Apple Fitness Plus workout

Apple Fitness+: alles over Apple’s betaaldienst voor trainingsvideo’s

Met Apple Fitness+ kun je je abonneren op fitnesslessen en instructievideo's voor trainingen. Het is gestart op 14 december 2020. Officieel wordt het nog niet aangeboden in Nederland en België maar via een omweg kun je het al wel gebruiken.

Apple Fitness+

Apple heeft al abonneediensten voor games, muziek, films en nieuws. Met Apple Fitness+ is er nu ook een aparte dienst voor sport en fitness bijgekomen. Fitness+ gaat je helpen om fit te worden en je sportieve doelen te behalen. Het bevat trainingsschema’s, instructies om bepaalde oefeningen te doen en coaching om je doel te behalen. Of het nu afvallen is, spierbundels kweken of fitter worden: met Apple Fitness moet het allemaal makkelijker worden. Wil je Fitness+ in Nederland en België gebruiken? Dat kan als je ons stappenplan volgt.

Nieuw! Fitness+ werkt ook zonder Apple Watch

Apple heeft aangekondigd dat abonnees op Fitness+ niet hoeven te beschikken over den Apple Watch. Dit geldt vanaf het najaar van 2022 voor alle 21 landen waar Fitness+ nu al te gebruiken is (dus niet in Nederland en België). Je kunt dan workoutvideo’s volgen, maar daarbij worden geen lichaamswaarden zoals hartslag vastgelegd. Je kan dan ook niet zien wat jouw verbruikte calorieën zijn of wat jouw prestaties ten opzichte van andere gebruikers zijn. Als je een workout met alleen de iPhone uitvoert zal alleen de rode calorieënring worden gevuld, zoals te zien is op de afbeelding hieronder, maar niet je staan- en trainingsring. Het doen van een workout was altijd al mogelijk zonder Apple Watch (bijvoorbeeld als het niet lukte om verbinding te maken), maar daarbij werden helemaal geen metingen vastgelegd.

Fitness+ zonder Apple Watch

Apple Fitness in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple Fitness:

  • Abonneedienst voor sport en fitness
  • Wekelijks nieuwe workouts
  • Gestart op 14 december 2020, nog niet officieel in Nederland en België
  • Kost $9,99 per maand of $79,99 per jaar, hetzelfde als Fitbit Premium
  • Oefeningen en instructievideo’s om fitter te worden
  • Diverse oefeningen, gericht op meerdere sporten
  • Nadruk ligt op lesvideo’s, die je kunt streamen of downloaden
  • Los af te sluiten, of als onderdeel van Apple One

Wat heb ik nodig voor Apple Fitness+?

Om Apple Fitness+ te gebruiken, heb je het volgende nodig:

  • Apple Watch (met watchOS 7.2 of nieuwer)
  • iPhone, iPad of Apple TV met iOS 14.3 of nieuwer
  • Amerikaanse Apple ID (of van een ander geschikt land)

Apple Fitness+ vereist een Apple Watch, als je wilt dat al je trainingsdata worden vastgelegd. Met de Workout-app op de Apple Watch worden al je resultaten geregistreerd, zoals verbruikte calorieën en de duur van je workout. Dit wordt ook op de iPad, iPhone of Apple TV weergegeven, zodat je tijdens de instructie kan zien hoe je het er vanaf brengt. Vanaf najaar 2022 kun je Fitness+ ook zonder Apple Watch gebruiken, maar dan zal alleen de rode calorieënring worden gevuld in de Conditie-app op je iPhone.

Fitness+ landen: hier is het beschikbaar

Fitness+ is sinds december 2020 beschikbaar in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. In november 2021 kwamen er vijftien landen bij, waaronder Oostenrijk, Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Mexico, Portugal, Rusland, Spanje en Zwitserland. Zelfs Indonesië en Maleisië zijn inmiddels van de partij, maar Nederland en België nog niet. In totaal zijn er nu 21 landen. Alle workoutvideo’s zijn Engelstalig gesproken, met eventueel ondertiteling in de lokale taal.

Fitness Plus landen

Apple Fitness: eigenschappen en functies

Apple Fitness is een dienst met instructievideo’s voor allerlei workouts. Het werkt op de iPhone en iPad, in combinatie met de Apple Watch. Ook is het beschikbaar op de Apple TV. Dat het ook op de Apple TV werkt is een logische keuze, omdat het grote scherm van de televisie perfect is om fitnessvideo’s af te spelen. Ook is er een belangrijke rol voor de Apple Watch weggelegd. Je vindt hierop al langer de Workout-app, voor het vastleggen van je activiteiten.

Vanaf het najaar van 2021 kun je samen met vrienden sporten dankzij Group Workouts. Dit werkt via SharePlay.

Tijdens het sporten krijg je je prestaties te zien. Om met anderen te kunnen vergelijken is er de Prestatiebalk, die aangeeft hoe jij presteert ten opzichte van mensen met dezelfde karakteristieken qua geslacht, leeftijd en dergelijke.

Bekijk ook

Zo werkt de Prestatiebalk van Apple Fitness+

Tijdens sommige work-outs van Fitness+ krijg je een Prestatiebalk te zien. Deze laat zien hoe je je inspant ten opzichte van anderen die dezelfde work-out hebben gedaan. In deze tip vertellen we je er alles over!

De thuishaven van Fitness+ is de Fitness-app (in het Nederlands de Conditie-app) op de iPhone, iPad en Apple TV. Dat betekent dat je de app voor het eerst ook vindt op andere apparaten dan de iPhone. De Fitness-app is te downloaden in de App Store voor de iPad en Apple TV in landen waar Apple Fitness+ beschikbaar is.

Deze oefeningen zijn beschikbaar:

  • Lopen op loopband
  • High Intensity Interval Training
  • Rennen op loopband
  • Roeien
  • Dansen
  • Fietsen
  • Yoga
  • Buikspieren
  • Kracht
  • Mindfulness
  • Pilates (vanaf najaar 2021)
  • Guided Meditation (vanaf najaar 2021)
  • Time to Walk (sinds 2021)
  • Time to Run (sinds 2022)

Voor de meeste oefeningen heb je geen apparatuur nodig, maar voor een aantal oefeningen wel. Denk aan een loopband of een hometrainer. Een yogamat komt ook goed van pas voor de yoga-oefeningen.

De dienst geeft suggesties voor oefeningen die je kan doen, gebaseerd op je workouts met de Workout-app op de Apple Watch. De dienst bevat een algoritme om je de best mogelijke workout voor te schotelen. En er is ook een programma voor beginners.

Je kan zelf kiezen hoe lang de oefening moet zijn, door te filteren op tijdsduur of door halverwege tijdens de workout te stoppen. Na het kiezen van het type sport kun je filteren op tijdsduur (meestal 5 tot 45 minuten), welke trainer en welk muziekgenre. De muziek is afkomstig van Apple Music en je kunt achteraf een playlist van de gespeelde nummers bekijken. Je hoeft geen Apple Music-abonnee te zijn om deze lijst te bekijken. Wil je later nog een keer naar de muziek luisteren, dan moet je uiteraard wel abonnee zijn.

Als abonnee van Apple Music, dan kan je de de afspeellijsten van Apple Fitness+ later nog eens beluisteren en opslaan in je bibliotheek.

Een recente toevoegingen zijn de Collections. Dit zijn een series met workouts om aan een bepaald doel te werken. Voorbeelden van Collections zijn:

  • 30-Day Core Challenge
  • Improve Your Posture with Pilates
  • Perfect Your Yoga Balance Poses
  • Run Your First 5K
  • Strengthen Your Back, Stretch Your Hips
  • Wind Down for a Better Bedtime

Wanneer komt Apple Fitness+ en wat is de prijs?

Aan het begin was Apple Fitness+ beschikbaar zijn in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Het gaat dus eerst om Engelstalige landen, omdat de video’s in het Engels zijn. Najaar 2021 volgden nog eens 15 andere landen, waaronder Duitsland en Frankrijk. In deze landen krijg je simpelweg ondertitels te zien, dus de content is niet aangepast aan de betreffende regio.

Je betaalt er $9,99 per maand voor of $79,99 per jaar. Iedereen in de deelnemende landen krijgt een maand gratis. Apple Fitness+ is ook onderdeel van het Premium-pakket van Apple One. Deze bundel is niet in Nederland en België af te sluiten.

Wanneer komt Apple Fitness+ naar Nederland en België?

Het is nog niet bekend of en wanneer Apple Fitness+ in Nederland en België beschikbaar komt. Waarschijnlijk wil Apple de dienst eerst goed op de rit krijgen in een aantal grotere landen. Najaar 2021 zijn wel Duitsland en Frankrijk toegevoegd, waarbij gekozen is voor ondertiteling. Je zou verwachten dat het niet zo moeilijk is om ook Nederlandse ondertitels toe te voegen, maar Apple heeft daarbij eigen prioriteiten.

Vanuit Nederland en België kun je de dienst gewoon gebruiken met een Amerikaans Apple ID. Je zult dan wel wat tegoed op je Amerikaanse account moeten zetten. Dit is mogelijk met cadeaukaarten die je gewoon vanuit Europa online kunt aanschaffen bij externe aanbieders.

Het alternatief: Fitbit Premium

Apple Watch-concurrent Fitbit biedt al langer betaalde begeleiding, trainingsprogramma’s en fitnessvideo’s. Fitbit Premium is een betaald abonnement waarbij data wordt gebruikt om je persoonlijk advies te geven. Het is gericht op gezondheid, sport en wellness en gaat dus een stuk verder dan fitnessvideo’s kijken. Fitbit probeert je met de dienst te motiveren en je gedrag te veranderen. Het biedt onder andere slaapadvies, dynamische workouts, meer statistieken, uitdagingen, gezondheidsrapportages en coaching.

Fitbit Premium

Als het om workouts gaat biedt Fitbit diverse mogelijkheden. Deze functie stond eerder bekend onder de naam Fitbit Coach. Je krijgt toegang tot honderden audio- en video-workouts op het gebied van fietsen, wandelen, hardlopen, traplopen, stretchen, roeien, oefeningen op fitnessapparaten zoals een elliptische trainer en oefeningen met lichaamsgewicht. Hoe meer feedback je geeft, hoe slimmer de workouts worden en hoe beter ze op jouw persoonlijke situatie zijn afgestemd.

Je kunt ook meedoen aan uitdagingen en games, zoals de All For One Challenge gericht op gezinnen. Er zijn ook aangepaste uitdagingen op basis van stappen, calorieën, afstand en actieve minuten. Je kunt een uitdaging aan gaan met een vriend, iets wat bij de Apple Watch standaard al mogelijk is. Ook is er een Get Fit Bingo Challenge, waarbij de bingokaart verschillend is per gebruiker. De gezondheids- en wellness-rapportages kun je doorsturen naar je personal trainer, arts of voedingsdeskundige.

Fitbit Premium kost €10 per maand of 80 euro per jaar. Je kunt 7 dagen proberen, maar tijdens de coronacrisis is dit verlengd naar 90 dagen.

Daarnaast waren er al diverse andere betaalde fitnessdiensten, zoals Zova (software) en Peloton (fiets met videolessen). Peloton werkt sinds kort met Apple’s GymKit samen.

Bekijk ook

GymKit voor Apple Watch: alles over de koppeling met fitnessapparatuur

Met GymKit kun je data uitwisselen tussen fitnessapparatuur en je Apple Watch. In deze gids bespreken we welke fabrikanten meedoen en op welke fitnessapparaten je het kunt aantreffen. Ook heeft Apple het Apple Watch Connected-programma, om je meer te stimuleren met de Apple Watch naar de sportschool te gaan.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2022
Onderwerp
,