Wanneer komen er nieuwe Apple-producten aan?

Het zijn veelgestelde vragen in onze mailbox of via ons twitter-account @iCulture: Wanneer komt de nieuwe iPhone? Wanneer gaat Apple de volgende iPad aankondigen? Heeft het zin om momenteel een iPhone te kopen, of ligt er bijna een nieuwe in de winkel? Nu kopen, of kun je beter even wachten? iCulture helpt je met het […]

Het zijn veelgestelde vragen in onze mailbox of via ons twitter-account @iCulture: Wanneer komt de nieuwe iPhone? Wanneer gaat Apple de volgende iPad aankondigen? Heeft het zin om momenteel een iPhone te kopen, of ligt er bijna een nieuwe in de winkel? Nu kopen, of kun je beter even wachten? iCulture helpt je met het iOS Koopoverzicht voor iPhone, iPad, iPod en Apple TV op weg met passend koopadvies.

Apple houdt meestal een vaste cyclus aan om nieuwe producten te introduceren. Zo komt de nieuwe iPad doorgaans in maart/april en kunnen we nieuwe iPods meestal in het najaar verwachten. Maar de afgelopen tijd lijkt Apple daar vanaf gestapt: in 2012 kwam er tweemaal een nieuwe iPads uit, de derde generatie in maart en de vierde generatie in oktober. Dat had ermee te maken dat Apple bij de iOS-apparaten versneld wilde overstappen naar de nieuwe Lightning-connector. Bij de iPhone was juni/juli het vaste moment om nieuwe modellen aan te kondigen, maar sinds de iPhone 4S lijkt dat moment opgeschoven naar september/oktober. Hieronder lees je voor alle iOS-apparaten of het zin heeft om te kopen.

iPhone

iPhone5sc

 • Laatste update: september 2013
 • Huidige modellen: iPhone 5s en iPhone 5c
 • Advies: nu kopen

De iPhone 5s en iPhone 5c werden in september van 2013 uitgebracht en zijn daarom nog gloednieuw. Deze iPhones zullen vanaf 25 oktober in Nederland en België te koop zijn. De iPhone 5s is het nieuwe topmodel met 4-inch scherm, vingerafdrukscanner (Touch ID) en snelle 64-bits processor. De iPhone 5c kenmerkt zich door vrolijke kleurtjes en een lagere prijs. In aparte dossiers vertellen we meer over deze nieuwe iPhones: iPhone 5s en iPhone 5c

iPod touch

ipod touch kleurtjes

 • Laatste update:

september 2013

 • Huidige model: iPod touch vijfde generatie
 • Advies: nu kopen
 • In 2012 heeft Apple de iPod touch een complete make-over gekregen. De mediaspeler is compleet vernieuwd, heeft een ander uiterlijk, een nieuwe Lightning-aansluiting en er is keuze uit diverse kleuren. Ook is de iPod touch voortaan voorzien van 4-inch scherm, zodat het apparaat nog beter geschikt is voor games en videokijken. De collectie voor 2013 is voorzien van nieuwe kleuren (spacegrijs), maar is technisch gezien nog steeds hetzelfde. De iPod touch is vooral gericht op kinderen en op mensen die geen iPhone met langlopend abonnement willen aanschaffen, maar wel allerlei apps willen proberen. Je kunt er bijna alle iOS-apps op installeren die je in de App Store vindt. Eventueel kun je er ook via Wi-Fi mee bellen, maar dit is niet de belangrijkste functie.

  iPad

  iPad 4

  • Laatste update:

  november 2012

 • Huidige modellen: iPad mini en iPad met Retina-scherm, ook wel iPad vierde generatie of iPad 4 (onofficiële naam)
 • Advies: Niet kopen, nieuwe aankondigingen verwacht op 22 oktober
 • De iPad is sinds de eerste generatie altijd in maart/april verschenen. In 2012 veranderde dat opeens: terwijl de iPad 3 in maart was verschenen, kwam er in het najaar alweer een opvolger op de proppen. De vierde generatie iPad heeft een krachtiger processor en is voorzien van de nieuwe Lightning-connector. Het uiterlijk is hetzelfde gebleven als de iPad derde generatie. Daarnaast is sinds november 2012 ook de iPad mini verkrijgbaar. Dit is een kleinere uitvoering van de iPad met een 7,9-inch scherm, terwijl de grote iPad een 9,7-inch scherm heeft. We verwachten dat Apple op 22 oktober nieuwe iPads aankondigt.

  iPod nano

  spacegrijs ipod nano

  • Laatste update:

  november 2012

 • Huidige model: iPod nano 8e generatie
 • Advies: niet vernieuwd, kopen kan nog steeds
 • Apple heeft in 2013 de iPod nano’s niet vernieuwd, maar er staan ook geen nieuwe ontwikkelingen op het programma. De iPod nano is het middenklassemodel onder de iPods. Dit kleine apparaatje kreeg in november 2012 de meest recente update, met nieuwe kleurtjes en een nieuwe Lightning-connector. De iPod nano is bedoeld voor mensen die geen apps willen installeren en vooral een mediaspeler zoeken om eigen muziek en films af te spelen. De iPod nano kan ook podcasts, audioboeken en andere content aan, maar je kunt geen apps uit de App Store toevoegen. De iPod nano is niet langer als horloge te gebruiken. Wel zitten er nog steeds fitnessfuncties via Nike+ in.

  iPod shuffle

  ipod shuffle

  • Laatste update:

  november 2012

 • Huidige model: iPod shuffle 5e generatie
 • Advies: niet vernieuwd, kopen nog steeds mogelijk
 • De iPod shuffle kan handig zijn voor mensen die een goedkope iPod zoeken voor het luisteren naar muziek, in situaties waarin het te riskant is om een dure iPhone of iPod touch mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan intensieve sporten, outdooractiviteiten of gebruik in bad. De iPod shuffle krijgt nog weinig aandacht van Apple, omdat de verkoopcijfers jaar in jaar uit dalen. Toch werd in 2012 de iPod shuffle nog vernieuwd. Het uiterlijk bleef hetzelfde, er zit nog steeds geen scherm in en de bediening doe je daarom nog steeds via de headset. Door meermaals op het knopje op de headsetkabel te drukken spring je door naar het volgende nummer of vraag je via spraaksynthese op welke artiest of welk nummer wordt afgespeeld. De iPod shuffle is verkrijgbaar in meerdere kleuren en heeft een capaciteit van 2GB. De iPod shuffle draait niet op iOS en je kunt er geen apps op installeren.

  Meer weten over updates van Mac-computers? De website MacRumors houdt een overzicht bij van de levensloop van Apple-producten op buyersguide.macrumors.com, waar bovenstaand overzicht ook deels door is geïnspireerd. De Macrumors Buyers Guide is onderverdeeld in vier groepen: iOS (iPhone/iPad/iPad), draagbare apparaten (MacBook Pro en Air), desktopcomputers (Mac Mini, iMac en Mac Pro) en overige apparaten. De Apple TV komt helaas niet in dit overzicht voor. Staar je echter niet blind op beide overzichten; Apple is soms onvoorspelbaar.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt oktober 2015
  Categorie Basisfuncties
  Onderwerpen apple, producten