Review: Philips Hue-lampen bedienen met iPhone-app en HomeKit

Review van de Philips Hue-lampen, de bekende ledlampen die je via de iPhone kunt bedienen. Met Philips Hue kun je tot 50 lampen aansturen via Apple HomeKit, de Woning-app, Siri of apps van derden. In deze review vertellen we over onze ervaringen.

Als je denkt aan slimme lampen, dan denk je automatisch aan Philips Hue. Het Nederlandse merk heeft ervoor gezorgd dat slimme verlichting heel normaal is geworden. De mogelijkheden zijn dan ook enorm: er zijn losse lampen, armaturen voor aan het plafond, bewegingssensoren en nog veel meer. Een algemeen overzicht van de verschillende producten vind je in onze Philips Hue-gids. Op deze pagina bespreken we de losse Philips Hue-lampen, waarbij uiteraard ook wel wat andere producten uit het Philips Hue-aanbod genoemd zullen worden. In 2012 toen we voor het eerst kennismaakten met Philips Hue, vroegen we ons nog af: “Is dit hoe we in de toekomst lampen gaan bedienen?” Inmiddels zal het antwoord duidelijk zijn: bijna iedereen heeft tegenwoordig wel één of meer slimme lampen in huis, al dan niet van goedkopere merken. In deze review van de Philips Hue-lampen vertellen we of het zin heeft om in dit wat duurdere merk te investeren en wat onze ervaringen zijn.

Review en tekst : Gonny van der Zwaag (@gonny). Deze review bespreekt de ervaringen over een lange periode, namelijk 2012 t/m 2024. In november 2012 kwamen de Philips Hue-lampen voor het eerst op de markt en was het nog een nieuwigheid. Inmiddels is Philips Hue uitgegroeid tot hét merk voor slimme lampen. De producten die we bespreken zijn zelf aangeschaft.

Philips Hue-lampen in het kort

  • Slimme lampen om in bestaande armatuur te gebruiken
  • Verkrijgbaar met verschillende fittingen: E14 (klein), E27 (groot), GU10 (spotje) of MR10 (spotje)
  • Verkrijgbaar in wit, wittinten of alle kleuren
  • Beschikbaar als losse lamp, bundels of starterkit
  • Kan gekoppeld worden met bridge, sensoren en andere accessoires
  • Verbinding via Bluetooth en Zigbee
  • Verkrijgbaar bij diverse winkels vanaf ca. €20 per stuk

Drie manieren om je verlichting slim te maken

Wil je overstappen naar slimme verlichting, dan is het vervangen van je oude energieverslindende gloeilampen een gemakkelijke eerste stap. Je zou ook de wandschakelaars kunnen vervangen door een relais met aansturing op afstand, maar dat vergt meer kennis van je elektrische installatie. Een derde optie is het gebruik van slimme stekkers, waarbij je de stekker van een bestaande armatuur in de Philips Hue Smart Plug (ca. 30 euro) steekt. Een slimme stekker van een ander merk kan natuurlijk ook, als het maar werkt met het smart home-systeem dat jij wilt gebruiken, zoals HomeKit of Matter.

Veruit de meest eenvoudige manier is het vervangen van je gloeilampen en dan is Philips Hue een voor de hand liggende keuze: het assortiment is gigantisch en de ervaringen van gebruikers zijn over het algemeen goed.

De beste Philips Hue-lamp kiezen voor jouw situatie

Voordat je met Philips Hue aan de slag kunt gaan, is het goed om vast te stellen welke losse lampen je nodig hebt. Er zijn vier verschillende fittingen en vier verschillende productlijnen:

Fittingen:

  • E14 (klein)
  • E27 (groot)
  • GU10 (spotje)
  • MR16 (spotje)

Productlijnen:

  • White and Color
  • White Ambiance
  • White
  • Filament

Daarnaast zijn er nog lichtslangen en armaturen, al dan niet met gradient (kleurverloop) van Philips Hue, maar die vallen buiten het bestek van deze review. We kijken hier alleen naar de losse lampen waarmee je je bestaande situatie in één klap ‘slim’ kunt maken.

De fitting zal meestal worden bepaald door de armatuur waarin je de lamp wilt gebruiken. Het is een kwestie van smaak en behoeften of je kiest voor kleur (White and Color), verschillende wittinten (White Ambiance) of puur wit (White). Voor een schuurtje zul je genoeg hebben aan een witte lamp, terwijl je voor sfeerlicht in de woonkamer een lamp met 16 miljoen kleuren de voorkeur verdient.

Philips Hue-lamp
De Philips Hue E27-lampen passen ook in luxe armaturen zoals de Artemide Tolomeo.

Het is ook belangrijk om te letten op de hoeveelheid lumen, oftewel de lichtopbrengst van een lamp. Een lamp van 600 lumen is geschikt voor sfeerlicht, terwijl je een lamp van minimaal 1100 lumen nodig hebt om te kunnen werken. In onze tip over de hoeveelheid lumen van slimme lampen lees je er meer over.

Bekijk ook

Hoeveel lumen moet een slimme lamp zijn?

Op verpakkingen van (slimme) lampen zie je vaak hoeveel lumen een lamp is. Dit is een maat voor de helderheid van de lamp. Maar hoeveel heb je nodig in verschillende ruimtes? En maakt de kleurtemperatuur nog iets uit?

Wat je verder nog moet weten, is dat de losse lampen via Bluetooth of wifi te bedienen zijn. De meeste mensen verbinden de lampen via het wifi-netwerk met een hub, de Philips Hue Bridge. Dit is een aanrader, want dit maakt het mogelijk om je lampen ook buitenshuis en via HomeKit aan te sturen. Voor Apple-gebruikers is de aanschaf van de Philips Hue Bridge (ca. 60 euro) eigenlijk wel een must.

Bij een starterpack is de bridge vaak al inbegrepen. Voor beginnende Philips Hue-gebruikers is een starterkit daarom een logische aanschaf, omdat je daarmee alvast de basis hebt afgedekt.

Of je écht een Bridge nodig hebt is een kwestie van ambitie en verwachtingen. Je kunt prima beginnen zonder Bridge en hebt dan de mogelijkheid om maximaal 10 lampen aan te sturen via Bluetooth. Omdat wij meer dan 10 lampen hebben en graag via HomeKit willen aansturen hebben we wél een Bridge. Deze hebben we met een Ethernet-kabel aangesloten op de router in de meterkast. De Zigbee-verbinding zorgt voor een dekkend netwerk tussen de lampen, zodat ook in de verste uithoek onze lampen te bedienen zijn met de app. De Bridge maakt het ook mogelijk om allerlei andere slimme diensten te gebruiken, zoals IFTTT.

Deze Philips Hue-lampen hebben we getest

In deze review bespreken we onze ervaringen met de verschillende losse lampen, waaronder de uitvoeringen met E27 en E14 en verschillende spotjes die we in de keuken en badkamer hebben geïnstalleerd. Het gaat hier om ca. 30 stuks (de hobby liep een beetje uit de hand), die we allemaal bedienen met de Philips Hue-app en met HomeKit. Naast de lampen hebben we verspreid over het huis diverse accessoires staan, zoals de Philips Hue bewegingssensor (ca. 40 euro). Die zorgt ervoor dat het licht in de wc en badkamer automatisch ingeschakeld worden als iemand de ruimte betreedt. Na een paar minuten inactiviteit worden ze automatisch weer uitgeschakeld.

Philips Hue bewegingsmelder
Dankzij deze Philips Hue bewegingssensor gaan de lampen in de ruimte automatisch aan en uit.

Design van de Philips Hue-lampen

Bij het uitpakken van de Philips Hue-lampen merk je dat dit een wat duurder product is. Alles is mooi verpakt en de lampen zelf voelen solide aan. Ook steken ze niet buiten de lampenkap en hebben ze niet de opvallende spiralen die je vroeger nog wel bij sommige spaarlampen zag. De lampen gaan volgens Signify (de licentienemer van de merknaam Philips en fabrikant van de Philips Hue-producten) zo’n 15.000 uur mee. De lichtopbrengst varieert per lamp: ze zijn er van 600 lumen, maar ook van 1100 lumen. Elke lamp bevat afzonderlijke ledjes, maar door het melkglas ziet het er aan de buitenkant uit als een egale lichtbron.

De meest bekende lamp van Philips Hue, die in alle jaren nauwelijks van design is veranderd
De meest bekende lamp van Philips Hue, die in alle jaren nauwelijks van design is veranderd

De losse lampen die Philips Hue verkoopt zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Ze zijn wel geschikt om in de badkamer te gebruiken, zolang ze niet direct bloot worden gesteld aan waterspatten. Voor de tuin heeft Philips Hue een groot assortiment aan buitenlampen op sokkel, voor langs het tuinpad of voor aan de muur.

Installatie Philips Hue-lampen

Installatie is een groot woord als je met de Philips Hue-lampen bezig gaat. Het enige wat je in feite hoeft te doen is het vervangen van de bestaande gloeilamp. Heb je wandschakelaars, dan kun je die nog steeds gebruiken om de lamp simpelweg aan en uit te doen. Maar we willen natuurlijk slimme functies!

Daarop open je de Philips Hue-app en maak je een account aan. Heb je een Bridge, dan maak je daar eerst verbinding mee. Vervolgens koppel je één voor één de Hue-lampen, waarbij je de stappen op het scherm volgt. Alles gaat vanzelf. De lampen worden automatisch herkend en daarna kun je ze eenvoudig koppelen. Je kunt ook kamers aanmaken, zodat je alle lampen in één kamer tegelijk kunt aansturen. Denk daarbij aan de badkamer, slaapkamer en woonkamer. Later kun je nieuwe lampen toevoegen of een lamp verplaatsen naar een andere kamer.

Philips Hue app

Het bereik van de Bridge is ongeveer 50 meter, maar de afzonderlijke lampen geven ook zelf weer het signaal door naar andere lampen. Oftewel:ze werken als extender voor de draadloze verbinding. De plek van de Bridge maakt daarom niet zoveel uit.

Philips Hue in gebruik

hue artemide

Het Hue-systeem bestaat uit led-lampen die via het Zigbee-protocol met elkaar in contact staan. Volgens Philips is dat energiezuiniger dan gebruik van wifi: het zou 2 Watt kosten om de lampen via wifi met elkaar te laten communiceren en slechts 350 mW via Zigbee. Het verbruik van de lampen zelf is ook extreem laag: de meeste verbruiken nog geen 10 Watt bij volledige lichsterkte terwijl je wel dezelfde verlichtingssterkte krijgt die je gewend was met een 60 Watt gloeilamp. Toch kun je de vergelijking met een gloeilamp niet echt maken, omdat deze lampen zoveel meer mogelijkheden bieden.

Via de app kun je de lichtsterkte aanpassen, de kleur veranderen of een bepaald kleurenschema kiezen. Dit gebeurde aanvankelijk nog met een vertraging van 1 tot 2 seconden, maar gaandeweg is het Philips Hue-systeem sneller en beter geworden. De lamp gaat nu binnen een seconde aan. Gebruik je de normale wandschakelaar om een lamp in te schakelen, dan krijg je de standaard instelling met wit licht. Dit kan een uitkomst zijn als je ‘s nachts uit bed moet en snel de lamp aan wil doen, zonder je iPhone te willen pakken. Maar je moet er rekening mee houden dat de lamp bij gebruik van de wandschakelaar dus niet de laatst gekozen kleur- of helderheidsinstelling onthoudt.

Maar dat is ook niet de bedoeling: het idee is dat je alles regelt met software en de wandschakelaar niet meer aanraakt. Logisch ook, want als je de fysieke lichtschakelaar bij het verlaten van de woning gebruikt om de lampen uit te doen, kun je ze niet meer via de app bedienen. Philips Hue verkoopt daarom een speciale Dimmer Switch (ca. 20 euro) die je aan de muur kunt bevestigen en waarmee je niet alleen de lampen kunt in- en uitschakelen, maar ook bepaalde scenes kunt activeren.

meethue.com portal

Dat het systeem in de loop van de jaren steeds beter is geworden, is wel te zien aan de desktopsoftware die je in de begindagen moest gebruiken (zie afbeelding). Het werkte vrij simpel, maar het aantal scenes en kleurenschema’s was beperkt. Wel leuk was dat je zelf nieuwe kleurenschema’s kon maken op basis van een foto, een kleurenwaaier of instellingen van anderen. Dit werkt trouwens nog steeds. Ook kun je scenes van andere gebruikers toevoegen aan je eigen collectie.

Met de scenes kun je snel wisselen van gezellig warm licht naar een felle lamp als je even geconcentreerd een bepaalde taak moet uitvoeren, bijvoorbeeld om een splinter uit je vinger te halen. Verschillende huisgenoten kunnen met hun eigen iPhone en iPad de lampen aansturen; het werkt dus onafhankelijk van je Apple ID. Dit doe je door in te loggen op je account.

De vele kleurinstellingen (ruim 16 miljoen kleuren per lamp bij ‘White and Color’) brengen ook het gevaar mee dat je overweldigd wordt door het aantal mogelijkheden. Aanvankelijk vind je het leuk om met alle kleuren te experimenteren en de kleur groen, bruin of geel nog nét een tintje anders te maken. Je kunt tinten van een foto overnemen, zodat de blauwe lucht en een groen grasveld precies worden nagebootst door de lampen. Maar dat is alleen in eht begin leuk. Na een paar dagen ontdek je vanzelf je favoriete kleurenschema’s voor een gezellige avond of geconcentreerd werken.

Philips Hue Matter update instellen
De hedendaagse app. Door de ondersteuning van Matter is het Philips Hue-systeem nog veelzijdiger geworden.

Werken met de timer

Met de Philips Hue-lampen kun je ook de lampen op afstand aan- en uitzetten. Moet je ‘s avonds overwerken dan kun je thuis alvast te lampen aanzetten om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Tijdens vakanties kun je écht willekeurig de lampen aan- en uitzetten. Handig is dat je de lampen ook kunt gebruiken met een timerfunctie. Je kunt bijvoorbeeld ‘s ochtends de lamp gebruiken om ontspannen wakker te worden, zodat hij in een tijdsbestek van 3 of 9 minuten steeds feller gaat schijnen. De lamp simuleert dan een opkomende zon, zoals de Philips Wake-Up-lampen. Gebruik je de sluimerfunctie, dan gaat dat ook alles automatisch: je stelt in dat de lampen na verloop van tijd uit moeten gaan en terwijl jij nog even in bed ligt na te genieten van de dag, dimt de verlichting steeds meer totdat het helemaal uit is. Dergelijke automatiseringen maken van de Philips Hue-lampen echt een aanrader.

Review Philips Hue plafondspotjes
De Philips Hue-spotjes zijn ook geschikt voor een vochtige badkamer.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, zoals het nabootsen van een open haard of kaars. Door te koppelen met je Spotify-account kun je zorgen dat de lampen lichteffecten geven op het ritme van de muziek. Voor gamers is er de mogelijkheid om de lampen in de kamer te laten meekleuren met wat er op het scherm te zien is. Je kunt voor elke toepassing wel een geschikte functie vinden. Daarnaast heeft Philips Hue vaak betafuncties, die je op experimentele basis kunt testen.

Score

9

Philips Hue-lampen

Philips Hue-lampen

Vanaf €20

Voordelen +

  • Gemakkelijk in gebruik
  • Enorm assortiment aan lampen
  • Betrouwbaar systeem, werkt altijd zoals verwacht
  • Werkt samen met diverse smart home-systemen, waaronder HomeKit
  • Ook geschikt voor Matter
  • Dankzij Zigbee-verbinding altijd bereik

Nadelen

  • Prijzig

Conclusie review Philips Hue lampen

Signify was al een paar jaar met de ontwikkeling van Philips Hue bezig toen ze in 2012 op de markt kwamen. En ze veroorzaakten meteen een sensatie: de starterkits waren wekenlang uitverkocht. Dat geeft wel aan hoeveel behoefte was aan een dergelijke oplossing. Inmiddels zijn er veel meer aanbieders en heb je keuze genoeg. Waarom dan toch voor Philips Hue kiezen?

Ten eerste omdat het gewoon werkt. De installatie en het gebruik zijn zo simpel, dat iedere huisgenoot met een smartphone ermee uit de voeten kan. Dat mag een iPhone zijn, maar het werkt ook met Android. Bij andere oplossingen voor huisautomatisering ben je al snel een paar honderd euro kwijt voordat het werkt, terwijl je bij Philips Hue al voor een paar tientjes een set lampen hebt.

Ten tweede omdat het aanbod van lampen en accessoires enorm is. Signify heeft ook laten zien dat ze flink investeren in het systeem. Er is zo’n breed assortiment en het bedrijf heeft zo sterk ingezet op verlichting, dat je erop mag rekenen dat Philips Hue nog jarenlang blijft bestaan. Daarnaast werkt het met allerlei smart home-systemen samen, dus mocht Spotify er ooit mee stoppen dan zijn er genoeg

Het is niet het goedkoopste systeem voor slimme lampen, maar wel eentje waarbij er eigenlijk geen grote minpunten zijn. Het enige minpunt is de prijs: je bent een stuk meer geld kwijt dan wanneer je goedkoper lampen van Action of Kruidvat koopt. Maar daar heb je veel minder de zekerheid of het over een paar jaar nog steeds wordt ondersteund. Ga je de slimme mogelijkheden niet gebruiken, dan ben je net zo goed af met normale spaarlampen.

Philips Hue starterkit
De Philips Hue starterkit is voor veel mensen een goed begin.

Philips Hue-lampen kopen

De Philips Hue-lampen zijn tegenwoordig overal te koop. Het aanbod van losse lampen en starterkits kan wel per winkelketen verschillen, dus neem vooral de moeite om het aanbod te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de fitting, maar ook op de maximale verlichtingssterkte en de mogelijkheid om wittinten of kleur te gebruiken.

Lees ook onze andere Philips Hue-reviews van andere producten:

Bekijk ook

Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Philips Hue is slimme verlichting voor in huis die je met je iPhone of iPad kan bedienen. Wat kun je allemaal met Philips Hue, welke lampen zijn er en waar werkt het mee samen? In deze gids lees je alles wat je wil weten over Philips Hue.

Lees de 25 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »