Draadloos netwerk opzetten tussen Mac en iPhone

In deze tip leggen we uit hoe je een ad-hoc draadloos netwerk opzet tussen je Mac, iPhone en iPad. Handig als je data wil uitwisselen.

Bij apps die data uitwisselen tussen Mac en iPhone, moeten beide apparaten vaak op hetzelfde draadloze netwerk zitten. Maar wat als je thuis geen draadloos netwerk hebt? Geen probleem, je kunt makkelijk een draadloos netwerk opzetten tussen Mac en iPhone, iPad of iPod touch. Dit wordt een ad-hoc netwerk genoemd, omdat het vaak tijdelijk is bedoeld.

Een ad-hoc draadloos netwerk komt in allerlei situaties van pas:

  • Je wilt data uitwisselen tussen Mac en iOS-apparaat. Bijvoorbeeld als je op afstand je muziekcollectie wilt bedienen via de Remote-app van Apple. Of als je draadloos een presentatie wilt geven, waarbij je Keynote vanaf de iPhone bedient met de Keynote Remote-app van Apple.
  • Je bent in een hotel internet via een Ethernet-kabel wordt aangeboden. Als je je MacBook aansluit, wil je deze internetverbinding delen met iPhone, iPad of iPod touch.
  • Je bent op een vliegveld en wilt wat gegevens tussen iPhone en MacBook uitwisselen, maar er is geen internet beschikbaar. Door een ad-hoc draadloos netwerk op te zetten kun je lokaal synchroniseren en data uitwisselen, zonder dat je toegang tot internet nodig hebt.

airport icoonZo stel je het in:

  1. Klik op het AirPort/Wi-Fi-icoontje in de menubalk, rechtsboven in je Mac-beeldscherm.
  2. Kies de optie: ‘Maak netwerk aan’.
  3. Geef een naam aan je netwerk, zodat je het straks makkelijk kunt herkennen.
  4. Geef aan of je een wachtwoord wilt instellen. In drukke gebieden waar veel andere mensen zijn, is het verstandig om een wachtwoord in te stellen, om te voorkomen dat anderen op jouw netwerk gaan ‘meeliften’. Kies bijvoorbeeld 40-bit WEP.
  5. Klik op OK en het netwerk wordt gemaakt.

Pak nu je iPhone of iPod touch en ga naar Instellingen > Wi-Fi. Als het goed is zie je het zojuist gemaakte netwerk. Tik erop om verbinding te maken. Het geeft niet als nog steeds het 3G-logo van je operator bovenin het scherm te zien krijgt, want als het goed is is er wel een verbinding gemaakt. Je kunt dit testen door een app te openen, bijvoorbeeld de eerder genoemde Remote-app om muziek uit je iTunes-bibliotheek te bedienen.

Je kunt de app gebruiken, alsof beide apparaten op hetzelfde netwerk zijn aangemeld. Het draadloze netwerk heeft een bereik van enkele tientallen meters. Je kunt ook anderen toegang geven tot jouw draadloze netwerk, mits ze het wachtwoord weten.

Goedkoper internetten op hotelkamers

Aan het begin van het artikel noemden we al het internetten op de hotelkamer. Je kunt op deze manier veel geld besparen, omdat internetaansluitingen op hotelkamers vrij prijzig zijn en vaak maar op één apparaat tegelijk gebruikt mogen worden. Als er geen draadloos internet beschikbaar is in het hotel en je ook geen dure roamingkosten met de iPhone wilt maken, kun je toch internetten via de verbinding van je MacBook. Sluit de MacBook aan op Ethernet en deel vervolgens het netwerk met andere computers in de ruimte, via de AirPort-functie.

In de Systeemvoorkeuren op je MacBook ga je naar Delen > Internetdeling. Als je nu aangeeft dat je de verbinding van Ethernet wil delen met andere computers, kun je ook met je iPhone, iPad en andere apparaten gewoon internetten. Je moet nog even een vakje aanvinken en bevestigen dat je inderdaad de verbinding wilt delen. Als jij en je partner allebei een computer en meerdere iPhones of iPads mee hebben op vakantie, kun je op deze manier met slechts één internetaansluiting in je hotelkamer op alle apparaten internetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Internet
Onderwerpen mac, netwerk, wi-fi