appstore_made_for_ipad

iPhone-apps sorteren op datum, betaald en meer in iTunes op de desktop

In de App Store kun je filteren op prijs, categorie, releasedatum en dergelijke. Maar de functie zit nogal verborgen. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

De App Store heeft weinig mogelijkheden om apps te filteren. Je zoekt bijvoorbeeld een app om te hardlopen, met minimaal 4 sterren en geschikt voor iOS 10. Of je zoekt een racegame die niet duurder is dan een euro. Zo’n gedetailleerde zoekopdracht met meerdere filters is niet mogelijk in de App Store. Maar hoe kun je toch apps sorteren of filteren, bijvoorbeeld op prijs? Dat leggen we in deze tip uit.

Update 2017: deze functie is sinds 2017 niet meer aanwezig in iTunes.

Apple biedt in de App Store een top 200 van de meest gedownloade gratis en betaalde apps aan. Je kunt ook bladeren per categorie of kijken welke apps door de iTunes-medewerkers worden aanbevolen. Maar soms ben je gericht op zoek naar een app. De App Store bevat daarvoor een gerichte sorteerfunctie, die niet zo makkelijk vindbaar is.

Het filteren en sorteren van apps in de App Store werkt als volgt:

  1. Ga op de desktop naar het startscherm van iTunes (dus niet het startscherm van de App Store).
  2. Rechtsboven vind je een blokje met ‘Snelkoppelingen’.
  3. Tik op de optie ‘Bladeren’.

bladeren

  1. Klik linksboven op de optie ‘App Store’.
  2. Kies in het middelste vak een categorie, bijvoorbeeld ‘Games’.
  3. In het meest rechtse vak verschijn nu een lijst met subcategorieën. Niet bij elke categorie zijn subcategorieën voorhanden, maar bijvoorbeeld wel bij games en kiosk.
  4. Kies in het rechtse vak de optie ‘Racen’.

itunes-sorteren

  1. Je ziet nu onderin het scherm een lijst met beschikbare apps.

apps-sorteren-itunes

In bovenstaand voorbeeld kun je per app de populariteit, releasedatum, artiest, genre en prijs zien. Is de kolom ‘Prijs’ of een van de andere kolommen niet zichtbaar, klik dan met de rechtermuisknop op de balk boven de kolommen. Je kunt nu aangeven welke kolommen je wilt zien. Sommige info zoals tijdsduur is alleen van belang voor muzieknummers, dus het weergeven van deze kolom heeft geen zin bij apps. Er staat toch geen info in.

Klik je nu met de muis op de kolom ‘Populariteit’, dan zal de lijst worden gesorteerd op populariteit. Helaas kun je niet sorteren op App Store-sterrenwaardering. Wel is het handig dat je kunt sorteren op appnaam, ontwikkelaarsnaam, prijs, releasedatum en dergelijke. Zo kun je snel de nieuwste, de duurste of gratis apps opsporen.

Helaas is het sorteren en filteren wat omslachtig. Telkens wanneer je een nieuwe categorie wilt bekijken moet je weer teruggaan naar het startscherm van iTunes en opnieuw de filtering uitvoeren. Vaak moet je dan ook de getoonde kolommen weer kiezen. Releasedatum wordt bijvoorbeeld niet standaard getoond. Een ander nadeel van deze filtermethode is dat je vanuit de lijst niet zo makkelijk naar de apps kan. Er is alleen een koop- of downloadknop, maar vaak wil je ook nog even de details van een app lezen.

In een aparte tip leggen we uit hoe je apps kunt sorteren op prijs, populariteit, waardering en releasedatum op de iPad. Je kunt op deze manier ook naar iPhone-apps zoeken, maar je hebt er wel een iPad voor nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie iTunes
Onderwerp app store