Review: iPhone in Nederland, deel 3 – het toetsenbord

iPhoneclub.nl neemt in het Apple iPhone (Video) Review - deel 3 alle ins-en-outs van het virtuele toetsenbord van de Apple iPhone onder de loep. Voor Nederlandse gebruikers leveren de autocorrectie en de woordvoorspelling behoorlijk wat problemen op.

iPhone toetsenbord review producttestIn deel 3 van ons (video)review komt het meest controversiële onderdeel van de iPhone aan de orde: het virtuele toetsenbord. Het levert zoveel discussie op dat we er gemakkelijk een hele pagina over kunnen vullen, waarbij we natuurlijk vooral aandacht besteden aan de vraag: tegen welke problemen loop je aan als je nu al aan de slag wilt met een Amerikaans model en Nederlandse teksten wilt tikken op dit toetsenbord?

Toen Apple aankondigde dat de iPhone geen hardwarematig toetsenbord zou hebben, ging er gejuich op bij fabrikanten van concurrerende toestellen zoals de BlackBerry. Een telefoon zonder toetsenbord? Daarmee zou Apple geen voet aan de grond krijgen in de zakelijke markt. Maar Apple sloeg terug en noemde de plastic toetsenbordjes van de concurrentie inferieur, klein en onhandig. De toekomst ligt volgens Apple in virtuele toetsenborden, ook al betekent het dat voelbare feedback bij het aantikken van een toets ontbreekt. Naast een ergernis is het virtuele toetsenbord tegelijk een van de charmes van de iPhone. Het is zoveel anders dan we gewend zijn.

Bedienen met de wijsvinger

Het virtuele toetsenbord van de iPhone is het best te bedienen met één wijsvinger. Letters intikken met beide duimen werkt minder goed, omdat je duim nogal groot is waardoor je makkelijk naast de gewenste toets drukt. Bovendien wordt het zicht op de toetsen belemmerd. Een andere tip is om geen tikkende, maar een schuivende beweging te maken over het scherm. In tegenstelling tot een normaal toetsenbord wordt de aanslag niet geregistreerd wanneer je de toets indrukt, maar wanneer je de vinger weer opheft. Dat betekent ook dat je juist wel een tikkende beweging moet maken wanneer je twee dezelfde letters achterelkaar wil tikken.

iPhone toetsenbord - autocorrectie<a href="https://www.iculture.nl/iphone/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink"><noscript><img src=iPhone toetsenbord - voorspellingiPhone toetsenbord - voorspellende gaven

Gewenning van het iPhone-toetsenbord

In het begin is het toetsenbord lastig te gebruiken. Je maakt veel fouten en de toetsen zijn erg klein, zodat je voortdurend naast de gewenste toets tikt. Zodra je een toets aanraakt springt deze overigens als een soort tabblad omhoog, zodat je wel meteen ziet dat je verkeerd zit. Volgens de handleiding moet je het toetsenbord vertrouwen en gewoon rustig doorgaan met tikken, ook als het even niet lukt. Helaas is het vervelende voor ons Nederlanders dat je door de autocorrectie niet rustig kunt doortikken (waarover zo meer). Een andere veelgenoemde ergernis is dat het punt-teken niet op het standaardtoetsenbord aanwezig is. Je moet daarvoor naar het numerieke toetsenbord gaan, bereikbaar via een knop linksonder. Apple had er verstandig aan gedaan om veelgebruikte leestekens toegankelijker te maken.

Rotatie

In Safari kun je het toetsenbord ook liggend gebruiken – horizontaal dus. Op die manier gaat het typen veel gemakkelijker omdat de knoppen net iets groter zijn. Jammer is dat dit alleen in Safari werkt, want in alle andere applicaties draait het scherm niet mee. Juist bij toepassingen zoals Notes (notities), SMS en e-mail waarbij je veel tekst moet intikken zou een groter, liggend toetsenbordje ideaal zijn. Positief is het toetsenbordje dat verschijnt bij het intikken van een webadres: veelgebruikte knoppen zoals punt en slash zijn nu wel aanwezig. Je hoeft zelfs geen .com achter een websitenaam te tikken, want ook daarvoor is een knop beschikbaar. Eigenlijk hoef je die knop zelfs helemaal niet te gebruiken, omdat Safari net als elke moderne desktop-browser begrijpt dat je naar www.apple.com wilt surfen als je alleen apple in de adresbalk intikt.

Hoe werkt de autocorrectie op de iPhone

Bij het intikken van woorden op het iPhone-toetsenbordje zul je meteen merken dat de autocorrectie in actie komt. Er is echter een probleem: de correctiefunctie kent voorlopig alleen Engelse woorden en het kan niet worden uitgeschakeld. Aan beide problemen wordt op dit moment gewerkt door de Hackintosh-community. Zij hebben ontdekt waar de woordenlijst wordt bewaard en werken aan een oplossing om makkelijker eigen woorden te kunnen toevoegen. We zullen nog even geduld moeten hebben. Op dit moment is het wel mogelijk om eigen woorden toe te voegen, maar het is omslachtig en als je niet oppast voeg je woorden toe die je eigenlijk niet wilt. En vreemd genoeg is er geen enkele standaardmogelijkheid om foutgespelde woorden weer individueel te verwijderen. Wel kun je via Settings, General, Reset, Reset Keyboard Dictionary de gehele aangepaste woordenlijst weggooien.

De autocorrectiefunctie is niet op alle punten even intuïtief: wil je een voorgestelde verbetering accepteren, dan tik je op het toetsenbord. Maar ben je het niet eens met de verbetering, dan moet je op het voorgestelde woord tikken. Dat is niet echt logisch. Een ander probleem, dat we hebben gemerkt is dat de iPhone woorden automatisch vervangt, ook als je geen toestemming geeft. Snel iets intikken is daardoor onmogelijk: je moet voortdurend op je hoede zijn en teksten teruglezen om zeker te weten dat er geen gekke wijzigingen zijn aangebracht. Liever zouden we zien dat de autocorrectie kan worden uitgeschakeld (zie verder). Wat ook nog ontbreekt is aanvulling van langere uitdrukkingen die je vaak gebruikt, bijvoorbeeld een bedrijfsnaam of je eigen naam of een standaardafsluiting. Verder zou het handig zijn als je afkortingen kunt definiëren: de afkorting MVG wordt dan bijvoorbeeld automatisch omgezet naar “Met vriendelijke groet”, als je dat zo hebt ingesteld.

De autocorrectie deactiveren

Zoals gezegd is er geen optie in het instellingenscherm van de iPhone om de autocorrectie compleet uit te schakelen. Deze optie is echter wel aanwezig in de MacOS X-versie op de iPhone, maar is door Apple verborgen gemaakt. Gelukkig hebben de nijvere hackers van hackint0sh.org uitgevonden hoe je deze optie zichtbaar kunt maken en daarmee de autocorrectie ook naar keuze kunt in- en uitschakelen. Voorwaarde is wel dat je iPhone ge-jailbreak’d moet zijn; oftewel, je moet toegang hebben tot het complete bestandssysteem. Hoe je dat kunt doen vind je uitgelegd op de iPhone Dev Wiki [Windows | MacOS X].

Als je iPhone eenmaal “uit de gevangenis” is, is het vrij eenvoudig om de autocorrectie-optie te activeren:

Step-by-step:

  1. Download the new Keyboard.zip here http://www.netpromo.com.br/iPhone/Keyboard.zip
  2. Unzip Keyboard.zip to get Keyboard.plist
  3. break jail and run iPhoneInterface and:
  4. cd /Applications/Preferences.app
  5. putfile Keyboard.plist

Now, in your iPhone go to Settings->General->Keyboard.

A new option will be there.

Overigens hebben we dit zelf nog niet geprobeerd, maar het staat hoog bovenaan ons takenlijstje.

iPhone autocorrect keyboard setting hack

Voorspellende gaven

Er is nog iets anders aan de hand met het toetsenbord: het voorspelt welk woord je wilt tikken. Op basis daarvan wordt de gevoeligheid van bepaalde knoppen aangepast. Daardoor kan het gebeuren dat je bij een perfect goed gespelde Nederlandse uitdrukking als “Kop van Jut” moeite zult hebben om de t in te tikken omdat de iPhone de kans veel groter acht dat je “jug” (= schenkkan) wilt intikken. Het aanraakgevoelige gebied voor de g-toets is daarom op dat moment groter dan dat van de t-toets. Slim bedacht, maar in ons geval niet zo handig. Die voorspelling werkt ook binnen een woord: bij “Kop van Jut” maakt de iPhone “Kip van Jug”, want “Kip” is blijkbaar wel een Engels woord en de i zit naast de o, dus je zult wel verkeerd getikt hebben. Deze goedbedoelde correcties achteraf kunnen je soms gek maken van woede: dacht je dat je alles goed had ingetikt, verandert de iPhone het toch nog op het laatste moment in iets wat je niet wilt.

Vergrootglas

Je zult als Nederlandse gebruiker veel correcties moeten maken. Omdat de resolutie zo hoog is, zijn de teksten relatief klein, waardoor je niet goed kunt zien waar je in een woord moet tikken om een correctie uit te voeren. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht: door met je vinger op het scherm te drukken verschijnt er een rond vergrootglas, waarmee je de cursor heel nauwkeurig kunt positioneren. Over correcties gesproken: je kunt geen tekst knippen en plakken. Ook zul je voor het verwijderen van een woord herhaaldelijk de Backspace-toets moeten indrukken of deze langer ingedrukt houden waardoor de iPhone overschakelt van het wissen van karakters naar het wissen van woorden. Ook ontbreekt een Delete-knop zodat je woorden steeds van achter naar voor moet wissen. Daarnaast vinden wij het superonhandig – tenzij we nog een optie over het hoofd zien – dat je niet hele blokken tekst kunt selecteren om deze in een keer te wissen. Er zit niets anders op dan hiervoor de Backspace-toets te gebruiken en net zolang te wissen tot je zin is verwijderd.

Hoofdletters

Nog een ander punt om rekening mee te houden: hoofdletters. Je hebt twee mogelijkheden: in de instellingen kun je aangeven of je Auto-Capitalization wilt gebruiken en/of dat Enable Caps Lock geactiveerd moet zijn. Bij deze laatste optie blijft de toets Shift geactiveerd totdat je deze weer opheft.
Bij normaal gebruik (dus zonder die optie) zul je bij elke letter steeds opnieuw op de Shift-toets moeten drukken. Wel is de iPhone slim genoeg om letters na een punt automatisch naar een hoofdletter om te zetten, mits je de instelling Auto-Capitalization hebt geactiveerd, maar deze optie kan door de autocorrectie ook ‘tegen’ je werken.
Onhandig is dat op de toetsen altijd de hoofdletter is afgebeeld; je kunt dus niet aan het toetsenbord zien of Caps Lock is ingeschakeld. Wel is in hoofdlettermodus de Shift-toets extra ‘verlicht’.

Vergelijking met andere toetsenborden

In hoeverre is het iPhone-toetsenbord nu beter of slechter dan die van de concurrentie – zeg een Qtek 9100, een Treo 680/750 of een BlackBerry Curve. We hebben deze vier toestellen in huis en kunnen daardoor goed vergelijken. Een voordeel van de meeste andere telefoons is dat ze niet alles ongevraagd corrigeren: de meeste laten een lijstje met woordsuggesties zien, die je alleen accepteert als je het ermee eens bent. De iPhone is een betweter en gaat er vanuit dat alles wat het zelf voorstelt, wel goed zal zijn. Ook is het tijdens het typen in het donker of in onhandige situaties zoals op de fiets of tijdens het tandenpoetsen toch echt makkelijker om met je duim een fysiek toetsenbordje te gebruiken. Mensen die het typen met twee duimen gewend zijn zullen moeten wennen, want het tikken met één wijsvinger gaat langzamer dan het soepele samenspel van beide duimen, dat je in de loop van de jaren hebt aangeleerd. Toch wint het iPhone-toetsenbord het wat ons betreft wel van die andere ‘slimme’ toetsenbordtechnologie: T9.

En omdat beeld meer zegt dan woorden – we hebben een eigen videoreview gemaakt. Veel kijkplezier!

Wil je meer te weten komen over de werking van het iPhone toetsenbord, dan kun je ook nog deze instructievideo van Apple zelf bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2013
Categorie Devices
Onderwerpen review, toetsenbord