Automatisch songteksten vullen in iTunes-muzieknummers (Mac)

GimmeSomeTune en TuneLyrics zijn twee programma's waarmee je automatisch songteksten kunt toevoegen aan liedjes uit je iTunes-bibliotheek. Dat scheelt een hoop overtikken!

In iTunes kun je aan elk nummer een songtekst toevoegen. Als je met de rechtermuisknop op een nummer in de muziekbibliotheek klikt, de optie Info kiest en naar het tabblad Songtekst bladert, voeg je de liedtekst handmatig toe. Je haalt de songteksten binnen via Google of websites zoals Lyrics.com, maar dat is een hele klus. Gelukkig zijn er ook Mac-applicaties die het werk uit handen nemen.

Twee voorbeelden van dergelijke applicaties zijn TuneLyrics en Get Lyrical. Zij zorgen ervoor dat de tekst in onderstaand voorbeeld wordt gevuld.

songtekst itunes

Songteksten vullen met TuneLyrics (Mac)

tunelyricsWe beginnen met TuneLyrics, een applicatie die gemaakt wordt door Water Drop Software. Dit programma haalt de teksten van internet. Tijdens het afspelen van de muziek zoekt het programma automatisch naar een passende songtekst en toont deze in het programmavenster. Is de tekst precies wat je zoekt, dan kun je deze met een klik op Accept aan het bestand toevoegen.
Je kunt de tekst ook op het klembord zetten, om het later in een zelfgekozen programma verder te verwerken. Water Drop Software maakt ook de applicatie LyricsMenu, een freeware-app waarmee je songteksten kunt ophalen.

Songteksten vullen met Get Lyrical (Mac)

Get Lyrical is een Mac-applicatie waarmee je automatisch songteksten van nummers kunt downloaden vanuit de LyricWiki-database.
Het werkt als volgt:

  1. Installeer Get Lyrical op je Mac.
  2. Selecteer in iTunes enkele liedjes waarvan je de songteksten wilt hebben (allemaal kan ook, maar dat kan behoorlijk lang duren).
  3. Klik in Get Lyrical op de knop Tag Selectie.
  4. Het bewerken van 30 liedjes kost ongeveer een minuut. Na afloop zie je welke nummers zijn mislukt. Deze worden automatisch toegevoegd aan een nieuwe afspeellijst Niet gevonden.

Je kunt ook met de optie ‘Actief taggen’ automatisch naar songteksten zoeken op het moment dat het nummer wordt afgespeeld. Dit werkt dus hetzelfde als de hierboven genoemde app TuneLyrics. Een andere optie is ‘Tag huidige’, waarbij je eenmalig een songtekst opvraagt. De songteksten zijn na synchronisatie ook te bekijken op je iPhone, iPod touch of iPad. Dit werkt alleen als de optie ‘Songtekst en info’ is ingeschakeld. Ga hiervoor naar de instellingen-app en kies iPod > Songtekst en info. Door op het albumhoesje te tappen krijg je de songtekst in beeld.

get lyrical

Windows-gebruikers kunnen onder andere terecht bij MetroLyrics. Er zijn ook apps waarmee je songteksten kunt opvragen, bijvoorbeeld Tunewiki Lyrics en Lyrics Finder. Bekende apps als SoundHound en Shazam kunnen het ook.

songteksten

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorieën iTunes, Muziek
Onderwerpen itunes, mac os x, muziek, songteksten

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes