Dark Mode in macOS Mojave in Berichten-app.

Schijf (bijna) vol? Zo kun je grote bestanden verwijderen van je Mac

In macOS kun je grote bestanden en apps gemakkelijk opsporen en verwijderen. In dit artikel leggen we uit hoe je het snelst de grote bestanden opspoort, zodat je ruimte kunt maken op je Mac.

Grote bestanden en apps opsporen

Als je je Mac al wat langer gebruikt, dan heb je waarschijnlijk veel apps geïnstalleerd en veel bestanden gedownload. Sommige gebruik je misschien niet eens, terwijl ze wel opslagruimte opeisen. Dankzij een handige functie in macOS kun je eenvoudig zien om welke grote bestanden het gaat en je kunt ze ook meteen verwijderen.

Grote bestanden op je Mac zoeken

Grote apps en bestanden opsporen op je Mac kun je handmatig doen via de Finder: ga naar een willekeurige map en sorteer op grootte.

Maar het kan ook slimmer:

  1. Ga naar  > Over deze Mac > Opslag.
  2. Klik vervolgens op de knop Beheer
  3. Onderin vind je de optie Schoon documenten op.
  4. Klik op de knop Bekijk bestanden.

Opslag optimaliseren op de Mac

Je kunt voor de mappen Berichten, Documenten, Foto’s, Programma’s en dergelijke nu gaan kijken welke bestanden het grootst zijn. De bestanden staan gesorteerd op grootte. Raak je wat ontmoedigd door de lange lijst, dan kun je ook op de knop Grote bestanden klikken zodat je alleen de allergrootste bestanden te zien krijgt.

Grote bestanden op je Mac verwijderen

Daarmee hebben we alleen grote bestanden opgespoord, maar nog niet verwijderd. In ons geval staat bijvoorbeeld iMovie bovenaan en zien we dat deze app 2,88 GB opslagruimte inneemt. Als je iMovie niet gebruikt, kun je ervoor kiezen om de app te verwijderen (je kunt de app later altijd weer downloaden vanuit de App Store).

Grote bestanden op de Mac

Zo kun je een grote app verwijderen:

  1. Ga met je muis op de app staan die je wilt verwijderen, bijvoorbeeld iMovie.
  2. Klik vervolgens op de kleine X die achter iMovie verschijnt.
  3. Bevestig je keuze door te klikken op Verwijder.

Grote apps verwijderen in macOS Sierra

Op dezelfde manier kun je ook andere apps verwijderen. Bij App Store-apps kun je dit veilig doen, maar andere apps kunnen soms alsnog bestanden achterlaten. Microsoft Office-apps zoals Word en Excel hebben bijvoorbeeld een eigen uninstaller waarmee je wel alle bestanden verwijdert. Als dat het geval is kun je die beter gebruiken.

Lees voor meer informatie onze tip Programma’s veilig verwijderen van de Mac.

Grote bestanden verwijderen met apps

Wil je niet handmatig op zoek gaan naar grote bestanden, maar is het wel hoog tijd om te gaan opruimen? Dan kun je ook gebruik maken van externe apps. Eén betrouwbare app is bijvoorbeeld CleanMyMac X, die je Mac scant op allerlei overbodige taal- en systeembestanden die je veilig kunt verwijderen. CleanMyMac kan vaak een paar gigabyte van je schijf verwijderen en als je toch niet van plan was macOS in het Tsjechisch, Thais of Spaans te gebruiken kun je die (taal)bestanden net zo goed laten verwijderen. Mocht je later spijt krijgen, dan krijg je met een schone installatie van macOS weer alle taalbestanden terug. Goed third-party alternatieven om grote bestanden op te sporen zijn bijvoorbeeld DaisyDisk en WhatSize.

CleanMyMac X

Er zijn nog meer manieren om ruimte te maken op je Mac:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2018
Categorie Mac
Onderwerp opslagruimte
Devices Mac, MacBook
Software macOS