Op vakantie met iPhone of iPad

10 tips om de iPhone en iPad op vakantie te gebruiken: als reisgids, om contact te houden met het thuisfront of om hotelskamers te boeken.

De iPhone en iPad zijn handige hulpmiddelen tijdens de vakantie. Je gebruikt je iPhone als reisgids, als wekker om op tijd bij het vliegveld te zijn en als fototoestel. Of je gebruikt je iPad om in contact te blijven met het thuisfront en om de route voor de volgende dag uit te stippelen. Met deze 10 tips maak je nog slimmer gebruik van je iDevice op vakantie.


Bekijk ook onze zeer complete iCulture vakantiespecial met heel veel duidelijke app-overzichten en speciale tips voor je iPhone en iPad om alles uit je vakantie te halen.

#1 Sluit een buitenlandbundel af

Als je buiten de EU op vakantie gaat kun je nog steeds te maken krijgen met roamingkosten. Ben je van plan om regelmatig contact te houden met familie en vrienden of wil je onderweg veel internetten, dan kun je het beste een buitenlandbundel afsluiten.

Tip 2: Stuur sms-berichten

In de Europese Unie is het sinds de afgelopen jaren veel goedkoper geworden om sms-berichten te sturen: je betaalt rond de 10 cent voor een berichtje. Het versturen van een sms-bericht jaar je reisgenoten of het thuisfront is daarom veel goedkoper dan een telefoongesprek of het sturen van een kaartje. Laten weten dat je veilig bent aangekomen, kan prima via sms.

iphone strand

Foto: Nico Kaiser via Flickr CC.

Tip 3: Zet roaming uit

Standaard staat dataroaming al uitgeschakeld op je iPhone. Alle applicaties die automatisch verbinding met internet maken, zullen niet langer gegevens ophalen. Check via Instellingen > Algemeen > Netwerk > Dataroaming of dataroaming inderdaad is uitgeschakeld. De schakelaar moet op 0 staan. Torenhoge spookrekeningen kunnen niet meer voorkomen, omdat providers maximaal rond de ca. 50 euro in rekening mogen brengen en daarna de dataverbinding automatisch afsluiten. Dit is gedaan om consumenten te beschermen. Alleen als je bewust de schakelaar aanzet (via de website van je provider) kun blijven internetten, maar je kan dan wel te maken krijgen met hoge roamingkosten.

Tip 4: Investeer in een goede Wi-Fi-applicatie

We hebben een tijdje geleden een vergelijking gemaakt van 10 applicaties waarmee je Wi-Fi-hotspots kunt opsporen. Sommige applicaties kunnen checken of er een open hotspot in de buurt is en maken automatisch verbinding. Andere applicaties gebruiken de GPS-functie van de iPhone om de dichtstbijzijnde hotspot te vinden. Beveilig jezelf tegen datadiefstal door deze tip te lezen: Veilig internetten met de iPhone via Wi-Fi-hostpots. Gebruik bijvoorbeeld Cloak om je data te beschermen.

Tip 5: Boek een hotel met gratis Wi-Fi

Als je thuis bent is het verleidelijk om binnenkomende e-mail direct te zien en er meteen op te antwoorden. Maar is dat op vakantie wel nodig? Zet je e-mail uit en kijk pas ‘s avonds in je hotel of er nog berichten zijn binnengekomen waar je actie op moet ondernemen. Gratis Wi-Fi is niet overal beschikbaar, maar vaak kun je voor weinig geld een hotspot-abonnement afsluiten. In de VS kun je gratis internetten bij Starbucks, McDonalds en de Apple Store.

Tip 6: Haal vooraf je updates op

Kijk voordat je weggaat of er nog updates klaarstaan en synchroniseer je iPhone nog een keer met iTunes. Zo weet je dat je altijd een backup achter de hand hebt als je je iPhone tijdens de vakantie kwijtraakt. En al je applicaties zijn ook meteen weer bijgewerkt. Vergeet niet om synchronisatie met iCloud en de Photostream uit te schakelen, want die leveren nogal wat dataverkeer op, waardoor je vakantie-databundel meteen op is.

Tip 7: Gebruik je iPhone/iPad als reisgids
Er zijn duizenden reisgidsen in de App Store te vinden, te veel om hier allemaal op te sommen. Er zijn losse gidsen voor specifieke steden of regio’s, maar er zijn ook algemene apps met reisadviezen. Wat je nodig hebt is afhankelijk van je budget en je persoonlijke situatie. Ga je met eigen auto, dan is navigatiesoftware van de betreffende regio handig. Maak je een stedentrip, dan zijn offline kaarten handig, zodat je realtime je locatie op de kaart kunt opzoeken zonder dat het dataverkeer kost. Hou je van uitgaan, dan zijn er allerlei apps te vinden die de beste bars en restaurantjes tonen. Ook apps die je thuis gebruikt kunnen geschikt zijn om een vreemde stad te ontdekken: zo bevatten de commentaren in Foursquare vaak bruikbare tips en foto’s.

Tip 8: Gebruik Google als valutarekenmachine

Met Google kun je ook valutaberekeningen uitvoeren. Tik je bijvoorbeeld in: ’30 usd to euro’ dan zal Google het bedrag van $30 omrekenen naar euro’s. Je hebt hiervoor natuurlijk wel een internetverbinding nodig.

Tip 9: Plan je reisschema met Apple Maps

Met Apple Maps, Google Maps of een navigatie-app zoals TomTom kun je gemakkelijk berekenen of de reisafstand die je op een bepaalde dag gepland hebt, haalbaar is. Wil je ook nog tijd hebben om rond te kijken op de plaatsen waar je langskomt, dan is een reisduur van zo’n 5 tot 6 uur per dag wel het maximum.

Tip 10: Boek je hotel via internet

Zoek je onderweg een hotel, dan is het vaak goedkoper om online je kamer te boeken dan bij een hotel binnen te wandelen en te vragen naar de kamerprijs. Online boeken heeft bovendien als voordeel dat je vooraf rustig kunt overleggen, onderling hotels kunt vergelijken, reviews lezen of prijzen vergelijken. Download bijvoorbeeld de apps van Tripadvisor en Zoover. Voor het boeken van hotels kun je terecht bij de apps van ebookers, Booking.com en andere aanbieders. Maar je kan ook de mobiele versies van hotelzoeksites gebruiken (zoals m.booking.com).

Bonustip: Vakantiereportage maken

De meeste mensen nemen een digitale camera mee op vakantie. Maar die heb je niet altijd bij de hand, dus vergeet ook niet om regelmatig foto’s te maken van spontane situaties met je iPhone. Je kunt ze meteen uploaden naar Facebook of via iMessage versturen (liefst als je op je hotelkamer of in een café op een Wi-Fi-netwerk zit).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerp vakantie