van de iPhone 4S

De iPhone 4S heeft geen radicaal nieuw uiterlijk gekregen ten opzichte van zijn voorganger. De iPhone 4S ziet er hetzelfde uit als de iPhone 4; alleen de knoppen zijn een paar millimeter verschoven. iPhone 4S is verkrijgbaar in twee kleuren (zwart, wit) en heeft aan de voorzijde en achterzijde een paneel van glas. Rondom zit een rand van metaal. Je herkent de iPhone 4S aan de inkepingen in de metalen rand: bij de iPhone 4S zijn er vier inkepingen zichtbaar, bij de iPhone 4 slechts twee.

iPhone 4S

A5-procesor in de iPhone 4S

De iPhone 4S is voorzien van een A5-processor, identiek aan de iPad 2. Deze dualcore A5-processor is aanzienlijk sneller dan de A4-processor in de iPhone 4. Apple spreekt over 2x hogere snelheid en 7x betere grafische performance. Ook de batterijduur is verbeterd: je kunt een uur langer bellen via 3G. Over de batterijduur tijdens dagelijks gebruik zijn de meningen verdeeld; veel mensen klagen dat de batterij te kort meegaat. De mobiele ontvangst is wel verbeterd dankzij twee antennes met een intelligent schakelmechanisme. Ook nieuw is, dat de iPhone 4S een wereldtelefoon is geworden die zowel op GSM- als op CDMA-netwerken te gebruiken is.

Camera in de iPhone 4S

Bij de iPhone 4S zorgde Apple voor een betere camera. De iPhone 4 was nog voorzien van een 5-megapixelcamera; bij de iPhone 4S is dat 8-megapixel geworden. Er zitten nog meer technische verbeteringen in zoals een flitser, een infraroodfilter en een groter diafragma om foto’s bij slechte belichtingsomstandigheden te maken. De camera is ook veel sneller: het maken van een foto kost slechts 1,1 seconde en het maken van een vervolgfoto slechts 0,5 seconde. Tijdens de aankondiging van de iPhone 4S vertelde Apple dat de iPhone op Flickr de meestgebruikte camera is. Met de komst van de iPhone 4S is de populariteit van de iPhone als camera nog verder toegenomen.

Nieuw op iPhone 4S: slimme assistent Siri

Apple introduceerde bij de iPhone 4S ook de persoonlijke assistent Siri. Deze maakt gebruik van spraakherkenningstechnologie van Nuance. Je start Siri door de homeknop ingedrukt te houden. Je spreekt daarna de opdracht in, bijvoorbeeld “What time is it?”, “Wake me at 8” of “Do I need an umbrella today?”. Ook kun je restaurants zoeken, berichten en e-mailtjes versturen met behulp van je stem, kijken of je afspraken hebt gepland of herinneringen toevoegen in de nieuwe Herinneringen-app. Er is ondersteuning voor Wolfram Alpha, waarmee je ingewikkelde vragen kunt stellen. Bij de introductie was Siri alleen beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Pas in 2015 kwam ondersteuning voor Nederlandse Siri beschikbaar.

Meer informatie: Dossier: Siri

iphone_4s_white_zijkant

Welke iPhone 4S past bij jou?

Je hebt besloten dat je de iPhone 4S wilt hebben. Maar nu sta je voor een heleboel vragen: welke uitvoering, hoeveel geheugen, zwart of wit? Met deze checklist voor de iPhone 4S hopen we je op weg te helpen. We hebben alle vragen waar je tegenaan loopt op een rijtje gezet.

iPhone 4S: zwart of wit?

Voor veel mensen zal deze vraag eenvoudig te beantwoorden zijn. Het is een kwestie van smaak welke van de twee je het mooist vindt. Toch zit er ook een praktische kant aan: de zwarte iPhone is het meest gangbare model en is daardoor gemakkelijker weer tweedehands te verkopen. Bovendien is de zwarte uitvoering geschikter om video’s te kijken. Tv-toestellen hebben meestal een zwarte rand rondom het scherm, omdat het rustiger kijkt. Films zien er met een zwarte rand beter uit. De rand rondom het scherm heeft effect op de manier waarop je het scherm ziet.

Wit geeft meer kans op lichtreflectie bij het maken van foto’s met de flitser. Ook is het zo, dat je bij een witte iPhone sneller een verblindingseffect krijgt, wanneer je in felle zon naar het scherm wilt kijken. Genoeg praktische redenen dus, om voor de zwarte iPhone 4S te kiezen. Toch moet je uiteindelijk gewoon de iPhone kiezen die je zelf het mooist vindt. iCulture-redacteuren gebruiken al jaren met plezier witte iPhones en daar hebben we nog nooit spijt van gehad.

Geheugen iPhone 4S: 8GB of 16GB?

Aanvankelijk was de iPhone 4S verkrijgbaar in een opslagcapaciteit van 16GB, 32GB of 64GB. Later verscheen er ook een uitvoering met 8GB opslag. De duurdere modellen zijn inmiddels niet meer zo gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor je meestal de keuze hebt uit 8GB of 16GB. Hoeveel opslag je nodig hebt, is afhankelijk van de manier waarop je je iPhone gaat gebruiken. Ga je veel muziek luisteren of films kijken? Dan is meer opslagruimte nodig. Wil je vooral e-mailen, whatsappen, boeken lezen of foto’s maken, dan is 16GB voldoende. Op de redactie van iCulture vinden we 8GB eigenlijk te weinig, maar wij zijn dan ook fanatieke gebruikers.

Muziek neemt behoorlijk wat opslagruimte in beslag, maar als je via Spotify, Deezer, iTunes in the Cloud, internetradiostations of andere streaming muziekdiensten luistert, heb je eigenlijk niet zoveel lokale opslagruimte nodig. Bij apps is het nog maar de vraag hoeveel je wilt installeren. Wil je zo’n 100 apps installeren, dan heb je daarvoor zo’n 2 tot 3 GB opslag nodig. Apps die veel ruimte in beslag nemen zijn navigatie-apps en zwaardere games.

Mensen die iets meer van hun iPhone verwachten, raden we aan om 32GB of 64GB te nemen, maar dan zul je al snel moeten uitkijken naar een nieuwer model, zoals de iPhone 5. Veel zal ook afhangen van je budget. Heb je niet zoveel te besteden, dan zul je je verwachtingen moeten aanpassen en er rekening mee houden dat je niet teveel apps kunt installeren.

In ons artikel iPhone kopen in Nederland vind je actuele prijzen bij alle providers en diverse webwinkels.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!