Veilig e-mailen op iPhone en iPad met SSL

Door je e-mailberichten met SSL-beveiliging te verzenden en te ontvangen kun je zorgen dat je e-mail niet zomaar door anderen kan worden gelezen. Je kunt dit instellen in de applicatie Mail of via de browser beveiligd mailen.

Als je zakelijk iPhone-gebruiker bent, stelt je werkgever vaak Microsoft Exchange Server, Lotus Notes of soortgelijke diensten beschikbaar om beveiligd je e-mail te kunnen lezen. Voor niet-zakelijke gebruikers kun je webmail gebruiken zoals Gmail, Hotmail/Outlook of de e-mail van je internetprovider. Het ontvangen en versturen daarvan is niet altijd veilig: niet overal is Secure Sockets Layer (SSL) beschikbaar en als het wél beschikbaar is weet niet iedereen hoe je het moet gebruiken. Apple’s iCloud en Google’s Gmail zijn twee e-maildiensten waarmee je goed zit, want die ondersteunen SSL.

SSL-verbinding SafariSSL zorgt ervoor dat e-mail wordt versleuteld wanneer het van en naar de iPhone wordt verstuurd. Het is te vergelijken met het versturen van een briefkaart of een verzegelde brief: de tekst van een briefkaart kan zomaar worden gelezen worden en bij een verzegelde brief moet je moeite doen om de inhoud te kunnen ontcijferen. SSL stel je als volgt in:

Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > [kies account] > Accountinfo > Geavanceerd > Gebruik SSL

Dit is een schakelaar die je aan en uit kunt zetten.

Heb je een account dat je maar incidenteel gebruikt, dan zul je het account niet altijd in de applicatie Mail opnemen. Check je je e-mail via de browser, dan kun je ook in dat geval zorgen dat de verbinding beveiligd is: tik geen http://www.gmail.com, maar https://www.gmail.com. Als je https niet gebruikt, word je bij Gmail al standaard doorgeleid naar de beveiligde versie. Het gedeelte https zorgt ervoor dat er een hangslotje naast de URL in Safari verschijnt (zie afbeelding).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2014
Categorie Synchronisatie
Onderwerpen gmail, icloud