Uber verhuist deel appontwikkelteam naar Amsterdam (exclusief)

Taxibedrijf Uber laat de app voortaan in Amsterdam ontwikkelen. Er zijn tien Nederlandse ontwikkelaars en designers in dienst genomen en er zijn plannen voor verdere groei.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

uber-driverUber gaat de mobiele apps voortaan ook vanuit Nederland ontwikkelen, heeft iCulture vernomen van het bedrijf. Uber heeft daarvoor een aantal medewerkers van het Nederlandse appbedrijf Moop.me in dienst genomen. “Er is geen sprake van een overname”, verzekert Moop-oprichter Jelle Prins, in gesprek met iCulture.

‘Veel ontwikkeltalent in Amsterdam’

“Een team van tien mensen is inmiddels aan de slag gegaan vanuit het kantoor aan de Vijzelgracht in Amsterdam. Zij zorgden recent al voor de Spotify-integratie in de Uber-app.” Het team bestaat voor de helft uit designers en voor de andere helft uit mobiele ontwikkelaars. De komende tijd zullen nog eens 30 tot 40 engineers worden aangetrokken, is het plan.

Update 12:00 uur: Het Amsterdamse team heeft de Spotify-integratie niet uitgevoerd. Dit is door het team in San Francisco gedaan.

“Dat is volgens recruiters belachelijk veel”, geeft Prins toe. “Maar het zijn geen officiële targets”. Het plan is om de teams elk halfjaar te verdubbelen. De keuze viel op Amsterdam vanwege de aanwezigheid van veel getalenteerde ontwikkelaars en omdat ontwikkelaars niet altijd naar de VS willen verhuizen. De strengere visumeisen in de VS spelen ook wel een beetje mee. Ontwikkelaars vanuit heel Europa kunnen in Amsterdam komen werken, zonder formaliteiten. Bovendien bleken er bij het reeds bestaande ontwikkelteam in San Francisco wel een aantal mensen te zitten, die voor enige tijd naar Amsterdam wilden verhuizen.

uber-app-2 uber-driver

Bijkomend voordeel is dat het internationale hoofdkantoor van Uber al in Amsterdam gevestigd is. Daardoor had Amsterdam de voorkeur boven steden als Berlijn of Londen, waar ook al een goede ontwikkelaarscommunity te vinden is. Engineer Conrad Whelan was de eerste die vanuit San Francisco naar Amsterdam verhuisde. Whelan heeft de complete ontwikkeling van de Uber-app meegemaakt: hij trad als eerste engineer in dienst van het bedrijf is er al vanaf het begin bij betrokken. Prins overigens ook: hij werkt vanaf 2009 voor Uber, toen de app zich nog in het prototypestadium bevond. Whelan gaat een van de twee Amsterdamse teams aansturen. Prins wordt leider van het andere team, dat meer gericht is op design.

Geen overname

Uber heeft niet het hele Moop-team in dienst genomen, maar alleen de medewerkers die al werkten aan de Uber-app. Moop is een samenwerkingsverband van ontwikkelaars en designers die vanuit verschillende disciplines apps ontwikkelen. Tien van hen kregen het aanbod om bij Uber te komen werken, de overige medewerkers zullen doorgaan met de bestaande Moop-producten. Omdat Moop’s andere producten niet bij Uber passen, was het niet interessant om het hele bedrijf over te nemen. Er is dan ook geen overnamesom betaald. Vanuit Uber was een van de overwegingen dat het gemakkelijker was om met een team van 10 personen in Amsterdam van start te gaan, dan met één of twee. Voor Amsterdam is het een mooie opsteker. “Dit is erkenning en een boost voor de startup community in Nederland”, vindt Prins.

‘Fantastische uitdaging’

jelleprins“Als ik voor mezelf spreek, was ik wel toe aan deze uitdaging”, vertelt Jelle Prins (foto). “Toen we op bezoek gingen in San Francisco, wist ik dat het de beste keuze is die ik ooit had gemaakt”. Eerder werkte Prins vanuit het samenwerkingsverband Moop voor meerdere klanten. De Reader-app die ze voor NRC ontwikkelden, won begin dit jaar nog de iCulture Award als beste app en beste nieuwkomer van 2013. Prins:

Voor mij persoonlijk is de circel rond. Ik begon bij Uber in 2009 toen we nog prototypes van de app maakte, en nu mag ik meebouwen aan een product dat wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt.

Philip PlotnikovEen andere Moop-oprichter die de overstap maakt is een oude bekende van iCulture: Philip Plotnikov (foto). Hij ontwikkelde diverse Moop-apps, waaronder openbaar vervoer-apps voor GVB, Arriva, RET en Veolia. Ook ontwikkelde hij heel wat andere apps die in de loop van de tijd op iCulture voorbij kwamen, zoals die van Roamler, apps voor de Volkskrant, de app OV Butler en de app van het Nederlandse Rode Kruis.

Thijs Niks (ook bekend van de NRC-app) gaat bij Uber werken als Senior Product Designer. Het designteam zal verder bestaan uit Zlatan, Joost en Oliver. Als developers gaan Philip, Menno, Robin, Patrick en Conrad aan de slag in Amsterdam.

Uber heeft wel wat positief nieuws nodig. De afgelopen weken lagen ze behoorlijk onder vuur na een aantal incidenten, waardoor het bedrijf vooral sympathie verloor. Het bedrijf dreigde een kritische journalist zwart te maken en bleek te beschikken over een ‘God View’ app waarmee ze klanten kunnen volgen. Daarna volgde ophef over vergaande permissies in de Android-app en bleek dat een sollicitant ritgegevens kon inzien.

Update 5 december: Het artikel is aangepast om duidelijker te maken dat het een deel van het ontwikkelteam betreft. Aanvankelijk is ons door betrokkenen gemeld dat het om het complete ontwikkelteam zou gaan.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 december 2014 om 11:19
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.