Gmail met push gebruiken op iPhone en iPad

Krijg je Gmail-berichten niet meer meteen binnen? Google ondersteunt Exchange niet meer, waardoor je in de Mail-app berichten later krijgt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Gmail kun je op twee manieren binnenhalen op iPhone en iPad: via de standaard aanwezige Mail-app van Apple, of via de losse Gmail-app van Google. De laatste verdient de voorkeur, want daarbij kun je makkelijker push e-mail gebruiken.


Lees ook: Dossier Gmail op iPhone en iPad

Google ondersteunt sinds 30 januari 2013 geen Exchange ActiveSync meer voor nieuwe gebruikers. Dit betekent dat je in de standaard Mail-app op iPhone en iPad geen push e-mail meer kunt gebruiken. Push e-mail houdt in dat binnenkomende e-mailberichten meteen worden doorgestuurd naar je toestel. Het alternatief is dat er elke 15, 30 of 60 minuten wordt gekeken of er nog nieuwe e-mail is. Wie graag snel op de hoogte is van binnenkomende e-mail kiest dus voor push e-mail. Omdat de Mail-app het niet meer ondersteunt, ben je aangewezen op deze twee alternatieven:

  • Je gebruikt voortaan de gratis verkrijgbare Gmail-app, die je zelf uit de App Store moet installeren (de app wordt niet standaard meegeleverd op je iPhone of iPad);
  • Je gaat upgraden naar een betaald Google Apps for Business-account, waar de Exchange ActiveSync-functionaliteit nog wel wordt ondersteund. Je betaalt daarvoor $50 per jaar betaalt. Je krijgt dan ook een grotere inbox van 25GB.

gmail instellen iphone mail iphone instellingen

Heb je je Gmail-account ingesteld vóór 30 januari 2013 en ben je sindsdien niet op een nieuwe iPhone overgestapt, dan werkt de push e-mail nog wel steeds. Pas wanneer je een nieuwe iPhone koopt of je iPhone opnieuw moet inrichten, zul je merken dat de push e-mail niet meer werkt. Google kondigde in december 2012 aan dat de Exchange ActiveSync-ondersteuning als onderdeel van Google Sync, niet langer zou werken. Maar de meeste gebruikers merken er pas later iets van. De synchronisatie geldt ook voor adresboeken en agenda’s die je via Google-diensten beheert. Als alternatief kun je je agenda’s en contacten synchroniseren via CardDAV en CalDAV, die beide door Google en op iOS worden ondersteund.

Tip: push e-mail heeft niets te maken met pushberichten (notificaties) die je op de iPhone binnenkrijgt. In een aparte tip leggen we dat uit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Internet
Onderwerpen gmail, google