5 fototips voor de iPhone-camera

Een verzameling tips voor mensen die betere foto's willen maken met de iPhone-camera.

De iPhone is uitgegroeid tot de populairste camera. Eentje die je altijd op zak hebt. Daarom hebben we hier een aantal tips verzameld voor mensen die slimmer willen omgaan met de iPhone-camera.


1. Snel de camera starten

Het duurt vrij lang voordat de camera-applicatie van de iPhone is opgestart, deels omdat de iPhone geen eigen cameraknop heeft. Maar als je snel een foto wilt maken kun je dat ook vanaf het toegangsscherm doen. Rechtsonder vind je een camera-icoontje die je omhoog veegt voor snelle toegang tot de camera-applicatie. Je hoeft dan geen (eventueel ingestelde) toegangscode in te voeren en je krijgt geen toegang tot de overige functies van de iPhone. In iOS 7 heb je nog een andere handige manier voor snelle toegang. Onderin veeg je omhoog voor toegang tot het bedieningspaneel. De knop voor snelle cameratoegang vind je helemaal rechts.

verbleekt2. Lens schoonhouden

Foto’s die met de iPhone zijn gemaakt, kunnen er soms wat verbleekt uitzien. Dat komt omdat er vingerafdrukken op de lens staan, of omdat je met je vingers of een synthetisch doekje de lens hebt schoongemaakt. Poetsen met een katoenen t-shirt of een brilpoetsdoekje is een beter idee.

3. Leer kijken

Het is verleidelijk om in het wilde weg foto’s te maken van een verjaardag of een dagje uit. Probeer jezelf te beperken tot bijvoorbeeld 5 foto’s, zodat je goed leert opletten welke momenten nu écht de moeite waard zijn om op de foto te zetten. Mensen die niet erbij aanwezig zijn geweest, willen niet weten hoe het vlees op de barbecue ligt te bakken of hoe leuk de hond ligt te slapen. Dat zijn foto’s die elke dag, overal ter wereld worden gemaakt. Probeer situaties te herkennen die anders en bijzonder zijn.
De meeste foto’s worden op ooghoogte gemaakt. Kies eens een ander camerastandpunt en probeer niet alles in beeld te krijgen, maar focus op details.

macrofoto4. Macrofunctie

De iPhone-camera heeft moeite om voorwerpen op korte afstand te fotograferen. Hou altijd een afstand van zo’n 50 centimeter tot het voorwerp dat je wilt fotograferen.
Het blijkt echter toch mogelijk om kleine voorwerpen op vrij korte afstand te fotograferen: met een vergrootglas, zoals je die in een zakmes of in de keukenla van je grootouders vindt. Hou het vergrootglas tussen lens en het voorwerp en je zult zien dat de foto opeens superscherp wordt. Je kunt ook aparte accessoires voor macrofoto’s kopen, zoals de Olloclip (verkrijgbaar via de Apple Store).

(foto: CC Flickr Martin Heigan)

5. Ken de beperkingen van de iPhone-camera

twitterborrelDe iPhone-camera presteert slecht bij matige lichtomstandigheden. Je kunt een poging doen om tijdens het uitgaan in een donker café een foto te maken, maar je weet eigenlijk al dat de foto mislukt. Daarnaast is de flash die op de iPhone zit ook niet perfect. Zorg dus voor goede lichtomstandigheden. Een andere beperking van de camera heeft te maken met resolutie: bewerk foto’s meteen wanneer je ze uit de fotorol haalt en niet wanneer je ze door een paar apps hebt gehaald (bijv. vanuit een iPhone-app uploaden naar Facebook, daarna op de computer weer downloaden).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2015
Categorie Foto
Onderwerpen camera, foto, fotografie