FaceTime: complete uitleg over FaceTime op iPhone, iPad en Mac

Wat is FaceTime? Met FaceTime kun je gratis videochatten op iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Sinds iOS 7 ook met audiogesprekken.

facetime iphoneFaceTime is een videochatdienst van Apple. Met FaceTime kun je gratis videogesprekken voeren met andere gebruikers die een iPhone, iPad, iPod touch of Mac hebben. Sinds iOS 7 is FaceTime ook geschikt voor audiogesprekken. Het gebruik van FaceTime is gratis maar het werkt alleen op apparaten die door Apple zijn gemaakt.

FaceTime is sinds iOS 5.0 beschikbaar op iPhone, iPad en iPod touch, waarbij een apparaat met frontcamera is vereist. De persoon waarmee je videochat verschijnt op jouw scherm en andersom. Je kunt dus gewoon samen bellen, maar met beeld!

De iPhone 4 was het eerste toestel dit FaceTime ondersteunde. In oktober 2010 volgde FaceTime voor de Mac. Onderstaand promofilmpje van Apple legt de mogelijkheden van FaceTime uit:

FaceTime activeren

Via Instellingen > FaceTime kun je FaceTime inschakelen. FaceTime is gekoppeld aan de telefoonnummers en e-mailadressen die in jouw Apple ID staan geregistreerd. Als je iemand via FaceTime wilt bellen, heb je dus het telefoonnummer of e-mailadres van die persoon nodig. De meest handige manier hangt af van het apparaat waar je naartoe belt. Bij bellen naar een iPhone kun je het beste het telefoonnummer proberen dat aan FaceTime is toegewezen. Bij bellen naar een iPad, iPod touch of Mac kun je het aan FaceTime toegewezen e-mailadres gebruiken (omdat daar immers geen telefoonfunctie op zit).

Om te controleren of vrienden en familieleden FaceTime gebruiken kun je het beste even in je adresboek kijken: mensen die FaceTime hebben geactiveerd hebben een knop ‘FaceTime’ in hun adresboekprofiel staan. Bij anderen ontbreekt deze knop.

Bij het activeren van FaceTime wordt eenmalig een sms gestuurd naar een registratieserver van Apple. Hier voor worden kosten in rekening gebracht, die de meeste operators later met de factuur verrekenen, zodat je uiteindelijk niets betaalt.

facetime_everywhere

FaceTime-gesprek voeren

Om een FaceTime-gesprek te voeren doe je het volgende:

  • Ga naar het adresboek op de iPhone (of ander iOS-apparaat). Tik op de FaceTime-knop in het adresboekprofiel van de persoon die je wilt bellen. Ontbreekt de knop? Dan is deze persoon niet via FaceTime bereikbaar.
  • Open de Berichten-app op de iPhone (of ander iOS-apparaat). Open een conversatie met de persoon die je wilt bellen. Helemaal bovenin het scherm zie je een knop om de persoon via FaceTime te bellen.
  • Tijdens het bellen (via de telefoonapp) kun je op het FaceTime-symbool tikken om over te gaan naar een FaceTime-gesprek. De andere persoon ontvangt een uitnodiging en als hij die accepteert zal worden overgeschakeld naar een FaceTime-gesprek.

FaceTime Audio

facetime icoonSinds iOS 7 is FaceTime Audio mogelijk. Dit houdt in dat je kunt bellen via FaceTime, dus zonder videobeelden. Daarmee wordt FaceTime een alternatief voor de gewone belbundel, waardoor operators nog meer inkomsten zullen mislopen. FaceTime Audio is gunstig voor gebruikers: je kunt gratis onderling bellen met andere Apple-gebruikers. Een gesprek van twee minuten kost ongeveer 1 MB aan dataverkeer. In Nederland kun je FaceTime Audio via 3G gebruiken; providers mogen het niet blokkeren.

Dilemma: bellen of FaceTime gebruiken?

Er wordt voorspeld dat mensen steeds minder zullen bellen en steeds vaker gebruik gaan maken van apps. In welke situaties gebruik je FaceTime en in welke situaties is gewoon bellen handiger? Dat hangt af van de situatie. Bij felicitaties en contact met de (klein)kinderen is videochatten waarschijnlijk leuker, omdat het persoonlijker is. Je ziet het gezicht van de andere persoon en je ziet ook de non-verbale reactie. Bij snel overleg met collega’s zul je eerder voor een gewoon audiogesprek kiezen. Met FaceTime op iOS 7 en hoger kun je ook audiogesprekken voeren. Een reden om voor FaceTime te kiezen, is dat het onderling bellen gratis is als je op een Wi-Fi-netwerk zit (zoals bij de meeste chat- en belapps). Buiten het bereik van je Wi-Fi-netwerk kost het dataverkeer.

Facetime AudioEen paar situaties waarin FaceTime van pas komt:

  • Je bent zwanger of hebt een diploma behaald en wilt dit vertellen aan vrienden en familie.
  • Je wilt je kinderen een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan, maar bent op zakenreis.
  • Je bent in een winkel en wilt een nieuwe broek kopen, maar zou graag advies hebben van een vriendin.

Techniek achter FaceTime

Er is minimaal iOS 4.0 en een Wi-Fi- of 3G-verbinding nodig om FaceTime te kunnen gebruiken. Op de Mac kost de FaceTime-app €0,89 en is minimaal OS X 10.6.6 vereist. De volgende apparaten zijn geschikt:

Apple maakte bij de introductie van FaceTime bekend dat het een ‘open standaard’ zou worden. Er zou worden samengewerkt met internationale standaardisatie-organisaties om te zorgen dat FaceTime ook op andere platformen dan iOS en OS X ondersteund kan worden. Er werd sceptisch gereageerd op deze plannen. Weinig mensen geloofden dat Apple een eigen standaard zomaar zou openstellen voor derden. Sinds 2010 zijn er geen tekenen dat er voortgang is geboekt op dit gebied. Het enige bedrijf dat FaceTime-apps maakt, is Apple zelf en er zijn geen externe ontwikkelaars die integratie met FaceTime aanbieden in hun apps.

FaceTime maakt gebruik van de volgende technologieën:

  • Voor video en audio: H.264 en AAC;
  • Voor VoIP: SIP/IETF;
  • Voor het passeren van firewalls en NAT: STUN, TURN en ICE IETF-protocollen;
  • Voor het afleveren van mediastreams: RTP en SRTP.

Lees ook onze aanvullende tip:

facetime_views

Geschiedenis van FaceTime

Apple kocht de naam FaceTime van het bedrijf FaceTime Communications. Dit bedrijf is niet overgenomen door Apple, maar ging zelfstandig verder onder een nieuwe naam, Actiance Inc.

FaceTime voor iPhone werd aangekondigd door Steve Jobs tijdens de WWDC-keynote van 7 juni 2010, tegelijk met de iPhone 4. Bij de aankondiging van de vierde generatie iPod touch werd bekendgemaakt dat ook dit apparaat (en alle latere uitvoeringen van de iPod touch) FaceTime zouden ondersteunen.

FaceTime voor Mac (OS X) werd op 20 oktober 2010 aangekondigd en is verkrijgbaar in de Mac App Store voor €0,89. Dat Apple de FaceTime-app niet gratis aanbiedt zou te maken hebben met de Sarbanes-Oxley-wet uit 2002. Op nieuwe Macs krijg je FaceTime gratis meegeleverd.

Alternatieven voor FaceTime

Er bestaan allerlei apps waarmee je onderling kunt bellen, zoals Tango, Viber, Skype en Facebook Messenger. Sommige werken alleen met audio, andere bieden ook videochatten aan. De drie belangrijkste alternatieven voor FaceTime zijn:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Internet
Onderwerpen facetime, uitleg