Review iPhone 4: verpakking, scherm en camera (deel 1)

Een review van iPhoneclub.nl van de iPhone 4. In dit eerste deel lees je onze ervaringen met de iPhone 4. We kijken naar de behuizing, het scherm en uitgebreid naar de foto- en videomogelijkheden.

iphone-doos-openDe iPhone 4 is gesignaleerd en heeft nogal wat ophef doen veroorzaken. Voordat we met een volledig review komen waarin we iets zinvols over de signaalproblemen en krassen kunnen zeggen, zullen we eerst aandacht besteden aan de eerste ervaringen en indrukken. Ook dat is een gevaarlijke klus, want ik besef dat veel mensen boos en teleurgesteld zijn geraakt door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. Apple had ze een perfect toestel beloofd en nu blijkt bij de lancering dat er toch allerlei dingen niet deugen.

Loop ik nu rond als een gefrustreerde early adopter met een gemankeerd toestel? Niet echt. Dat er mensen zijn met vreemde klachten, wil nog niet zeggen dat jij er persoonlijk door getroffen zult worden. Zelf heb ik me nooit zo druk gemaakt over haarscheurtjes (ze bleven klein en zaten niet in de weg), maar er zijn ook mensen die bij het zien van een haarscheurtje meteen naar de winkel rennen en alles ervoor over hebben om een nieuw toestel te krijgen.

iphone-doosGelukkig is Apple redelijk makkelijk in het omruilen van iPhones als er iets niet deugt. Dat gebeurt momenteel op individuele basis; zelfs mensen die vlak na aankoop hun iPhone per ongeluk kapot hebben gesmeten, krijgen soms zomaar een nieuw toestel mee. Wij hebben twee exemplaren van de iPhone 4 gekocht in Regent Street in Londen. Beide hebben geen last van gele vlekken op het scherm. Het ene toestel heeft geen last van wegvallend bereik, het andere wel. Als je met een zweterige hand de linker benedenhoek afdekt, neemt het aantal streepjes af (waarover in een latere aflevering meer).

iphone doos achterkantHet is momenteel te vroeg om te concluderen of dit een wijdverbreid probleem is. Een Deense professor zou de problemen al vóór de lancering hebben voorspeld, waardoor je de indruk krijgt dat het inderdaad een design flaw is. Maar Apple wekt de indruk dat het met een software-update wel te verhelpen valt. Wie gelijk heeft zal de komende weken blijken. Ik ben het eens met klagers, die zeggen dat een toestel van een paar honderd euro probleemloos zou moeten werken. Maar het is niet zo dat de iPhone nu compleet onbruikbaar is geworden. Je kunt je plezier laten vergallen door in problemen te denken, maar je kunt ook gewoon in oplossingen denken door er zolang een siliconen hoesje omheen te doen. Iedereen heeft nog wel een oude iPhone-hoesje liggen of anders koop je voor €1 zo’n hoesje op de markt of bij een Chinese handelaar en gaat lekker zitten afwachten hoe Apple dit probleem gaat oplossen. Want als het echt een wijdverbreid probleem is, moet Apple hoe dan ook met een oplossing komen. En wie het allemaal nog maar ‘eng’ vindt: gewoon even wachten tot er meer duidelijkheid is.

iphone-4

Verpakking

Omdat ik de Britse variant van de iPhone heb, is mijn verpakking vanwege de fors uitgevallen stroomadapter iets groter dan die van de Europese variant. In de verpakking vind je de iPhone, een stekker, usb-kabel en set oordopjes. Niets verrassends, want dat kreeg je bij de iPhone 3GS ook.

iphone 4 verpakking

Het activeren van de iPhone 4 is een kwestie van microsim erin, aansluiten op iTunes en je toestel is klaar om te gebruiken. Omdat de toestellen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland simlockvrij zijn, kun je ook een simkaartje van een andere provider gebruiken. Je voert je pincode in en je kunt gaan bellen. Een jailbreak is niet nodig.

De iPhone is aanvankelijk nog beschermd door een plastic folie, wanneer je het toestel uit de doos haalt. Hieronder twee foto’s van de voor- en achterkant, waarbij één van de iPhones nog in de folie zit.

iphone-4-naast-elkaar

iPhone 4: behuizing

Bij het uitpakken viel me op dat het toestel een compacte en kwalitatief goede indruk maakt. Maar dat was ook te verwachten: Apple heeft geen plastic gebruikt, maar materialen als glas en staal. Dat het toestel bij het oppakken voor mij iets zwaarder aandeed dan ik had verwacht, heeft misschien ermee te maken dat je bij zo’n klein voorwerp automatisch een bepaald gewicht verwacht. Omdat Apple absurd veel componenten dicht opeen heeft gepakt in de behuizing, word je daardoor enigszins op het verkeerde been gezet.

De afmetingen van de iPhone zijn op het oog vrijwel hetzelfde; het toestel is alleen veel platter dan de iPhone 3G/3GS. Wat hoesjes betreft zal je alles nieuw moeten kopen. Niet-voorgevormde cases (zoals de UltraSlim Pouch van Sena of die van Fabrix) zijn natuurlijk nog steeds te gebruiken, maar kunnen een tikje te ruim zitten.

In de keynote van WWDC noemde Steve Jobs een opmerking over een “mooie oude Leica-camera”. Als je beide toestellen naast elkaar ziet, is de iPhone 4 wel weer een stap vooruit, wat minimalisme en strakheid van het design betreft. Het ziet er eenvoudiger uit, maar de productie zal veel ingewikkelder zijn geweest. Door het gewicht ligt het toestel goed in de hand. Eén groot nadeel aan het design is het feit dat het glas bovenop de metalen rand ligt, waardoor het glas rechtstreeks de tafel raakt. Apple beweert dat het glas veel minder gevoelig is voor krassen, maar ik ben benieuwd of ik het daar over een paar weken nog steeds mee eens ben (ik ben zuinig op mijn toestellen, dus ik zal er voorlopig geen sleutelbos of Dremel op los laten). Gelukkig zijn er al mensen geweest die hun iPhone hardhandig behandelen en daarbij blijkt dat er daadwerkelijk krassen mogelijk zijn.

De voor- en achterzijde van de iPhone 4 zien er vrijwel hetzelfde uit, met aan de voorzijde een telefoonspeaker, frontcamera, scherm en homeknop en aan de achterzijde videocamera, led-flitser en Apple-logo. Bovenop zijn zoals gebruikelijk de aan/uitknop en oortelefoonaansluiting aanwezig, onderop de dock connector, speaker en microfoon. Aan de zijkant zijn de volume- en muteknoppen aanwezig en (nieuw!) het simkaartslot, dat deze keer ook geheel van metaal is gemaakt.

iPhone 4: scherm

De afgelopen maanden zijn veel toestelmakers ertoe overgegaan hun schermen te verbeteren. AMOLED en Super AMOLED zijn gangbaar geworden in de duurdere smartphones. Apple maakt de vergelijking wat ingewikkelder door voor een Retina Display te kiezen, een weer heel andere technologie. Met een pixeldichtheid van meer dan 300 ppi is het beeld erg scherp, vooral bij teksten. Het scherm heeft een resolutie van 960 x 640 pixels en dat levert ook bij applicaties die oorspronkelijk voor de iPhone 3G/3GS zijn gemaakt een veel scherper beeld op (ook als de ontwikkelaar de app nog niet heeft aangepast voor iOS 4).

Een vraag waar mensen ook vaak benieuwd naar zijn: hoe doet ‘ie het bij fel zonlicht? Ik heb een foto gemaakt onder de meest ongunstige omstandigheden: fel zonlicht en met veel vingervlekken op het scherm. Hoewel de foto anders doet vermoeden, is het scherm nog redelijk af te lezen. Bij deze foto staat de helderheid van het scherm maximaal:

iphone-zonlicht

Even poetsen en de achterkant spiegelt weer als voorheen:

iphone-achterkant

Wat me wel opviel, is dat de helderheid van het scherm bij de iPhone 4 wat anders is afgesteld. Beide iPhones zijn gefotografeerd onder realistische omstandigheden, bij ongepoetst scherm. De iPhone 3G lijkt iets helderder:

iphone-helderheid

Een veelgehoorde klacht over de iPhone 4 zijn de gele vlekken op het scherm, die na een paar dagen vanzelf moeten verdwijnen (zoals we eerder schreven) Mijn iPhone heeft daar geen last van. Als je foto’s ziet van iPhones waarbij de gele vlekken wel aanwezig zijn, kan er ook sprake zijn van een moiré-effect, zoals een lezer hieronder terecht opmerkt in de reacties. Als je niet beseft dat dit effect door de camera kan optreden, kan je al snel denken dat de iPhone 3G ook problemen met gele vlekken heeft.

iphone-vlekken

iPhone 4: foto’s en video

camera app iphone 4De camera-applicatie van de iPhone 4 heeft wat nieuwe functies gekregen, zoals de mogelijkheid om foto’s op basis van geotags te zien (dankzij de functie Places). De applicatie om foto’s en video;s te maken heeft twee nieuwe knoppen gekregen:

  • Een knop om de flitser te activeren. Deze knop kan er verschillend uitzien. Heb je voor automatische flitser gekozen, dan zie je een enkele knop ‘Automatic’. Tap je erop, dan verschijnt er een bredere knop met drie opties: Off, Auto en On.
  • Een knop om te schakelen tussen camera aan de voor- en achterzijde.

Door op het scherm te tappen kun je inzoomen op een bepaald gedeelte, zowel bij het maken van foto’s als bij het maken van video’s. Hieronder vind je nog veel meer foto’s, maar ter vergelijking alvast twee foto’s die in de tuin zijn gemaakt. De linker foto is onder gunstige omstandigheden: niet te fel zonlicht en veel sprekende kleuren. De rechter foto is ‘s avonds gemaakt met de flitser. Klik op de foto’s om een grotere weergave te zien.

iphone-4-zonlicht   iphone-4-avond

De camera in de iPhone 4 heeft een andere sensor (1/3.2″ in plaats van 1/4″) en een andere brandpuntsafstand, waardoor je foto’s met een grotere hoek kunt nemen, in vergelijking met de iPhone 3GS.

De onderstaande foto’s en video’s geven alvast een eerste indruk van de camera van de iPhone 4. Zowel de foto’s als de video’s zijn overdag en ‘s nachts en met en zonder flitser gemaakt. Voor de foto’s geldt tevens dat er steeds drie verschillende zoomniveaus is gebruikt: niet ingezoomd, half ingezoomd en volledig ingezoomd. Vreemd genoeg identificeert Flickr de foto’s als gemaakt met een iPhone 3G, terwijl er andere foto’s op Flickr staan die wel correct zijn gemarkeerd als iPhone 4.

[flickr]set:72157624372993814[/flickr]

Onderstaande video’s hebben we overdag en ‘s nachts gemaakt. Daarbij hebben we de video’s niet rechtstreeks vanaf de iPhone 4 gepubliceerd (want daarbij treedt kwaliteitsverlies op). We hebben de video’s met iPhoto uit de iPhone 4 gehaald en daarna via de desktop op YouTube gepubliceerd. De filmpjes zijn gemaakt op een manier zoals je dat als gewone gebruiker ook zou doen: dus geen gebruik van statief en geen verdere bewerking achteraf.

En verder?

In dit eerste deel van het review zijn verpakking, behuizing, scherm, camera en foto’s en video’s aan de orde gekomen. In volgende delen lees je onze bevindingen over:

  • Videochatten met FaceTime
  • Meegeleverde applicaties
  • Telefoonfuncties, bellen en data (incl. ontvangstproblemen)
  • Batterijduur
  • Performance (o.a. van processor en gps-functies)
  • Gyroscoop
  • Eindconclusie

Ook als er op de hierboven besproken onderdelen nog aanvullingen nodig zijn, zullen we dat in een volgend deel doen.

Deel twee van deze review vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2013
Categorie Devices
Onderwerpen ervaringen, iPhone 4