Twitter op de iPhone

Zo zie je of iemand in jouw Twitter-account is geweest

Twitter-gegevens opvragen

Zeker weten dat er niemand op jouw Twitter-account is ingelogd? Met deze tip ontdek je of anderen in jouw Twitter-account zijn geweest en hoe je je beschermt met tweestapsverificatie voor Twitter.

Twitter-data opvragen

Op Twitter plaatsen mensen niet alleen updates voor hun vrienden, familie of zelfs de wereld. Velen van ons voeren er ook privégesprekken waarvan je liever niet wilt dat ze door anderen gelezen worden. Als iemand inbreekt op je account kan dit wel gebeuren. Gelukkig kun je daar een oogje op houden. In dit artikel ontdek je hoe je kunt zien of anderen op jouw Twitter-account hebben ingelogd en hoe je jezelf beschermt met tweestapsverificatie voor Twitter.


Twitter op de iPhone

Wil je voorkomen dat iemand je Twitter-account kan hacken? Voer dan deze twee stappen uit:

Heeft iemand ingelogd op jouw Twitter-account?

Natuurlijk, Facebook en Twitter hebben inmiddels uitgebreide beveiligingsfeatures. Zo kun je op beide websites en apps aangeven dat je een mailtje wilt krijgen als er op een nieuwe computer wordt ingelogd (zie afbeelding hieronder). Ook kun je tweestapsverificatie gebruiken. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om in te breken op jouw accounts. Beide platformen hebben echter de mogelijkheid om hier een oogje op te houden.

Inlogpoging Twitter-account

Twitter-data opvragen

Om te zien welke info Twitter over jou heeft verzameld, vraag je een PDF op. Hiervoor log je in op twitter.com met je MacBook of iMac.

  1. Klik op je profielfoto rechtsboven en klik in het dropdown-menu op Instellingen en privacy.
  2. Scroll naar beneden en klik op Je Twitter-gegevens.
  3. Vul je wachtwoord in.
  4. Blader omlaag en klik op de oranje knop Request data.

Twitter-gegevens opvragen

Hiermee kun je een historie van jouw recente logins toegestuurd krijgen in PDF-formaat. Daarin staan recente apparaten waarmee je verbinding hebt gemaakt met Twitter, maar ook de datum waarop dit gebeurde en vanaf welke locatie dat was. Je ziet of iemand anders in jouw account is geweest en of je ergens bent vergeten uit te loggen. Ook zie je het profiel dat Twitter van je heeft opgebouwd: welke interesses en hobbies je hebt en welke adverteerders jou in een databestand hebben opgenomen als potentiële klant.

Twitter-inloggeschiedenis

Aan deze afbeelding is te zien dat de Nuzzel-app relatief vaak in je Twitter-account ‘kijkt’ en dat kan reden zijn om de koppeling met de app te verbreken.

Je kunt ook zien op welke apparaten is ingelogd. Ben je Apple-gebruiker en staat er opeens een Android-toestel of Windows-pc tussen, dan is dat reden om eens nader onderzoek te doen.

Twitter-apparaten

Bescherm je Twitter-account: toegang van apps intrekken

Zie je dat iemand in jouw account is geweest zonder toestemming? Dan kun je de toegang blokkeren. Dat werkt het beste wanneer iemand gebruik heeft gemaakt van een specifieke app, bijvoorbeeld een Twitter-app voor Android:

  1. Klik op je profielfoto en ga naar Instellingen en privacy.
  2. Kies in het menu aan de linkerkant Applicaties.
  3. Nu zie je een lijst met alle applicaties die toegang hebben tot jouw account.
  4. Kies de app waarvan je de toegang wilt blokkeren, bijvoorbeeld Nuzzel. Klik op Toegang intrekken.

Twitter toegang intrekken van een app

Het is verstandig om regelmatig door deze lijst met apps te gaan, om te kijken of je alle diensten die genoemd worden nog steeds gebruikt. Soms heb je een app al maanden geleden weggegooid, maar heeft de app nog wel toegang en raadpleegt nog regelmatig je account (zoals in het voorbeeld Nuzzel).

Het intrekken van een specifieke app is niet altijd de oplossing. Als de indringer net als jijzelf Twitter voor iOS gebruikt, kun je de toegang van die app moeilijk intrekken. Gelukkig is er nog een andere manier, waardoor iemand niet meer op jouw Twitter-account kan inloggen. Zelfs als hij/zij beschikt over het wachtwoord! De oplossing is tweestapsverificatie.

Twitter tweestapsverificatie

Wil je ook dat er in de toekomst niet zomaar iemand onopgemerkt je account in kan komen? Dan kun je tweestapsverificatie aanzetten. Zodra je wilt inloggen op een nieuwe computer moet je na het invullen van je wachtwoord nog een extra code invullen. Die code krijg je toegestuurd via SMS op je iPhone. Iemand zal dus over je wachtwoord én je iPhone moeten beschikken om nog langer in je Twitter-account te kunnen kijken.

Op de desktop doe je dat als volgt:

  1. Klik op je profiel en kies Instellingen en privacy.
  2. Tik op Account.
  3. Klik op Inlogverificatie.
  4. Volg de stappen op het scherm.

Voortaan moet je met een extra code inloggen, maar je account is wel veel veiliger.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Apps
Onderwerpen beveiliging, twitter