Synchroniseer je iPhone met twee computers via iTunes

Wil je je iPhone met twee computers synchroniseren in iTunes? In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

Als je je iPhone met een bepaalde computer synchroniseert, kun je je iPhone niet zomaar synchroniseren op een andere computer. Bij het aansluiten krijg je een melding dat alle content zal worden gewist. Dat wil je natuurlijk niet. Met deze tip lukt het om muziek, video’s en podcasts toch met meerdere computers te synchroniseren.

Allereerst een waarschuwing: je hebt deze tip niet nodig als je iCloud gebruikt voor het synchroniseren van al je iTunes-content, contacten, afspraken en e-mail. In dat geval werk je onafhankelijk van een bepaalde computer omdat je alles draadloos synchroniseert.

imac macbook

iPhone synchroniseren met twee computers, verschillende content

Wil je toch met twee computers synchroniseren, dan moet het om verschillende content gaan. Bijvoorbeeld: met de ene computer synchroniseer je multimedia (audio, video) en met de andere computer je adresboek en agenda. In dat geval kun je gewoon twee computers naast elkaar gebruiken, zonder dat je moeilijkheden krijgt. Dit doe je als volgt:

  1. Eerst synchroniseer je contacten en afspraken op de eerste computer.
  2. Op de tweede computer voer je een tweede synchronisatie uit waarbij je alleen muziek, foto’s, video’s en podcasts synchroniseert. Je krijgt dan wel een waarschuwing dat je eerder aangemaakte mediabibliotheek op de iPhone overschreven zal worden, maar dat is geen probleem want dat is precies wat je wilt.

Voor een uitleg over het synchroniseren op deze manier, kun je ook onze tip iPhone synchroniseren met twee computers nog eens nalezen.

iPhone synchroniseren met twee computers, dezelfde soort content

Wil je echter op beide computers multimediabestanden synchroniseren, dan ligt het wat lastiger. Je krijgt de volgende foutmelding te zien:

synchroniseren waarschuwing

Met de instructies hieronder krijg je voor elkaar om met twee computers te synchroniseren, ongeacht of de ene een Mac en de andere een pc, of dat beide computers van hetzelfde type zijn.

Voorbereidingen:

  • Op een Windows-pc vind je je iTunes-bibliotheek in de map (Mijn) Muziek.
  • Op de Mac vind je de iTunes-bibliotheek in de map Muziek.
  • Zorg dat je een hexadecimale editor hebt, bijvoorbeeld UltraEdit op de pc of een combinatie van TextEdit/HexEdit op de Mac. Elke hexadecimale editor is geschikt.
  • Tip: je hoeft alleen bestanden op de tweede computer te bewerken.

Na afloop van de stappen hieronder kun je je iPhone synchroniseren met beide computers, waarbij je automatisch of handmatig kunt synchroniseren. Wil je dat op beide computers dezelfde content staat, dan is automatisch synchroniseren prima. Wil je op beide computers verschillende content, kies dan voor handmatig synchroniseren.

Stap 1: Maak een backup van je iTunes-bibliotheek

Dit houdt in dat je een backup maakt van het bestand iTunes Music Library.xml en de iTunes Music Library (op de pc is dit Library.itl). Deze bestanden ga je straks bewerken.

Stap 2: Zoek je iTunes Library ID op de eerste computer

Op de eerste computer waarmee je op dit moment al synchroniseert open je iTunes Music Library.xml met een teksteditor. Zoek de tekst ‘Library Persistent ID’ en noteer welke code erachter staat. Dit ziet eruit als: 8B6C633F7DACB74B. Neem dit exact over op een stuk papier, tel even na of je inderdaad 16 karakters hebt. Je kunt het xml-bestand daarna weer sluiten.

Stap 3: Wijzig je iTunes Library ID op de tweede computer

Ga naar de tweede computer, waarmee je nog niet synchroniseert. Sluit iTunes af en ga op zoek naar het bestand iTunes Music Library.xml. Ook hier zoek je naar ‘Library Persistent ID’ en zoek je de waarde die daarachter wordt genoemd. Noteer deze tweede waarde op een stuk papier. Wijzig daarna in de code van computer 1, die je al eerder op het stuk papier had genoteerd. Sla het bestand op en sluit het weer.

Stap 4: Wijzig de iTunes Music Library

Open de hexadecimale editor en open het bestand iTunes Music Library. Op een pc heet dit iTunes Music Libary.itl. Gebruik de zoekfunctie om de oorspronkelijke code van computer 2 te vinden. Zoek en vervang dit door de code van computer 1. Sla het bestand op en sluit het af.

Stap 5: Synchroniseren

Start iTunes op de tweede computer en sluit de iPhone aan. Selecteer het handmatig synchroniseren van muziek en video’s. Je krijgt nu niet langer de waarschuwing dat je data wordt overschreven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Categorieën iTunes, Synchronisatie
Onderwerpen computer, itunes, synchroniseren

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes