iphone-wereldklok-liggend

iPhone als wereldklok gebruiken

Je kunt de iPhone gebruiken als wereldklok. Hoe doe je dit precies en wat voor handige functies zitten er nog meer in de klok-app verborgen? Je leest het in deze tip.

Veel mensen gebruiken de Klok-app in iOS om de iPhone als wekker te gebruiken, maar er zitten nog een paar handige functies in verwerkt. Zo kun je hiermee de iPhone bijvoorbeeld als wereldklok gebruiken. Je stelt de steden in die je in de gaten wil houden, waarna je in één oogopslag ziet hoe laat het overal is. In deze tip leggen we uit hoe je de iPad en iPhone als wereldklok gebruikt.

iPhone als wereldklok

Wereldklok analoog iOSDe wereldklok op de iPhone vind je door de klok-app te openen en te kiezen voor het tabblad Wereldklok. Hier staat standaard alleen de klok van de hoofdstad uit je huidige land, wat bij veel Nederlandse gebruikers Amsterdam is. Met de plusknop rechtsboven kun je echter andere locaties toevoegen. Er wordt dan een stedenlijst geopend, waarin je een buitenlandse stad kunt selecteren. Alleen een land kiezen is niet mogelijk, maar geen zorgen: achter iedere stad staat het land vermeld, dus je hoeft niet de hoofdsteden van al je favoriete landen uit je hoofd leren. Je moet een stad kiezen, omdat landen zoals de Verenigde Staten onder meerdere tijdzones vallen.

Digitale wereldklok in iOS

Wereldklok digitaal iOSDe tijd van de wereldklokken wordt getoond met behulp van een lijst analoge klokken die onder elkaar worden getoond. Maar het is ook mogelijk om een digitale klok te bekijken. Dat is simpeler dan je wellicht zou denken: je hoeft alleen maar op de analoge klok te tappen om de digitale variant in beeld te krijgen. Deze digitale klok laat de tijd op dezelfde manier zien als bovenin de iPhone-statusbalk. Heb je de 24-uursklok ingeschakeld, dan wordt de tijd in 24 uur weergegeven.

Snel de wereldklok openen

Klok oproepen via bedieningspaneelJe krijgt de wereldklok alleen te zien als je de Klok-app opent, maar je kunt deze app overal vanuit iOS snel openen. Dit doe je door het Bedieningspaneel in beeld te halen door onderaan het scherm naar boven te vegen. Tap daar op het klokicoon om de app te openen. In de app hoef je vervolgens alleen nog maar het Wereldklok-tabblad aan te tappen.

Overzicht van tijdzones

Heb je een iPhone 6 Plus, dan kun je in de klokapp ook een wereldkaart bekijken met alle tijdzones. Hiervoor kantel je de iPhone naar landschapsweergave, zoals hieronder te zien is. Je ziet de steden die je hebt ingesteld afgebeeld op een wereldkaart, met de huidige tijdstippen:

wereldklok-iphone-6

iPhone als wekker, stopwatch en timer gebruiken

De wereldklok is slechts één van de functies in Apple’s klok-app. In de volgende tips beschrijven we de andere mogelijkheden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerp klok